13. FEBRUAR 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Do 23. januara si vodici situaciu na cestach pochvalovali, tepla a sucha zima im, ale aj cestarom, vyhovovala. Oneskoreny nastup zimy vsak cestarom narobil vrasky na cele a soferom problemy. Vozovky boli vacsinou pokryte vrstvou cerstveho, kasoviteho, miestami utlaceneho snehu. Neustale snezenie sa podpisalo aj pod situaciu na horskych priechodoch. Zaciatkom februara „polavilo“, ale minulu stredu zacalo opat snezit. A tak sme sa vodicov pytali: Ako sa vam jazdi tuto zimu?


S anketovym mikrofonom


o situacii na cestach

Marta Patrasova, obchodna zastupkyna, Banska Bystrica:
- Mne sa jazdi dobre, lebo je v podstate dobra zima, az tak sa nesmyka. Situacia je horsia na cestach na severe, nase cesty su upravene. Cestari sa snazia. Na horskych priechodoch Certovica, Sturec, Donovaly je to v zime vzdy kriticke.

Frantisek Repciak, vodic, Bravacovo:
- Zatial je to celkom obstojne. Na sneh sme uz zvyknuti, vieme prejst aj po zasnezenych cestach. Roky tak uz jazdime. Aj ked po mokrom snehu je to strasne. Nam zima nerobi take problemy ako Bratislavcanom, ktori maju hned kalamitu. Som zamestnancom lesov, takze som da sa povedat „od fachu“, pretoze posypam lesne cesty.

Jan Rusko, dochodca, Brezno:
- Autom chodim velmi malo a ked uz, jazdi sa mi dobre. Byvame v Zadnych Halnoch a autom jazdim len tadialto. Mozem povedat, ze cestari sa staraju. Tohtorocna zima nam vodicom vyhovovala, pretoze cesty boli vacsinou suche.

Jozef Srnka, vodic, Bravacovo:
- Podla mna tuto zimu su cesty v pohode. Som sofer autobusu, takze jazdim pravidelne. Robil som aj pri cestaroch, cize poznam ich pracu. Nemozu byt vsade a nemozu vystartovat, kym nenapadne urcite mnozstvo snehu. Stane sa, ze poladovica „padne“ zrazu za desat minut, a tak je samozrejme, ze tam nemozu byt okamzite. Vela ludi nadava na zlu udrzbu ciest, ale ja cestarov chapem. Musim vsak povedat, ze v nasom okrese je horsia udrzba ako v susednych.

Stefan Stulajter, elektrikar, Brezno:
- Do polovice zimy som jazdil na letnych pneumatikach a ked napadol sneh, obul som zimne gumy, takze teraz sa mi jazdi dobre. Nedavno, ked napadlo viac snehu, pri cinziakoch na Mazornikove bola biednejsia udrzba, ale inde to bolo v pohode.

Milan Sipula, zivnostnik, Telgart:
- Ide to, az na ten zaciatok zimy, kedy sneh znovu prekvapil cestarov a udrzbu nezvladli. U nas v Telgarte, no hlavne smerom na Poprad, bola zla situacia.

(ng, ma) hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Hura, 1. trieda!

   Nesmele kroky, zvedave ocka, horuce stisky ruk, pripravene basnicky a piesne. Toto vsetko bolo znakom zvlastneho popoludnia 30. januara v Zakladnej skole v Telgarte. Bolo to popoludnie, na ktore sa asi najviac tesili skolkari, ktori sa v tento den prisli spolu so svojimi, mozno viac ustrachanymi rodicmi zapisat do 1. triedy v skolskom roku 2007/2008.
   Privitali ich dve krasne princezne, ktore moderovali cele popoludnie. Pomahali im vsak aj ziaci 2., 4. aj 5. rocnika. Po programe sa vsetkym pritomnym prihovorila riaditelka Mgr. Klajbanova.
Vsetci skolkari si vyskusali este trochu velke skolske lavice a po absolvovani vstupneho rozhovoru s ucitelkou Mgr. Sandorovou dostali Diplom o zapise do 1. triedy spolu s krasnymi darcekmi na pamiatku na tento vyznamny den.

   Tesime sa, ze sa vsetci v septembri stretneme a nastupime na carovny vlak po badani za pismenkami abecedy.
Dovidenia v septembri, deti!

Zapisala: Mgr. Sandorova


 Fejtonovym perom

Ako nam zbili starostu
alebo len aby sme v hanbe neostali

   „Jano pocul si, zbili nam starostu!“. Letela z ust do ust overena sprava po dedine. Niektori sice hovorili, ze by sa mu aj zislo, no nik nevedel povedat kto, ani kde, ani za co bitku dostal. Aj tak za par dni toho bola plna dedina. S pribudajucim casom sa mnozili rozne upresnenia a podrobnosti. Kazdy, kto mohol a vedel, pridal svoju overenu verziu, aby ho nedajboze nemali za neinformovaneho hlupaka.
   Nadrzal gazdom z horneho konca, tak mu dal v piatok Fero v krcme na dolnom konci po papuli. „A tak mu treba“, konstatovali. „Nadrzal gazdom z dolneho konca, tak mu dal Palo v nedelu v krcme na hornom konci dve po papuli“, znela dalsia verzia. „A tak mu treba“, prajne konstatovali. Co na tom, ze lezal doma chory a na vysedavanie v krcme ani nepomyslel.
   Pomaly o tom hovorila cela dedina, az sa o tom dozvedel samotny starosta. Vychadzalo z toho, ze za niekolko dni musel byt hadam kazdy den v krcme a hned vo viacerych naraz pobit sa s chlapmi z polovicky dediny. To by ho ani tak neskrelo, ved kazdy „poriadny“ chlap sa niekedy pobije. Kus mu ale prekazalo, ze vsetci hovorili o tom, ako dostal on, ale ako on zrichtoval ostatnych, sa nedozvedel, a to mal viac ako dva metre. Najviac mu ale prekazalo, ze ludia z dediny, susedia i znami vymysleli hned niekolko dovodov, preco bitku dostal, a to verne sluzil obci uz niekolko rokov.
   Niektori prisli na obecny urad, aby sa prizreli, ci neuvidia nejaky ten monokel, skrabanec ci vybity zub, aby si potvrdili, co sa dozvedeli. Ked to trvalo dlhsie, zacal mat starosta aj vycitky svedomia, ci nema niektoreho znameho, co to udrzi v tajnosti, poziadat, aby mu jednu tresol, aby mu niekto neskor nevycital, ze neurobil pre svojich volicov vsetko, co mohol...

  
Pevne zdravie, pan starosta!

(mr)

 Osud Zeme

   ZEM - ty matka nasa, ake novum pre ludstvo mas? Co nas caka, ty isto vies. Tym, co nicia ta, skoro odpovies?
   Ze zanikli dva ostrovy, to uz Boze vieme. Ze otepluje sa, to s hrozou sledujeme. Ze pre skodu cloveka miznu krasne zvery sveta, ze smog namiesto vzduchu tu lieta. Ze vtak svoje sidlo straca, to za tvoje nicenie, clovek, placa!
   Nebudu ti nanic majetky ci peniaze. Osud Zeme buducnost tvoju ti ukaze!

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT