Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  11

20.marec 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prvykrat a na jednotku

   Zivou pozvankou po uliciach mesta a na Mazornikove sa vo stvrtok zacal pokusny rocnik Jozefovskej furmanskej sutaze v Brezne na Luckach.

   Pod zastitou Asociacie furmanov Slovenska podujatie pre  Brezno neobvykle zorganizovali bratia Palo, Milan a Peter Zilikovci, ale najviac sa „do toho polozil“ Peter. Tri roky nosil v hlave myslienku, ako a kde tuto sutaz urobit. Pevne rozhodnutie padlo v januari po absolvovani furmanskej sutaze o Hrinovsku fujaru, kde sa so svojimi konmi umiestnil na tretom mieste. Zilikovci pochadzaju z koniarskej rodiny, ich otec Timotej bol medzi koniarmi znamy odbornik a kupec. V sobotu sa na Luckach zacali schadzat furmani domaci, ale aj vzdialeni. Na prvykrat sa ich zislo sestnast. Pritiahli mnozstvo divakov, medzi ktorymi nechybal ani primator Ing. Jaroslav Demian, riaditel mestskych lesov Ing. Milan Dolnan ci statny tajomnik ministerstva dopravy Ing. Dusan Svantner.
   Koniari sutazili v troch disciplinach, v slalome, v silovej sutazi v pare a v silovej sutazi po jednom koni. Paradne postroje, krasne zvierata a ich gazdovia ukazali majstrovstvo ako udrzat takmer neskrotnu silu kona v rukach. Divaci dokonca mohli zazriet medzi pomocnikmi furmanov aj mladu zenu, ktora si pocinala velmi zrucne. Absolutnym vitazom sa stal Lubo Dobrotka s pomocnikom Jurajom Makom s konmi Rigom a Dezom z Chrenovca - Brusna.

(pb) Foto: Peter Bercik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozhovor s primarom detskeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Norbertom Surovym

„VZDELANOST PACIENTOV SA  ZVYSUJE"

Zaznamenali ste narast poctu pacientov v zimnom obdobi?
   - Chripkova epidemia zacala v oktobri, zasiahla vsetky vekove kategorie deti. Mali sme vysoky pocet prijatych deti a mnozstvo komplikacii, hlavne zapalov pluc. V jarnych mesiacoch zvycajne nastane pokles chripkovych ochoreni, ale ocakavame narast alergickych ochoreni a urazov, vyplyvajucich zo sportovych aktivit a dlhsieho pobytu deti von. Sezonny charakter maju aj hnackovite ochorenia, vacsinou sa liecia ambulantne, ale cast deti s komplikaciami skonci aj u nas. Nemame problem ich uspesne doliecit.

Ako zasiahli upravy poctu lozok v nemocniciach vase oddelenie?
   - Co sa tyka prevadzky oddelenia, zredukovali nam pat lozok. V redukcii vsak netreba hladat len negativa, pacienti budu mat viac miesta, lepsiu osetrovatelsku starostlivost a lepsie sa bude pracovat aj personalu. Zo sestlozkovych izieb spravime stvorlozkove a tam, kde boli lozka tri, budu dve. Specifikom na detskom oddeleni budu jednolozkove izby matiek s detmi a dostupne moderne hygienicke a socialne zariadenia. Blizime sa tym k parametrom EU, ktore jednoznacne a tvrdo stanovuju hygienicke limity.

Ktore zmeny v rezorte zdravotnictva povazujete za dobre?
   - Upravil sa poistovaci system, vznikli nove poistovne, ktore prisli s novymi produktmi, s kvalitnejsou starostlivostou o pacienta - klienta. Dalsim dobrym krokom bolo zriadenie RZP a RLP (stanic rychlej zdravotnej a lekarskej pomoci), ktore zvysuju dostupnost a kvalitu lekarskej starostlivosti v regione.

Zmenilo sa nieco po vasom menovani za primara detskeho oddelenia?
   - V chode oddelenia nenastali zasadne zmeny, pacientov prijimame tak, ako doteraz.  Podarilo sa nam vsak vybavit viac sponzorskych darov. Jednym z nich su polohovatelne postielky, ktore znamenaju zvyseny komfort pre pacienta a tiez pre
obsluhujuci personal. Dalsim darom je infuzny davkovac, ktory je v pediatrii nevyhnutny na presne objemove a casove davkovanie liekov. Velmi uzitocnym darom bol aj inhalator na liecbu infekcii dychacich ciest.

Aka je uroven technickeho vybavenia na detskom oddeleni?
   - Pristrojove vybavenie na nasom oddeleni nie je uplne dostacujuce. Snazime sa to kompenzovat zvysenou obetavostou osetrujuceho personalu. Mame rozbehnutych niekolko projektov, ktorymi by sme chceli zabezpecit kompletne pristrojove vybavenie pre detske oddelenie. Sucasna ekonomicka situacia v zdravotnictve nie je ruzova. Oslovujeme silne subjekty, ktorym zalezi na tom, aby sa situacia zlepsila. Verime, ze populacia deti, ktora vyrasta, a raz bude dospela, ekonomicky cinna, im to raz vrati.

Aki su vasi pacienti?
   - Rozni, ale predovsetkym su to deti so vsetkym, co k nim patri. Zdravotnicki pracovnici vseobecne pozoruju zvysenu vzdelanost pacientov a ich rodicov. Je to zasluha hlavne obvodnych lekarov.
Pacienti s chronickymi ochoreniami vedia o svojej chorobe, aj o prevencii a nevyskytuju sa u nas casto. Cast populacie je malo edukovana, zije v slabych socialnych podmienkach, s nizkym hygienickym standardom, co sa odzrkadluje v opakovanych hospitalizaciach, resp. zhorseni zdravotneho stavu deti. V tomto smere by sme chceli tiez vyvinut aktivitu, osvetovu cinnost, ktora by pomohla v prevencii, ta je v medicine velmi dolezita.

Prejavuju vam vdacnost rodicia pacientov, ktorych ste osetrovali?
   - Ak je rodic spokojny so starostlivostou, ktoru ma maly pacient u nas, stava sa, ze ponukne bud sluzby, alebo dar, vdaka ktoremu zabezpecime to, co prave potrebujeme.

Dostavate sponzorske dary aj od miestnych podnikatelov?
   - Ano, nasli sa sponzori, ktori nam s vdacnostou podarovali napriklad televizor, video, mikrovlnnu ruru, dojcenske flase... Ved len bezny spotrebny material, ako su plienky, dojcenske flase alebo oblecenie, su financne velmi nakladne, preto musime hladat cesty formou sponzoringu, darovacich zmluv. Malokedy sa nam stane, ze pride podnikatel sam od seba a ponukne pomoc. Je to skutocne vynimka, ked pride spontanne a opyta sa, ci nieco nepotrebujeme. Ocakaval by som od subjektov, ktore su na tom financne dobre, od lokalpatriotov, ze podporia jednotlive oddelenia v nemocnici, zvlast detske oddelenie.

Co planujete urobit pre zlepsenie kvality poskytovanych sluzieb?
   - Co sa tyka priestoroveho vybavenia, v blizkej buducnosti planujeme kompletnu prestavbu socialnych zariadeni a izieb pacientov. Mal by sa tym zvysit hygienicky standard a komfort pacienta. Zatial sme urobili provizorne opatrenia, ktorymi sa snazime preklenut obdobie do rekonstrukcie.

Kedy zacnete rekonstrukciu?
   - Predpokladam, ze to bude v horizonte jedneho roka.

Ako sa bude dalej vyvijat situacia v zdravotnictve?
   - Vzhladom na vseobecne sa zlepsujucu ekonomicku situaciu v state, predpokladam, ze v dohladnom case by malo dojst k zretelnemu zlepseniu zdravotnej starostlivosti v celom nasom regione.

(pl)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT