Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  12

27.marec 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Maticiari hodnotili svoju cinnost

Mariu Maculovu vystrieda Ivana Kruzliakova

   V nedelu 25. marca v odpoludnajsich hodinach clenovia Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne sa stretli na svojom valnom zhromazdeni, aby hodnotili cinnost za uplynule trojrocne funkcne obdobie.

   Na valnom zhromazdeni sa zucastnil prvy podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic, za krajsku radu Matice slovenskej MUDr. Emilia Buckova, za Mestske kulturne stredisko Zdenka Stevkova. Z kolektivnych clenov Matice boli pritomni Maria Horackova za Spevacky zbor mesta Brezno a trojclenna delegacia za Divadelny subor Jana Chalupku pod vedenim Ladislava Vagadaya. Rokovanie maticiarov prisiel pozdravit kulturnym programom kolektivny clen Zakladna skola Karola Raposa. Kolektiv tristodevatdesiatjeden individualnych clenov a troch kolektivnych clenov sa v predchadzajucom funkcnom odbobi rozsiril o Klub Martina Razusa Marosko, za ktory sa valnemu zhromazdeniu prihovoril jeho predseda Stefan Giertl. Obcianske zdruzenie Krestan v Brezne predlozilo ziadost o prijatie za dalsieho kolektivneho clena. Ziadost bola jednomyselne prijata schvalenim dohody o vzajomnej spolupraci.
   Cinnost MO MS v Brezne podla predlozenej spravy predstavovala priemerne tri podujatia mesacne. Boli zamerane na pracu s mladezou, na spomienky na vyznamne osobnosti a udalosti, na naucnu cinnost, na spolupracu so spisovatelmi, maliarmi a historikmi.
   Maticiari vyslovili podakovanie Mestskemu uradu v Brezne za moznost podavat projekty na kulturne podujatia i v ramci mesta. Tato uprava poskytovania financnych prispevkov umoznila usporiadat sutaze pre mladez, dostojne oslavy 200. vyrocia narodenia Karola Kuzmanyho i vydat knizne poblikacie a zabezpecit filmonvy dokument o spisovatelovi Frantiskovi Kreutzovi. Maticiari vyjadrili uprimne podakovanie Horehronskemu muzeu v Brezne za velku ustretovost pri organizovani mnohych kulturnych podujati v jeho priestoroch, s ich pomocou a veria, ze tato spolupraca bude takto uspesne pokracovat i v buducom obdobi. Podakovanie za spolupracu patri i mestskemu kulturnemu stredisku a obcianskemu zdruzeniu Inak.
   Na valnom zhromazdeni sa zucastnili i tri najstarsie clenky Matice slovenskej, ktore sa prave v tomto obdobi dozivaju okruhlych devatdesiatin. Vzacnym clenkam Anne Capelovej, Jolane Breckovej a Marte Huskovej kytickami ruzi maticiari podakovali za ich aktivne clenstvo a popriali im hlavne zdravie do dalsich rokov zivota.
   Vo funkcoii predsednicky Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne pracovala uplynulych patnast rokov Maria Maculova, ktora bola zaroven menovana za predsednicku Oblastneho pracoviska pre okres Brezno. Na jej navrh do funkcie predsednicky MO MS v Brezne bola zvolena PhDr. Ing. Ivana Kruzliakova. Takto sa dve funkcie rozdelili medzi dve funkcionarky, co maticnej cinnosti v Brezne urcite pomoze dosahovat este lepsie vysledky.
   Po prijati programovych zamerov na dalsie funkcne obdobie podakovala MUDr. Emilia Buckova za cely maticny kolektiv odstupujucej predsednicke Marii Maculovej kyticou kvetov za jej obetavu 15-rocnu funkcionarsku pracu. K podakovaniu sa pripojil slovami uznania za dosiahnute vysledky i podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic.
   Maticiari valne zhromazdenie ukoncili hymnou Kto za pravdu hori.

(mm)

Takmer neznama skola sa zviditelnila

   Dve ucitelky Specialnej zakladnej skoly (SZS) so sidlom na Zahradnej ulici v Brezne – Gabriela Uramova a Lucia Karolova - zapojili svojich ziakov do pripravy projektu, ktory obstal v konkurencii projektov ziakov viacerych zakladnych skol z celeho Slovenska ako treti najlepsi. Nevyhrali, ale sutazili so zdravymi ziakmi, zatial co SZS vzdelava deti s roznymi stupnami mentalneho postihnutia.

Mgr. Gabriela Uramova

 

   Skolu sme navstivili na zaciatku jari. V case, ked sa priroda zobudza a chladne dazdive dni sa striedaju s teplejsimi. Prave premenami prirody a pozitivnym vztahom k zivotnemu prostrediu sa zaobera projekt Ocami deti, oceneny na sutazi ProEnviro 2006, ktoru usporiadala Slovenska agentura zivotneho prostredia v Banskej Bystrici koncom minuleho roka.
  V triede, kde vyucuje Mgr. Gabriela Uramova, visia na stene diplomy za ucast ziakov v roznych sutaziach, od sportovych po recitacne. Motivuju ich, lebo vidia vysledky svojho snazenia. Stvrtacky Milena Gabrisova a Simona Pokosova ochotne odlozia ucebnice gramatiky, aby nam porozpravali o odmene za sutazny projekt:
   „Dostali sme pekne knihy. Pani ucitelka nam cita z nich na vyucovani.“
   A ako spominaju na obhajobu projektu pred porotou v Banskej Bystrici?
   „Hovorili sme o tom, ako sme zbierali odpadky. Aj o tom, ze mame chranit zivotne prostredie. Obhajovali sme projekt.“
   Na otazku, ci by sa zapojili aj do noveho projektu v sutazi ProEnviro 2007, odpovedali:
   „Ano, ak tam pojde pani ucitelka s nami...“
   Ucitelka dodava: „Pekne sa naucili texty k obhajobe, ale bolo na nich trochu vidiet, ze sa boja hovorit pred tolkymi ludmi. Je mi luto, ze sme nevyhrali, no musela som vychadzat z ich schopnosti. Hoci su sikovni a maju chut pracovat, neucia sa rovnako rychlo ako zdrave deti. Videli sme projekty ostatnych skol, napriklad ochrana starych stromov alebo umele jazierko na cistenie odpadovych vod. Konkurencia bola fakt tvrda, velmi sa cudujem, ze sme sa medzi nimi nestratili.“
   Teraz potrebuju lepsie pocasie, aby spustili druhu cast projektu, ktorou je vycistenie okolia skoly na sidlisku Mazornikovo. Brigadu chcu spropagovat pomocou plagatov. Vyrobia ich v skole a vylepia na verejnych priestranstvach. Dufaju, ze na vyzvu zareaguju nielen rodicia tychto ziakov, ale aj obyvatelia sidliska. Zacat chcu v okoli skoly a fotodokumentaciou z brigady nabadat dalsich, aby sa k nim pridali.
   Ked ju zorganizovali po prvykrat, boli prekvapeni, ako si ludia vsimali ich aktivitu. Okoloiduci pochvalili deti, ake su sikovne, pytali sa, kto im to kazal. Ked ziaci poculi pochvalu, zacali zbierat „odusu“. Smiali sa, ze su „ta sluzba, co odnasa odpadky.“ Bolo tazke udrzat ich pokope, tak sa zabrali do prace.
   O podmienkach prace v skole hovori zastupkyna riaditela SZS Mgr. Dana Krnacova:
  „Skola je umiestnena v troch budovach v ramci mesta Brezna. Skolu navstevuju deti s roznym stupnom postihnutia a i napriek takemuto handicapu dosahuju velmi pekne vysledky na sportovych, vytvarnych a inych sutaziach. Ocenenie projektu „Ocami deti“ nas o to viac potesilo, ze nasa skola uspela na peknom mieste spomedzi 192 zakladnych a strednych skol celeho Slovenska. Odmena – hodnotne knihy, ktore sme ziskali, vhodne doplnili nasu skolsku kniznicu.
   Mgr. Uramova poznamenava: „Pouzivame vsetky knihy, ktore sme ziskali. Pomozu nam najma vo vyucovacom procese, lebo nasi ziaci potrebuju predovsetkym nazor.“ 
   Mgr. Krnacova pokracuje: „V ucebnych osnovach mame aj pracu s drevom a kedze sa blizia velkonocne sviatky, ucili sme nasich starsich ziakov pliest korbace. Nezistne nam pri tom pomahal pan Jozef Stefanovic z Valaskej. Chlapcom ukazal aj pletenie zakladu na kosiky z prutia. Tymto sa mu chceme za jeho ochotu podakovat. Vzhladom na to, ze nasi ziaci nemaju v buducnosti velku sancu zamestnat sa, ak sa naucia pracovat s prutim, je tu moznost na prilezitostnu zarobkovu cinnost. Teraz sa naucili zaklady a mozno to niektorych tak „chyti“, ze sa tomu budu dalej venovat. Po skonceni SZS nasi ziaci odchadzaju do odborneho ucilista v nedalekej Valaskej, kde sa mozu vyucit za maliarov, pomocnych kucharov, opatrovatelov. Ti sikovnejsi sa v Liptovskom Mikulasi ucia  za pekarov a cukrarov, murarov, opravarov polnohospodarskych strojov... Velmi nas tesi, ked sa dozvieme, ze si ziaci dobre pocinaju, ze su s nimi v ucilistiach spokojni.“
   Ziakom i pedagogom SZS zelame viac podobnych uspechov, ktore pozitivne zviditelnuju skolu.

(pl)

 

 

Trieda stvrtakov, ktori sa zapojili do projektu Ocami deti

 


Zhorelo Audi i Oktavia, skoda takmer pol miliona

   Policia v Brezne vysetruje poziar auta, ku ktoremu doslo vo stvrtok 22. marca o polnoci. Osobne motorove vozidlo Audi A6 parkovalo na Ulici 9. maja v Brezne a podla vyjadrenia zistovatela pricin poziarov k poziaru doslo umyselnym konanim cudzej osoby. Zhorenim vozidla vznikla spolocnosti z Lucenca skoda, ktora sa odhaduje na 400 000 korun. Poziar poskodil aj vedla stojace auto Skoda Oktavia, cim majitelovi z Brezna vznikla skoda za 30 000 korun.

(fa)


Prepad v byte kvoli karte do bankomatu

   Policia patra po dvoch zatial neznamych pachateloch, ktori asi hodinu po polnoci z piatka na sobotu 23. marca prepadli v Brezne 59-rocneho muza. Podla poznatkov policie nasilnici vylomili na jednom z bytov na Mladeznickej ulici zamknute dvere a v chodbe potom vypli elektricke poistky. Vosli do izby, kde muz spal a jeden z nich si mu sadol na hrudnik a prilozil na krk noz. Kovovou baterkou muza udrel do tvare a jeho komplic zatial prehladaval byt. Z vrecka nohavic odlozenych na stolicke zobral penazenku, v ktorej boli osobne doklady a bankomatova karta. Nasilnici kradezou roznych veci sposobili obeti skodu asi za tisic korun. Pri utoku mu sposobili zranenia, ktorych liecenie si vyziada asi sedemdnovu praceneschopnost.

(tt)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT