27. MAREC 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Celonarodne testovanie vedomosti z matematiky a materinskeho jazyka Monitor 9 uz maju deviataci za sebou. Najblizsie ich cakaju prijimacie skusky. Do 1. aprila moze zakonny zastupca ziaka podat prihlasku na studium na ucebne alebo studijne odbory, okrem prihlasky na skoly s talentovou skuskou, ktore bolo treba podat uz vo februari. S anketovym mikrofonom sme preto zasli do Zakladnej skoly s materskou skolou na Pionierskej 2 v Brezne, kde sme sa niekolkych deviatakov opytali, na aku skolu sa prihlasili a co rozhodovalo pri ich vybere:


S anketovym mikrofonom


o vybere strednej skoly

 

   Janka Pohancanikova:
 
- Prihlasila som sa na Gymnazium Jozefa Gregora Tajovskeho v Banskej Bystrici a ako druhu skolu som uviedla Gymnazium Jana Chalupku v Brezne. Pre skolu som sa rozhodovala sama, nikto mi neradil. Obidve su to dobre skoly. Na breznianskom gymnaziu maju ziaci dobre vysledky a dostavaju sa na vysoke skoly, aj Tajovskeho gymnazium je dobra skola. Kto sa chce ucit, nauci sa hocikde. Gymnazium najlepsie pripravi na vysoku skolu. Po skonceni gymnazia by som chcela studovat medicinu, uvidime, ci sa mi to podari.

   Andrea Malikova:
 - Vybrala som si Gymnazium Jana Chalupku v Brezne a ako druhu moznost Strednu skolu podnikania v Brezne, lebo chcem studovat len v Brezne. Rozhodovala som sa sama, ale aj mamina mi pomahala. Pocula som, ze na gymnaziu dosahuju ziaci dobre vysledky a na vysokych skolach sa dobre uplatnuju. Aj ja chcem pokracovat v studiu na vysokej skole, nie som este stopercentne rozhodnuta, co to bude. Asi pravo alebo nieco take.

   Lubica Leitnerova:
 - Davam si prihlasky na Gymnazium Jana Chalupku v Brezne a na Katolicke gymnazium Stefana Moyzesa v Banskej Bystrici. Skor by som sa chcela dostat na breznianske gymnazium, pretoze viem, ze je to dobra skola a na vysoke skoly z nej odchadzaju dobre pripraveni ziaci. Zaujima ma mikrobiologia alebo biochemia, chemiu mam velmi rada. Sama som sa rozhodla, ale na katolicke gymnazium chodila aj moja sestra, co ma ovplyvnilo.

   Eva Hrebickova:
 - Prihlasky som si dala na styri skoly, na umelecku v Leviciach, na pedagogicku pre ucitelky materskej skoly v Brezne, na Hotelovu akademiu v Brezne a na zdravotnu skolu v Banskej Bystrici. Vcera som bola na talentovych skuskach na Sukromnej pedagogickej a socialnej akademii v Brezne, zajtra idem do Levic na odbor propagacna grafika. Bola by som rada, keby ma prijali do Levic, pretoze rada kreslim, navstevovala som aj Zakladnu umelecku skolu v Brezne. Po skonceni by som mohla robit v nejakej reklamnej agenture. Pri vybere skol mi nikto nepomahal, sama som sa rozhodla.

   Matej Libica:
 - Vybral som si Hotelovu akademiu v Brezne a druha bola Obchodna akademia v Brezne. Na hotelovu akademiu by som sa chcel dostat preto, lebo sa vyucim za kuchara alebo casnika a ked vystudujem, mozem byt recepcny. Celkom ma to bavi, toto povolanie je zaujimave, napriklad byt casnikom niekde v zahranici, musim sa vsak zdokonalit v cudzich jazykoch. Pri rozhodovani ma podporili rodicia, hlavne otec, ktory chcel byt casnikom.

   Michal Kősegi:
 
- Idem na Gymnazium Jana Chalupku v Brezne a na Gymnazium J. G. Tajovskeho v Banskej Bystrici. Myslim si, ze su to dobre skoly a budem mat viac casu rozmysliet si, na aku vysoku skolu pojdem. Teraz v tom este nemam velmi jasno. Rodicia mi odporucili gymnazium, ale rozhodoval som sa sam, kde si dam prihlasky.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Kyticky k MDZ

   Vyklady kvetinarstiev plne pestrofarebnych kvetov aj v tomto roku davali na vedomie, ze prisiel cas pripomenut si MDZ. Aj v klube dochodcov spolu so Zakladnou organizaciou Jednoty dochodcov v Brezne si 13. marca spomenuli na tento sviatok zien a matiek.
   Slavnostne popoludnie, na ktorom sa zucastnilo sestdesiattri zien, krasnou basnou otvorila clenka Zboru pre obcianske zalezitosti pri mestskom urade Viera Makova. Pritomnych srdecne pozdravil clen vyboru Jednoty dochodcov Slovenska Ivan Halama a s radostou vsetci medzi sebou privitali primatora mesta Ing. Jaroslava Demiana, prednostu obvodneho uradu Ing. Jana Medveda, prednostu mestskeho uradu Ing. Antona Jursu, veducu oddelenia socialnych veci Mgr. Evu Lukacovu a veducu klubu dochodcov Bozenu Pobisovu. Pri tejto slavnostnej chvili citovala niektore myslienky nasho basnika Miroslava Valka predsednicka ZPOZ-u Maria Zilinkova so sprievodom hudby.
    Dostojne postavenie zeny a matky vo svojom prihovore spomenul primator mesta Ing. Jaroslav Demian spolu so zelanim zdravia, stastia, lasky, porozumenia a pohody do dalsich rokov zivota. Potom oslavenkyniam odovzdal karafiaty. O dobru naladu, spev a vynikajucu atmosferu sa postaral nas oblubeny Jozef Ambroz. Nech zena vzdy ostane symbolom nehy, lasky a darcom zdraveho zivota.

Anna Stanislavova

 Zdravotne postihnuti bilancovali

   Tretiu marcovu sobotu bilancovali minulorocnu cinnost zdravotne postihnuti obcania zo Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne. V uvode vyrocnej schodze sme privitali hostku - poslankynu Mestskeho zastupitelstva v Brezne a Banskobystrickeho samospravneho kraja Ing. Janku Mihalovicovu.

   Cinnost organizacie, ktora zdruzuje 263 clenov, zhodnotil jej predseda Ondrej Repka. V minulom roku sa vyboru ZO SZZP podarilo zorganizovat dva zajazdy na termalne kupaliska v Kovacovej a v Kremnici. Na oboch podujatiach sa zucastnilo 87 ludi - clenov a ich rodinnych prislusnikov. Chvalyhodne je aj to, ze pre svojich clenov, ktori su odkazani na invalidne vozicky, robime kazdorocne stretnutia vozickarov a tazko zdravotne postihnutych pri gulasi na mestskom futbalovom stadione, za co patri vedeniu MSK Brezno uprimne podakovanie. Velkej oblube sa tesi aj pampusikovy vecierok, kde nam program spestrilo 24 deti z folklorneho suboru Stastne detstvo pod vedenim A. Cernakovej. Svojim programom nas prisli pozdravit aj clenovia suboru Senior pri Klube dochodcov v Brezne pod vedenim B. Pobisovej a nasi kazdorocni hostia, ktori nam sprijemnuju cely vecer, J. Perunsky a M. Potancokova s manzelom. Zaroven by sme sa chceli podakovat vedeniu ZS s MS na Pionierskej 2 za pozicanie priestorov na tento vecierok a vyrocnu clensku schodzu, tiez kucharkam v ich skolskej jedalni A. Fogelovej a K. Kamenskej za vyborne pampusiky, ktorymi nas kazdorocne pohostia. Vybor nezabuda ani na svojich malych clenov. Okrem balickov na Mikulasa a MDD sa deti zucastnili aj na vylete do jaskyne Bystra. Pre menej mobilne deticky sme vybavili ozdravny pobyt s rodicom v solnej jaskyni na Krculovej ulici. Samozrejme nezabudame ani na jubilujucich starsich clenov, ktorych navstevujeme aj pocas Mesiaca ucty k starsim.
   Dakujeme vsetkym, ktori nas nejakou formou podporili a pomohli materialne alebo financne pri jednotlivych akciach. Aj tato vyrocna schodza presvedcila vsetkych o tom, ze dobri ludia este ziju.

(hr)

   Krestan ma za sebou prelomovy rok

   Uvodne tyzdne a mesiace roka sa tradicne spajaju s bilancovanim uplynuleho obdobia. Nebolo to ine ani v obcianskom zdruzeni Krestan Brezno. V prvej polovici marca sa jeho clenovia a hostia zisli na valnom zhromazdeni.

   Spravu o cinnosti obcianskeho zdruzenia predniesol jeho predseda Jan Zachar. Skonstatoval, ze rok 2006 bol tazky a da sa povedat prelomovy. Priniesol mnozstvo podujati, ale i skutocnosti, ktore vyznamnym sposobom zmenili zivot nielen OZ, ale i jeho dvoch hlavnych sucasti - Chramoveho zboru apostola Pavla a Komorneho spevackeho zboru Vienal. Podstatnou castou cinnosti bolo v spolupraci so spevokolom Jordan z evanjelickeho cirkevneho zboru Vychodna nahranie CD nosica s nazvom Jezis nas priatel. Nahravanie vyberu piesni z evanjelickeho spevnika sa uskutocnilo v juni v Piaristickom kostole v Brezne a v evanjelickom kostole vo Vychodnej, kde bol brezniansky spevokol zaroven hostom na nedelnych bohosluzbach. V juli CHZAP vystupil na namesti v Brezne pri prilezitosti sviatku Cyrila a Metoda, v auguste pri odhaleni sochy Martina Razusa, v oktobri v ramci Chalupkovho Brezna spieval pri pamatnej tabuli K. Kuzmanyho, pri soche J. Chalupku a M. Razusa a koncom mesiaca sa zucastnil na posviacke polozenia zakladneho kamena evanjelickeho chramu v Ziari nad Hronom za ucasti generalneho biskupa ECAV Milosa Klatika. Rok ukoncil dvoma koncertmi - zaciatkom decembra vo Vychodnej na krasnej prezentacii noveho CD nosica spolu s dalsimi piatimi spevokolmi, vyznamnymi hostami a za ucasti emeritneho biskupa Jana Midriaka a potom na vianocnom beneficnom koncerte v rimskokatolickom kostole v Brezne. „Komoracik“ Vienal okrem spominanych podujati samostatne vystupoval v juli pri prilezitosti 135. vyrocia umrtia J. Chalupku, v auguste na Ozvenach staroslovienciny v Telgarte, v oktobri v Banskej Bystrici na oslavach K. Kuzmanyho pri pamatnej tabuli na evanjelickej fare a na namesti pri susosi Moyzesa a Kuzmanyho. Za to, ze velku cast planovanych predsavzati sa podarilo realizovat, patri vdaka vedeniu, ale i clenom OZ Krestan, ako aj dalsim osobam a instituciam, napr. dostojnemu bratovi fararovi vo vysluzbe Dusanovi Fabriciusovi, Ing. Vladimirovi Faskovi, miestnej organizacii Matice slovenskej, Zakladnej skole K. Raposa. Pred zaverom vedenie obcianskeho zdruzenia osobitne podakovalo clenom, ktori pre vek alebo zdravotne problemy nemozu pokracovat v aktivnej cinnosti a kvietkom pozdravilo svoje clenky pri prilezitosti MDZ.
   Do buducnosti planuje obcianske zdruzenie dohodnut s miestnym odborom Matice slovenskej podmienky pre prijatie OZ Krestan za kolektivneho clena MS a realizovat webovu stranku. Rok 2007 prinasa aj nove vyzvy a ponuky. Ich realizacia bude zavisiet a bude aktualizovana podla financnych moznosti obcianskeho zdruzenia.

Vedenie OZ Krestan

 Nesluzi ucelu!

   Uz dost davno je v Stvrti Ladislava Novomeskeho v Brezne smerom k Tescu umiestnena dopravna znacka Zakaz vjazdu vsetkych vozidiel. Nesluzi vsak ucelu. Vodici ju aj napriek instalovaniu kamery absolutne ignoruju a niektori su taki drzi, ze aj ked zhora ide auto a vedla tiez matka s kocikom, jednoducho ju vytlacia az za krajnicu.
   Byvam hned oproti a vsetko to vidim. Nedavno som si stopla, ze za hodinu presli k Tescu styri auta. Aj mne osobne sa stalo, ked som sa vracala od Tesca, ze islo auto dohora. Nahnevalo ma to, zastavila som ho a upozornila na znacku a tiez na kameru. Povedal mi, aby som sa nestarala a pokracoval dalej. Tak neviem, aky ucel plni dopravna znacka tam umiestnena!

(sm)

 Par postrehov

Labute
   Bol slnecny den. Viaceri obyvatelia Brezna sa vysli predychat do okolitej prirody. Zaclenujem sa medzi nich. Cachovo ma laka. Kracam si popri Hrone. Jeho brehy v zapadnej casti su vynovene. Stare vrby, na konaroch ktorych vrany mavali ranne desatminutovky, suhlasili s ich likvidaciou. Vsimol som si, ze kaciek divosiek je akosi pomenej. Zmenili bud bydlisko, alebo si uz v jelsovom haji nedaleko Valaskej hladaju priestor na splnenie „rodicovskych povinnosti“. Ale po upravenych miestach vykracovali si styri snehobiele labute. Sem-tam k zemi zltucky zobak prilozili. Odkial asi prileteli? Smutne je, ze tri si vykracovali paradne, ale stvrta na jednu nozku napadala. Kto ju? Lasica, pes alebo ludska ruka? Zelam jej skore uzdravenie.

Prvosienky
   Kvietky drobne, zlte hlavicky. Vykukli uz vo februari. Oci moje sa s nimi stretli. Vycitil som ich tuzbu. Slnka viac by potrebovali. Potom by ony, prvosienky auriculky, v plnej krase rozkvitli. Vieme, tvrdia kvietky, ze rozhliadli sme sa pred nasim casom a pred cinziakom nam dobre je. Co uz narobime. Teplo je. Vydrzte, ja ich povzbudzujem.

(gs)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT