24. APRIL  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Mozno velky smad donutil navstevnika vlamat sa v case od nedele 15. do pondelka 16. aprila do pohostinstva v Raztoke. Z priestorov pohostinstva si odniesol nielen alkoholicke a nealkoholicke napoje, ale aj cukrovinky a penazenku s trzbou. Majitelovi z Banskej Bystrice sposobil skodu dovedna za 22 000 korun.

   Premalovat reklamny putac za Baldovskym mostom v Brezne na Ceste osloboditelov sa podujal zatial neobjaveny autor. Putac postriekal farbou a hoci nevieme, na kolko si ceni svoje dielo, breznianskeho majitela firmy stalo vyrobenie a umiestnenie reklamnej tabule pred „vylepsenim” priblizne pattisic korun.

   V noci na stredu 18. aprila v Lome nad Rimavicou sa vlamal do predajne potravin nezisteny pachatel. Ukradol tovar rozneho druhu (cigarety, pracie prasky...) v hodnote priblizne 143 000 korun. Neobisiel ani pokladnicku zamurovanu v stene predajne, odkial vzal 33 000 a stravne listky za 24 000. Dovedna sposobil pri vlamani skodu za dvestopattisic korun.

   V piatok 20. aprila kratko pred polnocou 56-rocny vodic z Brezna na SLN nasmeroval svoje BMW do sluzobneho vozidla policie. Skoda Felicia, z ktorej prave vystupoval prislusnik Policajneho zboru z Brezna, bola oznacena a mala spusteny majak. Vodic BMW Marian Z. napriek narazu dalej pokracoval v jazde. Policia dvakrat vystrelila do vzduchu ako varovanie a BMW prenasledovala, az kym sa ho nepodarilo zastavit na Svermovej ulici. Pocas prenasledovania pouzili policajti viackrat sluzobnu zbran. Vodica umiestnili v cele predbezneho zadrzania, obvinili ho zo zlocinu utoku na verejneho cinitela. Vysetrovatel zacal trestne stihanie a navrhol Mariana Z. vziat do vazby. Hrozi mu az osemrocne vazenie.

    Na policii v Brezne oznamila 59-rocna Breznianka, ze v piatok 20. aprila o 23. hodine ju v mieste trvaleho pobytu fyzicky napadol jej syn. Pri utoku utrpela zranenia, ktore si vyziadali lekarske osetrenie a sedemtyzdnovu praceneschopnost. Vysetrovatel zacal tresne stihanie pre ublizenie na zdravi, nasilnikovi hrozi za tento trestny cin az desatrocne vazenie.

   Niekedy od nedele 15. do soboty 21. aprila sa v Krpacove vlamal do chaty dosial nezisteny pachatel. Z chaty vzal kozu z diviaka, motorovu pilu, priklepovu vrtacku a mosadzny svietnik. Majitelovi z Banskej Bystrice vznikla skoda dovedna za 31 000 korun.

   V noci na sobotu 21. aprila z parkoviska v Brezne ukradol ktosi Skodu Favorit, v ktorej sa nachadzali doklady od auta aj ine doklady. Kradezou vozidla so znackou BR 802 AN vznikla skoda za 50 000 korun. Vysetrovatel zacal trestne stihanie pre precin kradeze.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Fujaristi Michal a Matus Filovci, heligonkar Janko Krnac, Milka Malcekova, spevacka skupina Chlapi z Dolnej Lehoty, divadelni ochotnici Petrikovci a Miro „Silo“ Kan boli v sobotu 21. aprila „predskokanmi“ skvelej cimbalovej kapely Paprckovcov z Hrinovej, ktora na prvom rocniku Dolnolehotskej parady rozprudila pravu ludovu veselicu. Ucastnici si okrem hudobnych lahodok mohli vychutnat aj tradicne dobroty slovenskej kuchyne a zmerat sily v klobukovom tanci, odzemku ci piti zincice. Nechame sa prekvapit, co organizator podujatia, Peter Tazky, vymysli nabuduce, lebo na dalsiu „paradu“ uz teraz vsetci netrpezlivo cakaju. 

(ella) 


Excelovali na Povazi, aj Gemeri

   V dnoch 15. az 18. aprila  sa v Novom Meste nad Vahom uskutocnil jubilejny desiaty rocnik Divadelneho festivalu Anicky Jurkovicovej, ktory sa kona na pocest tejto prvej slovenskej herecky a zastoja zien v ochotnickom divadle. “Po prvykrat v jeho historii sa ho zucastnil i nas divadeny subor Jana Chalupku s inscenaciou F. Urbanka Pani richtarka.  Svojim vystupenim dokazal, ze patri medzi spicku, o com svedci i fakt, ze trom nasim hereckam – A. Vagadayovej, J. Obernauerovej a M. Gregusovej – boli udelene ceny za najlepsie herecke vykony,” povedal nam predseda DSJCH mesta Brezno Ladislav Vagaday.
   Uz tridsiaty treti rocnik Zochovej Revucej (krajskej prehliadky cinoherneho a alternativneho divadla) sa uskutocnil v dnoch 19. az 21. aprila v Revucej. Chalupkovci svoje vysoke umelecke kvality potvrdili vitazstvom a postupom na celostatnu divadelnu prehliadku, ktora bude 8. - 10. juna v Tlmacoch.
   Najblizsie subor odchadza reprezentovat Brezno do Cadce, kde do 29. aprila bude uz styridsiaty rocnik Palarikovej Rakovej – narodnej sutaznej prehliadky divadelnych suborov. “Nas subor sa v bohatej historii na tomto festivalu zucastnil devatnastkrat (11x ziskal prve miesto, 3x druhe miesto a 4x tretie miesto),” doplnil Ladislav Vagaday. V bohatom programe festivalu sa predstavi SND z Bratislavy, Divadlo J. Palarika z Trnavy ako i zahranicne subory – slovenske divadlo Vertigo z Budapesti ci ochodnticke divadlo KIS z Kysaca v Srbsku.
   Pod zastitou breznianskeho suboru sa v dnoch 19. aprila az 11. maja na tomto podujati prezentuje svojou vystavou kresleneho humoru - Neoponujte mi (nam)! Ved ste v divadle! - Pavol M. Kubis. Viac informacii a vysledky festivalu prinesieme v buducom cisle.

(lv)

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Hori ohnik, hori...
   Velke poziare sposobene nedbanlivostou, ani smrtelne urazy pri vypalovani travy nie su dostatocnou vystrahou. Svedcia o tom caste kudole dymu avizujuce hroziace nebezpecenstvo. Popoludni 6. aprila sa podozrivy dym siril z lesika pri nemocnici. Traja bezdomovci tam spokojne opekali slaninku a po prichode privolanych hasicov odmietli ohen uhasit. Zasiahnut museli mestski policajti. Za nepovolene zakladanie ohna a poskodzovanie zivotneho prostredia blokovu pokutu „si vysluzil“ J. M. z Brezna. Hliadka ho prichytila 12. aprila popoludni v kamenolome na Kozlove, kde zapalil kable. Predpoludnim 14. aprila hliadka spozorovala poziar na luke pri lesiku na Ceste osloboditelov. Cez stalu sluzbu zavolala hasicov, ktori horiacu travu zahasili. Vinnik je neznamy. Sedemnasteho aprila vecer pred siedmou horel breh na Stromovej ulici. Pri likvidacii poziaru na poziadanie hasicov hliadka odstavila premavku. Vinnika opat niet. V ten isty den o pol hodinu po anonymnom telefonate hliadka startovala na Razusovu ulicu, kde v zahrade palili stare listie a travu. Stacilo dohovorenie.

Volne pobehuju a...
   V blizkosti detskeho ihriska na Mazornikove 7. aprila o pol deviatej rano pobehoval pes bez znamky. Hliadku zavolal muz, ktory sa tam hral s dietatom. V spolupraci s veterinarom psa odchytili. Kedze pes nevyzera na tulaveho, hladaju jeho majitela. Smutnejsi koniec mal pripad z popoludnia 15. aprila, kedy anonym zatelefonoval, ze na Krculovej ulici agresivny pes poskriabal dievcatko, dalsiemu roztrhol nohavice a usiel na Ulicu CSA. Tam pri detskom ihrisku napadol chlapca. Neostavalo nic ine, len zavolat veterinara, ktory musel tulave zviera usmrtit a urobit vsetky potrebne opatrenia.

Bratia v klbku
   Pri kontrolnej cinnosti 7. aprila o pol jedenastej vecer hliadka na Stromovej ulici nadabila na dvoch bitkarov. Aktermi hadky a bitky boli bratia M. a J. B. Vzhladom na ich alkoholicke opojenie, pripad surodeneckej bitky je v rieseni.

Skoro zacinaju!
  
Tri deti popijajuce za bytovym druzstvom na Malinovskeho ulici si 8. aprila popoludni vsimla obyvatelka nedalekeho cinziaka a zavolala policiu. Do prichodu hliadky dvaja 14-rocni chlapci a ich rovesnicka uz „stiahli“ pol flasky marhuloveho likeru. Odviezli ich domov, kde ich urcite nepochvalili. Podobny pripad zaznamenali aj 11. aprila popoludni na Nabrezi dukelskych hrdinov, kde pri Hrone dvaja chlapci a dve dievcata pili Fernet. Pri vypocuvani prezradili, ze flasku im predali v obchode na Razusovej ulici. Predavaca za spachanie priestupku na useku ochrany pred alkoholizmom a inymi toxikomaniami neminula blokova pokuta. Traja mladistvi na zaklade vseobecne zavazneho nariadenia, ktore zakazuje popijanie na verejnosti, zaplatili blokovu pokutu. Maloleteho chlapca na policii vyzdvihli jeho rodicia.

Ublizenie na zdravi
   O pol stvrtej rano 14. aprila pred diskobarom na Sturovej ulici sa pobili M. F. a M. S. z Brezna. Druhy z nich mal zranenia, ktore si vyziadali odvoz do nemocnice. Pripad ublizenia na zdravi prevzali statni policajti.

Ulozil sa v cakarni
   Na poziadanie pracovnicky obvodneho uradu 18. aprila po osmej rano hliadka odtial vysikovala nezvycajnu stranku. Opity J. T. z Cierneho Balogu sa tam totiz ulozil v cakarni a nebolo mozne prebrat ho.

Raz mu nestacilo?
  
O tristvrte na desat predpoludnim 18. aprila potrebovali pomoc v domove socialnych sluzieb Kotva v Prednych Halnoch. Cez okno do izby totiz vosiel A. B. z Bravacova, ktory si lahol na postel a odmietal vstat. Po zaplateni blokovej pokuty domov opustil. Dalsiu blokovu pokutu platil na prave poludnie v budove Slovenskej sporitelne, kde vyrusoval a opat nechcel odist.

(pa)


V Kulturnom dome vo Valaskej v novych vystavnych priestoroch v stredu 18. aprila otvorili vystavu Podoby pokoja. Subor portretov, abstrakcii a vyberu starsich projektov vytvarnika a pedagoga Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej Mgr. Rastislava Turnu bude vystaveny do 15. maja.

Foto: Ing. Albin Haber


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT