24. APRIL 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  V nedelu popoludni 16. aprila vo Velkej Fatre v katastri Starych Hor vznikol rozsiahly lesny poziar. Pri poziari zasahovalo bezmala 150 hasicov z okresov Banska Bystrica, Zvolen, Velky Krtis, Rimavska Sobota, Lucenec, Brezno, Turcianske Teplice, Ruzomberok a zo zachrannych brigad Zilina a Humenne. Pat vrtulnikov s bambi vakmi zacalo poziar hasit az v pondelok. Poziar sa nepodarilo zlikvidovat, len lokalizovat na ploche 115 hektarov a zabranit jeho dalsiemu sireniu. V praci pokracovali v utorok  i v stredu, kedy podvecer poziar definitivne lokalizovali. Predbezne skody odhadli na vyse sest milionov korun. Pri poziari sa nastastie nikto nezranil, jeho priciny vysetruju. Hoci nehorelo v nasom regione, nestastie sa dotklo vacsiny z nas. Ako zaposobilo na vas? Pytali sme sa v nasej ankete.


S anketovym mikrofonom


o lesnom poziari pri Donovaloch

Ivan Halama, dochodca, Brezno:
- Ja ako Starohorec jednoznacne vyhlasujem, ze na pricine bola velka nepozornost cloveka, ktory sposobil obrovske skody. Stovky hasicov, pat vrtulnikov s vakmi museli zasahovat pre hrubu nedbanlivost niekoho. Stare Hory boli ako vojnova krajina s krizovymi stabmi. Bol som sa tam pozriet. Ludia hromzili, nadavali na nezodpovedneho jedinca, ktory to sposobil. Dokonca sa tam naslo male popalene medvieda a pre padajuce stromy a skaly museli presmerovat dopravu.

Viera Stubnova, dozor v predajni, Brezno:
- Aj napriek tomu, ze je zakazane vypalovat travu, ludia tak robia, cim nicia prirodu. Nezodpovednost sposobuje velke skody, znicene hodnoty. Viem, ze za vypalovanie suchych porastov su pokuty, ale kto to ustriehne? Ved les nerastie za rok, za dva. Na Donovaloch bol vraj na pricine cigaretovy ohorok, je to hrozna nezodpovednost ludi. Nevedia sa spravat v lese. My, co sme vyrastali v lese, vieme, co je to hora. Sadili sme stromceky, my mame k nej iny vztah.

Jozef z Brezna:
- Spravy o poziari na Donovaloch som sledoval so zlymi pocitmi. O to viac, ze to niekto sposobil umyselne. Trochu ma mrzi, ze vrtulniky nezasiahli uz v nedelu, ale az v pondelok, co uz bolo dost neskoro. V nedostupnom terene bolo treba od zaciatku pouzit vsetky mozne prostriedky. Mozno by aj skody boli mensie.

Monika Petrova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Je to strasna nezodpovednost voci prirode, ktoru si nevazime. Myslim si, ze zlyhal ludsky faktor. Velmi ma to mrzi. Tatry horeli, teraz Donovaly. Je to smutne. Vyjadrujem velke pohorsenie.

Tibor Gilla, dochodca, Brezno:
- V suchom jarnom pocasi su velmi dobre podmienky pre vznik poziaru aj v nasom okoli. Minulu sobotu napr. zasahovali hasici na kraji lesa na Hancakove. Treba byt pozorny, pretoze staci odhodit ohorok. Dost neopatrni su aj „gulasnici“ ci fetujuca mladez, ktori zakladaju ohne na miestach, kde je to zakazane. Na Starych Horach pravdepodobne z auta iduceho z Donoval spolujazdec vodica vyhodil neuhasenu cigaretu do suchej travy a asi tak poziar vznikol.

Blazena Mihelikova, pracovnicka na poste, Brezno:
- Vsetko ma na svedomi ludska nepozornost. V prirode sa nema zakladat ohen na zakazanych miestach, ohorky nezahadzovat do travy. Zakazane je aj vypalovanie travy, cim sa nicia zivocichy. Lenze chytit, ci usvedcit niekoho je velmi tazke.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Festival skol

   Studentska spolocnost 3D Three Dimensions pri Obchodnej akademii v Brezne sa opat vyznamenala. Po uspesnom zorganizovani floorbaloveho turnaja sme sa rozhodli v dnoch 21. - 22. marca uskutocnit Festival skol.
   Prave pocas tychto dvoch dni ziaci zakladnych skol Pionierska 2, Pionierska 4, Karola Raposa, Socialnej a pedagogickej akademie, Spojenej skoly, Gymnazia, Hotelovej a Obchodnej akademie v Brezne predviedli, v com su dobri. V tomto, nepochybne, zaujimavom programe sme mali moznost vidiet spev, irske tance, Hip-hop v podani tanecnej skupiny BR Streets, prezentaciu vytvarnych diel v plachtach od socialnej a pedagogickej akademie ci ludovy blok spojeny s tancom. Zaujimave bolo vystupenie amaterskej hudobnej skupiny zo spojenej skoly, ktora sa predstavila s vlastnou tvorbou nielen hudby, ale aj textu k piesni, a z tejto skoly sa predviedol aj Jakub Kovac so zonglovanim s diabolom. S krasnym cislom sa ukazala Zakladna skola s materskou skolou Pionierska 4, ktora nam predviedla gymnasticku zostavu ci humornu scenku O Cervenej ciapocke. Barmani z hotelovej akademie opat nesklamali a aj oni si pripravili ukazku miesania napojov spojenu so sou, kde vsetkym ukazali, ze su naozaj perfektni. S vlastnou tvorbou - basnou Tak nevsedny den, sa prezentovala Patricia Sarankova, studentka hotelovej akademie. Vykony vsetkych zucastnenych boli uzasne. Vyborna organizacia bola zarukou kvalitneho programu, ktory sa urcite vsetkym velmi pacil. Na Festival skol, ktory je najvacsou akciou organizovanou studentskou spolocnostou, sa prislo pozriet okolo tisic studentov z roznych skol z Brezna. Celou akciou nas sprevadzala moderatorska dvojica v podani Alzbetky a Dusana. Festival skol bol venovany Dnu ucitelov. Ten si pripominame az 28. marca, v den narodenia Jana Amosa Komenskeho, velkeho pedagoga a „ucitela narodov“, ktory zanechal mnozstvo odkazov aj pre dnesnu generaciu, no studentska spolocnost 3D Three Dimensions sa rozhodla prekvapit ucitelov a podakovat im nielen za trpezlivost, lasku a ochotu, ktoru nam kazdy den rozdavaju, ale tiez zapriat im zdravie a elan aj do dalsich rokov. Ucitelia zo vsetkych zucastnenych skol vysli na podium a prevzali si kvet ako vdaku za ich pracu. Z tvari profesorov sa dalo vycitat nielen prekvapenie, ale aj radost, ze si studenti spomenuli na ich sviatok.
   Z ohlasov od profesorov a studentov hodnotime Festival ako akciu, ktorej sa podarilo spojit sily hned niekolkych strednych a zakladnych skol a vytvorit program, ktory sa vsetkym pacil. Verime, ze sa nam podobny festival podari uskutocnit aj nabuduce.

Katka Kralikova, prezidentka s. s. 3D Three Dimensions

 

Laska k hokeju...

   „Zo striedacky goly davat nemozem. Len hracov presviedcat, ze ked budu po goloch hladni, pridu. Musia chciet. I ked tiez velmi dobre poznam z hokeja stavy, ze cim viac chcete, tym viac to nejde. Take nieco postretlo vo finale Trencin, my sme to mali uz za sebou,“ uviedol pre dennik Sme trener Zdeno Ciger. Nie je to tak davno, ked Slovan prehral v zakladnej casti s Trencinom 1:10, no v nedavnom finale si uz odniesol titul a Trencin len uznanie supera. Zvraty v sporte nie su preto nicim vynimocne. Raz ste hore, potom dolu...
   Hoci Brezno nema zastupcov v kruhoch najvyssich reprezentantov v ladovom hokeji, na tento sport vobec nezaneviera. Okrem Hokejoveho klubu MSK Brezno ma mnozstvo hokejistov, ktori vyuzivali moznost prenajmu ladovej plochy pocas zimnych mesiacov. Kopa amaterskych timov vecer co vecer „bojovala“, no predovsetkym si vychutnavala hru. Ziaden a zaroven desat trenerov na ladovej ploche. Hnev z nevydarenej akcie striedala radost z podareneho najazdu konciaceho pukom v branke. Nadavky, „flusance“, prepotene dresy, ostre hrany korcul a ryhy na lade naznacovali spravnu hokejovu atmosferu. Niekedy viac, niekedy menej divakov povzbudzovalo kazdy tyzden zhruba trinast breznianskych talentov, jeden zo spominanych amaterskych druzstiev, v zlozeni: Marek Pikula, Miro a Rudo Hanzalovci, Igor Sajgal, Tomas Durcenka, Sano Petrikovic, Jan Vais, Roman Luptak, Mirko Kan, Jozko a Michal Donovalovci, Duri Medved a nepisany lider timu Miro Kliman.
   Sila v hre, akou je hokej, sa ukryva v time. Individualita sice moze vyniknut, no nedokaze branit, utocit a uhrat celu hru sam. A to je zrejme kamen urazu amaterskych ci profesionalnych hracov.
   Na tohtorocnu zimu uz ostali len spomienky, dobre aj zle. Tazko povedat, co bude buducu zimu. Snad zostava len dufat, ze rekonstrukcie zimneho stadiona v Brezne budu definitivne dokoncene, hokej dostane opat „zelenu na plnej ciare“ a vynikajuca moznost zahrat si bude pre obycajnych ludi aj nadalej.

Ivana Kokavcova


 

A ten zivot

Co to tazi, srdce mori,

co to za neduh ktory?

Nedobre myslienky, tazoba,

ako by mala prist zivota poroba.

Slabost ako vtak ona priletela

a ten zivot Boze, ta prazdnota,

ta beznadej a clivota.

Akoby nebolo radosti,

len vokol chmary bezbrehej starosti.

Za co zivot nas, za co tie rany osudu

vari do konca nam uz ony pobudu?

Nebude snad uz rana jasneho,

na sklonku zivota naseho?

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT