17. APRIL 2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vylety do okolia Brezna

dnes na Ohniste

   K velmi putavym castiam Nizkych Tatier patri aj Ohniste (1539 m) – vyznamny horsky masiv medzi Janskou a Bocianskou dolinou. Prave spomenuty masiv sa stane cielom nasho dnesneho vyletu.
   Nasu turu zacneme v obci Maluzina, ktora sa nachadza pri spoji Bocianskej a Maluzinskej doliny. Vychodiskovym bodom nam bude autobusova zastavka v tejto dedine. Od nej pojdeme po hlavnej ceste k odbocke do doliny Svidovo, ktorou sa dostaneme az na Svidovske sedlo – turisticky vyznamne sedlo medzi Svidovom a Puchalkami.
   Z tohto sedla sa vyberieme smerom na vychod, neskorsie budeme strmsie stupat az pod bralne steny, ktore su vychodnym zakoncenim juznych tras Ohnista. Ich pravym okrajom vedie chodnik, ktorym postupne prekoname mimoriadne strmy svah. Potom pojdeme poza mohutnu bralnu bastu a cez krasovu plosinu. O niekolko minut sa dostaneme na polanu Ohnista a o par metrov nas caka samotne Ohniste.
   Tu mozeme do sytosti obdivovat jeho nesmiernu krasu. Nachadzaju sa tu pocetne krasove zavrty a priepasti, ktore su zo vsetkych stran ohranicene zraznymi ubociami. Predovsetkym na juznych svahoch sa nachadzaju niekolko stoviek metrov dlhe suvisle bralne rady oddelene uzkymi plosinami. Tento masiv ma dva vrcholy – vyssi (1539 m) a nizsi (1508 m). Pod hlavnym vrcholom sa rozklada 125 m hlboka Ladova priepast, niekolko metrov od nej je zname Okno – 10 m vysoky skalny otvor.
   Ohniste lezi v katastri Liptovskeho Jana a Liptovskej Porubky a je vytvorene z najzachovalejsich vapencovo-dolomitovych skalnych utvarov a spolocenstiev s vyskytom mimoriadne vzacnych druhov rastlin a zivocichov, vratane pralesovitych porastov v najvyssich polohach. Uplatnuju sa tu druhy horske, ale aj teplomilnejsie.
   Z hlavneho vrcholu sa nam naskytne jeden z najkrajsich pohladov na Nizke Tatry, najma na hrebene a kotly centralnej casti. Po dostatocnom oddychu nas caka spiatocna cesta do Maluzinej. Pocas zostupu si urcite uvedomime, ako spravne sme vyuzili konciaci sa den.

(E-ova)

 Knihy? Vyhrajte ich s Horehronim!

Velky obrazovy atlas
Nadobove rastliny do bytu a na balkon

   Balkony, terasy a zahrady uz zacinaju hrat vsetkymi farbami jari. Tiez ste nasli zalubu v pestovani kvetov? Mate uz v pestovani kvetov skusenosti, alebo este len zacinate? Tak ci onak, kniha, ktoru dnes mozete vyhrat, sa vam urcite hodi. Je to Velky obrazovy atlas - Nadobove rastliny do bytu a na balkon.

   Tato kniha zahrna siroku paletu crepnikovych a kontajnerovych rastlin, je heslovito usporiadana, bohato ilustrovana (ma 360 stran a na nich takmer 700 fotografii), vhodna pre kazdeho, kto hlada presne a rychle informacie. Encyklopedicku heslovu cast doplnaju uvodne texty o povode, pestovani a rozmnozovani rastlin, nechyba tabulkova priloha, register slovensko-latinskych nazvov, rastlinnych celadi a slovensko-latinsky slovnik druhovych mien. Autori prirucky Moritz Bürki a Marianne Fuchsova sa snazili obsiahnut co najuplnejsi prehlad izbovych a balkonovych rastlin, a to nielen textom, ale aj obrazom. Kazdej z velkeho mnozstva rastlin je venovany kratky vystizny text a fotografia. V kazdom opise je uvedena potrebna starostlivost, ktora obvykle vyplyva z povodu rastliny. Aby si pestovatel vedel vytvorit lepsiu predstavu o tychto podmienkach, je na zaciatku knihy kapitola venovana opisu zakladnych ekosystemov, z ktorych rastliny pochadzaju. Starostlivosti o rastliny, ich rozmnozovaniu, ako aj ich skodcom a chorobam su venovane samostatne kapitoly. Knihu uzatvaraju informacie o rozlicnych sposoboch, ktorymi sa daju izbove rastliny umiestnit tak, aby mali idealne podmienky pre svoj zivot a sucasne nam vytvarali prijemne a relaxacne prostredie.
   Jeden z vas moze Velky obrazovy atlas vyhrat! Na vase listky s odpovedou na otazku, nalepenym kuponom, adresou a telefonnym cislom cakame v redakcii do 3. maja. Meno vyzrebovaneho vyhercu uverejnime 9. maja.

(ag)

Otazka: Ake kvety mate uz vysadene doma na balkone alebo terase?

   Zrebovali sme: Dve vstupenky na koncert Waldemara Matusku v B. Bystrici vyhrala Helena Matuskova z Podbrezovej. Knihu TAM TAM od Borisa Filana za spravnu odpoved (piate vydanie) dostane Pavol Baric zo Zavadky nad Hronom.

 

Sme nablizku

„Je mi velmi luto, ked vidim v televizore trpiet deti“
   Veci mimo mojej moci vyvolavaju pocit bezmocnosti, zlosti, smutku. Vidiet v televizore utrpenie bezbrannych patri medzi ne.

   Nechcem sa zamyslat, cim vsetkym je to sposobene, je vsak jasne, ze nasilia a bolesti je na obrazovke viac ako dokaze uniest citlivy clovek. Jeho prezivanie neskonci zaverom relacie, ani vyronenim dvoch - troch slz. Silny zazitok zanecha uvedomovany smutok na cele hodiny, neuvedomovana bolest sa hromadi niekde vo vnutri a odtial posobi na prezivanie tohto cloveka cele mesiace. Ak sa v nom systematicky hromadia taketo bolestive informacie dlhsi cas, ovplyvni to jeho postoj voci svetu, zivotu.
   „Keby som mohla, tomu nasilnikovi by som...“ Ale nemozem. Mozem vsak zacat z ineho konca. V prvom rade si musim uvedomit, ze moja citlivost mi posunula hranicu prijimania negativnych informacii a ja ju musim respektovat. Prepnutim programu neurobim nic v prospech tyraneho dietata, ale zamedzim niceniu svojho vlastneho potencialu. Prepnutie programu neznamena vopchat si hlavu do piesku ako pstros. Urcite nechcem, aby som sa stal bezcitnym ani depresivnym a nebranit sa by znamenalo sunut sa jednym ci druhym smerom. Tym, ze sa nepozeram bezmocne na utrpenie, setrim svoje sily na nieco, co je v mojej moci. Nieco, co je iba kvapkou v mori, ale ucinnou. Venovat sa vlastnym detom, zahrat sa s nimi, urobit ich spokojne a stastne, ist s nimi do prirody, ucit ich respektovat zivot vo vsetkych formach je nieco, co ani zdaleka nesuvisi s utrpenim deti niekde vo svete, ale je tou najucinnejsou formou boja proti zlu a nasiliu. Tym, ze zasievam a sirim dobro, nechavam tomu zlemu menej miesta. Moje deti preberu moje snazenie ako stafetu a ponesu ju dalej. Je to snazenie s trochu odlozenym vysledkom, je to investicia do buducnosti. Ak nemam deti, mozno bude stacit, ak si udrzim sam v sebe zaklad dobra a sirim ho vo svojom okoli. Mnohi ludia rezignovali vo svojich pozitivnych snazeniach, pretoze nadobudli dojem, ze zostali sami. Ak im ukazeme, ze nie su jedini, kto je citlivy na bezpravie, znova nadobudnu vieru a silu.
   Da sa bojovat aj efektivnejsie, ale vsetko zlo sa odstranit neda. Vzdy bude niekde niekto trpiet chorobou, nestastim. Moje pocity vsak mozu byt urcovane tym, co mozem urobit ja „na vlastnom piesocku“. Ak najdem sposob, ako vyuzit svoje moznosti, pomozem mnohym. Mozno len ako mravcek. Mozno ako organizator mraveniska. Mozno ako nositel mravencej filozofie. V kazdom pripade vsak zmysluplne a ucinne.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka


 Rozpis lekarenskych pohotovostnych sluzieb v Brezne na maj

   1. utorok: Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 31, 2. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., Banisko 1, 3. stvrtok: Lekaren na stadione, F. Krala 1, 4. piatok: Medikament, Kuzmanyho 1, 5. sobota: Afrodita, Nam. gen. M. R. Stefanika 8, 6. nedela: Lekaren na stadione, 7. pondelok: Vitamin, 8. utorok: Lekaren pri nemocnici, 9. streda: Medicentrum Brezno, s. r. o., CSA 60/12, 10. stvrtok: Lekaren na stadione, 11. piatok: Lekaren pri nemocnici, 12. sobota: Lekaren pri nemocnici, 13. nedela: Lekaren na stadione, 14. pondelok: Lekaren pri nemocnici, 15. utorok: Afrodita, 16. streda: Lekaren pri nemocnici, 17. stvrtok: Aurum BB, Malinovskeho 2A, 18. piatok: Lekaren pri nemocnici, 19. sobota: Medicentrum, 20. nedela: Lekaren pri nemocnici, 21. pondelok: Lekaren na stadione, 22. utorok: Medikament, 23. streda: Vitamin, 24. stvrtok: Medicentrum, 25. piatok: Lekaren na stadione, 26. sobota: Aurum BB, 27. nedela: Lekaren pri nemocnici, 28. pondelok: Lekaren pri nemocnici, 29. utorok: Lekaren pri nemocnici, 30. streda: Afrodita, 31. stvrtok: Lekaren pri nemocnici.


 Skola zivota

   Kazdy z nas si isto spomina na casy, ked sme museli na strednej skole memorovat poucky, ktorych vyznamu sme ani nerozumeli. Vdaka Nadacii pre deti Slovenska a Citigroup mozu dnesni ziaci okusit doslova skolu zivota priamo na vyucovani.

   Program Poznaj svoje peniaze je prvy inovacny, e-learningovy vzdelavaci program pre stredoskolakov v oblasti manazmentu osobnych financii. Prinasa do skol zmysluplne a metodicky prepracovane ucenie pre zivot a novu, atraktivnu, pre studentov pritazlivu a motivujucu formu vyucovania, ktora vedie k porozumeniu zakladnych financnych produktov, s ktorymi sa bezne v zivote stretavame, a ktore vyrazne ovplyvnuju fungovanie rodiny.

   Program realizuje tim zlozeny zo zastupcov Nadacie pre deti Slovenska, externych spolupracovnikov z financneho sveta a Citigroup. V sucasnosti je donho zapojenych 58 skol z celeho Slovenska a program za pat rokov existencie absolvovalo vyse 5000 studentov a 125 vyskolenych ucitelov. Slovensky program Poznaj svoje peniaze bol uz adaptovany v Ceskej republike a zaujem prejavili aj zahranicni partneri z Holandska, Polska a Turecka.

   Projekt reaguje na meniace sa podmienky zivota mladych ludi a ich zivotne potreby. Pomaha sprostredkovat poznania priamej suvislosti a praktickeho vyznamu studovanej problematiky pre buduci profesijny zivot. Vyrazne podporuje rozvoj osobnosti mladych ludi, hlavne ich zodpovedne spravanie, eticke rozhodovanie a kriticke myslenie. Rozvija schopnosti efektivneho vyuzivania informacno-komunikacnych technologii.

   Ucivo vzdelavacieho programu je usporiadane do osmich tematickych blokov, sedem z nich vzajomne na seba nadvazuje, osmy blok predstavuje rozsirujuce, doplnkove ucivo. Okrem prostriedkov e-learningu su pri vyucovani vyuzivane aktivizujuce metody, napr. diskusne skupiny, ekonomicke hry a simulacie, hranie roli, kooperativne vyucovanie a dalsie. Viac informacii na www.poznaj.sk.

(eg)


Jar v Nizkych Tatrach

Foto: Peter Bercik

 

 

 

 


Psychoviny
 

Pri kave:

- Moj stary konecne dostal rozum!

- Nevrav, ani som si nevsimla, ze od teba odisiel.

...

- Ze sa nehanbis! Si dvadsat rokov zenaty a stale vyhladavas znamosti so zenami.

- A ty poznas moju manzelku?

- Nie, nepoznam.

- Tak sa do toho nemiesaj!

...

- Fero, ktore roky boli pre teba najstastnejsie?

- Tretia trieda v zakladnej skole.

...

Po roku manzelstva sa pyta zena:

- Michal, povedz, aky by bol tvoj zivot bezo mna?

- No, istotne lacnejsi...

...

V autobuse MHD prisiel revizor k jednemu cestujucemu a hovori:

- Prosim si cestovny listok.

- Odpal, kreten, ja nic nepredavam!

...

Lekar vysetril pani Blazeckovu a takto smutnym hlasom hovori jej manzelovi:

- Vasa zena je vazne chora, nebude uz dlhsie zit ako mesiac.

Blazecka na to povie:

- Pan doktor, ked som to s nou vydrzal tridsat rokov, ten mesiac ma uz nezabije.

...

Casnik napomina hosta:

- Pane, vyliali ste kavu na koberec!

- Host sa brani:

- Ona bola taka slaba, ze spadla sama.

...

Dialog na lavicke v parku:

- A mozes mi odprisahat, Maruska, ze si predo mnou nemala ineho muza?

- Samozrejme, ze som nemala. Prisaham na zdravie mojej dcery.

...

- Jano, tu v novinach pisu, ze od piva sa pomaly hlupne.

- Mne to neprekaza, ja mam casu dost...

...

- Vcera som vam prikazal, aby vam zena davala na nohu octanovy obklad. Davala vam?

- Nedavala, ja nemam zenu.

...

- Ti chlapi su hrozne odporni, - vravi Hanka, - vsetci myslia len na jedno.

- Veru, veru, - pritakava Marka, - a niektori ani na toto!

...

- Pan doktor, pozrite sa na mojho vnuka! Akosi sa mi nepozdava, mlieko nepije, ovocie do ust nepolozi...

- A preco?

- My na to nemame.

Chlap, ktory sa ledva drzi na nohach, sa pyta okoloiduceho:

- Kde je tu zvaz invalidov?

- Idete sa prihlasit?

- Nie, vyskrtnut!

...

- Jano, ty si ani nevies predstavit, kolki ma uz pred tebou prosili, aby som sa vydala.

- Netaraj! Tak mi ich vymenuj.

- No, mama, otec a vsetky tetky.

...

- Smiem poprosit o ruku vasej dcery?

- Mlady muz, bud si ju beriete celu, alebo nic!

...

Manzelka prosi manzela, aby jej kupil novy kozuch.

- Zase chces novy kozuch?! Ved som ti jeden kupil pred tromi rokmi!

- No dobre, - odveti zena, - a tie roky, co ho nosilo to zviera, tie neratas?

...

Palko dostal bitku, pretoze ho otec prichytil pri fajceni.

- Tak uz neplac! Vari to tak bolelo?

- Ani nie, ale polamal si mi vsetky cigarety vo vrecku.

...

- Mami, prosim si este pohar kakaa!

- Ak chces, tak sa obsluz sam!

- Nuz, ale toto! Naco takemuto rodicovi decko?

...

Mlady muz pride na riaditelstvo velkej exportnej firmy.

- Prosim, vy ste dali do novin inzerat, ze prijmete korespondenta, ktory ovlada strojopis, stenografiu, nemcinu, anglictinu, spanielcinu, francuzstinu a aspon jedno indianske narecie?

- Ano, mate zaujem?

- Naopak, prisiel som vam povedat, aby ste so mnou neratali.

...

- Ocko, prosim ta, urob mi moju domacu ulohu!

- Ale Ferko, nebolo by spravne, keby som robil domacu ulohu za teba!

- Oco, neklesaj na duchu, aspon sa o to pokus!

...

Manzel pride domov a spusti na zenu:

- Pocuvaj, starka, uz mam toho akurat dost! Nemohla by si konecne varit nieco ine ako hrach a sosovicu? Dnes sa ma pytali susedia, ci nam niekde unika plyn.

...

Hovori susedka susedke:

- Moj manzel je cim dalej tym lepsi! Ked mal styridsat rokov, prestal pit. Pri patdesiatke prestal fajcit. Od sestdesiatky nebeha za zenami. A teraz nevynecha ani jeden vecernicek.

...

- Dedo, ako sa vam paci v domove dochodcov?

- Ale celkom fajn, iba tie zeny keby boli o dvadsat rokov mladsie.

(jp)

 

 

           Kresba: Peter Zifcak


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT