9. MAJ 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Predstavte si horuci letny den, chodite po slnkom rozpalenom asfalte v centre mesta z obchodu do obchodu alebo len tak. Komu by nepadlo dobre osviezenie? Co tak posedenie pri stole v tieni slnecnika alebo terasy s vyhladom na mesto a okoloiducich, chladene napoje ci ine obcerstvenie? Ano, rec bude o zahradnych restauraciach. Myslite si, ze ich Brezno ponuka dostatok? Oblubujete takuto moznost obcerstvenia? - pytali sme sa v nasej ankete.


S anketovym mikrofonom


o zahradnych restauraciach

Michal Blazeniak, vysokoskolak, Michalova:
- Mne sa zahradne restauracie pozdavaju. V Brezne su moznosti posediet si na terase na slniecku s kamaratmi. Podla mna by zahradnych restauracii v meste mohlo byt aj viac, hlavne na namesti. Mne to vyhovuje aj z toho hladiska, ze som fajciar.

Marek Kozej, vysokoskolak, Snina:
- Som student a ked mame volno, chodime do zahradnych restauracii. Ked to porovnam so Sninou, ktora je taka velka ako Brezno, moznosti su primerane. Cez leto je to „original“ vonku na terase, nebudeme azda sediet dnu.

Mgr. Monika Durajdova, ucitelka, Helpa:
- Ja si myslim, ze vzhladom na pocet obyvatelov je v Brezne dost zahradnych restauracii a v sucasnosti su na velmi dobrej urovni. Rada si posedim v takomto prijemnom prostredi, je to fajn oddych, napriklad aj preto, ze vo vnutri sa fajci.

Marianna Kovacikova, pracovnicka v autodoprave, Cierny Balog:
- Podla mna v Brezne by sa zislo viac takychto zariadeni, najma na namesti. Pracujem v zahranici a tam je mnozstvo zahradnych restauracii. Ked je teplo, dobre padne posediet si a osviezit sa na cerstvom vzduchu.

Juraj Vohnout, stavbar, Brezno:
- Posedenie v zahradnych restauraciach oblubujem, je to relax, pokoj, moznost sledovat okolie. V meste treba taketo zariadenia a podla mna je ich dost.

Jan Pepich, dochodca, Cierny Balog:
- Zahradne terasy? Mozu byt. Obcas si tam posedim, chodievame do mesta na nakupy, a tak si skratim cakanie na manzelku. Je to dobra vec, posediet si na vzduchu.

Eduard Krak, vysluhovy dochodca, Brezno:
- V lete je dnu dusno, preto pride vhod posediet si v prijemnom prostredi zahradnej restauracie, kde je lepsi vyhlad. Ja si myslim, ze v Brezne je takychto moznosti dost, pohostinstiev je az-az, je si z coho vyberat.

(ng, pl)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)


Svetovy den bezpecnosti cestnej premavky v Zakladnej skole Telgart

   Svetovy tyzden cestnej premavky sa konal v dnoch 23. - 29. aprila. V nasej skole sme ho zacali v pondelok 23. aprila vyhlasenim 1. kola sutaze april - mesiac bezpecnosti na cestach.

   V utorok bola beseda s clenmi Policajneho zboru venovana pravidlam spravania sa na cestach, dopravnym znackam, trestnym cinom a ich pricinam i sikanovaniu. Policajti nam ukazali zbrane, ktorymi zabezpecuju poriadok a nasu bezpecnost. Poucili nas o nelegalnom prechovavani a uzivani drog a uviedli niekolko odstrasujucich prikladov. V stredu rano nasi ziaci mohli najst na nastenke dalsie kolo sutaznych otazok a poobede na nich cakala sutaz. Okrem jazdy zrucnosti na bicykloch sutazili aj v dalsich disciplinach, ako je poznavanie dopravnych znaciek, konstrukcne casti bicykla, hod granatom na ciel, skladanie dopravnych znaciek ako puzzle a mnoho inych. Vo stvrtok sa mohli ziaci zapojit do vytvarnej sutaze o najoriginalnejsiu dopravnu znacku. Posledne kolo sutaze bolo vyhlasene v piatok poobede. Bolo urcene hlavne detom mladsieho skolskeho veku. Tu si mohli vyskusat a upevnit pravidla spravania sa chodcov na hlavnej a vedlajsej ceste.
   Verime, ze sme aspon malou castou prispeli k zvyseniu opatrnosti a prezieravosti deti a chodcov vobec. Verime, ze pri kazdom priechode cez cestu nezabudnu na pravidla, ktore im zabezpecia bezpecny a razny krok. Kiez by aj v buducnosti uz ako dospeli a zodpovedni vodici pamatali na bezpecnost okoloiducich a tiez ich samotnych.

Mgr. Monika Majerova
 

Jarne komorne muzicirovanie

   April v Zakladnej umeleckej skole v Brezne bol vynimocny svojim zameranim na komornu hudbu, ktora dostala priestor az na dvoch zaujimavych podujatiach.
   Dna 19. aprila sala „zusky“ dychala atmosferou priatelstva a radosti z tvorivej interpretacie. Koncert tvorilo strnast cisiel zlozenych z komornych i stvorrucnych zostav. Ziaci breznianskej „zusky“ v ten vecer dokazali recou hudby komunikovat medzi sebou i publikom. Pootvorili dvierka do trinastej komnaty ludskych citov. V zaplave nadsenia sa niesli melodie lasky, stastia i nadeje...
   O tyzden neskor sa vo velkej sale mestskeho domu kultury stretlo rekordnych 170 ucastnikov z roznych kutov Slovenska na druhom rocniku nadregionalnej prehliadky komornej hry ziakov zakladnych umeleckych skol. Tuto aj pre mesto Brezno vyznamnu akciu usporaduva nasa „zuska“ kazde dva roky. Zaujem o festival nas vsetkych potesil, este viac vsak fakt, ze nam priniesol az zazracne krasne zazitky z tonov, ktore vyludili prsty ziakov niektorych komornych zostav. Paleta nastrojovych zoskupeni bola velmi pestra. Pocnuc od skupin s vyuzitim elektrickych hudobnych nastrojov, cez klasicke tria, kvarteta, kvinteta i subory, az po zabavne ci slacikove orchestre. Hoci islo o nesutaznu prehliadku, vynikajuce vykony nezostali bez oceneni. Cenu poroty si odniesli deti zo ZUS Sliac a Lipany, cena primatora Brezna putovala do ZUS Banska Bystrica, cenu riaditelky nasej „zusky“ prevzala ZUS Partizanske a cena ZRPS nasej skoly potesila ZUS Tornala. Ostatni ucinkujuci si z prehliadky odniesli maly darcek.
   Vnimat hudbu a umenie sa clovek uci cely zivot. Je to zvlastny druh reci, ktorou sa moze na baze citov dorozumiet s inymi ludmi i porozumiet sam sebe. V zrelom veku castokrat prichadzame k zisteniu, ze hudba nam pomoze odpovedat na mnohe otazky zivota lepsie ako bezna rec. Navyse, hudba nepozna hranic...

Maria Longauerova
 

Lea, bolo to dobre!

   V mene vsetkych Valastanov - priaznivcov divadla - dakujem spolutvorcom a ucastnikom divadelnej hry Vesela hrobarka, odohranej 15. aprila v Kulturnom dome vo Valaskej, za krasny umelecky zazitok.
   Skutocne unikatne sklbenie hovoreneho slova s hudobnym prejavom v ludovom style si mohli divaci naplno vychutnat. Je obdivuhodne, ze sa nasiel clovek, ktory chce v nasej obci obnovovat ludove tradicie. Je nim reziserka tohto divadla MUDr. Lea Weberova. Aj napriek jej miernej kritike premiery si myslim, ze buracajuce obecenstvo vstavajuce zo stoliciek pri zaverecnom potlesku hovori za vsetko.
   Lea, bolo to dobre! Drzime palce, prajeme vela trpezlivosti a tesime sa na nove predstavenia. Bravo!!!

Za divakov Alena Kurekova
 

M. Kaiserova na celostatnom kole geografickej olympiady

   V aprili sa v Piestanoch uskutocnilo celoslovenske kolo geografickej olympiady. Na trojdnovej sutazi sa zucastnila aj ziacka 8. rocnika Zakladnej skoly s materskou skolou Pionierska 2 v Brezne Miroslava Kaiserova. Do sutaze postupila z 3. miesta v kraji (nepostupove), no po neprihlaseni sa ziacky zo Zarnovice dostala sancu reprezentovat kraj na tomto podujati. Hoci mala o polovicu menej casu na pripravu ako ostatni ziaci, vyuzila ponuknutu sancu a zuzitkovala vyborne svoje vedomosti z geografie. V sucte teoretickej a praktickej casti dosiahla 89 bodov a umiestnila sa na vybornom 6. mieste len pat bodov za vitazom tejto kategorie. V celkovom hodnoteni predstihla aj vitaza tejto kategorie krajskeho kola, co svedci o jej dobrej priprave. V sprievodnom programe si sutaziaci prezreli mesto a navstivili aj kupele. Za dosiahnuty uspech Mirke gratulujeme a prajeme vela uspechov na strednej skole, kam sa rozhodla ist uz z 8. rocnika.

(dj)
 

Potesujuce spravy z Brezna

   Zijeme v case rychleho prenosu dat, sprav. Tlac na Slovensku priniesla informacie o zalozeni klubu Martina Razusa Marosko v Brezne, a tak za morom sa opat hovorilo o Brezne. Zahranicna verejnost s radostou prijala spravu o odhaleni sochy Martina Razusa, co potvrdzuje aj spoluucast sto siedmich darcov.
   Nevela vody v Hrone pretieklo a sprava o zacati cinnosti klubu M. Razusa pri miestnom odbore Matice slovenskej opat zaujala slovensku verejnost v zahranici. Zaujala v tom pozitivnom. V Brezne sa nieco deje. Breznania sa aktivizuju, konaju a ziju. Zaujala najma stat o jednom z hlavnych cielov klubu, ktorym je zriadenie Pamatnej izby M. Razusa.
   Stare slobodne kralovske mesto Brezno bolo v minulosti odsuvane nabok. Prinavratenie statutu okresneho mesta zacalo menit pohlad na ulohu, miesto Brezna. Brezno sa moze pysit tym, ze na tamojsej evanjelickej fare sa pisala, tvorila vzacna historia. Posobila tam povestna „velka breznianska trojka“ tych najvyznamnejsich muzov naroda: Karol Kuzmany, Jan Chalupka, Martin Razus. Otazne je, ako bola tato vyznamna trojka docenena. Casy sa vsak zmenili. Breznanom uz nik nezvazuje ruky. Treba pochvalit, ze Pamatna izba M. Razusa bude zriadena v duchu velkej breznianskej trojky v autentickych priestoroch, co je sucast dolezitej infrastruktury - ponuky.
   Pisem do Brezna vedomy si, ze len Breznania maju tuto moznost. Vyuziju ju? Citatel uzna, ze je skoda rozpisovat sa o vyzname, osohu, vsestrannom pluse tohto cinu. Verim, ze Breznania tuto moznost nepremarnia.

Pavol Datko


Ospravedlnujeme sa Tomasovi Dureckovi za skomolenie jeho mena v Horehroni c. 16 v clanku Laska k hokeju od Ivany Kokavcovej.

Redakcia


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT