9. MAJ 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Piesen je dar, ktory clovek cloveku dava len tak, pre radost

Takyto dar rozdavali po dve nedele aj clenovia Chramoveho zboru apostola Pavla z Brezna. Spojili
prijemne s uzitocnym, resp. pracovne s oddychovym a absolvovali niekolko krasnych a pozehnanych stretnuti.
   Koncom aprila sa zucastnili na 10. celoslovenskom stretnuti s nazvom Duchovne hodnoty pre dnesok, ktore bolo usporiadane pri prilezitosti 300. vyrocia Ruzomberskej synody a  40. vyrocia umrtia biskupa evanjelickej a. v. cirkvi Vladimira Pavla Cobrdu. Trojdnove stretnutie vyvrcholilo v nedelu slavnostnymi sluzbami Bozimi, na ktorych kazal generalny biskup ECAV Milos Klatik. Sucastou bohosluzieb v ruzomberskom evanjelickom chrame bolo aj vystupenie CHZAP, ktory spieval spolu so spevokolom Jordan z Vychodnej. O dobrej reprezentacii a uznani svedci to, ze piesne roztlieskali kostol, co na bohosluzbach nebyva zvykom. V druhej casti programu sa uskutocnilo slavnostne odhalenie pamatnej tabule V. P. Cobrdovi na budove evanjelickej a. v. fary v Ruzomberku.
Po obcerstveni a prehliadke mesta sa spevokol premiestnil do Svateho Kriza. V tomto uzasnom stredoeuropskom unikate - artikularnom kostole s kapacitou pre priblizne sesttisic ludi, mozno stat len v obdive a nevyslovnej pokore a uvedomit si svoju cloveciu malost. A preto snad viac vynikne ludska dobrota a spriaznenost dovtedy neznamych sestier a bratov, ktori spevokolistov velmi srdecne prijali. Ti sa najprv osviezili  krasnym liturgickym spevom a aktualnym duchovnym slovom tamojsieho duchovneho pastiera, ktory je (ako bolo rozoberane v kazni) tym, co hlada aj tu poslednu ovecku a pri jej najdeni sa raduje s radujucimi. Potom domacich viery potesili niekolkymi piesnami a zotrvali s nimi vo velmi priatelskych rozhovoroch a veru nikomu sa nechcelo odist. Volala vsak dalsia povinnost. Pred odchodom venovali spevaci svojim hostitelom este jednu piesen, ktora sa ozyvala krasnym prostredim svatokrizskej prirody.
   Podvecerne cesty zaviedli CHZAP do Dolneho Kubina na valne zhromazdenie Zdruzenia evanjelickych duchovnych. Fararom na cele s generalnym biskupom ECAV M. Klatikom sa spevokol predstavil dalsimi piesnami.
   Prvy majovy vikend sa s vyzvou Ved nas, Pane, k zivej viere v Liptovskom Mikulasi uskutocnila celoslovenska misijna konferencia. V ramci nedelnych sluzieb Bozich v evanjelickom kostole ju pozdravil aj brezniansky Chramovy zbor apostola Pavla. V dvojblokovom vystupeni svojimi duchovnymi piesnami priniesol osviezenie a povzbudenie nielen pre domacich, ale aj pre sestry a bratov z celeho Slovenska, ktori program prijali s vdakou a hodnotili ho velmi pozitivne. Hrejivu atmosferu plnu teplych ludskych vztahov a krasnych stretnuti ludi z roznych kutov nasej vlasti zvyraznila aktualnou a precitenou kaznou seniorka Gemerskeho senioratu Darina Basarikova.

(md)  Foto: MUDr. Juraj Zelnik

 

Ucitelka z Helpy Maria Sikulova dokazala motivovat romske deti a zapalila v nich plamienok nadeje, ktory ma sancu horiet

Pri troske vole a chuti to ide. Chceme vam predstavit sympaticku a velmi prijemnu ucitelku Mariu Sikulovu zo Zakladnej skoly v Helpe, ktoru si pre jej velkorysost a profesionalitu nevedia vynachvalit romske deti, ako aj cely  pedagogicky zbor.

Prezradite nam nieco o vasom projekte eTwinning? Co je jeho cielom?
   - eTwinning v Europskej unii je cinnost, ktorej zamerom je postupit o krok dalej v uzatvarani partnerstiev, v ktorych dve skoly z dvoch roznych europskych krajin vyuzivaju vyhody informacnych a komunikacnych technologii s cielom spolupracovat a dosiahnut uspechy v pedagogickej, socialnej a kulturnej oblasti. Poskytuje prilezitost motivovat mladych ludi k vzajomnemu spoznavaniu sa, ako aj k spoznavaniu ich skolstva, kultury a rodin, precvicujuc zaroven svoje zrucnosti vo vyuzivani informacnych a komunikacnych technologii. eTwinning znamena posilnovanie pedagogickeho aspektu a skoly ho pokladaju za zmysluplnu aktivitu, ktora obohacuje tradicne ucenie.

Pri svojej narocnej praci ucitelky ste tvorkynou nie len projektu eTwinning, ale vo vasom volnom case nacvicujete s romskymi dievcatami. Prezradite nam, ako sa vam s dievcatami spolupracuje?
   - Profesionalny subor este nie sme, ved len nedavno sme zacali nacvicovat, ale dievcata su velmi snazive. Ja to vsetko robim kvoli detom a pre projekt eTwinning, ktory prinasa aj do nasej skoly novy rozmer, s romskymi dievcatami cvicime pesnicky a tanec. Cez muziku ich chcem viac pritiahnut do skoly a k zodpovednosti, co sa nam spolocne dari.

Kde sa chystate najblizsie s romskymi dievcatami?
   - Az pri osloveni sponzorov sme dostali ponuku vystupit na Romskom festivale v Banskej Bystrici. S detmi sa mi pracuje vynikajuco, vrelo odporucam vsetkym pedagogom najst k sebe cestu. Deti potrebuju citit, ze je o ne zaujem a potom to ide samo. Deti tym uplne ziju, aj pre mna je to cosi nove. Deti sa zaraz predbiehaju v praci. Vycitaju mi, ze aj ini chcu robit a zapojit sa do projektu.

Maju sancu prezit romske dievcata aj do buducnosti?
   - Ci to preziju aj po prazdninach, uvidime. Niektore dievcata koncia povinnu skolsku dochadzku a ine by sa rady pridali, alebo pribrali ziacky z nizsich rocnikov.

   Poznamka autora:  Aj ja verim, ze romske deti sa budu starat s laskou o plamienok, ktory sa rozhorel vdaka pani ucitelke Sikulovej, ktorej patri aj moja vdaka. Spoznavanim samych seba mozeme si byt coraz blizsie. Drzim vam palce, zelam vela uspechov a dakujem za rozhovor.

Rozhovor a foto: romsky spisovatel a ilustrator  Jozef Harvan

 Sedem romskych dievcat pri nacvicovani v skole


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT