24. JUL  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  V Podbrezovej sa do predajne potravin vlamal neznamy pachatel niekedy od nedelneho poludnia 8. jula do pondelnajsieho rana 9. jula. Odstranil zamok na odkladacej sieti v zadnej casti predajne a ukradol patnast bomb s hmotnostou 10 kg. Spolocnosti Coop Jednota Brezno sposobil skodu za vyse 17 000 korun.

   Pri cintorine na polnej ceste v Lome nad Rimavicou nasli v pondelok rano 9. jula v krikoch usmrtene jelenca. Neznamy pytliak sposobil skodu za 5000 korun polovnickemu zdruzeniu Chocholna zo Zvolena.

   Niekedy od pondelka 9. jula do siestej rano v utorok 10. jula navstivil predajnu potravin v Podkorenovej zlodej. Otvoril okno nad dverami do predajne, vosiel dnu a z obchodu odniesol rozne potraviny, cigarety a alkohol v hodnote desattisic korun. Breznianskej spolocnosti Coop Jednota sposobil skodu vlamanim a kradezou dovedna za 10 500  korun.

   Rodinny dom v Polomke bol v utorok 10. jula svedkom lupeze, ktoru spachal 36-rocny Peter K. z Podbrezovej. Svoju svokru ziadal o sto korun a ked mu ich odmietla dat, nasilim sa pokusil roztvorit jej ruku, v ktorej drzala peniaze. Ked sa mu to nepodarilo, nastriekal jej do oci neznamu tekutinu. Zena zacala kricat, zat sa zlakol a usiel. Jej zranenie si nevyziadalo praceneschopnost. Vysetrovatel z Brezna obvinil Petra K. zo zlocinu lupeze a stiha ho na slobode. Podarenemu” zatovi hrozi trest odnatia slobody na sedem az dvanast rokov.

   Neznamy hudobnik” sa vlamal do kancelarie Farskeho uradu v Helpe niekedy po 19. hodine v utorok 10. jula az do 18. hodiny v stredu 11. jula. Dnu vosiel cez rozbite okno a ukradol elektricky organ. Farskemu uradu vznikla skoda za 40 000 korun.

   Pocas dvadsiatich styroch hodin od vecera v stredu 11. do stvrtka 12. jula dosial neznamy zlodej vosiel do neoploteneho, prave rekonstruovaneho rodinneho domu v Hronci. Vytlacil okno na zadnej casti domu na Jilemnickeho ulici a odcudzil motorovu pilu, rozbrusovacku, elektricku vrtacku a motorovu kosacku. Majitelovi domu z Brezna sposobil kradezou skodu za 67 000 korun.

   Trojrocneho jelena sestoraka nasli v Pohorelej v casti Gindura – Prasivec v nedelu 15. jula okolo siedmej rano. Pytliak ho zastrelil neznamou zbranou a polovnemu zdruzeniu Pohorela sposobil skodu za 26 000 korun.

(Podla informacii hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


Vyhlasia program ochrany vody

   Ako sme vas uz informovali, v den oslav 15. vyrocia vyhlasenia zvrchovanosti Slovenskej republiky sa na Taloch uskutocnilo zasadnutie rozsireneho predsednictva Slovenskej narodnej strany, na ktorom sa zaoberali aktualnou politickou situaciou a pripravou na druhy rok vladnutia.

   Na tlacovej besede po rokovani predseda SNS Jan Slota Juzansku radu za sebaurcenie oznacil za velmi nebezpecnu pre samostatnost a integritu Slovenska. Media vyzval, aby nebagatelizovali zakladanie takychto zdruzeni. Zdoraznil, ze SNS urobi vsetko pre to, aby na ministerstve vnutra Juzansku radu ako obcianske zdruzenie nezaregistrovali, pretoze jeho ciele su vysostne politicke a smeruju k rozbitiu slovenskej statnosti. Povedal, ze je velmi aktualne oprasit stare heslo Republiku si rozvracat nedame! Uviedol, ze SNS chce presadit nove uzemno-spravne clenenie Slovenska a v nom tri kraje a samostatny statut pre Bratislavu. Vplyv statu by mal byt v krajoch zachovany. Na adresu sporu ministra vystavby a regionalneho rozvoja Mariana Januseka so samospravnymi krajmi o rozdelovanie zdrojov a eurofondov povedal, ze SNS stoji za svojim ministrom. Dotkol sa aj otazky buducich prezidentskych volieb, v ktorych SNS s najvacsou pravdepodobnostou postavi vlastneho kandidata. Na zaver uviedol, ze SNS chce vyhlasit program ochrany vody na Slovensku a urobi vsetko pre to, aby aj legislativne podmienky  na Slovensku prispievali k ochrane vody.

(ev)

 Hron je pre vodakov - turistov favoritkou medzi slovenskymi riekami.


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

 

Mierne „spolocensky unaveni“
   Na prave poludnie 5. jula na zemi na Cernakovej ulici zaspal S. M. z Telgartu. Hliadka opilca prebrala, odviezla na autobusovu stanicu a nasmerovala na spravny spoj. „Policajny“ odvoz samozrejme nemal zadarmo. Popijanie 9. jula nezvladla ani M. M. z Brezna, ktora vecer pred desiatou spadla pred domom v Prednych Halnoch a zranila sa na hlave. Sanitka „rychlej“ ju odviezla do nemocnice. Pripad je v rieseni.

Vedia, co robia
   Vidiet vedla cesty predavacov lesnych plodov v tychto dnoch nie je zriedkavostou. Malokto vsak vie, ze je to v rozpore so vseobecne zavaznym nariadenim o podnikani a nedovolenom predaji. Popoludni 5. jula hliadka robila poriadok s tromi detmi, ktore v Prednych Halnoch predavali cucoriedky. Vzhladom na ich vek muselo stacit len dohovorenie rodicom, ktori dobre vedia, co robia.

Susedske spory
   Dve susedky „si vosli do vlasov“ 8. jula popoludni na dvore v Prednych Halnoch. Hoci starsia z nich ma uz vyse devatdesiat, nadavky sypala jedna radost, za co ju susedka udala. Stacilo dohovorenie a pohrozenie blokovou pokutou a zenicky sa rozisli.

Co tam po susedoch...
   Poobednajsiu siestu v cinziaku na Ulici Frana Krala 8. jula narusala hlucna oslava narodenin. Susedia to nevydrzali a zavolali na pomoc hliadku, ktora oslavujucich utisila.

Agresivny pacient
   S agresivnym pacientom na poliklinike si nevedeli poradit 9. jula predpoludnim. Hliadka personalu pomohla muza spacifikovat. Po utisujucich tabletkach v sprievode hliadky zurvalca prepravili na psychiatricke oddelenie na Razusovu ulicu.

Prazdninove vyciny
   Nie vsetci rodicia vedia, ako si ich ratolesti kratia chvile volna. O pol osmej vecer 13. jula hliadka zasahovala proti dvom chlapcom z Brusna, ktori hadzali skaly do bocnej steny cinziaka na Razusovej ulici. Predvolanie ich rodicov neminie. Dvoch mladencov zo Zavadky nad Hronom hliadka 15. jula tesne po polnoci predviedla na mestsku policiu, pretoze na Ulici CSA povyvracali smetne kose. Za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o verejnom poriadku zaplatili pokutu a vsetko, co rozhadzali, museli poupratovat.

„Sukromny“ ohnostroj
   Ohnostroju po zapaleni vatry zvrchovanosti 15. jula pred pol desiatou vecer chcel konkurovat L. B. na Ulici Bozeny Němcovej. Zabudol vsak na povolenie o pouzivani pyrotechniky v meste, a tak trest v podobe pokuty ho neminul.

Co tam robil?
   Hliadka 18. jula o pol osmej podvecer zadrzala vodica skodovky, ktory v Laznej nerespektoval dopravnu znacku zakaz vjazdu do lesa. Ci sa M. J. z Brezna dopustil aj trestneho cinu neopravneneho vyrubu, to je predmetom riesenia Lesov mesta Brezno, s. r. o.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT