4. SEPTEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Niekedy od 1. do 13. augusta v Piesku z vyrobnej haly spolocnosti ktosi odcudzil styridsat metrov uzemnovacieho medeneho kabla s priemerom 15 mm, po osem rychlospojok a kliestov na uzemnovaci kabel, kontrolny manometer, vyfukovaciu pistol a dalsie naradie. Spolocnosti z Vrutok tak sposobil skodu najmenej za 20 000 korun.

   Pod ruskom sestnastej augustovej noci sa neznamy zlodej vlamal do nakladneho automobilu Citroën Jumper bielej farby. Vylomil zamok a nasilne vosiel do vozidla. Z ulozneho priestoru vzal priklepovu vrtacku a rozbrusovacku. Poskodenie auta vycislil majitel priblizne na 6000 korun, kradezou naradia prisiel o dalsich 15 000 korun.

   Dalsiu chatu v zahradkarskej oblasti Padlickovo navstivil „nezvany host“ niekedy od utorka 14. do piatka 17. augusta. Dnu sa dostal tak, ze vylomil okenicu v spodnej casti chaty. Ukradol rucnu kosacku, sekeru, kuchynske noze a majitelke chatky sposobil skodu za viac ako 20 000 korun.

   V noci na piatok 17. augusta sa do Obvodneho zdravotneho strediska v Ciernom Balogu po hromozvode dostal vlamac. Cez okno vosiel do budovy, poskodil dvere na zubnej ambulancii a „obohatil sa“ o 130 korun. Potom presiel do cakarne a vylomil dvere na masaznom salone. Odtial sa pobral do lekarne, kde vzal niekolko balickov hroznoveho cukru v hodnote asi tisic korun. Poskodenie budovy policia odhadla na priblizne 40 000 korun.

  Vysetrovatel z Brezna obvinil zo zlocinu ublizenia na zdravi v stadiu pokusu 33-rocneho Frantiska C. z Bacucha. Muz v pondelok 20. augusta vecer doma fyzicky napadol svojho 84-rocneho stareho otca. Opakovane ho udieral do hlavy, hrudnika a rebier, sposobil mu zranenia, ktore vyzaduju dlhodobu hospitalizaciu, napriklad viacpocetne zlomeniny, pomliazdenia a hematomy. Motiv konania obvineneho muza sa bude vysetrovat, hrozi mu trest odnatia slobody od pat do dvanast rokov.

   Na Malinovskeho ulici v Brezne pred domom poskodil neznamy pachatel biely Renault Clio. Na strane vodica vyhol pravy horny roh dvier a ked ich otvoril, v aute poskodil kryty spinacej skrinky, elektroinstalaciu a uzamykanie volantu. Majitelovi auta sposobil skodu za viac ako 8000 korun a vystavil sa trestnemu stihaniu pre precin poskodzovania cudzej veci.

   Futbalove ihrisko vo Valaskej (pri ceste I/66) navstivil niekedy od stvrtka 23. do piatka 24. augusta niekto, kto surne potreboval pokosit travnik. Vylomil dvere garaze a privlastnil si motorovu kosacku s prislusenstvom. Spolocnosti ZP Sport, a. s., Podbrezova sposobil skodu za viac ako 300 000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Jubilejna Scenicka zatva v Martine

   V dnoch 28. augusta az 1. septembra sa v Martine uskutocnil 85. rocnik Scenickej zatvy - prehliadky vitazov celoslovenskych divadelnych sutazi. Na tomto vyznamnom kulturno-spolocenskom podujati sa zucastnil aj Divadelny subor Jana Chalupku mesta Brezno s inscenaciou F. Urbanka Pani richtarka (na fotografii).

   „Aj ked nas subor neziskal ocenenie najvyssie - Cenu za tvorivy cin roka - jeho vystupenie bolo na vysokej umeleckej urovni a predstavenie sa stretlo s mimoriadnym divackym i odbornym ohlasom. Nas tento fakt tesi o to viac, ze sme opat raz dokazali, ze i slovenska klasika „ponata v novom sate“ ma co povedat dnesnemu narocnemu divakovi i odbornikom. Svedcia o tom pozvania pre subor na mnohe hostovania po celom Slovensku,“ povedal nam po navrate predseda suboru Ladislav Vagaday.
   Najblizsie sa subor predstavi divakom v Cechach (Cerveny Kostelec a Milotin) v dnoch 25. - 27. septembra na oficialnych Dnoch slovenskej kultury, kde bude ako jediny reprezentovat Banskobystricky samospravny kraj. V dnoch 28. - 30. septembra bude ucinkovat v madarskom Sarvasi a Totkomlosi, kde si pripominaju 100. vyrocie vzniku slovenskeho divadla.
   Nova divadelna sezona Chalupkovcov bude v znameni repriz ako aj priprav noveho titulu na rok 2008, kedy si subor pripomenie 85. vyrocie svojej novodobej historie.

(lv)

                                               Oslavy Dna ustavy Slovenskej republiky

   Popoludnie pri Lipke statnosti v prvu septembrovu sobotu zorganizovali breznianski maticiari, aby si pri pamatnej tabuli na namesti pripomenuli 15. vyrocie prijatia Ustavy Slovenskej republiky. Najvyssi zakon suverenneho nezavisleho statu poslanci Slovenskej narodnej rady prijali 1. septembra 1992 na svojej piatej schodzi.
   Obcanov mesta pozdravil statny tajomnik ministerstva dopravy a podpredseda Banskobystrickeho samospravneho kraja Ing. Dusan Svantner.  Vyznam tohto sviatku pre slovensky narod vo svojom prihovore zdoraznil aj prednosta Obvodneho uradu v Brezne Ing. Jan Medved. V kulturnom programe s poeziou a spevom vystupila spevacka skupina Senior posobiaca pri Klube dochodcov v Brezne. Predsednicka Okresnej rady Matice slovenskej v Brezne Maria Maculova sa ucastnikom podakovala za ich ucast na oslavach, ktore sa skoncili statnou hymnou.

(mm) Foto: Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT