18. DECEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Nedelny vecer 9. decembra sa snazil „vylepsit“ navstevou na Nalepkovej ulici 29-rocny Breznan. Vykopol vchodove dvere a napriek vyzvam majitelky z bytu nemienil odist. Zobral jej mobilny telefon a diar. Navyse poskodil prenosny telefon pevnej linky a sposobil skodu priblizne za 4000 korun. Na druhy den opat nasilne vosiel do bytu a jeho majitelku napadol. Sposobil jej zranenia, z ktorych sa bude liecit blizsie neurceny cas.

   Niekedy od piatka poobede do pondelka 10. decembra na Tisovskej ceste v Brezne sa ktosi vlamal do arealu skladky odpadov. Prestrihol oplotenie a visiaci zamok na nadrzi pasoveho dozera, odcerpal dvadsat litrov nafty a zmizol. Spolocnosti z Brezna sposobil skodu za 1000 korun.

   Do pohostinstva v Ciernom Balogu sa dostal vlamac v noci na utorok 11. decembra. Poskodil zamok vchodovych dveri a z pohostinstva ukradol cigarety roznych znaciek. Vreckove si vylepsil odcudzenim minci v hodnote 9000 korun a penazenky s 3000 korunami. Majitela pohostinstva jeho navsteva „vysla“ na 25 000 korun.

   V utorok vecer 11. decembra 41-rocny Osrblan vosiel do dvora rodinneho domu na Hornej ulici v Osrbli a cez nezamknute dvere drevarne a kotolne sa dostal dnu. Majitelke domu sa vyhrazal a vzbudil v nej odovodnene obavy, ze vyhrazky uskutocni. Do prichodu policajnej hliadky navstevnik fyzicky zautocil na dalsiu zenu, ktora sa do sporu zamiesala. Obvinili ho z precinu porusovania domovej slobody a nebezpecne vyhrazanie. Hrozi mu trest odnatia slobody az na pat rokov.

   Sluzobny pes policie nasiel v stredu vecer 12. decembra v Banskej Bystrici pri preventivno-bezpecnostnej akcii zameranej na uzivanie a drzbu omamnych a psychotropnych latok v jednom z banskobystrickych domovov mladeze priesvitne igelitove vrecko so zelenou susinou. Dalsie podobne vrecko spolu s fajkou, vrchnakom zabalenym v alobale a s desiatimi cajovymi vrecuskami bolo v krabicke od caju pod oknom izby z vonkajsej strany budovy. Vrecuska patrili 19-rocnej studentke z Polomky. Policia mala podozrenie, ze ide o omamne a psychotropne latky, preto zaistene veci poslala na expertizu. Vysetrovatel zacal trestne stihanie pre trestny cin nedovolenej vyroby omamnych a psychotropnych latok, jedov alebo prekurzorov, ich drzania a obchodovania s nimi. Pachatelovi, ktory sa dopusti takehoto trestneho cinu, hrozi az trojrocne vazenie.

   V areali SAD Brezno zmizli z odstavnych navesov niekedy od stredy 12. do nedele 16. decembra rezervne pneumatiky roznych rozmerov a znaciek. Zlodej sposobil majitelom skodu dovedna za 109 000 korun.

(Podla informacii hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


O rokovani regionalneho parlamentu informuje poslankyna za okres Brezno Mgr. Tatiana Stulrajterova

„Hotelaci“ prezentovali svoju zrucnost

   V duchu prijemnej vianocnej atmosfery studenti Hotelovej akademie z Brezna vo stvrtok 13. decembra vitali poslancov, predsedu Banskobystrickeho samospravneho kraja a hosti na 16. rokovani Zastupitelstva BBSK v Banskej Bystrici. Prezentovali nielen odborne vedomosti a zrucnosti, ale aj umenie sikovnych ruk deti a ich pedagogov, ktori na celu akciu dohliadali, cim sprijemnili rokovanie. 
   Aj ked program rokovania nebol taky rozsiahly ako inokedy, obsah bol velmi dolezity, pretoze zastupitelstvo schvalovalo vseobecne zavazne nariadenie o dani z motorovych vozidiel a rozpocet BBSK na roky 2008 az 2010 s uverovym zamerom na cestnu infrastrukturu v objeme 340 milionov korun.
   Vsetci poslanci ocenili najma pracu odboru financii BBSK, ktory postupne a po pripomienkovani styrikrat prepracoval rozpocet tak, ze zapracoval pripomienky nielen financnej komisie, ale aj odbornej verejnosti.
   Kedze v Banskobystrickom samospravnom kraji nastala patova situacia s volbou hlavneho kontrolora, lebo nebola dodrzana zakonna lehota na vyhlasenie volieb hlavneho kontrolora, Zastupitelstvo BBSK na navrh poslanca Jaroslava Demiana vyhlasilo volby hlavneho kontrolora BBSK na 14. februara.
   Na rokovani sa zucastnili vsetci poslanci za okres Brezno.
   V zavere sa chcem podakovat vam, ze ste venovali pozornost tomu, co sa vo vyssom uzemnom celku deje, a vyslovit zelanie, ze aj nadalej budete nielen citatelmi Horehronia, ale aj pozornymi pozorovatelmi a obcanmi, ktorym zalezi na rozvoji nasho kraja. Prajem vam do noveho roka to, co clovek najviac potrebuje - zdravie, to, co marne hlada - lasku a to, co mu najviac chyba - lasku. Vsetko naj... v roku 2008. Za poslancov Banskobystrickeho samospravneho kraja vam zelam prijemne prezitie Vianoc a v novom roku vela zdravia a pohody.

 

Rozdavaju Vianoce plne stastia a radosti

   Dobri ludia aj tento rok spojili svoje sily a aj vdaka ich pricineniu budu mat bliziace sa Vianoce skutocny zmysel. Tam, kde doposial atmosfera najkrajsich sviatkov chybala, bude moct zavladnut stastie a radost.

   Charitativny program Darujte Vianoce v ramci svojho siesteho rocnika podpori dovedna stojeden vianocnych projektov, ktorych spolocnym menovatelom je obetavost a nezistna snaha darcov. Milion korun vycleneny z Konta Orange pomoze prostrednictvom tychto aktivit sprijemnit Vianoce stovkam osamelych, chorych a socialne slabych spoluobcanov.      
   V okrese Brezno podporili projekt SOU Brezno s nazvom Vianoce ako tie predosle. Jednou z pracovnych uloh zastupkyne riaditela v SOU je aj riesenie zaskolactva ziakov. Minuly rok riesila podobny problem s prvackou, ktora dlhodobejsie nechodila na prax a mala absencie na teoretickom vyucovani. Ziacka sa priznala, ze nema peniaze na cestu do skoly a na vybavenie lekarskeho potvrdenia o zdravotnej sposobilosti potrebne pre prax. Z rozhovorov s nou vyplynulo, ze zije v domacnosti s otcom a troma mladsimi surodencami a ze po smrti starej mamy musela prebrat zodpovednost za vacsinu domacich prac. Predkladatelka projektu sa preto rozhodla nakupit detom z tejto rodiny oblecenie a obuv, kozmeticke a hygienicke potreby pre starsie dievcata, hracky pre mladsich surodencov a pricinit sa tak o radostnejsie prezitie vianocnych sviatkov a lepsie zaradenie deti do skolskeho kolektivu.

(tt)



 

K predvianocnej atmosfere na breznianskom namesti tradicne patri charitativna akcia „lionistov“. Uz od 10. decembra pod vezou predavaju vianocny punc. Pozyvaju vsetkych, aby svojou troskou v tento najkrajsi cas roka prispeli tym, ktori to najviac potrebuju a su odkazani na pomoc druhych. Mozete tak spravit do 23. decembra v pracovne dni od 10. do 20. hodiny, v sobotu a v nedelu od 8. do 13. hodiny. Podla slov prezidenta Lions klubu Brezno Ing. Jana Jezeka, vytazok z akcie venuju na kupenie hlasom ovladaneho pocitaca pre nevidiaceho Ondreja Petra.


Lesnici opat v nasom regione

   V stredu 12. decembra v rekreacnom zariadeni Odstepneho zavodu Lesov SR v Ciernom Balogu Oblastna lesnicka komora Banska Bystrica a statny podnik Lesy Slovenskej republiky zorganizovali seminar na temu Spolupraca Oblastnej lesnickej komory s lesnickymi instituciami. Zucastnili sa na nom zastupcovia predstavenstva Slovenskej lesnickej komory a poprednych lesnickych institucii na Slovensku. Podujatie svojim charakterom presiahlo ramec banskobystrickeho regionu.

   Predseda Oblastnej lesnickej komory B. Bystrica Ing. Jaroslav Sulek spomenul spolocne organizovane, lesnicky zamerane podujatia v roku 2007 a zadefinoval oblasti problematik a moznosti spoluprace komory s dolezitymi lesnickymi instituciami. Generalny riaditel Narodneho lesnickeho centra Zvolen Julius Novotny uviedol, ze nastal cas, kedy by sa lesnicka komora mohla a mala stat integrujucim cinitelom vsetkych slovenskych lesnikov. Podla jeho slov si vie predstavit sposoby zintenzivnenia podpory a spoluprace NLC s lesnickou komorou. Lesnicka komora ale potrebuje na svoje aktivity vacsie financne zdroje, na co je potrebny inovacnejsi pristup smerom k clenskej zakladni.
   Na seminari vystupil aj zastupca nestatneho sektora - riaditel Lesov mesta Brezno, s. r. o., Ing. Milan Dolnan. V diskusii odzneli kriticke slova do vlastnych radov, ale tiez napriklad aj smerom k lesnickej sekcii MP SR, od ktorej lesnici, organizovani vo svojom stavovskom a profesijnom zdruzeni, ocakavaju viac ustretovosti pri hladani sposobov vzajomnej komunikacie a spoluprace, a menej hladania strohych az odmietavych postojov k navrhom a predstavam o postaveni a kompetenciach Slovenskej lesnickej komory.
   V zaverecnom vyhlaseni zo seminara sa okrem ineho uvadza: V roku 2007 prislo k oziveniu spoluprace medzi lesnickou komorou a lesnickymi instituciami. V 1. polroku 2008 je akutnou potrebou zorganizovanie rokovania pri okruhlom stole za ucasti Slovenskej lesnickej komory a rozhodujucich lesnickych institucii Slovenska s cielom posilnit vedomie potreby vyssej urovne vzajomnej uzitocnosti a zintenzivnit dalsiu spolupracu. Predstavenstvo Slovenskej lesnickej komory pripravi ideovy zamer a organizacne zabezpecenie pre uskutocnenie prveho celoslovenskeho zhromazdenia lesnikov v roku 2008. 

(js)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT