18. DECEMBER  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sutaz o novy roman Petry Nagyovej-Dzerengovej

Nepytaj sa, kde som

   Kolko raz sa milovali s Emilom za posedny mesiac? Daniela sa pokusila poratat to. Dva, ci trikrat, alebo aj styrikrat... Nerobila si zarezy, no mozno to mala sledovat presnejsie

   „Tak kolkokrat ste sa za posledny rok milovali?“ opytala sa Brone.

   „Asi desatkrat?“ vzdychla si odovzdane Brona a otocila sa priatelke chrbtom. „Pokojne mi mozes povedat, ze aj ja patrim k tym hlupaniam. Hlupa terapeutka radi hlupym zenam!“

   Tak toto je uryvok z knihy Nepytaj sa, kde som. Jej autorkou je uspesna slovenska spisovatelka Petra Nagyova-Dzerengova. A vy mate sancu tuto jej knihu vyhrat. Je to pribeh takmer uz styridsiatnicky Daniely, ktora ma pocit, ze zivot jej uz nema co ponuknut.  Ma uspesneho muza, vydarene deti a pracu, ktora ju tesi. A predsa je nespokojna. Kladie si otazky, ci sa v jej zivote naozaj uz nic nezmeni, kam sa podela laska, preco vyprchala vasen a iskrenie, take potrebne v kazdom vztahu. Obcas sniva o tom, ze by rada zila podla seba, bez manzela a povinnosti. Netusi, ze raz pride chvila, ked sa Emil z jej zivota naozaj strati. Zahadne a necakane...

   Novy roman Petry Nagyovej-Dzerengovej je jej stvrtou knihou. Verte tomu, ze ho precitate na jeden nadych. Ponuka zaujimavy dej, napatie, lasku aj sklamanie, doveru aj neveru, aj sancu, ze sa v nom najdete. Do zrebovania o knihu zaradime vsetkych, ktori do konca tohto roka do nasej redakcie dorucia listky s kuponom a spravnou odpovedou na otazku (nezabudnite na telefonne cislo!). Mena dvoch vyzrebovanych vyhercov uverejnime v prvom novorocnom cisle. Pri zrebovani knihy Diplomat na styroch kontinentoch stastena priala J. Pupisovi z Helpy a R. Kovacikovi z C. Balogu.

(ag)

Otazka: Kolkou knihou Petry Nagyovej-Dzerengovej je roman Nepytaj sa, kde som?

 KUPON – NEPYTAJ SA, KDE SOM

 

 Sme nablizku

Zazit si pokoj

   V case predvianocnom sa neda pisat o inom, ako o Vianociach, teda pisem. Tentoraz nie o darcekoch, ani o upratovani, vareni a peceni. Chcem pisat o zastaveni sa. O niecom, co by malo byt sucastou tychto najkrajsich sviatkov.   Spomalit beh casu, svojho snazenia, ale aj svojich myslienok. Vyuzit jedinecnu prilezitost, ktoru teraz mame, aby sme preladili svoje vnutro na ine veci, nez tie, ktorym zijeme zvysok roka.
   Tohorocne sviatky budu trvat s nedelou celych pat dni. Budeme teda mat k dispozicii viac ako dvesto hodin na to, aby sme si nielen oddychli od celorocneho zhonu, ale aby sme obohatili svoje vnutro. Zazit si pokoj. Skocit z predvianocneho zhonu do stavu pokoja neznamena len sadnut si pred televizor a venovat sa nicnerobeniu. Dolezite je uvedomit si, ze zazivat pokojne Vianoce je rovnako darom, ktory prinasaju tieto sviatky. Darom, ktory potrebujeme vsetci v tejto preuponahlanej dobe, a preto by sme si ho mali rozbalit rovnako, ako tie ostatne spod stromceka. Bude na kazdom z nas, cim si tieto chvile pokoja vyplnime. Niekto tichou modlitbou, niekto hrou na gitaru, niekto nad novou hrou spolu s detmi, iny prechadzkou po nabrezi Hrona. Dolezite bude uvedomovat si pokoj, ktory nas sprevadza a naplna nas ako tichy dazd studnicku. Pit ho pomalicky po duskoch, aby sme plne pocitili jeho chut. Pokoj, ktory lieci a dava silu do dalsich dni - uponahlanych, plnych povinnosti. Prajem vam, aby ste ho pocas tychto Vianoc zazili tak intenzivne, ze sa rozhodnete urobit si pokojne chvile skor ako o rok. Hocikedy, ked to dovolia povinnosti, len tak - naplnit si studnicku.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka


Uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Banskej Bystrici v stredu 12. decembra ocenoval bezprispevkovych darcov krvi z okresu Brezno. Za stonasobne darcovstvo medailou Dr. Knazovickeho odmenili Dusana Kizeka, Vladimira Kudelku a Jaroslava Simka. Diamantovu plaketu prof. MUDr. Jana Janskeho dostal Kamil Nepsinsky, zlate plakety dvadsat darcov, strieborne plakety tridsatsedem a bronzove sestdesiatsedem darcov.

Foto: Stefan Vozar


Domace recepty pri liecbe chripky

(Pokracovanie z minuleho cisla)

 Horucka

   Nikdy sa nesnazte prudko znizovat telesnu teplotu. Teplota zabalu ma byt okolo 20 °C. Cez den vypit tri az styri litre tekutin, jest lahke kasovite jedla, vela ovocia a zeleniny vo forme stavy, pokoj na lozku a dlhy spanok.

   Caj: ruza sipova, vrba biela, lipa, baza, pit az sestkrat denne; jacmenne otruby varime v dvoch litroch vody, kym sa polovica neodpari, pridame dve lyzice medu a stavu z citrona, pijeme trikrat denne.

   Zabal: do piatich dielov vody izbovej teploty vlejeme diel octu, do roztoku namocime platno a obalime nim predkolenie na dvadsat az tridsat minut, to iste mozeme urobit aj na hrudi s pouzitim v minulom cisle spominanej „goralskej zmesi“.

   Pri znizovani telesnej teploty plati hlavne pravidlo – cim vyssia teplota tela, tym vyssia aj teplota zabalu.

Upchaty nos a zapal dutin

   Treba jest ostre jedla ochutene chilli, chrenom, cibulou, cesnakom, kremzskou horcicou, cim sa uvolnia sekrety v nose a dutinach. Je mozne pouzit aj infracervenu alebo obycajnu elektricku lampu (styridsat az patdesiat centimetrov od tvare).

   Inhalovanie: inhalovat dumbierovy alebo klincekovy zapar.

Zapal hrdla, hltana a sliznice

   Kloktanie: polovica kavovej lyzicky soli do dvoch decilitrov teplej vody; polovica lyzice chrenu, lyzicku medu, styri rozdrvene klinceky do dvoch decilitrov vriacej vody; dve lyzicky salvie do salky vriacej vody; rebricek, repik, fenikel, mata, bedrovnik, salvia, materina duska na pol litra vriacej vody; arnika horska, plody pripadne listy cucoriedky do dvoch decilitrov vriacej vody.

   Tinktura: koren fialky a niekolko brectanovych listov do liehu na desat az dvanast dni, potom tri az pat kvapiek do caju, uzit ako napoj, inhalovat alebo kloktat; diel citronovej stavy, diel yzopoveho oleja – uzivat trikrat denne po kavovej lyzicke.

   Kupel: horuci kupel noh zmensi bolesti hlavy a zdurenie sliznice.

  Cvicenie: pravidelne cvicenia s hlbokym dychanim, nadychnut, na dvadsat sekund zadrzat dych, vydych nosom a znovu zadrzanie dychu na desat sekund, opakovat desat az patnastkrat, toto cvicenie prekrvi sliznicu a uvolni hlieny.

Na celkove zmiernenie priebehu a nasledku chripky:

- echinacea, jablcnik, podbel, skorocel, moze byt caj alebo sirup;

- chren v kazdej podobe, obsahuje velke mnozstvo vitaminu C a posobi ako vynikajuci preventivny a terapeuticky prostriedok na infekcne virusove a bakterialne ochorenia hornych dychacich ciest;

- sirup z cesnakovej, cibulovej a porovej stavy;

- cesnak uzivat v kazdej forme, denne az sest strucikov, proti neprijemnemu zapachu z ust treba pozut koren alebo vnat petrzlenu;

- cibulove mlieko – nadrobno pokrajane tri velke cibule, lyzica cukru, desat vetviciek materinej dusky a styri klinceky, zmes varit dve hodiny na miernom ohni s troskou vody, potom vytlacit, precedit a do polovice salky tekutiny priliat polovicu salky horuceho mlieka a uzivat trikrat denne po kavovej lyzicke;

- netreba zabudnut ani na echinaceu, ktora potlaca mnoho druhov ochoreni, podporuje biele krvinky v boji proti cudzorodym latkam v organizme, je to rastlina, ktorou sa liecili v minulosti Indiani a u nas ju dostat v lekarnach vo forme tabletiek, sirupu a tinktury.

   Uviedli sme viacero domacich receptov proti chripke a uz je len na vas, ktory si vyberiete a ci liecive byliny pouzijete z vlastnych zasob, pripadne ich skombinujete s bylinami kupenymi v lekarni. Mozno, ze vas tento sposob liecby zaujme a na jar si zacnete zbierat potrebne bylinky sami, cim spojite potrebne s uzitocnym.

   A co je hlavne, nezabudnite aj v buducnosti na prevenciu proti chripke (a nie len proti nej) a na zvysovanie urovne imunity organizmu, kde je velmi dolezita aj jeho dusevna stranka.

Baca Sperka 


 Vianockoviny

Marka sa spytuje Hanky:
- Co ti dal Jozo pod stromcek?
- Chcela som prsten, - vravi Hanka, - ale povedal mi, ze mu to jeho pomery nedovoluju.
- Preboha, - divi sa Marka, - to ich ma tolko?
...
- Janko, co si dostal od rodicov pod stromcek?
- Vidis tam to zelene auto?
- No, to je nadherne...
- Tak presne takej farby som dostal ciapku.
...
- Fero, co si kupil Kvete na Vianoce?
- Blinker.
- Preco prave blinker?
- Aby mala nahradny, ked stale zahyba.
...
- Oco, co budem mat pod stromcekom?
- Za tvoje spravanie sa, syncek, parkety!
...
Santa Claus hovori vo svojej dielni skriatkovi:
- Kolko mame hraciek?
- Ziadne!
- A pocital si ich vobec?
- Ano, dvakrat!
...
- Ked pride za tebou velky chlap s bielou bradou, v cervenom kabate a bude ta pchat do vreca, tak sa neboj. Mozno si ta len niekto zazelal ako sladku odmenu.
...
Manzel sa vracia z predvianocneho nakupu:
- Kapra nemali, tak som kupil sardinky.
...
Hovori Fero Jozovi:
- Tuzobne som si zelal pokojne Vianoce a vyslo to!!! Svokra k nam vobec neprisla.
...
Zhovaraju sa dve priatelky po Vianociach:
- Co si dostala od deti?
- Dcera mi povedala, ze je v tom a syn sa musi rychlo ozenit.
...
Host sa pyta na Stedry den servirky:
- Priniesli ste mi naozaj rybaciu polievku?
- Samozrejme, na vlastne oci som videla kuchara, ako nalieval do hrnca vodu z akvaria.
...
- Tento rok k nam na cele Vianoce pride moja mama, - zahlasi pani Zlatica pred manzelom.
- Dofrasa, - zaklaje manzel, - a ja som si na cele Vianoce nahlasil dovolenku...
...
Julo sa pyta Deza:
- Co dostanes na Vianoce?
- Bicykel!
- A aky?
- Ta tvoj!
...
Predavac hovori zakaznikovi:
- Vianocne stromceky nemame. Opytajte sa po Vianociach, dostaneme tovar.
...
 Hovori babka dedkovi pred Vianocami:
- Nezabudni na vianocny stromcek. Ak pojdes do krcmy, tak sa zastav u Batu, mam tam odlozene papuce, ktore mi prinesie Jezisko.
 

Silvestroviny

Ako pyrotechnik je velmi uznavany. Tu dorananu tvar ma na svedomi spunt od sampanskeho.
...

- A preco chces mat svadbu prave na Silvestra? - pyta sa kolega nadejneho zenicha.
- Pretoze nechcem byt mladomanzel. Hned na druhy den mozem povedat, ze som sa zenil vlani.

...Vyssie ako zatky z flias sampanskeho na prelome rokov vyletia v novom roku len ceny.
...
Humor vraj lieci. Nemali by sme teda silvestrovskym zabavacomdavat dvadsatkorunacky?
...
Zena opilca si zaumienila, ze na Silvestra to skusi s manzelom podobrotky. Ked prisiel domov poriadne naliaty, vludne ho privitala:
- Pod milacik, nieco spapkas a potom si pekne lahnes.
- Mas pravdu, bolo by nezmyselne ist teraz domov k tej mojej furii.
...
V novom roku mnoho veci zdrazie, len ten zdravy rozum opat nie.
...
- Co sa vam najviac pacilo na Silvestra? - pyta sa novinar chodca na ulici.
- Mne najviac to, ze susedovi bolo zle od zaludka.
...
Neprijemne je, ked vam na Silvestra vybuchne v rukach petarda, ale neprijemnejsie je, ked vam pocas roka vybuchne milionarsky kseft.
...
- Milostiva, ta ranna chutovka ma postavila na nohy! Ta bola ako mec, este stale citim, ako mi robi v zaludku poriadok, - velebi host po silvestrovskej noci pani domu.
- Aha, tak to ste boli vy, co nam zjedol drotenku na riad?
...
Nenapravitelny optimista je clovek, ktory sa tesi na silvestrovsky program.
...
Pride Miso na Novy rok nad ranom a chvali sa manzelke:
- Milacik, ani mi neuveris, ja som vcera nasiel stvorlistok!
- Ale preco by som ti neverila? Verim ti! A ty si sa k nemu pridal ako piaty a chlastali ste az do bieleho rana.
...
Opitych mocou, nastastie, nie je tolko, ako tych, co sa opiju na Silvestra.
...
Rano na Novy rok sa stretnu dvaja s obviazanymi hlavami.
- Silvester, co? - pyta sa prvy.
- Coby. Akysi Tibor. Jej manzel.
...
Nejeden polovnik radsej ako z gulovnice striela na Silvestra sampanskym.
...
Po silvestrovskej noci sa pytaju na zachytke pacienta:
- Ako sa volate?
- Hovorte mi pomaly priezviska, ja si spomeniem.
...
Vianoce a Silvester su nadherne! Ich jedinou chybou je, ze nie su viackrat do roka.

J. Pupis


Kresba: Pavol M. Kubis


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT