Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

11

14. MAREC  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h0011a.jpg (12514 bytes)

Multimedialny festival horskych filmov v Brezne

Uplynuly piatok a sobotu zorganizovali J. Vondercik, M. Packo, M. Pavuk, Bombura klub, horolezecky klub ZP Sport, a.s., Podbrezova, Filmovy klub Brezno a Mestske kulturne stredisko Brezno Multimedialny al ternfestival horskych filmov a hudobnych koncertov v Brezne. h0011b.jpg (22130 bytes)

Organizator nesutazneho nulteho rocnika festivalu zhodnotil akciu ako velmi dobru. Aj napriek nepriaznivemu pocasiu sa zisli hostia a navstevnici z celeho Slovenska a ich pocet presiahol stopatdesiatku. Premietanie a projekcie prebiehali paralelne v kinosale mestskeho domu kultury, v Bombura klube a v cajovni Akasi. Podla ohlasov aj divaci hodnotia festival velmi pozitivne, ved sa tu zisla sucasna slovenska horolezecka spicka. Medzi najputavejsie programy patrili diaprojekcie spojene s prednaskami: I. Koller - Lezenie ladovcov, M. Heuger - Lezenie v losemitskom narodnom parku v USA, J. Dutka - Odvazny prvovystup na vezu Trango v Pakistane. Nemenej zaujimava bola diaprojekcia dobrodruha, hoh0011c.jpg (14644 bytes)rolezca a cestovatela P. Ondrejovica, ktory predstavil diapozitivy z Afriky, Venezuely, Australie. Divakov zaujali aj breznianski fotografi a filmari R. Magan (Jaskyna mrtvych netopierov), Maros Cerovsky (Nezvycajne Slovensko), Jozo Vyhnalik (Horehronie a ludia). Svoje prace prezentovali vo vestibule kinosaly mestskeho domu kultury (na hornej snimke) a diapozitivy v cajovni Akasi. Miki Dudas v Bombura klube premietol dokumentarny film Premeny. Vrcholom filmovej casti festivalu boli dokumentarne filmy vynikajuceho rezisera a kameramana P. Barabasa (118 dni v zajati ladu, Kancendzonga a film o zivote ludi v Himalajach).

Zaver festivalovych dni patril hudobnej casti. V piatok vystupila rockova kapela Schody z Banskej Bystrice a v sobotu navodili euforicku naladu bubenik Pavel Fajt a Wendy Zulu (na dolnej snimke). Ich etnicka hudba posluchacov doslova vtiahla do rytmickeho tanca. Organizator M. Pavuk prezradil, ze chystaju aj prvy rocnik a ucast udajne prislubil aj P. Barabas.

 

Polnohospodari kraja sa stretli s ministrom

V kongresovej sale Krajskeho uradu v Banskej Bystrici sa vo stvrtok 9. marca uskutocnil Krajsky informacny den, na ktory Slovenska polnohospodarska a potravinarska komora v spolupraci s Ministerstvom podohospodarstva SR pozvala polnohospodarov Banskobystrickeho kraja. Aktualne otazky dotacnej politiky, hlavne smery rozvoja polnohospodarsko-potravinarskeho komplexu, priprava na clenstvo v EU, rozvoj vidieka, agroturistiky, realizacia programu SAPARD, sucasna legislativa v podohospodarstve, priprava novelizacie zakonov, cinnost statnych fondov pri podpore rozvoja a rad dalsich tvorili hlavnu programovu napln tohto podujatia, kde nechybal ani minister podohospodarstva Ing. Pavol Koncos. Vo svojom vystupeni zdoraznil potrebu dalsieho rozvoja polnohospodarstva, zastavenia jeho upadku a odrazenia sa dopredu. Na tomto informacnom dni sa zucastnili aj predstavitelia Breznianskeho okresu, a tak v buducom cisle sa k tejto teme este vratime.

Pribudnu nove byty?

O veciach verejnych a o zameroch mesta riesit kriticku bytovu situaciu podkrovnymi bytmi na Laskomerskeho, Svermovej a Sladkovicovej ulici sa hovorilo podvecer 9. marca v zasadacke mestskeho uradu. Iniciatorom tohto stretnutia po dohode s primatorom Ing. Vladimirom Faskom bol poslanec mestskeho zastupitelstva JUDr. Stefan Demian, ktory zastupuje obyvatelov Svermovej ulice. Nadstavbou v tejto casti Brezna moze pribudnut dvadsatosem novych bytov, cim by tento priestor aj architektonicky dostal krajsi vzhlad. Po miestami burlivej diskusii, ked obcania pozadovali okamzite zmluvy o buducej zmluve, sa primator zaviazal, ze do 15. maja budu uzatvorene kupno-predajne zmluvy. Termin zacatia ich priprav bol podmieneny majetkovo-pravnym vysporiadanim pozemkov a budov v spolupraci s katastrom.

 

Supermarket obstal na vybornu

V zasadacke Horehronskeho spotrebneho druzstva v Brezne sa v pondelok 6. marca podvecer za ucasti primatora Brezna Ing. Vladimira Faska uskutocnila vyrocna schodza clenskej zakladne.

Vysledky, ktore druzstvo dosiahlo vlani, a zamery na rok 2000 priblizila riaditelka Ing. Eva Kolajova. O cinnosti dozorneho vyboru v roku 1999 referoval jeho predseda Dusan Schwarzbacher. Okrem ineho ocenil snahu predstavenstva a vedenia zabezpecit priebeznu dynamiku druzstva a najma stabilizaciu druzstevneho obchodu v podmienkach Breznianskeho okresu, ked ich prevadzkove jednotky v meste sa stali silnou konkurenciou. Vyzdvihol, ze v priebehu lanskeho roka pokracovala modernizacia a rekonstrukcia v jednotlivych prevadzkach a zhodnotil ich vysledky, hlavne supermarketu, ktory aj v diskusii obstal na vybornu.

Nasledovala sprava o hospodareni so zdruzenymi prostriedkami, schvalenie rozpoctu zdruzenych prostriedkov na tento rok a volby clenov dozorneho vyboru a delegatov na zhromazdenie delegatov na roky 2000 - 2005.

Pokracuju v obnovenej cinnosti

V ostatnom obdobi sa obnovila cinnost a zintenzivnila spolupraca Zdruzenia organizacii verejnych prac, ktore vzniklo zaciatkom devatdesiatych rokov. Clenovia tohto zdruzenia, ktore zahrnuje organizacie bez rozdielu pravnej formy (spolocnosti s rucenim obmedzenym, prispevkove organizacie s podielom domaceho ci zahranicneho kapitalu), sa uz stretli v Liptovskom Mikulasi, v Detve, v Ziari nad Hronom a v utorok 7. marca v Brezne.

Ako nas informoval riaditel Technickych sluzieb mesta Brezna Ing. Tomas Gabon, na tomto stretnuti technickych sluzieb byvaleho Stredoslovenskeho kraja sa zucastnilo trinast z patnastich clenov, ktori medzi sebou privitali aj primatora Brezna Ing. Vladimira Faska. Cele podujatie sa nieslo v znameni priprav na celoslovenske stretnutie, ktore bude 14. marca v Levoci, a preto do programu zaradili hlavne prerokovanie rozpoctu, zhodnotenie roku 1999 a navrh planu na tento rok.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT