14. MAREC  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Strajk - organizovane docasne zastavenie prace s cielom dosiahnut svoje poziadavky - nie je v sucasnosti zriedkavostou. Strajkovali uz ucitelia, trhovnici, strojari ... Prave v case ziskavania podpisov za vyhlasenie strajku zelezniciarov sme sa pytali: Aky je vas nazor na strajk? Myslite si, ze ma vyznam? Strajkovali by ste?

S anketovym mikrofonom


na strajkovu notu

Elena Biresova, robotnicka, Raztoka:

- Co sa tyka strajku zelezniciarov, vobec s nim nesuhlasim. Ved maju zadarmo cestovne, mozu ist hocikde. Ja nemam v Slovenke, kde robim, ziadne vyhody. Oni mozu precestovat cele Slovensko hore-dole, zarabaju dost pekne peniaze a este maju aj vyhody. Mali by ist robit do Slovenky, potom by vedeli. Ci by som sa pripojila, keby sa strajkovalo v Slovenke? Ja si myslim, ze hej. Za tych 3000, 3500 az 4000 korun, ktore zarobime, by som mala preco strajkovat.

Jan Sulaj, sukromny podnikatel, Brezno:

- Ja by som sa zapojil, pretoze ti hlavni maju vyssie platy, ako ti, co robia a robia aj soboty, nedele, sviatok, nesviatok. A preco? Myslim, ze strajk ma vyznam. Nech sa prebudia nasi pani.

Peter Kovacik, elektrikar, Cierny Balog:

- Odbory su zbytocne, kto im pomoze? Myslim si, ze tieto strajky byvaju dost platonicke. Treba ich tam riadne zbit palicami a bude to vyriesene. Robia si z toho srandu, ludia nemaju co jest a oni riesia celkom druhe veci. Strajk ich asi vobec nerozculi.

Ivan Stulajter, veduci posunu, Cierny Balog:

- Ja som do strajku zapojeny, lebo som zelezniciar. Plne s nim suhlasim, pretoze vlada nam dlhuje 3,5 miliardy korun a tym padom by sa zeleznica aj mohla spamatat z toho, v com je. Vcelku suhlasim so strajkom, pripojil som sa.

Anna Kresakova, ucitelka, Pohorela:

- Neviem to zvazit, ale povedala by som, ze situacia je dost vazna.

Dana Debnarova, studentka, Brezno:

- Strajky podla mna maju vyznam, ale treba chapat aj situaciu. Ak pracovnici robia a nedostavaju platy, nemaju z coho zit, ale odkial zobrat peniaze? Chapem aj jednych aj druhych. Napriklad bolo by treba zaviest dni, kedy by pracovnici robili zadarmo, ale zase aby aj mimo tychto dni dostavali platy. Neviem, ci by boli ochotni, ale mohlo by to byt riesenie. Ci by som sa ja zapojila do strajku? Zalezalo by to od situacie, ale mozno aj hej.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 Pat otazok citatelky

Rada by som od primatora Brezna Ing. Vladimira Faska pocula odpovede na mojich pat otazok, ktore urcite budu zaujimat aj citatelov Horehronia.

1. Akou formou chcete obyvatelov Brezna zoznamit so spravou o stave mesta v roku 1999?

2. Podavaju poslanci spravy z cinnosti vo svojich obvodoch o tom ako sa stretavaju s volicmi? S akym vysledkom sa ich pripomienky realizuju?

3. Kedy sa stretnete, pan primator, s obcanmi byvajucimi v centre mesta?

4. Volakedy bol rozdiel medzi druzstevnym a statnym bytom. Majitel druzstevneho musel zaplatit 15 000 korun, na dnesne peniaze je to skoro 100 000 korun, splacal anuitu (pravidelne rocne splatky, ktorymi sa umoruje listina i s urokmi). Pre statne byty nic take neexistovalo a platili od 30 do 70 korun, vsetky opravy a vymeny im robili zadarmo a dnes ich vykupuju za smiesne sumy, vraj 10 000 - 14 000 korun. Podla coho je teda stanovena vyska na kupu obecneho bytu?

5. Uz deviaty rok platia restitucne zakony, preco ich nerespektuje mesto Brezno?

Jolana Brozmanova

Odpovede primatora mesta

1. Podla vyjadrenia poslancov sprava bola obsiahla, stacilo menej. Na druhej strane som si spolu s pracovnikmi mestskeho uradu a prispevkovych organizacii kladol za povinnost aspon v kratkosti informovat o tom, co sa v roku 1999 urobilo, aky je stav majetku, co pripravujeme. V zhrnutej forme budu obcania informovani prostrednictvom Horehronia.

2. Pocas piatich rokov mojho posobenia vo funkcii primatora organizujeme spolu s poslancami stretnutia s obcanmi. Poslanci na odbornych komisiach a na zastupitelstvach cez interpelacie nanasaju svojich volebnych obvodov. Ci su zo stretnuti s volicmi, to nemozem posudit, beriem to ako problem, ktory treba riesit.

3. Vtedy, ked zorganizujeme stretnutie, aj na poziadanie obcanov. V tomto roku som mal stretnutie na Mazornikove, Podkorenovej a v meste vo velkej zasadacke 9. marca.

4. Predaj komunalnych bytov sa riadi zakonom NR SR c. 182/1993 Zb. o vlastnictve bytov a nebytovych priestorov v zneni zakona c. 151/1995 Zb. Cena bytu sa pocita podla § 18 a vychadza z obstaravacej ceny. Naviac Mestske zastupitelstvo v Brezne schvalilo platenie kupnej ceny dlhopismi FNM, co kupujuci najomnici bytu vo velkom pocte vyuzivaju.

5. Mesto Brezno ako kazdy samospravny ci statny organ respektuje restitucne zakony. Vo vseobecnosti v odpovedi len uvediem, ze na vydanie veci v zmysle zakona c. 87/1991 s ucinnostou od 1. aprila 1991 vyzve opravnena osoba povinnu osobu do siestich mesiacov odo dna ucinnosti tohto zakona, inak narok zanika. Pri restitucnom naroku vzdy treba vychadzat z dvoch zakladnych veci: z predmetu restitucie a povinnej osoby (kto restituovany majetok uzival), z casu narokovania restitucie. Blizsia odpoved moze byt prerokovana v majetkovom oddeleni mestskeho uradu, ak restituovany majetok ma v sprave. V ostatnych pripadoch u osoby povinnej (teda tej, ktora majetok uziva). Zaroven treba brat do uvahy sustavu zakonov, ktore riesia zmiernenie niektorych majetkovych a inych krivd a o posobnosti organov statnej spravy SR v oblasti mimosudnych rehabilitacii.

Darcek k MDZ

Osmeho marca si clenky Klubu dochodcov a Zakladnej organizacie Jednoty dochodcov v Brezne na kulturno-spolocenskom posedeni pripomenuli Medzinarodny den zien. Po privitani veducou klubu dochodcov B. Pobisovou a po basni, ktoru predniesla V. Benesova, primator mesta Ing. V. Fasko odovzdal zenam kyticku kvetov so zelanim pevneho zdravia, stastia, lasky a dobrych medziludskych vztahov. Vo svojom prihovore vyzdvihol dostojne postavenie zeny, opory rodiny. V peknom kulturnom programe ziacky Zakladnej skoly ny Mazornikove pod vedenim pani ucitelky Kaliskej uvili kyticku kvetov zo spevu a tanca. Na tomto milom stretnuti sa o dobru naladu postarali M. Detvan a V. Precuch hrou na husliach a harmonike, pri ktorej si vsetci zaspievali.

Sviatok zien

Okresny vybor Strany demokratickej lavice v Brezne pozval 8. marca svoje clenky ale aj sympatizantky zo Zdruzenia demokratickej lavice zien na slavnostne popoludnie pri prilezitosti Medzinarodneho dna zien. Popri blahozelani a podakovani za ich pracu, ktore odzneli z prihovorov veducich funkcionarov OV SDL, prispeli k prijemnej pohode, ktore na tomto stretnuti vladli, aj pripraveny kulturny program a kvetinovy darcek pre kazdu zenu.

Toto stretnutie bolo pokracovanim novozalozenej tradicie z predchadzajucich rokov, kedy SDL bola jedinou stranou, ktora si tento medzinarodny sviatok zien neprestala pripominat.

Davam im svoj hlas

Neda mi, aby som sa pred svojim podakovanim nezamyslela. Na strankach casopisov sa denne stretavame s menami zlocincov. Ale preco sa viac nevenujeme tym, ktori casto vykonavaju hrdinske ciny a spolocnost o nich nevie? Ci snad slovo hrdina sa nehodi do tejto doby?

Preto pisem. Chcem, aby sa dostali do povedomia sirsej verejnosti, aby vystupili z anonymity svojej poctivej - kazdodennej prace. Lekari, sestry, pomocny zdravotny personal gynekologickeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne, ktori napriek tazkostiam v zdravotnictve, vykonavaju cestne svoju pracu v boji s chorobami. Chcem touto formou oboznamit sirsiu verejnost s ich vynikajucou pracou, ktora urcite prevysuje jej financnu odmenu. Som presvedcena, ze v nasom regione, okrese zije a pracuje vela ludi, o ktorych by verejnost mala vediet. Keby sa v tomto case robila anketa o najpopularnejsiu osobnost, kolektiv roka v nasom okrese, urcite by som dala svoj hlas osobnosti s velkym "O" primarovi MUDr. Tiborovi Bielikovi a jeho kolektivu z oddelenia gynekologie a MUDr. Janke Pohancanikovej. To su mena ludi, ktori vykonavaju svoju pracu mimoriadne zodpovedne, obetavo a urcite nad ramec svojej financnej odmeny. A to je v tejto tazkej dobe vzacnost. Mala som moznost osobne sa presvedcit o ich profesionalnej praci. Ano, praci profesionalnej, a niekto okamzite povie: "Za to poberaju plat", ale aj o praci s ludskou tvarou, obetavostou, ktora ucinnejsie lieci ich pacientov. Preto pisem o nich a chcem sa im podakovat.

Dakujem pan primar MUDr. Tibor Bielik vam i vasmu kolektivu v oddeleni gynekologie Nemocnice s poliklinikou v Brezne - od doktorov, sestriciek az po pomocny zdravotnicky personal. Bolo mi potesenim lezat, aj ked v bolestiach, vo vasom oddeleni. Vasa starostlivost, zanietenost v praci mi pomohli prezit bolave dni lahsie.

S uctou sa sklanam pred vami. Dakujem vam vsetkym. Na zaver mojej uvahy mozem povedat isto jedno: "Davam svoj hlas osobnosti primarovi MUDr. T. Bielikovi, kolektivu oddelenia gynekologie NsP v Brezne v ankete osobnost a kolektiv roka 2000."

Dakujem.
Maria Kovalcikova,
Cierny Balog

Dakujeme ...

Dakujeme primarke MUDr. E. Buckovej a osetrujucemu lekarovi MUDr. J. Hraskovi a celemu personalu za vzornu starostlivost o nasho otca pocas jeho pobytu v liecebni pre dlhodobo chorych.

Rodina Tisovcikova, Paucikova a Pilatova

.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT