14. MAREC 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Policia patra

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:

Pavlovi Multanovi,

narodenom 15. januara 1957 v Brezne, trvale bytom Brezno - Halny, Tehelna 8. Hladany je 167 cm vysoky, chudej stihlej postavy, ma sede oci, hnede vlasy, oblukovite obocie, stredny nos. Popis oblecenia nebol zisteny.
Pavol Multan je podozrivy zo spachania trestneho cinu zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 Trestneho zakona.

Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanom, aby tak urobili na ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158. Za spolupracu dakujeme

Vyhody stavebneho sporenia v PSS, a. s.

Prva stavebna sporitelna, a.s., ponuka svojim klientom rad vyhod, ktore im napomahaju predovsetkym k zlepsovaniu urovne byvania. Ved prostriedky stavebneho sporenia a nasledne ziskany uver mozu klienti PSS, a. s., vyuzit na nadobudnutie vlastnictva bytu, rodinneho domu alebo bytoveho domu, na vystavbu, pristavbu, nadstavbu, vstavbu alebo stavebne upravy rodinneho domu, bytoveho domu alebo stavebne upravy bytu, ako aj na modernizaciu a udrzbu bytu, bytoveho domu alebo rodinneho domu. Dalej mozu klienti z prostriedkov uveru nadobudnut vlastnictvo stavebneho pozemku na vystavbu rodinneho domu a pod. Po opatovnom navrate priatelskych sporitelov do systemu stavebneho sporenia na Slovensku od oktobra uplynuleho roka ma klient PSS moznost pouzit prostriedky stavebneho sporenia po siestich rokoch, vratane urokov i statnej premie na lubovolny ucel (ak nebude cerpat stavebny uver).
Stavebne sporenie je jedina forma ukladania penaznych prostriedkov, pri ktorej klientov stat podporuje premiou. PSS, a. s., statnu premiu pripise na ucet stavebneho sporenia automaticky a jej vyska je 30 % z vkladov sporitela, maximalne 6 000 Sk rocne. Na statnu premiu ma narok kazdy clen rodiny s trvalym pobytom na uzemi Slovenskej republiky. K nasporenej sume (i so statnou premiou) sa klientovi pripise kazdy rok 3 % urok. Pri 6-rocnom stavebnom sporeni prinesu statna premia a uroky klientovi renditu 12 % rocne. Navyse uroky ani statna premia nepodliehaju dani. To zodpoveda 14 % uroku z terminovaneho vkladu alebo vkladnej knizky. Toto urocenie presahuje v sucasnosti vynosovost vacsiny slovenskych komercnych bank. Pri 6-rocnom pravidelnom sporeni je mozne zhodnotit svoje vklady az o 43 %.
Velkou vyhodou Prvej stavebnej sporitelne, a. s., je poskytovanie vyhodnych stavebnych uverov na financovanie vystavby bytov a domov. Na tento uver ziska klient PSS, a. s., pravny narok, pokial doba sporenia predstavuje minimalne 24 mesiacov, nasporena suma dosiahne vysku minimalne 50 % cielovej sumy a hodnotiace cislo cini minimalne 64. Rocna urokova sadzba stavebneho uveru predstavuje iba 6 %. Je bezkonkurencna a garantovana pocas celeho obdobia jeho splacania. Stavebnym uverom klient moze zdvojnasobit svoje nasporene prostriedky. V ponuke PSS su aj vyhodne medziuvery ci uz na novu vystavbu alebo na ine stavebne ucely.
Za nasu banku hovori aj istota nasporenych ulozenych penaznych prostriedkov, pretoze vklady v PSS, a.s., su chranene vo vyske 60-nasobku priemernej mesacnej mzdy za predchadzajuci rok (podla informacie Statistickeho uradu SR v roku 1998 cinila 10 003 Sk) t. j. 600 180 Sk. V ostatnych bankach su taktiez prostrednictvom Fondu ochrany vkladov uspory klientov chranene, avsak najviac do vysky 300 090 Sk.
Prva stavebna sporitelna, a. s., ma pre svojich klientov pripravenu aj Kartu vyhod. Umoznuje sporitelom PSS, a. s., nakupovat so specialnymi zlavami az do 15 % pri nakupoch tovarov a sluzieb vo viac ako 300 vybranych firmach a predajniach na celom Slovensku. Kartu vyhod ziska klient, ak uzatvori zmluvu o stavebnom sporeni a zaplati prislusny poplatok. Naviac v pravidelnej sutazi moze vyhrat v tomto roku 4 automobily Volkswagen Golf Slovakia alebo jednu zo 100 dalsich vecnych cien. Teda ak klient uzatvori zmluvu o stavebnom sporeni do 31. marca 2000, bude zaradeny v kazdom stvrtroku do spominanej sutaze a styrikrat ma moznost ziskat v roku 2000 hlavnu vyhru. Do zrebovania je zaradeny kazdy, kto uzatvori zmluvu o stavebnom sporeni s cielovou sumou minimalne 250 000 Sk alebo zvysi svoju cielovu sumu aspon na 250 000 Sk.

Ing. Jozef Drab, Usek komunikacie, PSS, a. s.

Krasa a zdravie

V tejto novej rubrike urcenej zenam, ale nielen im, pani Nina Slaukova z Kozmetiky NINA raz mesacne poskytne informacie o tom, ako byt krasna a zdrava. Ak mate zaujem, moze odpovedat aj na vase pripadne otazky.

MORSKE RIASY THALASSOTERAPIA

S pojmom thalassoterapia sa malokto z nas stretol, a predsa je to hit sucasnosti. Je zdrojom uvolnenia pre telo i dusu. Vyuziva danosti prirody - mora, ktore je plne energie a zivota. Nachadza sa v nom mnozstvo zivin koncentrovanych v morskej soli a najma v riasach.
Riasy v podobe mikronizovaneho prasku sa dostavaju prostrednictvom firmy Temperance aj k nam, aby sme mohli vyuzivat ich blahodarne ucinky pri precistovani a regeneracii pokozky. Tato procedura nazyvana tiez aplikation dŽaiges ma zaroven uvolnujuce ucinky revitalizujuce pokozku, pomaha proti zapalovym a reumatickym tazkostiam. Vynikajuce vysledky sa dosahuju pri odstranovani celulitidy, kedy pri pravidelnej aplikacii (asi osem zabalov) dochadza k vyraznemu zlepseniu a spevneniu pokozky. Zostihlovaciu a zdraviu prospesnu telovu masku z morskych rias mozeme aplikovat tak doma ako aj v kozmetickom salone.
Na zaver jedno pozvanie pre vsetkych, co maju zaujem o stretnutie s temou Krasa a zdravie v sulade s prirodou od Temperance, vhodne aj ako kontaktne stretnutie pre buducich clenov: klub Temperance - Brezno vas vo stvrtok 16. marca o 16. hodine pozyva do Mestskeho kulturneho strediska, Namestie, gen. M. R. Stefanika c. 2, Brezno.

S ubudajucim snehom sa objavuju male biele slzicky, ktore su symbolom jari - snezienky. Viete o tom, aky "drahy" je tento kvietok? Ochranari prirody a krajiny z okresneho uradu nam povedali, ze podla vyhlasky c. 93 z roku 1999 je snezienka jarna (Galantus nivalis) chranenou rastlinou a za jej odtrhnutie je dvestokorunova pokuta. Za obchodovanie s tymto druhom chranenej rastliny mozu ulozit pokutu do vysky 10 000 korun. V zmysle zakona c. 287 z r. 1994 Zbierky zakonov o ochrane prirody a krajiny kazdy, kto ju predava, je povinny na vyzvanie organu statnej spravy preukazat, ze ju ziskal legalnym sposobom (bud ju pestuje doma umelo, alebo ju zbieral na zaklade vynimky Ministerstva zivotneho prostredia SR a nasledneho suhlasu prislusneho okresneho uradu, v ktoreho obvode sa tato lokalita nachadza).

 

 

Smernica pre poskytovanie prispevkov na odstranenie systemovych poruch bytovych domov

Okresny urad, odbor regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov (RRaIOV) oznamuje, ze Ministerstvo vystavby a regionalneho rozvoja SR (MVaRR SR) vydalo smernicu, ktorou sa urcuju pravidla pre poskytnutie prispevkov na odstranenie systemovych poruch bytovych domov.
MvaRR SR poskytne financne prostriedky mestam a obciam, stavebnym bytovym druzstvam, spolocenstvam vlastnikov bytov a nebytovych priestorov, ak ide o tieto poruchy bytovych domov postavenych panelovou technologiou:
1. keramzitbetonovych obkladovych dielcov z lahkych plniv na bodovych domoch sustavy ZT, prejavujuce sa trhlinami, zatekanim, oddelovanim, drolenim a vypadavanim hmoty obkladovych dielcov z lahkych plniv,
2. obkladovych betonovych dielcov z lahkych plniv na bodovych domoch v sustave TO6B-KE, prejavujuce sa zatekanim a oddelovanim obkladovych panelov od nosnej zelezobetonovej steny,
3. vystupujucich konstrukcii schodisk a lodzii pri sustave ZTB, alebo balkonov sustav ZT, BA, LB (MB), MS-5, MS-11, T-11 az T-16, TO6B NA, TO6B ZA, TO6B BB, prejavujuce sa trhlinami a zatekanim medzi prvkami spinaneho plasta a v hmote porobetonu,
4. obvodoveho plasta zo spinanych porobetonovych dielcov stavebnych sustav P1.15, SpM P1.15 PS82-TT, prejavujuce sa trhlinami a zatekanim medzi prvkami spinaneho plasta a v hmote porobetonu,
5. stykov obvodoveho plasta sustavy P1.14, SpM P1.14 a PS82 s vynimkou PS82-TT, prejavujuce sa zatekanim stykmi obvodoveho plasta, sposobujucim koroziu vystuze spojov.

Podmienky, ktory treba splnit pre ziskanie dotacie, su podrobne spracovane v smernici, ktorej uplne znenie sa nachadza v tunajsom odbore RRaIOV spolu s predtlacou ziadosti (zaroven je vydana vo Vestniku vlady SR c. 3/2000).
Neoddelitelnou sucastou ziadosti su doklady: A) Novozacinana stavba: pravoplatne stavebne povolenie, doklad o splneni obvodovych povinnosti, technicka sprava a rozpocet stavby, pasport bytoveho domu (predtlac v odbore RRaIOV - OU Brezno), odborny posudok (cl. 7 ods. 2 pism g), LV BD nie starsi ako 3 mesiace, preukazanie vlastnych zdrojov. B) Rozostavana stavba: zapisnica o vyhodnoteni ponuk uchadzacov pre vyber zhotovitela, zmluva o dodavke stavebnych prac.
V pripade, ze obec, mesto, spolocenstvo vlastnikov bytov a nebytovych priestorov, stavebne bytove druzstvo ma zaujem ziskat tento financny prispevok, treba podat ziadost v OU - ORRaIOV v Brezne do 31. maja so vsetkymi pozadovanymi dokladmi.

Ing. Anna Pravotiakova,
veduca odboru
 

 

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT