14. MAREC 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Fasiangove pele-mele

Na redakcnom stole sa nam nakopilo niekolko prispevkov s fasiangovou tematikou, ktorych autori pisu ako toto obdobie, najma jeho vyvrcholenie, prezili:

Ako chuti rozpravocka. Ako cukrik, ktory sladi, ako neha, ktora hladi, ako vanok, privrie ocka, nuz tak chuti rozpravocka. V rozpravkovom svete vsak vselico je naopak. Certici, vodnici, motyliky, chrobaciky, batmani a supermani, zabky, ba i mysky male, stretli sa na jednom bale. Tancovali, spievali, smiali sa i vyskali - taky to bol teda den. Karnevalovy, rozpravkovy. Detom z Materskej skoly na Nalepkovej ulici 50 v Brezne ho s laskou pripravili rodicia, stari rodicia a zamestnanci skoly.

D. Lestakova

...

Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne usporiadala pre svojich clenov 25. februara v skolskej jedalni na Pionierskej 2 pampusikovy vecierok. Privitali na nom aj styroch clenov druzobnej Zakladnej organizacie zdravotne postihnutych z Martina, zastupcov Okresneho vyboru zdravotne postihnutych v Brezne a zastupcov Klubu dochodcov v Brezne.
Pre potesenie a pobavenie prisli zaspievat a zatancovat najmensi clenovia suboru Stastne detstvo pod vedenim Angely Cernakovej. Srdecne dakujeme.
Vecierok pokracoval v dobrej nalade pri harmonike Stana Kestera, huslickach Martina Detvana a pri speve nasich krasnych ludovych piesni. Na vecierku sa zucastnilo dovedna 45 clenov.
Podakovanie patri aj skolstvu a riaditelovi Vladimirovi Kubinovi za moznost usporiadat vecierok v priestoroch skoly.

Maria Schmidtova

...

V piatok 3. marca sa v Horehronskom muzeu na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13 stretli clenky Miestneho odboru Ziveny v Brezne na pampusikovom posedeni, kde hodnotili aj svoju cinnost za uplynuly rok. Fasiangovym programom ich prisli pobavit a rozveselit ziaci Zakladnej skoly na Pionierskej 2 pod vedenim Valerie Locekovej, ktore boli odmenene bohatym potleskom.

MO Zivena v Brezne

...

Fasiangy, Turice, Velka noc pride... Slova tejto znamej ludovej piesne uviedli medzi desiatky prizerajucich sa rodicov dlheho rozpravkoveho hada. Bol zlozeny z princezien, sasov, certikov, vodnikov a inych milych postaviciek. Ich rozziarene ocka tusili, ze karneval, ktory pre nich pripravili zamestnanci Materskej skoly Hradby v Brezne, bude pre nich neobycajnym zazitkom. Prispeli k nemu vsetci: tety kucharky s chutnymi pampusikmi, ucitelky i niektori rodicia s vyzdobou a hlavne ujo Dubravsky, ktory zaplnil celu tanecnu salu vodopadom svetelnych efektov a rytmickej hudby.
Milym prekvapenim bola navsteva Vlcka Blcka a Bobrika zo Stavebnej poistovne. Najvacsiu radost vsak mali nasi mali tanecnici z pestrofarebnych balonikov a sladkych maskrt.
Zostava nam len dufat, ze toto vydarene podujatie sa nam podari zopakovat aj o rok.

M. Brvenikova

...

Z obecneho rozhlasu sa denne ozyvala sprava o pripravovanom karnevale, na ktory si maju deti pripravit masky. Karnevalovy den "D" nastal a sala Obecneho uradu v Hronci sa naplnila karkulkami, piratmi, zdravotnymi sestrickami... Porota mala tazku ulohu vybrat najkrajsiu masku. Nakoniec rozhodla, ze vsetky masky su pekne a vsetky vyhravaju. Ako odmenu im tety z klubu dochodcov naprazili chutne pampusiky.

Ale ani deti neostali tetam dlzne, slubili, ze 5. marca ich pridu pozdravit karnevalovym programom na vyrocnu clensku schodzu. S tymto karnevalovym programom sa deti predstavili aj v Dome dochodcov v Hronci.

Edita Morova

...

Na zaver fasiangov hokejovy oddiel Spartak Zavadka nad Hronom na miestnom klzisku usporiadal v nedelu 5. marca popoludni detsky fasiangovy karneval na korculiach, kde v prekrasnych maskach excelovalo tridsat deti. Hodnotiaca porota mala veru co robit, aby rozhodla o umiestneni na prvych troch miestach. Bronzovy stupienok pridelila maske Mysiak (Jurko Vraniak), strieborny maske Citron (Alenka Sevcova) a na zlatom stupienku stala maska Starenka s dietatom (Evka Turnova). Ostatne masky neboli smutne, pretoze vsetky odmenili sladkostami.

O dobru zabavu a prijemne prostredie sa postarali Ivo Nosko a Miro Bartosik s diskohudbou, o ceny a sladke odmeny Ing. Milan Zuibak, potraviny Konzum a Renata Miseckova a Milan Babela, potraviny Paseka. Ku skvelemu priebehu karnevalu prispeli rodicia, ktori pripravili prekrasne masky, usporiadatelia, najma Jan Oravec Juraj Vraniak a porota.

Milan Chudik

Divadelny sviatok v Bravacove

Pri nizkej navstevnosti divakov na roznych kulturnych podujatiach v obciach v dnesnom uponahlanom case zvalujeme vinu vacsinou na "pohnutu dobu", televiziu ci politiku. V dedinke, kde konci vozovka a dalej su uz len rampy a lesnicke cesty veduce do hor v Bravacove, je to trosku inak. Kulturny dom je najma pri divadelnych predstaveniach zaplneny vzdy vdacnymi divakmi. Presvedcili sme sa o tom i v prvy marcovy piatok, ked sa tu v ramci oslavy 20. vyrocia novodobej cinnosti divadelneho suboru, ktory pracuje pri kulturno-osvetovom zariadeni, konala slavnostna premiera veselohry Jana Palarika-Bezkydova Drotar v rezii Jozefa Gasperana.

Palarikove veselohry sa vyznacuju silou a aktualnostou myslienky dramatickej formy, ktora sa opiera o zive postavy a rusny dej, osviezovany mnohymi komickymi vyjavmi aj ludovymi spevmi a tancami. Pre tieto vlastnosti sa stali oblubenymi medzi slovenskymi ochotnikmi a aj z tohto dovodu si Drotara vybrali ochotnici z Bravacova. Svojej ulohy sa zhostili naozaj na vybornu. Svedcili o tom dobre herecke vykony Juraja, Dezidera a Jozefa Gasperancov, Ivety Srnkovej, Ivana Kuvika, Ladislava Kosika a dalsich, ktorych sme obdivovali aj preto, ze sepkarka Silvia Kanova bola takmer bez prace, pretoze interpretacia textov bola az neuveritelne plynula. Obdivovat treba najma "nabitu" salu vdacnych vnimavych divakov, ktori casto odmenovali hercov potleskom. A ten bol dlhotrvajuci i na zaver predstavenia, ked starostovia obce Ing. Peter Baliak podakoval ucinkujucim a najma reziserovi hry - dlhorocnemu osvetovemu pracovnikovi Jozefovi Gasperanovi, ktory sa v tychto dnoch doziva vyznamneho zivotneho jubilea - sestdesiat rokov - za uspesnu pracu.

Historia divadelnej cinnosti v Bravacove siaha daleko dozadu a ak hovorime o dvadsiatich rokoch, tak len preto, ze je to akesi dalsie "dejstvo" v divadelnom snazeni v tejto dedinke (v sucasnosti ma vyse sedemsto obyvatelov), dejstvo, ktore nasledovalo po niekolkorocnej prestavke sposobenej hlavne nedostatkom priestorov vhodnych na tuto cinnost. Dobre podmienky boli vytvorene najma po prestavbe byvalej skoly na kulturny stanok. Za spominane obdobie sa v divadelnom subore pri miestnom osvetovom stredisku vystriedala takmer stovka hercov, sepkarov, technikov nehovoriac o dalsich, ktori ucinkovali v inych zoskupeniach, ci uz s poziarnikmi, Cervenym krizom, Jednotou, M-Bravom a podobne.

Za vsetku pracu, ktoru vykonali bravacovski ochotnici na poli kultury, za dobru reprezentaciu obce a horehronskeho regionu im patri uprimne podakovanie a pri prilezitosti tohto jubilea im do buducnosti zelame vela umeleckych a tvorivych uspechov s divadelnym "zlomte vaz"!

Daniel Rakyta


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT