3.MAJ 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Svetovy den vodiaceho psa

Medzinarodna federacia skol vodiacich psov so sidlom v Londyne, ktorej clenom je aj Klub drzitelov vodiacich psov pri Unii nevidiacich a slabozrakych Slovenska, vyhlasila poslednu aprilovu stredu za Svetovy den vodiaceho psa. Pri tejto prilezitosti veduci krajskej pobocky, nevidiaci Aldo Daxner z Brezna, v priestoroch Chovproduktu Alset na Chalupkovej 12 vo stvrtok 27. aprila slavnostne otvoril vystavu s priznacnym nazvom Tisic oci. Navstevnici si pocas dvoch tyzdnov mozu pozriet fotografie z vychovy, vycviku, zivota a prace vodiaceho psa, ktorych autorkou je vychovavatelka vodiacich psov Sona Macejakova z Bratislavy. Kupou pohladnice s tematikou vodiaceho psa prispejete na vycvik tychto psikov. Aldovi a jeho stvornohej Aide zelame vela poknych v pohode prezitych chvil.

Oslavy sv. Floriana sa blizia

V piatok 5. maja od 10. hodiny sa v areali poziarnej jednotky na Razusovej ulici c.18 v Brezne uskutocnia tradicne oslavy svateho Floriana, patrona poziarnikov. Divaci budu moct sledovat vyskovu zachranu osob, cinnost pri dopravnych nehodach, hasenie horlavych kvapalin a plynov v ochrannom obleku proti salavemu teplu. Okrem ukazok z cinnosti si budu moct pozriet vystavenu techniku, ktora sa pouziva pri zachrannych pracach a prislusnici jednotky odpovedia aj na pripadne zvedave otazky.

Mostar do Malajzie

Styridsatpatrocny jubilant, folklorny subor Mostar, obdrzal pozvanie na reprezentaciu slovenskeho ludoveho umenia v dalekej, pre nas exotickej Malajzii. Dvojtyzdnovy pobyt s odletom 10. maja z Zurichu zahrna ucast na vyznamnom malajskom festivale, ale i dalsie vystupenia v konkurencii folklornych suborov celeho sveta. Mostaru poprajme na jeho cestach rovnikovou Aziou vela uspechov, vnimave publikum, zaujimave zazitky a chut rozdavat prostrednictvom folkloru radost. V tomto pripade je Mostar nielen reprezentantom Brezna, regionu Horehronia, Slovenska, ale i celej Europy.

Uspech Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej

Trinasteho aprila sa v Revucej konala skladatelska sutaz ziakov zakladnych umeleckych skol (ZUS). Uz po pat rokov sa na nej zucastnuje ZUS z Valaskej, ktora si z tohto rocnika priniesla vysoke ocenenia. V kategorii harmonickych nastrojov ziskal prve miesto v hre na klavir Juraj Leitner (10-rocny) vlastnou skladbou Tema a variacie a v kategorii melodickych nastrojov tretie miesto Dominika Schallerova (9 -rocna) v hre na zobcovej flaute. Obidvaja oceneni su ziakmi ucitela J. Jencu, ktoreho zverenci pravidelne ziskavaju na podujatiach talentov popredne umiestnenia. Je chvalyhodne, ze v sucasnosti aj napriek slabemu financnemu zazemiu, ZUS vo Valaskej vdaka riaditelke V. Svantnerovej vytvorila dostatocne zazemie na vynikajucu pripravu ziakov pre reprezentaciu skoly, ale i celeho regionu.

Opytali sme sa za vas

Starostu Podbrezovej a predsedu mikroregionu Chopok - juh Ing. Jana Stellera:

o Otvorili ste letnu turisticku sezonu, co ponukate?
- V ramci akcie Jarna slavnost svateho Juraja v nedelu 30. aprila v Podbrezovej - cast Lopej sme otvorili aj letnu turisticku sezonu. V krestanskom svete je svaty Juraj nositelom idealov - obetavosti, nezistnosti, odvahy, sily a bojovnosti. Prebudza novy zivot, prebudza jar, odklina a otvara cestu do zimou zakliatych horskych dolin. Pre polnohospodarov - rolnikov otvara cestu na polia, luky a pastviny v novom polnohospodarskom roku. Turistom svaty Juraj otvara cestu do krasnej letnej prirody, k lesom, vrchom, vodam Nizkych Tatier a Slovenskeho rudohoria. Okolite obce zdruzene v mikroregione Chopok-juh maju vo svojej cinnosti ako nosnu ulohu podporu a rozvoj cestovneho ruchu. Zabezpecili sprevadzkovanie prvej oficialnej cyklotrasy v okrese Brezno. Tato cyklotrasa vedie z Podbrezovej do Dolnej Lehoty. Prechadza cez zname turisticke oblasti Krpacovo, Tale a Bystru a konci na Chvatimechu. V najblizsom obdobi budu sprevadzkovane dalsie cyklotrasy, cim sa rozsiri ponuka pre navstevnikov nasho krasneho kraja aj pre miestnych zanietencov. Organizatori Jarnych slavnosti svateho Juraja chcu aj takymto sposobom prispiet k zviditelneniu a rozvoj regionu.

Zaciatok novej tradicie
Jarna slavnost svateho Juraja

h018d.jpg (17426 bytes)Podla svateho Juraja (na dolnej snimke), patrona rimskokatolickeho kostola v Lopeji, bola pomenovana jarna slavnost, ktora sa uskutocnila v poslednu aprilovu nedelu v Lopeji. Predpoludnim sa v lopejskom kostole, ktory zdobi oltarny obraz Svaty Juraj bojuje s drakom od Jozefa Murgasa, uskutocnila slavnostna svata omsa. Po prekrasnom a bohatom alegorickom sprievode (na hornej snimke) riaditel regionalneho odboru Ministerstva podohospodarstva Slovenskej republiky Ing. Ivan Demian symbolicky otvoril letnu turisticku sezonu a odovzdal kluce primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi a starostovi Podbrezovej Ing. Janovi Stellerovi. Pritomni boli aj primator Banskej Bystrice Jan Kralik a predsedovia polnohospodarskych podnikov regionu. V kulturnom programe vystupili detske folklorne subory Klasok z Podbrezovej a Stastne detstvo z Brezna, folklorny subor Breznan, skupina historickeho sermu Casanova, sokoliari z Banskej Bystrice, ludovy rozpravac Juraj Kovac a ludova hudba Jula Suka z Cierneho Balogu. V stankoch umeleckej remeselnej tvorby si zaujemcovia mohli pozriet a kupit pistaly, roznu keramiku i sladke medovniky. Vydarenu slavnost, ktorej prialo aj pocasie, zakoncila veselica v motoreste Lopej. Po vydarenom nultom rocniku organizaroti dufaju, ze sa stretnu aj o rok.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT