26. APRIL  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Valne zhromazdenie Asociacie slovenskych lekarov na svojom ostatnom zasadnuti rozhodlo odporucit jednotlivym regionalnym asociaciam sukromnych lekarov formu penaznych darov od pacientov na cinnost nestatnych zdravotnickych zariadeni. Kazde zariadenie by malo individualne zvazit svoju ekonomicku situaciu a v cakarni vyvesit oznam so ziadostou o penazny dar zalozeny na dobrovolnosti. V nasej ankete sme zistovali nazory na tieto penazne dary.

S anketovym mikrofonom


o penaznych daroch zdravotnictvu

Marta Slimakova, podnikatelka, Myto pod Dumbierom:

- No neviem, podla toho, aka by to bola sluzba. Keby som absolvovala bezne osetrenie, neprispela by som, ale keby to bola nejaka specialna sluzba, tak ano. Za obycajne osetrenie si predsa platime.

Magdalena Kruzliakova, vychovavatelka, Brezno:

- Skoro devat rokov som robila v zdravotnictve a myslim si, ze teraz je vo velkych tazkostiach. Takze ja osobne by som ten penazny dar dala. Ale myslim si, ze ludia na to peniaze nemaju a ked si budu mat vybrat medzi tym, ci kupit nieco pre dieta na jedenie alebo na oblecenie, tak lekarom asi davat nebudu, na to peniaze nemaju. Ja som, da sa povedat, trosku profesionalne zdeformovana a viacej nadrzam zdravotnikom.

Veronika Fogelova, agronomka, Sihla:

- Zatial som neprispela, aj ked som bola u lekarky a aj letacik som videla, pani doktorka ma neoslovila. Keby ma oslovili, asi by som prispela. Myslim si, ze zdravotnictvo nam je potrebne.

Frantisek Jeremias, dochodca, Valaska:

- Prispel by som. Preco? Lebo sa staraju o pacientov a v lekarnach aj v nemocniciach je nedostatok liekov. Aj ja som bol hospitalizovany, takze bez vsetkeho.

Neznama pani:

- Dala by som nieco, lebo zdravie nam je vzdy prednejsie a pomoc lekara potrebujeme stale.

Ludmila Janoskova, nezmestnana, Pohorela:

- Sme stvorclenna rodina, mame dve deti, obaja s manzelom sme nezamestnani. Takze je to dost tazke. Ak by sme boli zamestnani, bez vsetkeho, ale clovek si musi platit aj za zakladne zubne potreby.

Anton Hlavacik, technik, Pohorelska Masa:

- V dnesnom case su lekari na tom tak zle, ze mozno by som aj prispel. Ked sa stat nestara o zdravie svojich obcanov, musi obcan prispiet sam.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakujeme ...

Oddelenie vychovy ku zdraviu SZU B. Bystrica, pracovisko Brezno, dakuje spoluorganizatorom Dna narcisov 2000, odboru skolstva a kultury okresneho uradu a studentom Strednej priemyselnej skoly v Brezne za spolupracu pri organizovani a realizacii Dna narcisov 2000, sponzorom zivych kvetov Ing. J. Vargovej, podnikatelovi z Nitry a za penazny dar E. Fatunovej. Dakujeme vsetkym, ktori podla svojho uvazenia prispeli financnou sumou na konto Ligy proti rakovine, a tak sme za nas region vyzbierali a odoslali sumu 54 735 korun.
Zvlast chceme podakovat organizatorom Dna narcisov v zakladnych a materskych skolach okresu, ktori si svojpomocne symboly tohto dna vyrobili a do zbierky prispeli sumou: MS Nalepkova ul. 1800 korun, MS Benus 353 korun, MS M. Benku 540 korun, MS C. Balog - Kram 850 korun, MS a ZS Polomka 2012 korun, MS C. Balog - Dobroc 1000 korun, MS H. Lehota 430 korun, MS Bravacovo 146 korun, MS C. Balog LZ 400 korun, MS Ul. B. Nemcovej 642 korun, MS Clementisova ul. 700 korun, MS Podbrezova 340 korun, MS Dubova 675 korun, MS Hradby 355 korun, MS Lopej 250 korun, ZS Pionierska 4 2800 korun, ZS Lom nad Rimavicou 2047 korun, ZS Janosovka 3700 korun, ZS Benus 816 korun, ZS H. Lehota 200 korun, ZS Podbrezova 340 korun, ZS Pionierska 2 5145 korun, ZS Pohorela 1130 korun, ZS Myto pod Dumbierom 1200 korun, ZS Skolska ul. 825 korun, Pohronska Polhora 7120 korun, ZS C. Balog - Kram 1885 korun, ZS Dobroc 700 korun.
Vdaka vam.

...

Bolo by odo mna nevdacne prejst zivotom dalej bez toho, aby sa ludia nedozvedeli vase meno.

Z celeho srdca vam dakujem, pan primar MUDr.Tibor Bielik za vasu vzornu starostlivost pocas mojho pre mna neocakavaneho pobytu vo vasom oddeleni Nemocnice s poliklinikou v Brezne. Dakujem vsetkym lekarom a sestram oddelenia ARO a gynekologie, ktori sa podielali na zachrane mojho zivota a na dalsej opatere. Dakujem za vasu prikladnu pracu, ochotu a obetavost, za dobru volu zachranovat nas vsetkych.

Silvia Paulicka, Kosice

...

Zivot nas niekedy donuti zamysliet sa nad vecami, ktore su pre nas samozrejme. Pocas mojho pobytu v nemocnici sa tato samozrejmost na zamyslenie stala dolezitou. Myslim, ze je dobrym prikladom na to, aby sa aj vsetci ostatni zamysleli nad tym, ze tie samozrejmosti su pre nas velmi dolezite.
To zazracne slovko "MAMI". Kolko je toho v tychto styroch pismenach povedane! Mame svoje vlastne problemy, sme vycerpani, tazi nas bremeno zodpovednosti za seba a za svoje deti. A ked nas uz nebavi byt dospelymi, vytacame na telefone to zname cislo a povieme "Mami?" "Si v poriadku?"- pyta sa moja mami. Neviem, v com to je, ale toto je presne to, co potrebujem pocut.
Sme dospeli, ale potrebujeme vas! Dakujem vam za to mami a tatko, ze ste ma vychovali taku, aka som. Dakujem najma za to, co ste pre mna a pre moju rodinu obetovali najma teraz, ked mi to moje zdravie neumoznilo. Prajem vam vela zdravia, stastia a lasky, aby ste este dlho medzi nami rozsievali vasu lasku, aby som mala cas za vsetko sa vam odplatit.

Silvia

Naletela mu

K napisaniu tychto riadkov ma prinutil skutok, ktory sa stal mojej mame. V pondelok 10. aprila doobeda ju navstivil neznamy muz, ktory jej povedal "pani vyhrali ste urcitu sumu penazi a ja si od vas prosim 5000 korun." Mama sa tzv. vyhre potesila a povedala mu, ze taku sumu doma nema. Na to jej on povedal, aby mu dala, kolko ma. A mama, vzhladom na svoj vyssi vek, namiesto toho, aby sa presvedcila, komu dava peniaze, dala tomuto neznamemu muzovi 3000 korun. Az neskorsie si uvedomila, ze to bol podvodnik a ona mu naletela. Tento clanok pisem hlavne preto, aby si starsi ludia davali pozor na tzv. podnikatelov, ktori sa nehanbia takymto sposobom prist k peniazom. Upozornujem tych,ktori maju starsich rodicov zijucich na dedinach samych, zdoraznite im, aby sa zamykali, a hlavne nepustali do domov, bytov nikoho cudzieho.
Dufam, ze sa nam s pomocou Policajneho zboru podari vypatrat tychto podnikatelov a ze neujdu spravodlivemu trestu.

Vystava potesila aj romske deti

Prichodu jari, spevu vtactva, prebudzaniu prirody sa vsetci velmi tesime. Prave pri tejto prilezitosti Sviatku jari bola od 10. do 19. aprila v Horehronskom muzeu otvorena vystava. Trinasteho aprila sa na nej zucastnil skolsky klub Osobitnej skoly v Polomke. Uz cestovanie vlakom vzbudzovalo u deti velky zaujem. Sledovali sme prirodu, luky rozkvitnute safranom. Pri vstupe do muzea nas privitala mila pani, ktora nas v strucnosti oboznamila, co sa vo vnutri nachadza. Pri vchadzani do miestnosti sa ocka romskych deti rozziarili. Videli sme povystavovane pestre farebne kraslice, ktore deti velmi uputali, tiez vela vselijakych nametov z kraslic, medovniky, rozne cipky, nahrdelniky, obrazy a krasne rucne vyrobene vyrobky z dreva, ktore zhotovili studenti strednych drevarskych skol, od varesiek, nadob, drevenych vesiakov. Detom sa najviac pacili hracky a flauty. Vystava, hoci nebola velka, bola pestra a krasna. Zaujala nas a vracali sme sa z nej plni dojmov a zazitkov, na ktore deti spominali aj na druhy den.

Vychovavatelky skolskeho klubu

"Rodime sa s tym"

Opat sa nam ozval nas internetovy citatel Pavol Datko z Kanady, ktory podobne ako minule aj teraz poslal sek venovany na zachranu Ciernohronskej zeleznicky. Podporil aj Dom Matice slovenskej u juhoslovanskych krajanov.
Vela pozdravov vam zasielam do tej krasy na Horehroni. Myslim na svoju rodnu kolisku a Slovensko, hoci zijem za hranicami. Rad citam Horehronie na internete, bol to skvely napad a urcite ho nechvalim sam.
Schvalujem beneficne koncerty na zachranu Ciernohronskej zeleznicky. Folkloristi sa spravne zorientovali. No a nedavno som sa docital, ze aj Spevacky zbor mesta Brezna sa rozhodol spravit doma koncert pre CHZ. Pochopil vec a neostal bokom. Paci sa mi, ze v nelahkej dobe, ked niet prace, po celom Horehroni organizuju rozne akcie, sutaze v recitacii, v speve, v tanci. Verte, svet by sa mal od vas co ucit. Nemyslim na materialne hodnoty, ale na ducha, tvorivost, na vnutro, schopnosti, talent. Cim to je? To je ta jedinecna priroda, ci chceme ci nie, je to v nas, rodime sa s tym. To je priroda, prostredie, zvyky, svojskost. Nasi predkovia nam sucasnikom vsetko zachovali, zvelebili, odovzdali. Mame byt egoistami a vsetko toto prerusit? Nie! Treba len dat hlavy dokopy, rozum do hrsti a vysukat rukavy. Ved Horehronci, ked chcu, vela dokazu. Ak nezachranime, nezachovame dedicstvo otcov, potom tazko hladiet do buducnosti.
Budem rad, ked sa docitam, ze aj dalsie beneficne koncerty po celom Slovensku sa vydaria a masinka 1. maja hrdo zapiska: ideme!


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT