26. APRIL 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Den Zeme

Pred tridsiatimi rokmi studenti Stanfordskej univerzity z americkej Kalifornie, ku ktorym sa pridalo takmer 20 milionov obcanov, demonstrovali za prijatie novych ekologickych zakonov a navysenie prostriedkov statneho rozpoctu na ochranu zivotneho prostredia. Vysledkom bol sestbodovy program prijaty kongresom USA a riesenie ekologickych problemov. Pod vplyvom tejto udalosti v roku 1990 vznikla myslienka kazdorocne uctievat 22. april ako Den Zeme s mottom "Mysli globalne, konaj lokalne". Den Zeme je upozornenim, ze globalne problemy (ozonova diera, kysle dazde, jadrove nebezpecenstvo, klimaticke zmeny, jedovate odpady, drancovanie prirodnych zdrojov) treba riesit u seba okamzite. V tento den ma kazdy obyvatel Zeme, samozrejme podla svojich sil a na svojej urovni, prilezitost dokazat svoj skutocny vztah k prirode.

ZVYSIT UCINNOST BOJA PROTI KORUPCII
Nasa spolocnost vedie a vychovava funkcionarov a pracovnikov statnych a hospodarskych organizacii k obetavej sluzbe obcanom. Napriek tejto snahe vyskytuju sa pripady korupcie, ktora brzdi cinnost statneho a hospodarskeho aparatu a podryva doveru obcanov k nim. Z pojmu uplatku vyplyva, ze pachatel tohto trestneho cinu chce za uplatok dosiahnut urcite vyhody pre seba alebo inu osobu. Nepriame uplatkarstvo spociva v tom, ze pachatel trestneho cinu ziada alebo prijme uplatok za to, ze ovplyvni vykon pravomoci verejneho cinitela alebo za to, ze na vykon jeho pravomoci uz posobil. Spolocnym objektom trestnych cinov uplatkarstva je nestranny, osobnymi zaujmami neovplyvneny postup pri vybavovani veci vseobecneho zaujmu.

Obcania sa pozastavuju, ked sa z masmedii dozvedia, ze tohto negativneho javu sa dopustaju aj niektori funkcionari a pracovnici takych verejno-pravnych institucii, ktori maju byt ochrancami dodrziavania pravnych predpisov a oporou pri upevnovani pravneho statu. Pri cestovani vlakom, pocul som rozhovor, ako dvaja cestujuci nadavali na statnu spravu, samospravu, skolsku spravu, zdravotnictvo, policiu a zial aj na sudy. Utvrdzovali sa, ze na Slovensku je korupcia, podplacanie a klientelizmus a ze bez "obalky" sa tazko nieco vybavi. Podotkli, ze to v takej miere v minulosti nebolo a ze za to je zodpovedna aj vlada. Cestou som cital noviny a mysleli si, ze ich rozhovor nepocuvam. Pred vystupenim z vlaku som tymto dvom neznamym, inac slusne oblecenym panom, povedal: "Na Slovensku mame aj statocnych funkcionarov, uradnikov, pedagogov na vysokych, strednych a zakladnych skolach, policajtov, lekarov, zdravotnickych pracovnikov, sudcov a dalsich pracovnikov, ktori dodrzuju pravne, moralne, eticke a dalsie normy. Nedopustaju sa takych negativnych javov, o ktorych ste sa rozpravali. Nemozeme pre niektorych jedincov hadzat vsetkych do jedneho vreca".
Vykonne organy statu nemali by davat podnet k roznej cinnosti korupcie. Poziadavky obcanov na sudoch a organoch statnej spravy i samospravy vybavovat vcas a kvalitne. Nemalo by sa stavat, napr. ze niektore sudy nevybavia poziadavky - navrh obcanov, ktore su velakrat jednoduche (netreba osobitnu pripravu, dokazovanie a pod.) za niekolko mesiacov. Pri vybavovani neuprednostnovat obcana pred inymi atd.
Dosledny preventivny boj proti vsetkym formam uplatkarstva je z hladiska cistoty verejneho zivota velmi vyznamny. Moralne politicke prostriedky, ako su besedy, tlac, rozhlas, televizia, pohovory maju sa este viacej vyuzivat. Do boja proti tymto trestnym cinom zapojit nielen organy (statnu spravu, samospravu a jej poslancov, sudy, poslancov Narodnej rady SR), ale aj odborove a spolocenske organizacie.
Uplatkarstvo poskodzuje zaujmy obcanov a aj autoritu statnych organov, samosprav a sudov. Zalezi na kazdom obcanovi a tym skor na verejnom cinitelovi, aby odmietal akekolvek formy uplatkarstva. Preto aj pravna vychova z hladiska preventivity ma sa ucinnejsie zamerat na boj proti tymto negativnym javom.

J. D. Muransky

ELLIS v Bojniciach

V tretiu aprilovu sobotu obcianske zdruzenie ELLIS (vsetka laska malym nepohyblivym v tiesni) zorganizoval pre postihnute deti, rodinnych prislusnikov a sympatizantov zdruzenia zajazd do Bojnic. Na tomto prvom podujati obcianskeho zdruzenia ELLIS sa zucastnilo tridsatjeden osob, ktore mali moznost absolvovat specialny bohaty program orientovany na vnimanie postihnutych deti. Spominat budu na specialnu prehliadku Bojnickeho zamku, vystupenia sokoliarov AQUILA a na navstevu zoologickej zahrady.
Toto podujatie sa mohlo uskutocnit aj vdaka spolupraci so SAD Brezno (poskytli specialne upraveny autobus a vyraznu zlavu), BELAMO Brezno (poskytli zakusky na prilepsenie) a SNM - zamok Bojnice ( bezplatne umoznili specialnu prehliadku, hoci prave v tomto obdobi prebiehaju pripravy na festival duchov a strasidiel na zamku, ktory bude od 28. aprila v Bojniciach, deti obdarovali balickami pri prilezitosti bliziaceho sa Dna deti). Tajomnik obcianskeho zdruzenia ELLIS Ivan Kovacik po celodennom vylete konstatoval: "Na zaklade prejavenej spokojnosti vsetkych zucastnenych budeme aj nadalej organizovat podobne podujatia pre postihnute deti, ako aj pre siroku verejnost. Pevne verime, ze v buducnosti sa na nich bude zucastnovat cim dalej tym viac ucastnikov so zamerom zaclenit postihnute deti do spolocnosti.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT