26. april 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

GARANCNY FOND
Narodna rada Slovenskej republiky dna 27. oktobra 1999 schvalila zakon c.292/1999 Z.z., ktorym bol zmeneny a doplneny zakon NR SR c.387/1996 Z.z. o zamestnanosti v zneni neskorsich predpisov. Tato uprava schvalila institut garancneho fondu na poskytovanie penaznych nahrad zamestnancom, ktorych zamestnavatel sa stal platobne neschopnym. Odvadzatelom prispevku do garancneho fondu je kazdy zamestnavatel okrem rozpoctovych a prispevkovych organizacii.

Zamestnavatel je povinny pisomne sa prihlasit na predpisanom tlacive ako odvadzatel prispevku do garancneho fondu v okresnom urade prace, v ktoreho uzemnom obvode ma sidlo, najneskor v den splatnosti prispevku. Predpisanym tlacivom je prihlaska / odhlaska odvadzatela prispevku na poistenie v nezamestnanosti a do garancneho fondu, vydavana Narodnym uradom prace a distribuovana jednotlivym okresnym uradom prace. Neprihlasuju sa zamestnavatelia, ktori su rozpoctove a prispevkove organizacie. Pri odhlasovani zamestnavatela ako odvadzatela prispevku do garancneho fondu sa postupuje rovnako ako pri prispevku na poistenie v nezamestnanosti.
Zamestnavatel, ktory je uz odvadzatelom prispevku na poistenie v nezamestnanosti, sa prvykrat musi prihlasit v termine od 1. juna do 1. jula. Vo vseobecnosti najneskor v den, ked odvadza prispevok do garancneho fondu a prispevok na poistenie v nezamestnanosti. V pripade nesplnenia prihlasovacej povinnosti su organy kontroly NUP opravnene ulozit kontrolovanym subjektom pokutu.
Pri odvode prispevku a jeho splatnosti, pri vymahani a jeho vrateni v pripade jeho zaplatenia bez pravneho dovodu a pri penale za omeskane platenie prispevku do garancneho fondu sa postupuje rovnako ako pri prispevku na poistenie v nezamestnanosti. Splatnost prispevku do garancneho fondu je urcena dnom, ktory je urceny na vyplatu miezd a platov zamestnancov za prislusny kalendarny mesiac. Ak takyto den nie je urceny, je splatny v prvy den kalendarneho mesiaca nasledujuceho po uplynuti vyplatneho obdobia urceneho v predchadzajucom mesiaci.
Zamestnavatel je povinny odvadzat prispevok do garancneho fondu mesacne vo vyske 0,25 % z vymeriavacieho zakladu zamestnancov. Ak je u zamestnavatela podiel zamestnanych obcanov so zmenenou pracovnou schopnostou a obcanov so zmenenou pracovnou schopnostou s tazsim zdravotnym postihnutim na celkovom priemernom evidencnom pocte zamestnancov vo fyzickych osobach vyssi ako 25%, odvadza prispevok do garancneho fondu mesacne vo vyske 0,1% z vymeriavacieho zakladu zamestnancov. Zamestnavatelia su povinni vysku prispevku do garancneho fondu sami vypocitat.
Prispevok do garancneho fondu sa za zamestnancov neodvadza. Zamestnavatel odvadza prispevok do garancneho fondu na ucet prislusneho okresneho uradu prace jednou sumou spolu s prispevkom na poistenie v nezamestnanosti, teda so spolocnym variabilnym, konstantnym a specifickym symbolom pre oba prispevky. Zamestnavatel pouziva v platobnom styku na svoju identifikaciu variabilny symbol prideleny Socialnou poistovnou, konstantny symbol 3558 pri bankovom prevode, pripadne 3559 pri uhrade postovou poukazkou. Ako specificky symbol sa uvedie obdobie, za ktore sa prispevky odvadzaju, napr. 05/00 predstavuje uhradu prispevkov za obdobie maj roku 2000. Ak specificky symbol nie je uvedeny, platba sa zauctuje za predchadzajuci mesiac.
Spolu s odvodom prispevku do garancneho fondu zasle zamestnavatel prislusnemu okresnemu uradu prace mesacny vykaz o odvode prispevku na poistenie v nezamestnanosti a prispevku do garancneho fondu. Mesacne vykazy su k dispozicii v okresnych uradoch prace.

Liecive rastliny a koreniny

Pazitka - Allium schoenoprasum
Je to trvaca velmi znama cibulovita rastlina vysoka 15 - 30 cm. Listy su oble, dute, rurkovite, vyrastaju krovito z malych cibuliek. Stonka nesie koncovy okolik zlozeny z viacerych uhladnych fialovo-ruzovych kvetov. Kvitne v maji az v auguste. Rozmnozuje sa cibulkami. Bezne sa pestuje v zahradach alebo v crepnikoch ako domaca zelenina. Niekedy sa najde i vo volnej prirode.
Ceni sa nielen ako zelenina, ale aj pre jej liecive ucinky. Obsahuje vela vitaminu C - cize kyseliny L- askorbovej (v 100 gramoch jej cerstvej hmoty sa C-vitaminu nachadza az 50 - 100 mg). Obsahuje aj provitamin retinolu (biologicky vitamin A) silicu a vela soli draslika, sodika, vapnika, fosforu i zeleza.
Pazitka je vyborne stomachikum - podporujuce chut do jedenia a tvorbu traviacich stiav i travenie. Ucinkuje proti crevnym parazitom a znizuje krvny tlak. Cerstva posekana vnat sa pridava ako korenista prisada a pochutina do hotovych jedal europskej, cinskej, indickej i severoamerickej kuchyne. Je podstatnou zlozkou tzv. bylinkoveho masla a past z plnotucnych syrov (Encian, Choc, Hermelin a pod.).

Plucnik lekarsky - Pulmonaria officinalis
Trvaca variabilna vysoka 15 - 30 cm. Z pozemku vyrastaju jednak priame kvetonosne ochlpene byle so sediacimi listami kopijoviteho tvaru. Vyrastaju aj jalove listy bez kvetov so srdcovo vajcovitymi stopkami lista. Kvety na konci byli su zoskupene do olistenych previsnutych zavinkov. Ich farba sa meni podla stadia kvitnutia. Mlade su ruzove, starsie cervene, fialove az modre, takze sukvetie je stale viacfarebne.
Vyskytuje sa vo dvoch druhoch, a to plucnik lekarsky skvrnity (listy ma bielo skvrnite, stetinato chlpate) a plucnik lekarsky tmavy (listy bez bielych skvrn a makko chlpate). Rastie od nizin po podhorsky stupen. Predmetom zberu je kvitnuca vnat. Obsahuje triesloviny, alankain, slizy, rozpustne kremicitany, saponiny a mineralne soli.
Do cajovin sa zvycajne kombinuje s podobne ucinnymi drogami, ako je podbel (kvet i list), ibis a kostihoj, pripadne fenikel. Pri vredovej chorobe zaludka a dvanastnika sa miesa s listom zihlavy, praslicky a mysieho chvostu. Robi sa zapar 1,5 lyzice na 3 dl vody, pije sa po duskoch. Nabuduce: zihlava a baza cierna.

M. Vrbovska

Fajciari pozor!

Opat vam prichadza na pomoc sutaz Prestan a vyhras (Quit end Win). Je to medzinarodna sutaz pre fajciarov, ktora ponuka ucinnu pomoc pri odvykani od fajcenia. Tym, ktori sa do nej zapoja a vydrzia bez cigarety jeden mesiac (od 2. do 29. maja), slubuje nazov sutaze vyhru predovsetkym v tom, ze zvitazia sami nad sebou a vyhraju svoje zdravie. Sutaz slubuje uspesnym ucastnikom atraktivne ceny v narodnom kole s moznostou ziskat medzinarodnu cenu 10 000 USD.
Na Slovensku bude organizovana uz po stvrtykrat. Sutaz, ktoru vyhlasuje Narodny institut verejneho zdravotnictva vo Finsku, predpoklada, ze sa do nej v tomto roku zapoji sto krajin.
Fajcenie sa stava globalnou epidemiou. Predpoklada sa, ze rocne zomru 4 miliony ludi na nasledky fajcenia a tento pocet z roka na rok stupa. Ak vsak fajciar prestane fajcit, zdravie sa postupne zacina zlepsovat - znizuje sa moznost vzniku srdcoveho infarktu a inych ochoreni. Pri zanechani fajcenia zohrava velku ulohu pevna vola, odvaha, kvalifikovane informacie a podpora. Takuto podporu vam ponuka prave tato sutaz.
Ak potrebujete nejake blizsie informacie, zatelefonujte do Poradne pre odvykanie od fajcenia SZU v Banskej Bystrici alebo ju navstivte. V pripade, ze ste sa rozhodli do sutaze prihlasit, precitajte si jej podmienky, vyplnte prihlasku a odoslite ju do 30. aprila na adresu: Statny zdravotny ustav, Hviezdoslavova 19, 974 01 Banska Bystrica.

Pravidla:
1. Sutaz sa zacina 2. maja a konci 29. maja (trva styri tyzdne).
2. Ucastnik musi maz najmenej osemnast rokov, je v sucasnosti fajciar a musi fajcit denne aspon jeden rok.
3. Prihlaska musi byt uplne a presne vyplnena podla predtlace.
4. Kazdy ucastnik sa moze prihlasit do sutaze iba raz.
5. Vysledky zrebovania budu oznamene vyhercom.
6. Zrebovanie a nasledne biochemicke overenie nefajcenia vyhercov bude prebiehat v dnoch 26. - 29. maja
7. Vyhercovia mozu vyhrat atraktivne ceny a jeden ucastnik postupi do medzinarodneho zrebovania o cenu 10 000 dolarov (kriterium pre ucast je najmenej tristo ucasnikov).

PRIHLASKA DO SUTAZE PRESTAN A VYHRAS!

Meno a priezvisko ...........................................................
Adresa: ............................................................................
PSC: ............ telefon: ............ kraj: ................................
Datum narodenia: .................. pohlavie: muz zena
Denne vyfajcim: ...... ks cigariet, ...... ks cigar, ...... ks fajok
Pokusili ste sa prestat fajcit? nikdy
1 - 2-krat
3 a viackrat
Kolko rokov fajcite? .................... pocet rokov
Svedok:
Meno a priezvisko: ........................................................
Adresa: ..........................................................................
PSC: ........................ telefon: ........................................
Svojim podpisom potvrdzujem, ze dodrzim urcene pravidla hry
........................................ ........................................
podpis prihlaseneho: podpis svedka:

Rozpis pohotovostnych lekarenskych sluzieb v Brezne na marec

Lekaren Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 7
Pondelok: 1., 15., 22.
Utorok: 9., 30.
Sobota: 13., 20.

Lekaren Medikament, Kuzmanyho 1
Piatok: 5., 19.
Sobota: 27.

Lekaren Paradis, Sturova c. 49, Brezno
Pondelok: 8., 29.
Sobota: 6.

Lekaren Pri nemocnici, spol. s r.o., Banisko 1
Utorok: 2., 16., 23.
Streda: 3., 10., 17., 24., 31.
Stvrtok: 4., 11., 18., 25.
Piatok: 12., 26.
Nedela: 7., 14., 21., 28.

Lekaren, ktora kona pohotovostnu sluzbu musi byt zretelne oznacena.
Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.
Lekarenska pohotovostna sluzba trva do 22. hodiny.
V pripade nepredvidanej udalosti, ktora si vyziada zatvorenie lekarne, je potrebne informovat statneho okresneho farmaceuta - Prom. farm. Ludmilu Stoberovu.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT