27 JUN  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Uz desiaty skolsky rok posobi v Brezne detasovane pracovisko Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity Trnava. Problemy nasho skolstva sa nevyhli ani jemu. O tych financnych hovorili aj na ostatnom zasadnuti mestskeho zastupitelstva. Vyznam tejto skoly si uvedomuju okrem mesta aj horehronske obce a niektore firmy a sukromni podnikatelia, ktori ju podporuju. Aky je vas nazor na tuto fakultu?

S anketovym mikrofonom


o vysokej skole v Brezne

Marianna Bugajdova, recepcna, Pohorela:
- Brezno ako okresne mesto by malo mat nejaku vysoku skolu. Je to blizsie aj pre studentov z Horehronia. Myslim si, ze taka skola je potrebna.

Peter Gandzala, zivnostnik, Pohorela:
- Ludia by sa mali vzdelavat vsade, ci je to dedina, alebo mensie mesto. Dnes je cestovne drahe a cim je skola blizsie, tym je to lepsie. Som za to, aby vysoke skoly boli aj u nas. Sice uplatnenie je tu horsie, ale prvy krok je vyucit sa a potom to uplatnenie si musi niekde najst. Ale lepsie je, ked skola je blizsie pri rodisku, aby mlady clovek nemusel tak daleko dochadzat. Vyhodnejsie je, ked su mladi ludia doma. Viete ako je to po internatoch, zivot je tazky a dnes sa hlavne mladi ludia priklanaju k zlym veciam, nevedia este tak zvazit, co je dobre a co zle a potom niekedy vyjdu z kolaji von. Takto moze rodic to decko viest ako najdlhsie sa da.

Elena Kamarasova, dochodkyna, Valaska:
- Ja som za, pretoze tie deti musia vsade daleko dochadzat. Uplatnenie budu mat velmi tazke, ale teraz celkove je vsade mladym ludom tazko uplatnit sa.

Z. CH., nezamestnana, Brezno:
- Schvalujem ju, pretoze zijeme v chudobnom regione a tym, ze studenti nemusia dochadzat vela usetria. Predsa vsetko, co je pre dobro ludi, pre ich vzdelanie, je dobre. Potom uz zalezi na kazdom, ako sa uplatni.

Iveta Kukolova, kucharka, Brezno:
- Myslim si, ze tu skolu treba. Aj ja robim na taharni a tam je potrebna strojarina ako taka a vyhodne je, ze je prave tu.

Vladimir Zemko, nezamestnany, Cierny Balog:
- Myslim si, ze ludom treba dat moznost vzdelavat sa, a preto je dobre, ze taka skola je aj v Brezne. Ked uz clovek ma diplom, je to lepsie, ako ked ma len zakladnu skolu alebo stredoskolske vzdelanie.

Michaela Blazekova, nezamestnana, Cierny Balog:
- Myslim si, ze ta skola je tu potrebna. Je tu vela mladeze a vela nezamestnanych. Rodicia nemaju tolko financii, aby deti mohli studovat v Bystrici, Zvolene alebo v Bratislave.

Preco sa to vola opravovna hodin?

Dna 16. juna som navstivila opravovnu hodin na 2. poshodi obchodneho domu v Brezne a az na treti alebo stvrtykrat som zastihla majitela. Poprosila som ho o opravenie naramkovych hodin, no zase bol na odchode. Upozornila som ho, ze ide o poruchu, pretoze baterku sme vymenili nedavno. S velkym somranim, ze sa niekde ponahla, mi hodinky zobral. Otvoril ich (vzadu treba odsraubovat dve male sraubicky) a skonstatoval, ze su pokazene. Na to zacal hresit a nadavat, ako on moze nieco urobit tak rychlo. Poziadala som ho, aby mi hodinky opravil, ze by som ich nechala u neho. Nakoniec suhlasil. Ale ked som si pytala potvrdenie o zalozeni hodin, jeho odpoved bola, ze on tam nie je na to, aby vypisoval kazdemu na poziadanie papier - doklad o prevzati. Po upozorneni, ze hodinky nemaju pre mna len financnu hodnotu a ja mu ich tam bez dokladu nenecham, s velkym somranim a hresenim sprevadzanym slovami o nevychovanych zakaznikoch nakoniec paragon vypisal. O hodinu som si mala prist pre hodinky. Svedkom boli dalsi styria zakaznici, ktori nemo pozerali na jeho spravanie. Tych odmietol vybavit s tym, ze sa ponahla. Ked som sa po hodine vratila, prve, co mi povedal, bolo, ze je dohodnuty s jednou panou dole v exprese na kavu a caka len na mna, kedy pridem. Trosku ma to prekvapilo, tak som sa ho opytala, ci pre neho neplati pracovna doba a doba otvaracich a zatvaracich hodin. Odpovedal, ze on si je svojim vlastnym panom casu. Hodinky opravene neboli, len zatvoril zadny priklop a odmietol opravu, lebo nema cas. Skonstatoval, ze som mu ako nespokojna zakaznicka odradila dalsich styroch. Ale fakt bol ten, ze on sam ich poslal prec a oni sa uz nevratili. Povedala som mu, ze to on svojim spravanim a vystupovanim odradil zakaznikov a nie len tych styroch, ale uz ani ja viacej k nemu nepojdem.
Je mozna nejaka naprava, alebo nam moze jeden sukromny podnikatel, ktory z toho (vraj) zije, takto nadavat? Na otazku, preco ma nazov sluzieb "Oprava hodin", ked tento ukon nevykonava (alebo len niekomu?), jeho reakcia bola, ze dnes nema cas.

Rubrika pokracuje na strane 9

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

UPOZORNENIE POSLANCOM

Uz v roku 1999 bolo vydane stavebne povolenie na vystavbu viacucelovej haly na zimnom stadione v Brezne. Podla nasich informacii so stavbou sa musi zacat do dvoch rokov od vydania stavebneho povolenia, inak stavebne povolenie straca platnost. Do dnesneho dna sa s vystavbou vobec nezacalo, aj ked stavba bola schvalena. Na projekt, stavebne povolenie a maketu sa preinvestovalo okolo 4 000 000 korun, ktore pri nezacati vystavby do uvedeneho terminu nesplnia svoj ucel a budu to zbytocne vyhodene peniaze.
Preto ziadame vsetkych poslancov mestskeho zastupitelstva, aby upozornili zodpovedne osoby na ich slub, ktory dali na vystavbu haly zimneho stadiona. So splnenim slubu sa uspokoji cela sportova verejnost okresu Brezno. V mediach je tato vystavba velmi malo propagovana, a tak sa stracaju aj pripadni sponzori, co ma vplyv na urychlenie vystavby. Keby sa lepsie spolupracovalo so Zeleziarnami Podbrezova, ktore nam nemalou mierou prispeli aj pri vystavbe novej ladovej plochy, urcite by sa naslo riesenie. V Brezne je 200-clenna zakladna, hlavne deti. Na hokej chodi 300 - 700 ludi, ktori by urcite radi privitali krytu halu. Zaujem predstavitelov mesta je maly, ved napriklad turnaj o Pohar primatora nikto z mesta neprisiel otvorit, ani odovzdat ceny.
Vystavba je velmi dolezita pre dalsie napredovanie sportu a kultury v okrese. Preto uz vopred dakujeme poslancom za prejavenu snahu o vystavbu tohto diela.

Vykonny vybor HK MSK VTJ Brezno

Stanovisko primatora Brezna Ing. Vladimira Faska

Na rokovani ostatneho mestskeho zastupitelstva sme sa zaoberali aj tymto upozornenim. Poslancom mestskeho zastupitelstva a mne samotnemu ako primatorovi hadam este viacej zalezi na tejto vystavbe, ktora bola z nasej iniciativy. Bez projektu a stavebneho povolenia nemame sancu uspiet a ani podavat ziadosti na financne prostriedky od statu. To ako po prve. Po druhe sme sa obratili na vsetky institucie suvisiace s telovychovou - Statny fond telesnej kultury, ministerstvo skolstva. Zatial, vzhladom na financnu situaciu v republike, nova vystavba nezacina. Rokovali sme aj s najsilnejsim podnikatelskym subjektom na Horehroni, so Zeleziarnami Podbrezova. Rokovanie zatial nie je ukoncene, ale stale bojujeme o ziskanie financnych prostriedkov. Hovorime nielen o vystavbe, ale aj o zabezpeceni prevadzky, aby nebola financne obmedzovana tak, ako bola prevadzka plavarne.
Vo vyzve sa hovori, ze peniaze za projekty su stratene. Ja hovorim: nie su stratene, stavebne povolenie je na dva roky, ale s moznostou jeho predlzenia. Stavba je zahrnuta do tabulky investicnych akcii, takze nezabudame, ale problem je vo financnych prostriedkoch. Keby mesto malo tie prostriedky, ktore su v pohladavkach v urovni 40 milionov korun, verte, ze hala by sa stavala. Znova apelujem na vsetky subjekty, ktore su dlzne mestu, jeho prispevkovym organizaciam a "eserockam", aby si splnili vsetky povinnosti. Ale zial, z tychto 40 milionov su zhruba dve tretiny nedobytne.

Ktory cas plati?

Minulu sobotu som isiel popred postovu schranku pri byvalej Skalke. Bolo prave 6.10 h, ked z nej mlady muz, ktory vystupil z auta s banskobystrickym evidencnym cislom, vyberal postu. Videlo sa mi to skoro, preto som si to overil na schranke, kde je uvedeny cas 8.45 h.
Teraz sa uz necudujem, preco list, odoslany v sobotu pred tristvrte na devat, pride k adresatovi neskoro.

Odpoved veduceho Strediska postovej prevadzky B. Bystrica Ing. Ernesta Halusku

Stredisko postovej prevadzky Banska Bystrica presetrilo na Poste Brezno 1 vyberanie postovych schranok v sobotu 10. juna a zistilo:
Postove schranky v meste Brezno 1 boli vyberane nasou zamestnankynou, a to motorovym vozidlom Slovenskej posty, s.p. Postove schranky boli vyberane skor, ako je uvedene na informacnom stitku z dovodu, ze v uvedeny den sa zamestnankyna mala zucastnit na pracovnej porade v Banskej Bystrici. Postove schranky boli v tento den vybrate mimoriadne este aj druhykrat, a to pol hodinu po uvedenom case vyznacenom na informacnom stitku.
Termin vyberania postovych schranok nebol v uvedenu sobotu Postou Brezno 1 dodrzany, ale ako sme zistili, nedoslo k zmeskaniu vhodenych zasielok do postovej schranky, pretoze boli vypravene v sobotu rozhodnym kurzom z Posty Brezno 1.
Napriek uvedenemu sa obcanom mesta Brezna touto formou ospavedlnujeme za nedodrzanie terminu vybratia postovych schranok. Vykonali sme opatrenia, aby sa podobne nedostatky v buducnosti neopakovali.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT