Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

42

17. OKTOBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Srdce mesta chce omladnut

Srdce cloveka ovplyvnuje chod jeho kazdodenneho zivota, jeho zivotnu pohodu a elan. Treba si ho setrit a opatrovat. Srdcom kazdeho mesta je jeho hlavne namestie. Do neho sa zbiehaju i rozbiehaju takmer kazdodenne kroky jeho obyvatelov cievami ulic a uliciek. Je to najvzacnejsi kusok mesta, ktory o stave jeho organizmu vypoveda najviac. Zub casu je vsak nemilosrdny - vsetko zive i nezive podlieha jeho nicivemu vplyvu. Jedinou protilatkou proti jeho nelutostnemu posobeniu su opatera, obnova, zmena. Breznianske namestie v jeho starocnej historii tiez menilo svoju tvar uzivanim tychto protilatok. Kazda generacia zanechala stopu v jeho podobe vzdy s dobrym umyslom - hostom ukazat to najlepsie a domacim poskytnut pohodu pri spolocnych stretnutiach i uspokojovani ich kazdodennych potrieb.
Mnohe slovenske mesta si uz svoje centra vykraslili. Mesto Brezno - brana do Nizkych Tatier - stoji pred tymto historickym pocinom. Jeho namestie pokorne caka na krok, ktorym zanechame v jeho dlazbe stopu nasej generacie, nasej doby. Aby tento krok bol urobeny spravnym smerom, treba uvazlivo a trpezlivo triedit mozne riesenia, napady, inspiracie architektov, predstavitelov mesta i obcanov. Pritom ale nazabudnut na realne moznosti mestskej pokladnice. Proces ozdravenia namestia musi byt komplexny - od jeho podzemia, cez obnovu domov, odstranenia toho, co tam nepatri az po vnesenie toho, co tam patri. Polovicata praca by isto nepriniesla uspokojivy vysledok.
Boli by sme radi, keby sa do tohto procesu pripravy zapojili aj obyvatelia mesta vyjadrenim svojich nazorov k vypracovanym architektonickym navrhom, pripadne svojimi nametmi a odporucaniami. Preto vas pozyvame na spolocne stretnutie nad vykresmi a na konstruktivnu diskusiu o buducnosti breznianskeho namestia, ktore sa uskutocni vo velkej zasadacke mestskeho uradu v utorok 24. oktobra o 16. hodine.

Za autorov: Ing. arch. Jozef Frtus

Agresivny maco

V utorok 10.oktobra o pol osmej vecer sa do Kamennej chaty na juznej strane Chopka pokusal nasilim vniknut medved. Pocasie bolo velmi nepriaznive, viditelnost na jeden az dva metre, hreben bol v oblakoch a fukal znacne silny vietor. Medved dobijajuci sa do kuchynskeho okna nereagoval na personal chaty, ktory ho chcel odplasit. Ako nas informoval clen Horskej sluzby na Taloch Pavol Wenger, pomocou vysielacky ich poziadali o pomoc a o radu. Poradili im, aby liali z hornych okien ocot a hadzali zapalene handry a papiere, to medveda odplasi. Asi po jednej hodine zviera konecne zmizlo.

O pol hodinu vsak volal pracovnik lanovej drahy, ktory mal pohotovostnu sluzbu na medzistanici Kosodrevina, ze sa do vnutra dobija medved cez masivne zelezne dvere, z ktorych odtrhol vonkajsie plechy. Podarilo sa mu odplasit ho az vtedy, ked vyhodil von oknom dvoch "piratov" (pyrotechnicke prostriedky).

Medved sa dalej pobral na udolnu stanicu lanovky na Srdiecku. Pohotovostna sluzba na Srdiecku vsak nie je proti takemuto utoku zabezpecena, preto pracovnik poziadal o pomoc. Clenovia Horskej sluzby spolu s breznianskymi policajtami muza odviezli zo Srdiecka do domu Horskej sluzby, kde pockal do rana. Agresivny medved poznacil aj dvere pohotovostnej izby na Srdiecku.

Podla vyjadrenia Pavla Wengera v Narodnom parku Nizke Tatry by sa mali zamysliet nad touto zivotu nebezpecnou udalostou, pretoze sa to nestalo po prvykrat. Celu jesen sa medved pokusal dostat do medzistanice lanovky Kosodrevina a udolnej stanice Srdiecko. Teraz sa mu to skoro podarilo.

 

h0042a.jpg (12466 bytes)Studenti Hotelovej akademie v Brezne maju moznost v priebehu patrocneho studia po uspesnom absolvovani 3. rocnika vykonat dobrovolnu zaverecnu skusku v odbore kuchar - casnik so zameranim na obsluhu. V tomto skolskom roku  zaverecne skusky konaju studenti 4. A, B a C triedy. "Ackari a ceckari" ich uz maju za sebou, prakticku cast absolvovali 26. a 27. septembra, teoreticku 12. a 13. oktobra (na snimke Viktora Sajgalika). Skusobne komisie, ktorym predsedali Ing. Vrbenska a Ing. Miklusova z Hotelovej akademie z Lucenca, konstatovali, ze vsetci si za vyborne vysledky vyucny list zasluzia.
Cast studentov 4. B triedy uz tiez vykonala prakticke zaverecne skusky roznymi formami, napriklad aj pri zabezpecovani gastronomickych sluzieb v ramci Dni mesta Brezna. Na druhu cast prakticke zaverecne skusky este len cakaju pocas Dni francuzskej kuchyne v hoteli Dumbier 7. az 9. novembra, teoreticka cast bude 16. a 17. novembra.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT