17. OKTOBER  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Cloveku dobre padne, ked cely uzimeny zo sychraveho jesenneho pocasia pride do vyhriatej izby. Nie vsetci sa vsak na to mozu tesit. Ked byvate vo svojom dome, vsetko zavisi na vas. Ak byvate v cinziaku, je to nieco ine. Pretoze prveho septembra zacalo vykurovacie obdobie a s dodavkou tepla zacina dodavatel v pripade, ze vonkajsia priemerna denna teplota vzduchu klesne pocas dvoch za sebou nasledujucich dni pod 13 stupnov Celzia a podla predpovede nemozno ocakavat zvysenie priemernej dennej teploty, zaujimala nas aktualna situacia. Prave sa ochladilo. a tak sme okoloiducich oslovovali s otazkou: Mate doma teplo?

S anketovym mikrofonom


Mate doma teplo?

Vlasto Bercik, robotnik, Cierny Balog:

- My si prikurujeme hlavne kvoli detom uz asi mesiac, mame ustredne kurenie na pevne palivo. Plyn nam neurobili, tak musime takto. Vsetko je drahe, ale ked je vonku chladnejsie, nic ine nam neostava.

Neznama pani z Brezna:

- Byvam v druzstevnom byte na Mazornikove, ale tam nam kuria slabo, vsetci sme chori. Prikurovat zacali, ked sa ochladilo, ale to len vecer o osmej alebo nadranom a dovtedy je chladno.

Anna Kovacikova, kontrolorka, Brezno:

- Byvame na tretom poschodi Na Ulici 9. maja, v strede da sa povedat, takze ja som velmi spokojna. Mame teplo, je to v poriadku, este troska uberame radiatory, aby to az tak velmi neprekurovalo. Myslim si, ze nie je velmi dobre byt v prehriatom prostredi.

Stefania Mutnanova, nezamestnana, Michalova:

- Byvame v dome, mame ustredne kurenie a ked je chladnejsie vzdy si zakurime. Takze mame doma teplo.

V. I., na materskej dovolenke, Brezno:

- Byvame na prizemi na Clementisovej ulici a u nas je zima, spime v ponozkach a pulovroch. Minuly tyzden nam zacali trosku prikurovat, ale na "jednotke" to nevykuri, kdeze. Vyssie uz maju urcite teplejsie, ale na prizemiach si stazuje vela ludi na tieto podmienky.

Jan Zilinka, nezamestnany, Brezno:

- Byvam v druzstevnom byte s ustrednym kurenim na Ulici CSA, ale chcem povedat, ze byvam na prvom pochodi, kde je pomerne chladno. Spodok a vrch je najhorsi, nevykuri to.

Maria Brvenikova, ucitelka, Brezno:

- Doma mame relativne teplo. Byvame na Ulici CSA, kde sme si odkupili byt. Kuria nam v podstate len v noci, ale cez den ani netreba, lebo sa pohybujeme a okrem toho kuria dobre. Povedala by som, ze zatial to staci. Som spokojna, ale ktovie, co bude, ked bude tridsat pod nulou.

Premysl Slavik, robotnik, Brezno:

- U nas v cinziaku na Razusovej ulici mame teplo, zacalo vykurovacie obdobie. Akurat by sa este mali dotiahnut niektore veci z roku 1999, termoventily by boli pre ludi lepsie aj uspornejsie.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Nezasluzi si to?

Potrebujete sa zbavit smeti, vselijakeho haraburdia, co doma nepotrebujete? Staci "bordel" nalozit do auta a vyviezt na staru valastiansku cestu pod upatie chranenej krajinnej oblasti Horny Laz. Tak ako dna 7. oktobra t. r. vodic bielej felicie nezistenej SPZ priblizne o 19. hodine: Otvoril zadne dvere a odpad skoncil na ceste. Uvedomia si konecne kompetente organy v okresnom meste Brezne, odbor zivotneho prostredia pri okresnom urade, ze je najvyssi cas nieco robit? Priroda sa denne trapi nad nasou hlupostou, trpi fauna i flora a najviac zrejme sam clovek. No ale povedze, nezasluzi si to?!

Milan Kovacik

...

Odpoved veducej odboru zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne Ing. Eleny Gregorovej

Celkom spravne sa zamyslate nad hlupostou tych, ktori nesvedomitym pristupom a konanim sposobuju znecistovanie zivotneho prostredia. Toho prostredia, ktoreho ochrana a udrzanie jeho kvality je cielom nielen odboru zivotneho prostredia a environmentalne uvedomelych obcanov, ale v sucasnosti aj cielom celych narodov a ludskeho spolocenstva vobec. Komunikacia cez media urcite nevyriesi problem tz. nespratnikov, o ktorych vo svojom clanku s odkazom na vodica bielej felicie pisete. Namiesto kladenia otazok by bolo uzitocnejsie si vsimnut SPZ daneho vozidla. Po jeho oznameni by dany vodic takyto skutok urobil poslednykrat. Bohuzial sa vam to "nepodarilo", aj ked ste v danom momente na tvare mesta boli.

Koho zalezitostou je starat sa o cistotu verejnych priestranstiev? Podla platnej legislativy za komunalny odpad vzniknuty v ramci obce a jej katastra zodpoveda obec ako zo zakona povinny pravny subjekt. A obce pri akutnom nedostatku financii v nasom okrese vynakladaju nemalo financii na odstranovanie "nelegalnych skladok". Konkretne cisla financii vam moze poskytnut na poziadanie kazda obec, resp. mesto Brezno.

Mozete si odpovedat na tuto otazku: Co ste vy v dany moment urobili, aby ste zabranili vyvozu "bordelu", ktory cinili pred vasimi ocami??

Kazdy je totiz povinny vytvarat a chranit zdrave zivotne podmienky. Okrem ineho aj zamedzit cinnostiam, ktore zivotne prostredie ohrozuju a poskodzuju. Neznalost zakona totiz podla ustavy SR neospravedlnuje. Predpokladam, ze keby ste poznali zakony, inac by ste konali. Vedeli by ste, ze nakladanie s odpadom kategorie komunalny je vo vykone obce tak, ako som uviedla. Sme statna sprava. Sme vykonny organ statnej moci. Nemame poziciu obecnej policie. Len pre vasu osobnu informovanost uvadzam, ze zasah a okamzite opatrenia sme schopni vykonat po prislusnom oznameni na telefonnom cisle 150.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT