17. OKTOBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vznikol Vidiecky parlament

V dnoch 12. a 13. oktobra sa v Levoci konstituoval Vidiecky parlament, ktory zalozilo 160 zastupcov obcianskych zdruzeni, mimovladnych organizacii, mikroregionov, samosprav, podnikatelskej sfery a statnej spravy z celeho Slovenska. Pracoval v styroch oblastiach (ludia, ekonomika, politika a krajina) a v nich si urcil priority na najblizsie dva roky, v ktorych bude presadzovat zmenu smerujucu k zvyseniu kvality zivota na slovenskom vidieku. Z nasho okresu sa na zasadnuti zucastnili zastupcovia obcianskych zdruzeni Vydra z Cierneho Balogu, Trend z Polomky, Biele Handle z Bravacova, Ramza z Bacucha, mikroregionov Horehron a Chopok-Juh. Ucastnici zvolili 31-clenne predsednictvo, v ktorom okres Brezno zastupuje starosta Bacucha Jana Turosik. Viacej informaciii prinesieme nabuduce.

Rozpravka o mlieku

Asi len polovica deti na Slovensku pije mlieko pravidelne a priblizne tretina v dostatocnom mnozstve. Potvrdzuju to niekolkorocne studie pracovnikov Vyskumneho ustavu vyzivy. Dlhodoby nedostatok mlieka v strave deti skolskeho veku pritom podla odbornikov ohrozuje vyvoj detskeho organizmu a moze sa prejavit deficitnou kalcifikaciou kostry a zubov. K zlepseniu prevencie a osvety prispieva aj spolocnost Elopak svojim projektom Rozpravka o mlieku s vytvarnou sutazou Namaluj obal na cerstve mlieko! Vo stvrtok 12. oktobra takyto projekt realizovali v Zakladnej skole v Brezne na Mazornikove. Jeho cielom je hravou a nenasilnou formou podporit konzumaciu mlieka detmi skolskeho veku.

h0042f.jpg (13210 bytes)Ako uviedol zastupca spolocnosti Elopak pre Slovensku republiku Roman Lukacovic, projekt pripravili v spolupraci s pracovnikmi Bibiany, Medzinarodneho domu umenia pre deti, Statneho zdravotneho ustavu hlavneho mesta Bratislavy a s mliekarnou I. Wittmann a Syn vo Zvolene. Jeho sucastou je babkove predstavenie Ako sa krava stala domacim zvieratom na motivy poviedky Rudyarda Kiplinga o zdomacneni divych zvierat. Predstavenia od oktobra do decembra uvidia deti vybranych tried patnastich zakladnych skol celeho Slovenska. Projekt sa orientuje predovsetkym na skoly, ktore zatial nie su zapojene do programu skolske mlieko a mozno aj takouto formou prebudi ich zaujem. Podporne stanovisko k projektu vyjadrili aj ministri skolstva a zdravotnictva.

Na hodine zdravej vyzivy sa aj mazornikovske deti primeranou formou dozvedeli, ze cerstve mlieko je chutne, zdrave, obsahuje vela vyzivnych latok a je zdrojom energie. Svoje vedomosti si zopokavali pomocou letacika vo forme kartonoveho obalu na cerstve mlieko, mozu sa tak zapojit do vytvarnej sutaze Namaluj obal na cerstve mlieko! o zaujimave ceny. Na zaver projektu najkrajsie prace vystavia v Bibiane a vitazny navrh pouzije mliekaren I. Wittmann a Syn na svojom obale.

Opytali sme sa za vas

hovorkyne okresneho riaditelstva PZ por. Mgr. Dany Kmetovej

o Kedy absolvovat technicku kontrolu stavu vozidla?

- Podla §-u 107 ods. 1. zakona NR SR c. 315/1996 Z.z. v platnom zneni, drzitel vozidla, ktore je evidovane v Slovenskej republike a je v premavke, je povinny v ustanovenych lehotach bez vyzvania a na vlastne naklady si dat overit, ci vozidlo, jeho sucasti, vystroj a vybava splnaju technicke podmienky ustanovene tymto zakonom. Lehoty kontrol technickeho stavu nesmu byt kratsie ako sest mesiacov a dlhsie ako styri roky. Vodic je povinny ist so svojim motorovym vozidlom na jeho technicku kontrolu po jeho prvom prihlaseni do evidencie v okresnom dopravnom inspektorate v mieste trvaleho bydliska v periodicky urcenych lehotach, ktore presne vymedzuje Vyhlaska ministerstva dopravy, post a telekomunikacii o technickom stave a podla vyhlaskou urcenymi kategoriami vozidiel. Ak vozidlo nie je alebo nebolo podrobene pravidelnej technickej kontrole, alebo uz nema platny doklad o kontrole a od jeho prveho prihlasenia do evidencie uplynula lehota ustanovena na vykonanie kontroly, drzitel vozidla je povinny bez vyzvania zabezpecit vykonanie pravidelnej kontorly v lehote jedneho roku po nadobudnuti ucinnosti vyhlasky ministerstva dopravy, post a telekomunikacii o kontrolach technickeho stavu.

Kontroly technickeho stavu (dalej len kontroly) sa clenia na: pravidelne kontroly, kontroly pred schvalenim technickej sposobilosti jednotliveho vozidla na premavku, zvlastne kontroly, administrativne kontroly, kontroly na prepravu nebezpcenych veci, kontroly na vydanie prepravneho povolenia, opakovane kontroly.

Ako som uz spominala, pravidelnej kontrole podlieha vozidlo, ktore je evidovane v SR a je v trvalej premavke:

a) motorove vozidlo s dvoma kolesami alebo vozidlo s tromi alebo styrmi kolesami s najvyssou neprevysujucou konstrukcnou rychlostou 50 km/h a so zdvihovym objemom motora neprevysujucim 50 cm3 (motocykel, trojkolka, stvorkolka) v lehote styroch rokov po jeho prvom pihlaseni do evidencie (§ 115 ods. 1 pism. g) a ods. 2. zakona NR SR c. 315/1996 Z.z. v platnom zneni) a potom periodicky v stvorrocnych lehotach;

b) dvojkolesove s konstrukcnou rychlostou prevysujucou 50 km/h a s ktorymkolvek druhom pohonu a s pohonom spalovacim motorom so zdvihovym objemom motora prevysujucim 50 cm3, s tromi kolesami nesumerne usporiadanymi k strednej pozdlznej rovine vozidla (motocykel s postrannym vozikom) s najvyssou konstrukcnou rychlostou prevysujucou 50 km/h, s ktorymkolvek druhom pohonu a s pohonom spalovacim motorom so zdvihovym objemom motora prevysujucim 50 cm3; a trojkolesove alebo stvorkolesove s kolesami sumerne usporiadanymi k strednej pozdlznej rovine vozidla s najvyssou konstrukcnou rychlostou prevysujucou 50 km/h s ktorymkolvek druhom pohonu a pohonom spalovacim motorom so zdvihovym objemom motora prevysujucim 50 cm3 (tieto uvedene vozidla v bode b) sa oznacuju ako jednostopove motorove vozidla); dalej sem spadaju motorove vozidla urcene na prepravu sediacich osob a ich batozin, ktore ma najviac devat miest na sedenie, vratane miesta pre vodica a s celkovou hmotnostou neprevysujucou 3,5 t a ktoreho priestor na batoziny nie je vacsi ako priestor na prepravu osob; vozidlo urcene na prepravu nakladov s celkovou hmotnostou neprevysujucou 3,5 t; pripojne nemotorove vozidlo s jednou napravou s celkovou hmotnostou neprevysujucou 0,75 t a pripojne nemotorove vozidlo s jednou napravou s celkovou hmotnostou neprevysujucou 3,5 t, ak nepatri do kategorie pripojneho nemotoroveho vozidla s jednou napravou s celkovou hmotnostou neprevysujucou 0,75 t, v lehote styroch rokov po jeho prvom prihlaseni do evidencie a potom periodiky v dvojrocnych lehotach;

c) vozidla urcene na prepravu osob a ich batozin, ktore ma viac ako osem miest na sedenie, okrem miesta pre vodica a celkovu hmotnost neprevysujucu 5 t a vozidla urcene na prepravu osob a ich batozin, ktore ma viac ako osem miest na sedenie, okrem miesta pre vodica a celkovu hmotnost prevysujucu 5 t (zaraduje sa sem mestsky autobus, medzimestsky autobus, dialkovy autobus), motorove vozidlo urcene na prepravu nakladov s celkovou hmotnostou prevysujucou 3,5 t a neprevysujucou 12 t, vozidla urcene na prepravu nakladov s celkovou hmotnostou prevysujucou 12 t, pripojne nemotorove vozidlo s celkovou hmotnostou prevysujucou 3,5 t a pripojne nemotorove vozidlo s celkovou hmotnostou prevysujucou 10 t, vozidlo pouzivane na zdravotnicku zachrannu sluzbu, bansku zachrannu sluzbu a poruchovu sluzbu plynarenskych zariadeni, vozidlo pouzivane na taxisluzbu, vozidlo pozicovne automobilov a vozidlo autoskoly schvalene na cvicne ucely v lehote jedneho roku po jeho prvom prihlaseni do evidencie a potom v jednorocnych lehotach;

d) autobusy pouzivane na medzinarodnu prepravu osob v lehote siestich mesiacov po jeho prvom prihlaseni do evidencie a potom periodicky v jednorocnych lehotach;

e) zvlastne motorove vozidlo (traktor), pripojne nemotorove vozidla traktorov s celkovou hmotnostou neprevysujucou 1,5 t az s celkovou hmotnostou prevysujucou 6,0 t a dvojkolesove s najvyssou konstrukconou rychlostou neprevysujucou 50 km/h s korymkolvek druhom pohonu a s pohonom spalovacim motorom so zdvihovym objemom motora neprevysujucim 50 cm3 v lehote dvoch rokov po jeho prvom prihaseni do evidencie a potom periodicky v dvojrocnych lehotach.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT