Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

47

21. NOVEMBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

h0047a.jpg (17244 bytes) h0047f.jpg (23021 bytes)

Oslavili styridsatpatku

Navstevnici, ktori v piatkovy a sobotny podvecer zavitali do Mestskeho domu kultury v Brezne, odchadzali nadmieru spokojni. Uz vo foyeri ich uputala vystava s nazvom Mostar fotoobjektivom Petra Bercika. Prave 45. vyrociu vzniku tohto folklorneho suboru bol venovany aj zaujimavy program. Pozvanie prijali primator mesta, kulturni pracovnici a zastupcovia niektorych folklornych suborov z celeho Slovenska, hostujuca muzska spevacka skupina z Pohorelej, no a samozrejme byvali clenovia. Pod taktovkou scenaristky a reziserky Vaclavy Ridzonovej a Anny Turnovej divaci uvideli premieru troch novych tancov, byvalych tanecnikov, ktori uzavreli manzelstvo, blok otcovia a synovia, niekdajsich solistov, ako napriklad dlhorocneho clena, cerstveho sestdesiatnika Ing. Ota Hudeca (na dolnej snimke s ludovou hudbou pod vedenim Jozefa Pepicha), zakladajuceho clena a aktivneho solistu na fujare Ladislava Libicu a mnohych dalsich.

 

Dve otazky primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o Nasich citatelov zaujima termin rekonstrukcie namestia a financie s tym suvisiace ...

- V jednom z oktobrovych cisel Horehronia spracovatel projektovej dokumentacie rekonstrukcie namestia Ing. arch. Jozef Frtus spomenul architektonicko-urbanisticko-technicke podrobnosti. Nie je to mala, ani lacna zalezitost. Predovsetkym v prvej etape rekonstrukcie treba zmapovat stav inzinierskych sieti pod povrchom a zacat rokovanie so spravcami sieti o ich vymene. Projekt ako taky by mal byt hotovy zaciatkom buduceho roka, v januari alebo vo februari. Povodne sme mali zmluvu uzatvorit do konca roka, ale doslo ku sklzu pri zistovani stavu inzinierskych sieti. Po tomto akte spracovania projektu sa dozvieme, kolko milionov bude tato rekonstrukcia stat a pristupime k dalsej etape. Navrhli sme zacat v lichobezniku pri vezi, kde je parkovacia plocha a velmi zly asfalt. Brzdi nas vsak premiestnenie autobusoveho nastupista na velku stanicu. Vyziada si to dalsie miliony, aby auta mali kde parkovat, alebo zvolime druhu alternativu - nahradne nudzove parkovisko na volnom priestore za blokmi na Ulici CSA, pokym nepremiestnime autobusovu stanicu. Rekonstrukcia namestia si vyziada nemale financne prostriedky, prva cast - predradniecie- bude stat asi 8 milionov korun. V kazdom pripade musime obnovit fasadu Horehronskeho muzea, cize povodnej mestskej radnice.

V roznych novinach sa objavili clanky o umiestneni sochy Martina Razusa, a preto som na 14. novembra zvolal zainteresovanych ludi, aby sme zistili nazory a ziskali podnety na riesenie pamatnika. S 99-percentnou urcitostou mozem povedat, ze tato socha alebo busta, prosto pamatnik Martina Razusa bude umiestneny v zelenej ploche na zapadnej casti namestia. Nasledovat bude architektonicke, vytvarne riesenie a zabezpecenie financii v spolupraci s Maticou slovenskou.

o Nezopakuje sa situacia z minuleho roka, ked o Svetovom pohari v biatlone rozhodlo pocasie?

- Blizi sa zima, hoci pocasie tomu nenasvedcuje a my aj napriek tomu v organizacnom vybore pripravujeme tretie kolo Svetoveho pohara v biatlone, ktore ma byt v Brezne-Osrbli od 11. do 17. decembra. Predpokladam, ze 27. novembra na zasadnuti organizacneho vyboru padne definitivne rozhodnutie. Nechcem byt zlym prorokom, ale zalezi na tom, ci 20. novembra nastane avizovane ochladenie, aby sme mohli zacat s vyrobou snehu. Chceli by sme pripravit staronovu trat na styroch kilometroch. Mozem povedat, ze v Hochfilzehne ani v Pokljuke, kde su pohare pred nami, tiez nie je sneh. Zatial su prihlasene stabilne vypravy, chybaju USA a Kazachstan. Zabezpecujeme priame prenosy Slovenskej televizie, pracuje centralny organizacny vybor a aj vybor v meste na pripravu slavnostneho ceremonialu. Otvorenie bude v stredu 13. decembra o 18.30 hodine pravdepodobne za ucasti predsedu vlady a slavnostne vyhlasovanie vysledkov v sobotu 16. decembra vo vecernych hodinach na namesti. Planujeme zmenu v programe a pripravujeme aj prekvapenie.

Nasich vernych citatelov a priaznivcov sportu mozem s radostou informovat, ze od 15. do 18. novembra nas navstivil prezident Medzinarodneho zvazu biatlonu (IBU) Nor Anders Besseberg (na snimke Viktora Sajgalika), ktory si okrem ineho dokladne prezrel jemu uz dobre zname priestory biatlonoveho arealu.

Rozhovor s panom Bessebergom prinesieme v buducom cisle.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT