21. NOVEMBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 Rozvijaju protidrogove aktivity

Pod vedenim predsednicky Ing. Janky Mihalovicovej v stredu 15. novembra v malej zasadacke Okresneho uradu v Brezne rokovali clenovia komisie pre protidrogove aktivity. Okrem ineho menovali novych clenov, hovorili o protidrogovom fonde, pripravili plan prace na prvy polrok 2001. Najblizsie ich caka konferencia s regionalnou posobnostou, ktoru 27. novembra organizuju okresny urad, mesto Brezno a centrum vychovnej a psychologickej prevencie. Ponesie nazov Globalne nasadenie prevencie zavislosti, AIDS a dalsich socialno-patologickych javov pre region Brezna. Jej cielom je vytvorenie zakladne pre vznik koordinovanej cinnosti v tejto oblasti.

Jablcko namiesto cigarety

Mozno ste ich v stredu 15. novembra stretli aj vy a ak ste nebodaj fajciarmi, zapojili ste sa do zaujimavej zdravotno-vychovnej akcie, ktoru uz po druhykrat usporiadalo oddelenie vychovy ku zdraviu. O co islo? Patnasty november bol Medzinarodnym dnom bez fajcenia, a preto studenti ponukali vyznavacom tohto zlozvyku jablcko namiesto cigarety. Jablcka boli z vlastnych zasob, ale okrem toho podobne ako vlani pomohla aj firma MKM-Friut z Vajskovej.

Stop drogam ...

... za zdravy zivot deti - to je vytvarno-literarna sutaz, ktorej okresne kolo sa uskutocnilo vo stvrtok 16. novembra v priestoroch organizatora sutaze Centra volneho casu v Brezne. Zapojilo sa do nej osemdesiat sutaznych prac z osmich zakladnych skol okresu. Odborna porota vybrala prace na ocenenie aj na postup do celoslovenskeho kola v Kosiciach v tomto poradi: v 1. kategorii vytvarnej tvorby A. Lahovej (Pionierska 2 Brezno), K. Chovancovej (Lom nad Rimavicou) a S. Poliaka (Pionierska 2 Brezno), cenu poroty udelili M. Malcekovi (Dobroc) a J. Dolinskej (Pionierska 2 Brezno), v 2. kategorii M. Furovej (Pohorela), M. Kanovej (Pionierska 4 Brezno), J. Kubandovej a A. Kresakovej (Pohorela). V poezii to boli L. Moravcikova (Predajna), P. Dibdiak, P. Aschenbierova (obaja z Pohronskej Polhory), za text piesne I. Singerovej (P. Polhora) a v proze M. Kvackajovej a E. Urbanovej (obe z Predajnej)

 

Policia1.jpg (9101 bytes) "Susedske vztahy"

Na Policajnom zbore skoncil spor medzi susedmi, ktory sa odohral 10. novembra o pol druhej popoludni. Hliadku zavolala obcianka, ktoru na Ulici MPCL napadli jej susedia a bala sa ich nasilnosti.

 

Nevmestil sa do koze

Desat minut pred polnocou 10. novembra hliadka musela pouzit donucovacie prostriedky voci J. C., ktory na Sladkovicovej ulici ohrozoval svoju manzelku. Potrundzeny alkoholom vykrikoval a napadol nielen ju, ale utocil aj na syna. Rodinny spor skoncil odvozom vytrznika so zjavnymi psychickymi problemami do nemocnice. Pretoze ho nemali kde umiestnit, hliadka muza odviezla naspat.

Lup sa nekonal

Rekonstruovany objekt byvalej mostarenskej materskej skoly na Malinovskeho ulici si vyhliadol trojlistok V. S., P. P. a S. P. z Brezna a 11. novembra sa sem vydali na lup. Nevyslo im to, pretoze desat minut po desiatej predpoludnim hliadka prevzala oznam, ze tam kradnu zelezo, a tak ich prichytili na mieste cinu.

Vraj ich napadol

O pol druhej popoludni 11. novembra dobehla na mestsku policiu zena so synom, ktorych vraj napadol J. E. z Brezna. Po vysluchu vyslo najavo, ze jej syn J. F. sa s utocnikom najskor pohadal, pobili sa a skala z ruky J. E. dopadla na hlavu "spolubesednika", pricom utrzila aj jeho matka.

Bolo mu to treba?

Domaci T. P. a Sumiacan O. P. si na autobusovom nastupisti 14. novembra o pol dvanastej predpoludnim "rucne vymienali nazory". T. P. sa siel na O. P. stazovat, lenze to nemal robit. Usvedcili ho totiz, ze aj on je vinny, a tak musel zaplatit pokutu. Jeho spolocnika to este len caka.

Nahac v uliciach mesta

Bezdomovec z Banskej Bystrice uz dlhci cas vycina v uliciach mesta, ktore casto navstevuje. Dvadsat minut po desiatej predpoludnim 7. novembra telefonovali z EKA mody, ze sa vyzliekol pred ich obchodom. Hliadka s nim "urobila poriadok", ale o druhej sa uz opat predvadzal. Tentokrat na medziposchodi v dome potravin. Neostavalo nic ine, len privolat Policajny zbor.

Opat dlhoprsti

Pol litra vodky za 91,50 si bez zaplatenia z potravin Televizor na Ulici CSA odnasal J. P. z Brezna. Z predajne privolali hliadku 7. novembra po jednej hodine. Na poludnie 10. novembra sa drobnej kradeze v cinskom obchode na Ulici CSA dopustila R. T. z Pohorelej, ktoru prichytili s tovarom za 590 korun. Obidvaja kmini zaplatili blokovu pokutu.

Co narobi alkohol!

Alkoholom posmeleni M. V. a M. K. z Pohronskej Polhory si prebytocnu energiu 9. novembra o tristvrte na sedem vecer vylievali buchanim na okno mestskej policie iba tak, bez priciny. Ked ani na vyzvu neprestali, utisili ich donucovacie prostriedky a blokova pokuta.

h0047c.jpg (28840 bytes) Peter Cardarelli v Bombura klube

V sobotu vo vecernych hodinach patril Bombura klub v Brezne znamemu dzezovemu saxofonistovi Petrovi Cardarellimu z USA, ktory si pocas svojich ciest po Europe nasiel medzi slovenskymi hudobnikmi mnoho priatelov a spolupracuje s nimi dodnes. Predstavil sa s programom z noveho CD nosica pod nazvom Bratislava Blue, na ktorom hostovala takmer cela sucasna slovenska spicka - Dodo Sosoka, Juraj Griglak, Peter Lipa a ini. Spolocne so slovenskou skupinou v zlozeni Gabriel Jonas (popredny dzezovy klavirista), Martin Marincak (bas, kontrabas) a Frantisek Dömo (bicie nastroje) vytvorili vybornu atmosferu viac ako 90 divakom, ktori sa odmenili velkym potleskom.

Komisia sportu "mladezi mesta Brezna"

Na adresu komisie sportu a rekreacie pri Mestskom zastupitelstve v Brezne prisla ziadost tohto znenia:

"Mladez mesta Brezna Vas prosi o poskytnutie plochy pre skateboarding, korculovanie na kolieskovych korculiach, bicyklovanie ...

Doteraz pouzivame cesty, chodniky, plochu pri obchodnom dome a namestie, za co sme casto upozornovani mestskou policiou a obyvatelmi mesta.

Prosime Vas, pomozte nam v tomto probleme, aby sme neboli odkazani na vyuzitie volneho casu pozivanim drog a alkoholu.

Mladez mesta Brezna" (patnast podpisov)

...

Komisia sportu a rekreacie prostrednictvom Horehronia tlmoci toto stanovisko:

"Po precitani tejto ziadosti nas zaujalo viac aspektov. V prvom pripade tuzba mat svoje sportovisko, kde by ste sa mohli vyzit vo "svojom" sporte. Chyba nam vsak konstruktivny navrh riesenia alebo vybudovania vlastnymi silami s moznou podporou mesta alebo mestskeho sportoveho klubu. Dalej chyba kontaktna adresa, ved mladeze v meste Brezne je vela.

Co nas vsak najviac zarazilo, a dufam aj Vasich rodicov, je podtext vydierania formou: Ak nam nepomozete, uvidite, co je to holdovat alkoholu a drogam !!! Zaciname pochybovat o tom, ci uz tieto pliagy ludstva nie su vo vasich telach a dusiach.

Na zaver: Cakame zastupcov podpisanej "mladeze mesta Brezna" na zasadnuti komisie sportu alebo na referate sportu a CO kedykolvek i v dobe pracovneho volna. Budeme radi, ked pridete s konkretnymi navrhmi lokalit a riesenia. Verte, ze pohybovym aktivitam su v meste nakloneni vsetci zamestnanci, pocnuc primatorom a konciac referentom nemajucim pracovne nic spolocne so sportom a pohybom.

Tie ypsilony pri sportovani neprekazaju, ale ...

Brano Braucok, sekretar komisie"

Opytali sme sa za vas

tlacovej hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne por. Mgr. Dany Kmetovej:

o Kedy treba absolvovat lekarsku prehliadku a psychologicke vysetrenia na vedenie motoroveho vozidla?

- V zmylse paragrafu 6 Vyhlasky Ministerstva zdravotnictva SR c. 164/1997 o zdravotnej sposobilosti na vedenie motoroveho vozidla - vodici motorovych vozidiel, ktori vykonavaju cinnost vedenia vozidla v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vztahu, alebo vedenie vozidla je predmetom podnikania na zaklade osobitneho opravnenia (dalej len "vodic z povolania"), ako aj vodici motorovych vozidiel skupiny D, vodici motorovych vozidiel, ktorych celkova hmotnost prevysuje 7 500 kg, vodici nakladnych automobilov s pripojnym vozidlom a vodici vozidiel so zvlastnymi vystraznymi znameniami - sa podrobuju vstupnej lekarskej prehliadke a psychologickemu vysetreniu pred ich pracovnym zaradenim a pravidelnym lekarskym prehliadkam kazde dva roky, po dosiahnuti veku 50 rokov kazdy rok a pravidelnym psychologickym vysetreniam kazdych pat rokov, po dosiahnuti veku 50 rokov kazde dva roky. Ostatni vodici sa podrobuju pravidelnym lekarskym prehliadkam do dvoch mesiacov po dni, v ktorom dosiahli vek 60, 65 a 68 rokov, po dosiahnuti veku 68 rokov kazde dva roky.

Ak sa preskumanim zdravotnej sposobilosti alebo preskusanim odbornej sposobilosti zistilo, ze drzitel vodicskeho opravnenia je sposobily viest len niektore motorove vozidla, alebo len motorove vozidlo osobitne technicky upravene, okresny dopravny inspektorat obmedzi drzitelovi rozsah vodicskeho opravnenia tak, aby zodpovedal jeho zistenej sposobilosti. Okresny dopravny inspektorat moze tiez rozhodnut, aby sa taky drzitel vodicskeho opravnenia podrobil lekarskej prehliadke alebo psychologickemu vysetreniu v nim urcenych lehotach.

V zmysle paragrafu 76 ods. 2 pism. c) zakona c. 315/1996 okresny dopravny inspektorat odoberie vodicske opravnenie tomu, kto sa v stanovenom rozsahu a v urcenej lehote nepodrobil lekarskej prehliadke, psychologickemu vysetremiu, preskusaniu odbornej sposobilosti alebo o tom nepredlozil ustanoveny doklad okresnemu dopravnemu inspektoratu. Na rozhodovanie o odobrati vodicskeho opravnenia alebo o obmedzeni jeho rozsahu je prislusny okresny dopravny inspektorat podla miesta trvaleho drzitela vodicskeho opravnenia.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT