Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

49

05. DECEMBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ozivia drevarsku vyrobu

Stodvadsat pracovnych miest v Polomke

Myto pod Dumbierom (r) - Na tlacovu konferenciu s prezidentkou Slovensko-americkeho podnikatelskeho fondu (SAEF) Ing. Ivetou Griacovou, konatelom a generalnym riaditelom Novej Horehronskej, s r. o., Ing. Eduardom Matakom a vykonnym riaditelom Novej Horehronskej, s r. o., Ing. Jaroslavom Luptakom pozvali novinarov v stredu 29. novembra do hotela Myto.

SAEF je spolocnost typu rizikoveho kapitalu, ktora poskytuje financne prostriedky a poradenske sluzby malym a strednym sukromnym slovenskym podnikom. V investiciach do drevospracujuceho priemyslu vidi moznost vytvorenia silnej holdingovej spolocnosti. Tento fond investoval uz do dvoch drevospracujucich podnikov, okrem Novej Horehronskej je to vyroba drevenych okennych hranolov v spolocnosti Slovplepex, s r. o., Liptovsky Mikulas, kde je takisto stopercentnym vlastnikom.
Nova Horehronska vznikla v roku 1999 pod obchodnym nazvom Herald Insuranca, s. r. o., Bratislava. V juni 2000 zvitazila v tendri vypisanom spravcom konkurznej podstaty Smrecina, a s. v konkurze, Banska Bystrica. Islo o predaj casti tejto konkurznej podstaty - byvaleho Drevokombinatu Polomka - jedneho z najvacsich byvalych zavodov Smreciny. Okrem toho sa Drevokombinatu Polomka tyka aj konkurz Horehronskej drevarskej fabriky, a. s., Polomka, kde sa v konkurznej podstate nachadzaju iba niektore stroje a zasoby. Rozhodnutim Krajskeho sudu v Banskej Bystrici sa vsetok neopravnene vlozeny hnutelny aj nehnutelny majetok byvaleho Drevokombinatu Polomka vratil v roku 1999 spat do Smreciny, a. s. v konkurze, a nasledne bol v juni 2000 predany do s. r. o. Nova Horehronska, Bratislava.
Nova Horehronska ma zaujem vratit zivot spat do arealu Drevokombinatu. Chce tak vsak urobit co najefektivnejsie a nepokracovat v serii neuspechov predchadzajucich prevadzkovatelov. Tim realizatorov zo skusenych odbornikov z drevospracujuceho priemyslu chce pod vedenim Ing. Eduarda Mataka ozivit v Polomke vyrobu trojvrstvovych lepenych materialov na zakladoch existujucej linky na vyrobu biodosky. Realizacia tejto ulohy si vyzaduje dokladnu pripravu, rekonstrukciu zariadeni a nasledne investicie v objeme niekolko desiatok milionov korun, a to v priebehu najblizsich siestich mesiacov. Okrem tejto ulohy sa v Polomke robia masivne opravy vyrobnych hal a investuje sa do uplne novych susiarni reziva.
Obnovena vyroba biodosiek v spolocnosti Nova Horehronska v Polomke v prvej faze zamestna 120 ludi a dalsich 400 miest sa crta v sieti dodavatelov, pricom eviduju vyse 1000 zaujemcov. Vyroba by sa mala rozbehnut v maji roku 2001, co odovodnili nepriaznivymi poveternostnymi podmienkami.

Na rokovani rady hovorili o rozvoji regionu

Brezno (r) - Vo stvrtok 30. novembra sa na pode mestskeho uradu stretli clenovia rady Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, kde pod vedenim svojho predsedu Ing. Vladimira Faska prerokovali niektore zalezitosti tykajuce sa rozvoja regionu.

h0049a.jpg (14137 bytes)Prvym bodom bolo opatovne prediskutovanie ucasti mesta a mikroregionov na vystave Slovakotour v januari v Bratislave. Na tejto vystave sa zucastni len mesto v spolupraci s okresnym uradom. Predstavitelia mikroregionov pomozu financne prostrednictvom podnikatelskych subjektov, vlastnikov chat a rekreacnych zariadeni, ktori sa budu prezentovat v spolocnom stanku. V suvislosti s vyhodnotenim verejno-prospesnych prac Ing. V. Fasko tlmocil poziadavku ZMOSu, ktory pre rok 2001 pozaduje uvolnenie 3,5 miliardy korun na mzdy. Starostov oboznamil aj s novelou zakona o odpadoch, kde charakter povodcu prechadza z obce na obcana, pricom obcan podla nakladov za manipulaciu, zber a ulozenie odpadu zaplati od 70 do 800 korun. Obec je povinna vytvorit podmienky na zber a separaciu komunalneho odpadu. Situacia v transformacii vodarni a kanalizacii bola dalsim bodom rokovania. Posledny navrh predlozeny ministerstvom podohospodarstva na rokovanie vlady hovori o termine prevodu majetku cez akcie na obce v roku 2003, co je neprijatelne. Skonstatovali zastavenie reformy verejnej spravy a jednym z hlavnych bodov bola novela stavebneho zakona c. 50/1976, podla ktoreho sa obciam rozsiruju pravomoci a pri niektorych stavbach funguje obec priamo ako stavebny urad. Najrozsiahlejsia diskusia sa rozprudila o statnom rozpocte, ZMOS pozaduje podielove dane navysit o 2,4 miliardy korun k navrhu statneho rozpoctu. Na zaver hovorili o vysledkoch doplnujucich komunalnych volieb vo Valkovni. Starostkou sa tu stala Maria Bobakova, s ktorou by sa mali stretnut este do konca tohto roka.

V hotelovej akademii o mobilitnych projektoch

V utorok 28. novembra privitala Hotelova a Obchodna akademia v Brezne ucastnikov celoslovenskeho seminara Zabezpecenie kvality v mobilitnych projektoch, ktoreho organizatorom bola Narodna agentura Leonardo da Vinci z Bratislavy. Seminar bol urceny skolam a inym organizaciam, ktore realizovali mobilitny program v predchadzajucom dvojrocnom obdobi.
Ucastnici mali moznost diskutovat o cieloch a kriteriach kvality mobilitnych projektov v programe Laonardo da Vinci. Uspesni realizatori, ku ktorym patri aj Hotelova akademia v Brezne, pocas neho prezentovali svoje skusenosti a prinos plynuci zo zapojenia sa do takehoto projektu
.Vysledkom seminara bude i metodicka pomocka pre vsetkych predkladatelov mobilitnych projektov v ramci tohto programu.

h0049e.jpg (14362 bytes)Text pod snimku:

Najvacsi Ondrejsky jarmok v doterajsej historii. Taketo hodnotenie prisudili v poradi uz 512. tradicnemu breznianskemu jarmoku jeho organizatori. Kym vlani vydali 322 povoleni na predaj, v tomto roku to bolo az 425. Nie vsetci boli s organizaciou spokojni (svedci o tom aj nasa anketa na strane 3), novy system vydavania povoleni uz v buducom roku by to mal napravit.

Snimka: Viktor Sajgalik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT