5. DECEMBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 Zvolili starostku Valkovne

V poslednu novembrovu sobotu sa konali doplnovacie komunalne volby, ktore vyhlasil predseda NR SR Jozef Migas. V Breznianskom okrese volili starostu vo Valkovni, kde sa o tento post uchadzali traja kandidati: Maria Bobakova (koalicia DS-DU-KDH-SDSS), Marcel Hlavacik (SDL), Jozef Komora (HZDS), ktory po srmti starostu Ludovita Detvaja vykonaval tuto funkciu. V zoznamoch bolo zapisanych 218 volicov, z ktorych hlasovalo 188 (tri hlasy neplatne). Volici rozhodli, ze starostkou Valkovne sa stala Maria Bobakova, ktorej dali 78 hlasov, Marcel Hlavacik dostal 31 hlasov a Jozef Komora 76 hlasov. Na pripravnom zasadnuti obecneho zastupitelstva sa dohodnu, kedy nova starostka zlozi slub.

V. snem JDS

V dnoch 21. az 24. novembra sa v Jasnej pod Chopkom uskutocnil V. snem Jednoty dochodcov na Slovensku, na ktorom sa zucastnil aj predseda OO JDS v Brezne Tibor Gilla. Ako nas informoval, hovorili o sucasnej situacii dochodcov, rozsirovani clenskej zakladne, valorizacii dochodkov, roznych zlavach, kupelnej liecbe, zdravotnickej starostlivosti a pod. Na sneme zvolili reprublikovu radu, predsednictvo, vykonny vybor, reviznu a rozhodcovsku komisiu, prijali uznesenie na dalsie volebne obdobie, predsedom sa opat stal prof. Ing. JanTomovcik, CSc.

Stretnutie s laskou

V dnoch od 17. do 19. novembra sa v Bojniciach konal uz 8. rocnik celoslovenskej sutaze v zaujmovo-umeleckej tvorivosti zdravotne postihnutych deti, mladeze a dospelych pod nazvom Stetnutie s laskou. Medzi 325 ucinkujucimi boli aj zdravotne postihnuti z kresu Brezno, ktori si priniesli pekne ocenenia. Tri prve miesta, a to Lukas Filo z Helpy v solo speve, Gustav Nikel z Brezna v hre na hudobnom nastroji, subor Radost z Helpy vo zvykoslovi. Druhe miesto vo vlastnej tvorbe obsadil Jan Turcan z Dolnej Lehoty a dve tretie miesta Gustav Nikel z Brezna v drevorezbe a subor Nadeje zo Zavadky nad Hronom v kategorii spevacke subory. Za vynalozenu namahu, ked aj vo svojom tazkom polozeni dokazu rozdavat lasku a radost, im patri ucta a vdaka.

S doverou do tretieho tisicrocia

V predposledny novembrovy stvrtok slavnostne otvorili nove priestory v pristavbe Prvej komunalnej banky, a. s., pobocka Brezno. Ako zdoraznila jej riaditelka Ing. Anna Figlusova vo svojom prihovore, rok 2000 je siedmym rokom cinnosti PKB, a. s., ktora sa na slovenskom financnom trhu etablovala ako banka specializovana na sluzby komunalnej klientele. Od svojho vzniku dynamicky rozsirovala okruh sluzieb a v sucasnosti okrem dominantneho postavenia na trhu v sluzbach mestam a obciam ma nezanedbatelny podiel v sluzbach podnikatelom a obyvatelstvu. Pocas svojej kratkej posobnosti na financnom trhu sa viackrat zapisala do dejin novodobeho slovenskeho bankovnictva prvenstvami v niektorych bankovych sluzbach a ponukou na trhu novych a ziadanych sluzieb i viacerymi oceneniami od zahranicnych a domacich institucii. V spolupraci s domaci a zahranicnymi vladnymi i komercnymi instituciami sa v rozhodujucej miere podiela na financovani rozvojovych programov komunalneho sektora, programov byvania a environmentalnych programov.

Viacej sa dozviete z rozhovoru s Ing. Annou Figlusovou, ktorej sme pri tejto prilezitosti polozili par otazok:

o Ako hodnotite stabilitu vasej banky?

h0049c.jpg (12536 bytes)- Vzhladom na vstup nadnarodnej financnej skupiny DEXIA do akcionarskej struktury PKB, a. s., dochadza k posilneniu stability PKB, a. s. medzi bankovymi subjektami na Slovensku. Nadnarodna financna skupina DEXIA so sidlom v Parizi patri medzi bankove zoskupenia v Europe s najsilnejsou poziciou v oblasti financovania verejnych projektov a komunalnej sfery. DEXIA patri medzi dvadsat najvacsich bank v Europe a ma rating AAA.

o Mohli by ste charakterizovat hlavne sluzby a produkty PKB, a. s.?

- PKB, a. s., posobi na bankovom trhu ako penazny ustav s komplexnou ponukou bankovych sluzieb s orientaciou na tri zakladne skupiny klientov: obyvatelstvo, mesta a obce a podnikatelov. Pre kazdu z nich ponuka specialne bankove produkty, ktore najviac vyhovuju jej potrebam so zohladnenim ich poziadaviek a aktivit. Potvrdenim spravnosti "klientskej orientacie" je staly rast poctu vedenych retailovych uctov. V zaujme zabezpecenia kvality, presnosti a rychlosti vykonavanych bankovych operacii PKB, a. s., investuje nemale prostriedky do rozvoja informacnych a komunikacnych technologii. Na svojich pracoviskach uspesne zavadza najmodernejsie formy komunikacie s klientom (Home banking, Internet banking, GSMh0049d.jpg (9837 bytes) banking, WAP banking a podobne).

o Co vsetko mne ako klientovi mozete ponuknut a poskytnut vo vasej pobocke?

- Okrem sirokej skaly depozitnych produktov, hlavne terminovanych vkladov, je nasa pobocka rozvinuta i v oblasti uverovej politiky, hlavne pre komunalnu sferu, kde ma PKB, a. s., dominantne postavenie medzi bankami na Slovensku. Tento fakt mozno dokazat tym, ze mestu a obciam okresu sme poskytli velke mnozstvo uverov na budovanie vodovodov, plynofikaciu, na infrastrukturu a bytovu vystavbu. Posobenie PKB, a. s., v komunalnej sfere umocnuje i fakt, ze nasa banka zabezpecuje i dotacnu politiku statu, t. j. zabezpecuje rozdelovanie prostriedkov zo Statneho fondu zivotneho prostredia a Statneho fondu rozvoja byvania pre individualnych stavebnikov, firmy, mesta a obce.

o Ako obcan potrebujem mensiu pozicku. Mozete mi v tomto smere poradit?

- Samozrejme, nasa banka ako prva na Slovensku zaviedla pre obcanov produkt - kontokorentny spotrebny uver, ktory umoznuje obcanovi preklenut prechodny nedostatok financnych prostriedkov. Kontokorentny spotrebny uver mozno ziskat po otvoreni a vedeni rastoveho osobneho uctu. Spotrebny uver je na dobu jedneho roka az do vysky 40 000 korun. Jedinou zarukou je uzatvorenie zivotnej poistky v nasej poistovni a zabezpecenie zasielania pravidelneho mesacneho prijmu na osobny ucet, prostrednictvom ktoreho je zabezpecene vyrovnavanie debetu na ucte. Spotrebny uver je mozne cerpat bez presne stanoveneho ucelu prostrednictvom platobnej karty alebo v hotovosti priamo pri priecinku banky. Je samozrejme, ze pristup pri poskytovani okrem beznej rutiny je u kazdeho klienta individualny, a preto zaujemcom radi vysvetlime postup priamo v prevadzke nasej banky.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT