5. DECEMBER  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Mesto Brezno tak ako kazdorocne i tento rok pripravilo v dnoch od 30. decembra do 2. novembra v poradi uz 512. rocnik tradicneho Ondrejskeho jarmoku. Prijemna atmosfera a predvianocna nalada doplnali pestry a bohaty vyber cukroviniek, medovnickov az po textil a ludovoumelecke vyrobky. Predavajucich, ktori prisli z roznych kutov Slovenska, ale i z Ceskej republiky a z Polska, sme sa pytali, ako su spokojni s organizaciou a so zakaznikmi v porovnani s vlanajskom a kupujucich, co sa im paci a aky druh tovaru nakupuju.

S anketovym mikrofonom


Na jarmoku o jarmoku

Monika Golubovic, zivnostnicka, Prievidza:

- Vlani nam bolo na jarmoku lepsie. Vo stvrtok doobeda bolo zakaznikov menej, ale v piatok a v sobotu ich bude urcite viac. S organizaciou som spokojna, vsetko v poriadku. Lepsie by sa vsak hladali miesta, keby boli dopredu dane cisla, aby kazdy vedel, kde sa ma postavit. Rano tu bol trosku chaos.

Miroslav Ostruszka, predavac, B. Bystrica:

- Na jarmoku som prvykrat. Po organizacnej stranke je to trosku slabsie. Ludia sa rano hadali, skoro doslo aj k bitkam. Dnes je celkom teplo, ale ludia zatial len chodia a chodia. Vyplyva to z ekonomiky nasej republiky.

MUDr. Renata Stvrtlikova, posudkova lekarka, Brezno

- Na jarmoku sa mi paci, je to ako po ostatne roky. Sortiment je rovnaky, uz som aj nieco nakupila. Je to take iste ako minuly rok.

Dana Chramcova, na materskej dovolenke, Brusno:

- Este som na jarmok len prisla. Zda sa mi, ze je viac veci ako minuly rok. Ceny su dost vysoke. Nejaky specialny druh tovaru nemam vyhliadnuty. Prisla som len tak pozriet a podla toho sa potom zariadim.

Daniela Matusikova, robotnicka, Banska Bystrica:

- Ja nie som odtialto. Konkretny tovar vyhliadnuty nemam, kupim, co mi padne do oka. Myslim si, ze by mala hrat lepsia muzika, ziva, ludova.

Peter Kan, robotnik, Lucatin:

- Jarmok je celkom pekny. Porovnat s minulym rokom ho nemozem, pretoze som este len prisiel. Nakupujem pre deti hracky a pre manzelku pulover.

Zita Balazova, vychovavatelka, Jelsava:

- Prisla som az z Jelsavy. Chodim sem pravidelne, ale ludi je asi menej ako vlani. S tovarom som velmi spokojna. Je tu mila pani, ktora mi slubila poslat vetrovku aj na dobierku, pretoze prave moje cislo nema.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vzdelavanie ucitelov

Dna 27. oktobra Centrum vzdelavania a jazykovych sluzieb PTK - ECHO, s.r.o., Bratislava udelilo Hotelovej akademii v Brezne Osvedcenie vzdelavania pedagogickych pracovnikov. V priebehu styroch mesiacov ucitelia odbornych predmetov absolvovali specializovane gastronomicke seminare, pod odbornym vedenim skusenych majstrov kucharov Pavla Liptaka a Vladimira Morochovica. Seminare, ktore boli spojene s praktickymi ukazkami, boli zamerane aj na osvojenie si novych trendov v medzinarodnej gastronomii a tradicnych kuchynskych postupov.
Chceme sa touto formou podakovat vedeniu skoly za to, ze nam umoznila sa na tomto podujati zucastnit a obohatit sa o nove skusenosti, ktore mozeme odovzdavat nasim studentom, skole a verejnosti.

Zo zjazdu Slovenskeho zvazu zahradkarov

Nedavno (18. a 19. novembra) som sa zucastnil na rokovani VII. zjazdu organizacie, ktorej poslanim je ochrana, tvorba a zveladovanie zivotneho prostredia a v takomto prostredi pestovat a vypestovat ekologicky ciste (aspon relativne) ovocie a zeleniu. Nemozno nespomenut ani dalsi fenomen tejto cinnosti a tym je aktivny odpocinok. A touto organizaciou moze byt len Slovensky zvaz zahradkarov (SZZ).
Na zjazde sa mi pacila skutocne priatelska atmosfera, spontanne vyjadrovanie vzajomnej potreby zahradkarov a vcelarov, oboznamovanie sa s vysledkami prace medzi mladymi ludmi v skolach, ale aj v domovoch mladeze, prezentacia vysledkov pestovatelskej cinnosti a zaujem o nove poznatky a vyvojove trendy v zahradkarceni.
Uz menej sa mi pacila informacia ministra podohospodarstva p. Koncosa, ze nim ziadanych 450 milionov slovenskych korun na podporu zahradkarov a vcelarov mu vlada "zvysila" na 250 milionov. Nie som si isty, ci toto je setrenie.
Mnohi delegati vyslovili pohorsenie nad spravanim sa niektorych poslancov Narodnej rady SR, ktori dali na Ustredny sud zakon c. 64/1997 Z.z. so zjavnym zamerom podstatne zvysit cenu pody v zahradkarskych osadach. Keby tito poslanci vedeli, ze velke mnozstvo zahradiek bolo doslovne vyrobenych rukami zahradkarov, tak by k takemuto kroku nikdy nepristupili. Preto sa treba poponahlat s vyrovnanim vlastnickych vztahov medzi zahradkarmi a doterajsimi vlstnikmi pody v duchu spominaneho zakona.
Hlavnym poslanim zjazdu bolo zhodnotit pracu ludi vo zvaze v poslednych piatich rokoch, vytycit ulohy na pat buducich rokov, schvalit nove stanovy a zvolit novy Republikovy vybor SZZ a jeho predsedu. Je stastim nasho zvazu, ze na jeho cele je opat prof. I. Hricovsky, pretoze je to odbornik, ktoreho je mozne tazko prekonat.
Taka jednomyselnost, ako pri volbe predsedu, panovala aj v presvedceni, ze aj napriek mnohym neprajnikom sa bude tato najvacsia zaujmova organizacia v SR (118 000 clenov) rozvijat v prospech vsetkych na Slovensku zijucich ludi.

Ing. Jozef Friedel 

Dakujeme...

Uprimne dakujem zdravotnemu personalu interneho oddelenia nemocnice v Brezne, zdravotnym sestram a pomocnemu personalu za starostlivost a opateru pocas hospitalizacie mojej mamy Zuzany Herichovej. Moja velka vdaka patri lekarkam MUDr. Veronike Zvarikovej a MUDr. Annne Longauerovej za ich obetavost, ludsky pristup a lasku, s akou sa starali o zmiernenie bolesti mojej tazko chorej mamy. Dakujem aj obvodnej lekarke MUDr. Bozene Gerberyovej.

Vdacna dcera Z. Svantnerova

...

Dakujem vsetkym lekarom a osetrovatelom z chirurgickeho oddelenia nemocnice v Brezne, osobitne primarovi MUDr. Pavlovi Mrazovi a MUDr. Petrovi Gleskovi za starostlivost o Jana Skladaneho pocas jeho tazkej choroby. Nase podakovanie patri aj celemu kolektivu dialyzy, zvlast primarke MUDr. Zuzane Visnovskej a MUDr. Monike Marcokovej.

Manzelka, deti a mama

...

Obcianske zdruzenie a Zakladna umelecka skola v Polomke dakuju vsetkym, ktori medialne, reklamne a sponzorsky podporili pripravu a organizaciu beneficneho koncertu, ktory v piatok 24. novembra prilakal mnohych priaznivcov umenia.

Vsetkym, ktori akymkolvek sposobom pomohli a vsetkym, ktori nas svojou ucastou podporili, zo sdrca dakujeme. Vasa ucast a spomienky, ktore v nas beneficny koncert zanechal, su povzbudzujuce a motivujuce k priprave dalsich podobnych podujati.

Erika Sandorova, riaditelka skoly

Aj takto sa da uctit pamiatka

V sobotu 24. novembra sa uskutocnilo netradicne podujatie v netradicnom prostredi s netradicnym zamerom. Uctili sme si totiz pamiatku zosnuleho V. Podstaveka, ktory mal rad svet, ludi, hudbu a najma hru na heligonke.
V tuto sobotu sa v Brezne konal prvy rocnik prehliadky v hre na heligonke z iniciativy bratov Pala a Petra Bercikovcov z Mazornikova, ktorym sa podarilo z jednej nevelkej garaze na Hornej ulici urobit spolocensku miestnost a v nej vystupovalo sestnast heligonkarov z blizkeho aj dalekeho okolia. Boli tu hraci az z Kokavy, ktori vyse patdesiatke divakov predviedli, co vsetko a ako je mozne zahrat na heligonke.
Bolo to vydarene podujatie. Pripomenuli sme si pamiatku V Podstaveka, ktory pred osmimi rokmi tragicky zahynul. Vsetci ucastnici sa zhodli na tom, ze taketo podujatie by bolo dobre o rok opat zorganizovat, ale nie uz v malom, ale vo velkom a do troch rokov v celoslovenskom rozmere prave tu v Brezne.. Ved si to zasluzi krasny nastroj heligonka i zosnuly V. Podstavek.
Bude to Podstavekova heligonka, na ktoru vas uz teraz bratia Bercikovcvi pozyvaju presne o rok a kde? No predsa v Brezne.

Ivan Kovacik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT