6. MAREC 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ministerka a poslanci v okrese Brezno

Na jednodnovu pracovnu navstevu Breznianskeho okresu v piatok 9. marca zavita ministerka financii Brigita Schmognerova a poslanci NR SR za SDL Vladimir Manka a Lubomir Dzurak. O deviatej hosti na pode okresneho uradu prijme prednosta Ing. Jaroslav Demian s vedenim a clenmi rady pre rozvoj regionu. Potom ma kazdy z nich individualny program. B. Schmognerova navstivi danovy urad, v Zavadke nad Hronom sa stretne s predstavitelmi Slovensko-americkeho investicneho fondu a Novej Horehronskej, v Polomke ju caka navsteva arealu drevokombinatu a stretnutie s predstavitelmi samosprav. Do programu V. Manka zaradili stretnutie s vedenim okresneho uradu prace, Strojsmaltu Pohorela, s predstavitelmi samospravy bude diskutovat v Polomke. L. Dzurak si v Strednom odbornom ucilisti hutnickom v Podbrezovej pohovori na temu vyucba ucnovskeho dorastu, oboznami sa s vyrobnym programom firmy Bohus v Zavadke nad Hronom a v Brezne sa stretne s odborarmi. Vsetkych troch caka este diskusia o aktualnej vnutropolitickej situacii s obcanmi, ministerku o pol piatej vo velkej zasadacke Mestskeho uradu v Brezne, V. Manku o 16.10 v Miestnom dome kultury v Zavadke nad Hronom a L. Dzuraka o tristvrte na sest v Obecnom urade v Podbrezovej.

Co zistila "soika"

Pocas siedmeho a osmeho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali 96 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 61 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 39 predrazeni, co predstavuje 63,9 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnity vsetkych nakupov dosiahla sedem korun tridsat halierov. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania nedostatky zistili v 62 prevadzkach pri 433 druhoch tovaru v hodnote 911 933 korun. Prikaz na likvidaciu dali v 12 prevadzkovych jednotkach pri 21 druhoch tovaru za 3746,60 koruny. Spisali 36 oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 63 blokovych pokut v hodnote 50 900 korun. V Breznianskom okrese v predajni ovocie - zelenina na namesti v Brezne v nakupe za 78,40 zistili predrazenie o korunu devatdesiat (nedodrzanie hmotnosti mandarinok) a dali prikaz na likvidaciu nekvalitnych jablk (hniloba) v hodnote 120 korun.

Regionalny snem v Brezne

Na regionalnom sneme starostov obci a primatorov miest Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria v pondelok 5. marca v hoteli Dumbier prerokovali aktualne otazky z ostatneho snemu. Zaoberali sa aj reformou verejnej spravy, spolocnymi uradovnami, dopadom transformacie vodarni a kanalizacii na obce, novelou zakona o obecnom zriadeni, opatovnym uplatnenim VPP, pripomienkanmi k legislativnym zmenam a inymi problemami obci. Viacej informacii prinesieme v buducom cisle.

 

h0110d.jpg (14671 bytes) Storocny jubilant

Nie je vela ludi, ktori sa dozivaju stovky a este menej je tych, ktori ju oslavia pri plnom vedomi, dobrom usudku a zivotnej sile tak, ako Jozef Medved z Brezna.

V nedelu popoludni tento storocny jubilant prijal pozvanie do obradnej siene mestskeho uradu, kde mu primator Brezna Ing. Vladimir Fasko okrem ineho povedal: "Je velmi tazke hladat vhodne slova, ako sa co najsrdecnejsie a najuctivejsie zvitat s clovekom, ktory si zasluhuje taku pozornost, ako prave vy, vazeny pan Jozef Medved, ktory sa 5. marca dozivate prekrasneho a nevsedneho zivotneho jubilea - magickych sto rokov zivota. V tejto pre nas vsetkych slavnostnej chvili chcel by som sa vam prihovorit ako clovek k cloveku s jedinym zelanim zablahozelat vam a vyslovit vam nasu uprimnu vdaku za vas bohaty a plodne prezity zivot obcana nasho mesta."
Sto rokov zivota predstavuje velku knihu - zlozity jedinecny roman. U pana Medveda sa zacal v Ciernom Balogu, kde prezil svoje detstvo. V roku 1923 uzavrel manzelstvo s Annou Giertlovou, zazili aj chvile zialu, ked im zomreli tri male deti. S dcerou Antoniou sa v roku 1930 prestahovali do Brezna, kde sa rodina rozrastla este o dceru Margitu. Pekne a spokojne roky manzelstva prezili na Podkorenovej, milovane dcery im boli pychou i radostou. Tazko pracoval na hospodarstve, na poli a neskor v hore a na pile. Lasku delili medzi devat vnucat a osemnast pravnucat. S manzelkou prezil sestdesiatdva rokov a po jej smrti v roku 1985 zostal obklopeny laskou najblizsich, v starobe mu podala pomocnu ruku dcera Antonia. Od jej smrti v roku 1992 zije v rodine vnucky Marie Repkovej. Dozil sa aj krasnej chvile narodenia prapravnukov Mateja a Michala.
"Preniesli ste sa dlhymi desatrociami do dnesneho dna, ktorym vam chceme urobit radost, na okamih zastavit cas, pospominat, zablahozelat a popriat este zdravie, silu, vieru do dalsich dni, ktore este mate pred sebou" - zazelali panovi Medvedovi na zaver mileho stretnutia.

Okienko pre starostov

Predsednictvo ZMOS na rokovanie Rady pripravilo niekolko navrhov: Ak budu obce budovat verejnoprospesne akcie, treba nadalej (ako bolo dohodnute na X. sneme ZMOS) presadzovat oslobodenie od poplatkov za vynatie pody z PPF. Podu neznamych vlastnikov v intravilane preniest na obce a ostatne vysporiadat (aj cez ROEP) do roku 2005. Pred rokovanim parlamentu sme listom oslovili predsedu ZMOS, poslancov NR SR, aby presadili odmietnutie navrhu skupiny poslancov na doplnenie rozsirenia kontroly samospravy z NKU. Akceptovane a nakoniec aj prijate znenie novely Ustavy SR znie, ze v posobnosti NKU je kontrola hospodarenia obci ,,s tym majetkom, financnymi prostriedkami a majetkovymi pravami obci a VUC, ktore ziskali na uhradu nakladov za preneseny vykon statnej spravy." Taketo znenie je v sulade s Europskou chartou miestnej samospravy.
Ciastocne sme rokovali o prevode kompetencii na VUC a obce. Predsedovia sekcii musia zmenu kompetencii a pripomienky predlozit ZMOS v 10. tyzdni. Zial za sekciu dopravy musim konstatovat, ze navrh prevodu z rezortu je nezodpovedny a sekcia bude o nom rokovat 6. marca. Ziadam starostov - clenov sekcii o zodpovedny pristup k tomuto problemu. Znova sme obdrzali zoznam spadovych sidiel na medziobecnu spolupracu. V nasom okrese sa uvazuje o nerealizovatelnych spolocnych uradoch. Tento bod bol predmetom rokovania regionalneho snemu v pondelok 5. marca, o com budeme informovat v buducom cisle.
Opat pripominam, ze XI. snem ZMOS sa uskutocni 4. a 5. aprila v Istropolise v Bratislave, na ktorom sa zucastnia delegati obci v pomere 1:5 a clenovia organov ZMOS. Delegatov sme zvolili na regionalnom sneme 5. marca.
K platnemu zakonu c. 211/2000 o slobodnom pristupe k informaciam spracuje pripomienky kancelaria ZMOS, pripadne ich poslite sekretariatu R-ZMOHSR M. Pohancanikovej. ZMOS trva na novele zakona a podporuje VZN Presova o sluzobnom tajomstve. Zaoberali sme sa aj separovanim zberu, treba vytvorit recyklacny fond, bez ktoreho nie je mozne recyklovat odpady a separovat zber v obciach.
Zial, verejnoprospesne prace budu v roku 2001 obmedzene, vznikne 10 400 miest na pracu s vyssou pridanou hodnotou do 31. decembra. Od 1. aprila do 31. decembra bude vytvorenych priblizne 20 000 pracovnych miest v hodnote 1,5 miliard korun, co je menej ako vlani.
Vzhladom na pomale riesenie transformacie vodarni a kanalizacii, reformu verejnej spravy, clenovia predsednictva navrhli zorganizovat este pred konanim XI. snemu spolocne rokovanie vlady a predsednictva ZMOS.
Vazeni starostovia, svoje pripomienky a navrhy k problemom, ktore vas trapia, zasielajte na sekretariat R-ZMOHSR alebo primatora mesta. Predsednictvo a rada ZMOS budu najblizsie rokovat 13. a 14. marca v hoteli Dumbier v Brezne.

Ing. Vladimir Fasko

Opytali sme sa za vas
tlacovej tajomnicky Slovenskej sporitelne, a. s., Bratislava Jany Duricovej:

o Preco je v Brezne na namesti len jeden bankomat, ktory je neustale obliehany?

- V meste Brezno ma Slovenska sporitelna (SLSP) instalovane dva bankomaty, na namesti v budove pobocky SLSP a v budove nemocnice s poliklinikou. V minulosti sme mali nainstalovany bankomat aj na breznianskom sidlisku, ktory bol odcudzeny, cim nam vznikla milionova skoda. Okrem bankomatov mozu klienti vyuzivat platby prostrednictvom POS terminalov, ktorymi su vybavene najnavstevovanejsie predajne v Brezne. Tato forma bezhotovostnych platieb je pre drzitelov platobnych kariet najvyhodnejsia, pretoze klient neplati ziadne poplatky.
Slovenska sporitelna pravidelne monitoruje efektivne vyuzivanie bankomatov a sme si vedomi, ze spominany bankomat na namesti je maximalne vyuzivany. Na zaklade poziadaviek nasich klientov, pre ktorych je pouzivanie sporitelnicnych bankomatov vyhodne, situaciu prehodnocujeme a planujeme instalaciu dalsieho bankomatu v Brezne pravdepodobne este v tomto roku.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT