Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

37

11. SEPTEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jedna otazka

starostovi Polomky Frantiskovi Durcenkovi:

o Co pripravujete na tohtorocne Dni obce Polomka?
- Dni Polomky budu od 22. do 30. septembra a pocas tychto deviatich dni sa uskutocnia bohate kulturno-spolocenske a sportove podujatia. Hned v sobotu uz po tretikrat organizujeme sutaz taznych koni, ktora sa tesi velkemu zaujmu. Divaci si urcite pridu na svoje, ved mozu uvidiet pat zaujimavych disciplin. Uz v tento den otvorime vystavku ukazok komplexneho spracovania lanu, ktore malo v minulosti na Horehroni obrovsky vyznam. Ludia sa odievali do prekrasnych lanovych krojov, preto pocas tychto dni otvorime aj vystavu krojovych casti z Polomky a z viacerych slovenskych dedin. V nedelu okrem ukazky hasicskeho umenia organizujeme sutaz v tahani cesta na strudlu, ktora je jednym z najklasickejsich zakuskov v Polomke a samozrejme aj na Horehroni. Pre mnohych je vsak najvacsou obtiazou vytiahnut kvalitne cesto. Zvitazi ten, kto vytiahne najvacsie cesto. Do tejto sutaze sa mozu prihlasit obcania zo vsetkych casti Slovenska. V pondelok privitame hosti nasich dni a ukazeme im vystavu polovnickych trofeji. Okrem toho uvidia aj vysledky prace zakladnej umeleckej skoly. Zlate ruky a umenie Polomcanov, takyto nazov nesie vystava, ktorej navstevnici v utorok mozu obdivovat sikovne ruky remeselnikov, konickarov, zberatelov, vyrobcov suvenirov z dreva i textilu, kde bude aj spominana vystava sucasti krojov. Sprievodnou akciou tohto dna bude vystupenie detskeho folklorneho suboru Brezinky na namesti. V stredu bude den polovnikov a den spomienok na buduce generacie, teda oficialne spristupnime vystavu polovnickych trofeji a popoludni vysadime stromceky v parkoch novorodencov. Na stvrtok su naplanovane majstrovstva mikroregionu Horehron v cezpolnom behu mladych, ktore organizuje zakladna skola. Nezabudli sme ani na prezentaciu nasich Romov. V piatok je den spolkov a remesiel, predstavia sa vcelari, rybari, pekari a ostatni miestni remeselnici. Vecer o siestej obcianske zdruzenie Trend organizuje zabavu s nazvom Zabavte sa s Trendom a jeho hostami. V piatok privitame aj rodakov. V sobotnajsom dni sportu a dobrej nalady si v sportoch na kolesach zasutazia vsetci nevynimajuc skolkarov. V tento den sa tradicnymi vyrobkami (barani gulas, syr, ostiepok, zincica atd.) prezentuje ovciarske spolocenstvo. Nedela je tradicne zasvatena dakovnou svatou omsou v rimskokatolickom kostole. Popoludni Matica slovenska v parku a pri pamatniku pri cintorine organizuje vysadbu lipy a duba, symbolov slovanskosti. Nedelnajsie odpoludnie (a tym aj Dni Polomky) vyvrcholi futbalovym zapasom knazi verzus starostovia Breznianskeho okresu.

Rozhodli sa pre razny krok

Mesto Brezno v roku 1999 vypracovalo projekt s rozpoctovym nakladom 25 milionov korun na sprevadzkovanie osady Hlavina ako nahradneho byvania pre socialne neprisposobivych obcanov a neplaticov. Tento objekt v Zadnych Halnoch povodne vybudovali ako romsku osadu, ale nikdy nesprevadzkovali. Skolaudovali ho ako archiv, avsak po jeho zruseni v roku 1996 su tieto priestory prazdne, aj ked strazene.
Mesto peniaze na dokoncenie nema a ani od statu nedostalo ziadne prostriedky, preto sa rozhodlo pre jednoduchsie nahradne riesenie so suchymi WC, s vodou len priamo v osade z dvoch vonkajsich zdrojov. Narazilo vsak na nesuhlas odboru zivotneho prostredia okresneho uradu a hygieny, lebo navrh odporuje legislativnym normam. Pretoze na zjednoduseny projekt zaslany splnomocnencovi pre riesenie problematiky romskej mensiny neprisla ziadna odpoved, predstavitelia mesta nevedeli ako dalej riesit situaciu neplaticov a neprisposobivych ludi. Rozhodli sa preto pre razny krok. V stredu 5. septembra priamo do arealu Hlavina zvolali stretnutie pracovnej skupiny na riesenie problematiky nahradneho byvania a ubytovania.
Pozvani priamo na vlastne oci videli, ze objekty su funkcne, pripravene na uzivanie, az na spominany problem s kanalizaciou a WC, na co chybaju financie. Na mieste prijali opatrenia, konkretne zamestnankyna Krajskeho uradu v Banskej Bystrici, veduca Krajskej asociacie romskych iniciativ Mgr. Natasa Slobodnikova prislubila, ze sa pokusi ziskat podporu na tento projekt. Podobne hlavny hygienik MUDr. Pavol Adamek slubil pomoc pri ziskavani prostriedkov od statu.Ostava len dufat, ze prosby a ziadosti padnu na urodnu podu a mestom navrhnuty projekt bude realizovany co najskor.

h0137i.jpg (14383 bytes)

h0137h.jpg (9521 bytes)

Tohtorocnemu Lomovskemu jarmoku pocasie vobec neprialo. Uprsana chladna sobota do Lomu nad Rimavicou prilakala velmi malo predavajucich i kupujucich. Trojica clenov horolezeckeho klubu ZP Sport a. s. Podbrezova sa v auguste vydala na expediciu na Kaukaz. Viacej o nej sa docitate na strane 2.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT