11. SEPTEMBER  2001 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Horehronska liga vo volejbale muzov a zien

Vybor volejbaloveho zvazu OV SZTK Brezno zvolava na stredu 12. septembra do Domu Sportu v Podbrezovej (pri tenisovych kurtoch) o 18. hodine poradu veducich druzstiev muzov a zien. Zucastnia sa na nej startujuce druzstva i tie, ktore este v Horehronskej lige nestartovali a maju zaujem v nej ucinkovat. Blizsie informacie novym zaujemcom poda Peter Obernauer na mobilnom telefone 0903 806717.

Prvy start, prve vitazstvo

Kulturisticky oddiel Barbar pri SK v Helpe ma za sebou takmer desatrocnu historiu. Okrem kondicnej sa venuje aj sportovej kulturistike, v ktorej na celostatnej urovni dosiahol niekolko nemedailovych umiestneni najma v mladeznickych kategoriach. Vyraznejsi uspech dosiahol az v tomto roku, ked Jan Pavcik (trener Miroslav Bosela), dvadsatrocny absolvent SOU stavebneho v B. Bystrici, v sucasnosti nezamestnany, v kategorii do 70 kg v Beckove sa stal majstrom Slovenska. Po Veceri netradicnych sportov, ktory sa uskutocnil v Helpe, kedy sa po prvykrat predstavil pred svojimi rodakmi, sme mu polozili niekolko otazok.
o Ako si sa dostal k sportovej kulturistike?
- Ako vacsina chlapcov v nasej dedine som zacinal futbalom. Na nasom sportovom stadione sidli aj kulturisticky oddiel Barbar, kde si ma vsimol moj terajsi trener M. Bosela a stiahol ma do klubu.
o Kolko rokov sa venujes kulturistike a ako casto trenujes?
- Sportovej kulturistike sa venujem vyse troch rokov a trenujem styri az patkrat do tyzdna.
o Prvykrat si sa postavil na podium a zvitazil si, prvykrat si sa predstavil pred svojimi rodakmi. Ake su to pocity?
- Naozaj na majstrovstvach Slovenska som po prvykrat verejne vystupoval, doterajsie sampionaty som poznal iba z videokaziet. Mal som velku tremu, ale po prvych taktoch zostavy trema zo mna opadla, vysledok uz poznate. Horsie to bolo pred domacim publikom, ale priebeh bol podobny, zostava mi vysla.
o Ktore partie potrebujes posilnit a rozvinut?
- Podla slov trenera mam este rezervy v nohach aj paziach, jednak naberanim objemov aj dokreslovanim.
o Ktore doplnkove sporty pestujes?
- Okrem kulturistiky sa v ramci moznosti venujem futbalu, zahram si hokej, rad si zalyzujem a zajazdim na bicykli.
o Co planujes do buducnosti?
- Nadalej sa venujem treningu, na majstrovstvach Slovenska sa chcem zucastnit aj v buducom roku, ale v kategorii do 80 kg a mojim snom je zucastnit sa na amaterskych majstrovstvach sveta.
Kulturistiku, ako aj vsetky sportove odvetvia nemozno realizovat bez financii, a preto prosime sponzorov, aby prispeli na rozvoj kulturistiky v Helpe a na Horehroni.

Za rozhovor podakoval: Jozef Pupis 

Putovny pohar obce C. Balog v malom futbale

R. Kubis najlepsim strelcom

V priebehu jula, augusta a prvu septembrovu nedelu sa v C. Balogu uskutocnili turnaje o putovny pohar obce v malom futbale.

Vyhodnotenie turnajov: datum a miesto konania: 8. 7. Vrchdolinka - ihrisko Kram, 22. 7. Komov, 29. 7. Dobroc, 5. 8. C. Balog, 19. 8. Kram, 2. 9. Janosovka, poradie strelcov: 1. Roman Kubis, Vrchdolinka (13 golov), 2. Peter Figlus, Kram (9), 3. Vladimir Kostial, Komov - Dobroc (9), 4. Miroslav Rosik, Kram (8), 5. Jozef Datko, Kram (8), poradie podla uspesnosti: 1. Komov, 2. Vrchdolinka, 3. Janosovka, 4. Kram, 5. Dobroc, 6. C. Balog, vitazi turnajov: 8. 7. Vrchdolinka, 22. 7. C. Balog, 29. 7. Komov, 5. 8. Janosovka, 19. 8. Kram, 2. 9. Janosovka, pocet golov na turnajoch: 8. 7. - 46 golov, 22. 7. - 41, 29. 7. - 13, 5. 8. - 28, 19. 8. - 43, 2. 9. - 42, spolu: 213 golov, priemer na turnaj: 35,5 gola, poradie podla skore: 1. Kram 46:35, 2. Janosovka 35:26, 3. Komov 44:37, 4. Vrchdolinka 33:36, 5. C. Balog 30:36, 6. Dobroc 25:43, zaujimavosti z turnajov: najlepsi vysledok: 19. 8 Vrchdolinka - Dobroc 7:1, 19. 8. Kram - Komov 7:1 (finale), najviac golov turnaja: 19. 8. Peter Figlus, Kram (6 golov), najlepsie skore: 19. 8. Kram 15:3, najhorsie skore: 5. 8. Vrchdolinka 2:11, finale: trikrat sa muselo rozhodnut 7-metrovymi kopmi, 8. 7. Komov - Vrchdolinka 3:4, 22. 7. C. Balog - Dobroc 3:2, 5. 8. C. Balog - Janosovka 0:2, ucast vo finale: styrikrat Komov (raz zvitazili), dvakrat Janosovka (dvakrat zvitazili), druzstva Kram, C. Balog odohrali turnaje bez registrovanych hracov.
Na zaver sa chceme podakovat vsetkym zucastnenym hracom za predvedene vykony, divakom za povzbudzovanie, ako aj rozhodcom (Lubomir Belko, Peter Turna, Igor Stulrajter, Dusan Zemko); starostke obce a organizatorom jednotlivych turnajov. Dovidenia o rok.

Marek Auxt

 Podbrezovski bezci vo Svajciarsku

V nedelu 26. augusta sa clenovia bezeckeho klubu ZP Sport, a. s., Podbrezova zucastnili na majstrovstvach Svajciarska v behu do vrchu. Na 14-kilometrovej trati s prevysenim 960 m a za ucasti 750 pretekarov v absolutnom poradi obsadil Pavol Fasko jedenaste a Ing. Miroslav Haninec devatnaste miesto.
V sobotu 1. septembra absolvovali dalsi beh, a to Jungfrau maraton (42 195 m, s prevysenim 2000 m), kde sa zucastnilo 3700 pretekarov zo 47 statov. V hornej casti trate stazovalo podmienky snezenie, ale aj napriek tomu v hlavnej kategorii skoncil P. Fasko na dvadsiatom stvrtom a Ing. M. Haninec na styridsiatom tretom mieste.
V nedelu 9. septembra startovali na domacich pretekoch v Bzoviku. Spomedzi 50 pretekarov na 10-kilometrovej trati zase ,,bodovali", v hlavnej kategorii P. Fasko zvitazil, Ing. M. Haninec obsadil tretie a Ladislav Molnar piate miesto.

Dni cyklistiky na Spiši

Cez vikend 8. - 9. septembra sa clenovia Cyklistickeho klubu ZP Sport, a. s., Podbrezova zucastnili v Spisskej Novej Vsi na pretekoch Dni cyklistiky na Spisi 2001.
Vysledky: sobota: 31. rocnik casovky do vrchu na 10-km trati: propag: 9. M. Giertl, dorast: 16. D. Janduch, 24. P. Siman, 28. F. Pacera, kadeti: 14. M. Prachar, 15. L. Hricak, 23. J. Engler, 32. R. Panik, juniori: 7. S. Brozman, 14. S. Gajdosik, muzi: 2. M. Cerepan, 4. M. Keliar, 8. R. Glovniak, 11. L. Sidlo, 13. R. Glajza, 15. T. Liska.
Nedela: Kriterium ulicami mesta Spisska Nova Ves na okruhu 1200 m: propag: 7. M. Giertl, dorast: 9. D. Janduch, 12. F. Pacera, 14. P. Siman, kadeti: 5. L. Hricak, 10. J. Engler, Prachar, Panik nedokoncil, juniori: 3. S. Brozman, 13. S. Gajdosik, muzi: 1. M. Keliar, 2. T. Liska, 5. M. Cerepan, 8. R. Glajza.
V chladnom a dazdivom pocasi pretekalo 100 cyklistov zo Slovenska a Saudskej Arabie.

M. Strmen

Na posiedke s majstrom

Thajsky box, ktory patri medzi najtvrdsie sporty, nema u nas bohatu tradiciu. Napriek tomu v slovenskych mestach pracuje uz desat klubov. Jednym z uspesnych reprezentantov Slovenska je dvadsattrirocny rodak z Helpy Rudolf Durica - cepak, ktory startuje za Fire Gym Banska Bystrica. Zaciatkom roka 2000 sa zucastnil na trojmesacnom studijnom pobyte v kempe priamo v Thajsku, kde je tento sport narodnym sportom a na amaterskych majstrovstvach sveta v Bangkoku obsadil piate miesto v hmotnostnej kategorii do 60 kg. Okrem toho ho zdobi titul medzinarodneho majstra Svajciarska a sedemnastym vitaznym zapasom nad Rumunom Dragosom Lungu pred svojimi rodakmi sa zaradil medzi absolutnu svetovu spicku a tym do kategorie A. Po Dni netradicnych sportov v Helpe, ktore sa uskutocnili aj z jeho iniciativy, sme mu polozili niekolko otazok.

h0137a.jpg (11783 bytes)o Ako si sa dostal k thajskemu boxu a kolko sa mu venujes?
- K bojovym sportom som sa dostal vdaka Marekovi Melkovi, ktory pocas posobenia v zakladnej skole zalozil a uspesne viedol oddiel karate. Po jeho odchode do Banskej Bystrice nastala stagnacia a zanik tohto odvetvia v Helpe. Potom som odisiel do Stredneho odborneho ucilista stavebneho v Kremnicke, kde som sa chvilu venoval atletike, najma behom na stredne trate, tu som sa vsak nenasiel. V strednej priemyselnej skole stavebnej uz vtedy trenovali bojove umenia, hlavne kickboxing, co ma pritahovalo. Zacal som sem chodit castejsie a tu si ma vsimol aj moj sucasny trener M. Belak, ktory sa vratil z Kanady, je velkym odbornikom v bojovych umeniach. Do Banskej Bystrice priniesol aj thajsky box, vtedy boli na Slovensku len tri ci styri kluby. Najskor som sa venoval iba technike. Moj treningovy proces prerusila zakladna vojenska sluzba, potom som musel dobiehat "kondicku". Po styroch zapasoch sme v roku 1999 vycestovali na pozvanie do Prahy, kde som ziskal prvy medzinarodny uspech, ked som bez respektu porazil dvojnasobneho majstra Ciech. Bol to zaroven aj prvy medzinarodny uspech klubu, za ktory startujem. Teda thajskemu boxu sa venujem s prestavkami asi dva roky.
o Ako casto trenujes?
- V hlavnom obdobi patkrat az sestkrat tyzdenne, pricom sa venujeme technike aj kondicnej priprave. V prechodnom obdobi, ktore je teraz, vyslovene iba relaxujeme, zotavujeme sa zo zraneni a snazime sa ziskat hlavne dusevnu pohodu.
o S kolkymi supermi sa stretnes do roka?
- Odsutazim asi desat zapasov.
o Kto ti vybera superov?
- Thajsky box sa deli na styri kategorie, najnizsia D su styri vyhrate zapasy, C - osem vyhratych zapasov, B - sestnast vyhratych zapasov, najvyssia je A kategoria, do ktorej postupuje borec po sestnastich vyhratych zapasoch. Pritom sa nesmu stretnut pretekari napr. D - B, C - A, D - A, ale len zo susednych kategorii. Superov mi zasadne vybera trener. Treneri sa pred zapasom dohodnu o sposobe boja a chranenia a dohodnu aj pocet kol a casove dlzky jednotlivych kol. Vzhladom na to, ze na Slovensku momentalne nemam vhodneho supera, s pretekarom zo Slovenska som sa nestretol uz vyse roka
o Ake su tvoje najblizsie plany?
- V oktobri chcem absolvovat amaterske majstrovstva Nemecka, potom amaterske majstrovstva vo Francuzsku. V buducnosti by som sa chcel tomuto sportu venovat profesionalne.
o Ako je to s financiami?
- Zial ako u vacsiny sportov, aj napriek atraktivnosti thajskeho boxu financie si musim hladat sam od roznych sponzorov. Preto chcem poziadat priaznivcov tohto sportu a hlavne sponzorov, aby v ramci moznosti prispeli akoukolvek formou na rozvoj thajskeho boxu u nas.
Dakujeme za rozhovor a zelame vela sportovych a osobnych uspechov.

Mgr. Jozef Pupis

DOWNHILL & DUAL POLOMKA - BREZNO

CK HB Brezno v spolupraci s Obecnym uradom v Polomke usporiada v sobotu 6. oktobra v lyziarskom stredisku Bucnik v Polomke finalove preteky v zjazde horskych bicyklov a v nedelu 7. oktobra v Brezne na Jamach preteky v duale horskych bicyklov.
V sobotu to bude Slovensky pohar v zjazde, kedy od 8.00 do 12.30 je na programe volny trening od 8.00 do 10.00 prezentacia, od 11.00 do 12.30 povinny trening, prva jazda zacina o 13.00, druha jazda o 15.00, vysledky vyhlasia asi o 16.30. V nedelu Slovensky pohar v duale s programom: 8.00 - 10.45 volny trening, 8.00 - 10.30 prezentacia, 11.00 kvalifikacia, 13.00 vyradovacie preteky, 15.00 vyhlasenie vysledkov.

Od Vahu k Hronu

Klub slovenskych turistov pri SK Helpa usporiada v sobotu 6. oktobra 21. rocnik turistickeho pochodu Od Vahu k Hronu na trase Liptovska Teplicka (919 m n. m.) - Zdiar - Stanikovo - Zdiarske sedlo (1475 m n. m.) - Andrejcova (1519 m n. m.) - Helpiansky vrch (1585 m n. m.) - Priehybka (1555 m n. m.) - Vysne polany - Helpa (643 m n. m.). Je to jednodenny stredne obtiazny pochod, dlhy 23 km s prevysenim 844 m a s nadhernymi vyhladmi na Vysoke, Nizke Tatry a na Muransku planinu. Zaciatok podujatia je o 8. hodine na namesti v Helpe, pre vopred prihlasenych je zabezpecene ubytovanie vo vlastnych spacich vakoch v miestnej telocvicni. Podrobnejsie informacie ziskate na adrese: Jozef Filo, Caneckeho 794, 976 68 Helpa, c. t. 048/6186388.

Kam za futbalom

II. liga 7. kolo
15. septembra o 15.30

Trnava - Podbrezova

III. liga 7. kolo
16. septembra o 15.00

Dubova - T. Teplice (I. Szabo - Pocklan, Petrinec - Zavaternik)

IV. liga sk. Juh 7. kolo
16. septembra o 15.00

Brezno - D. Strehova (Fazekas - Koncek, Dado - Gombar), Zvolen - Podbrezova B (Zdechovan - Locos, Balazs - Jan Hromadka)

V. liga sk. C 7. kolo
16. septembra o 15.00

Dudince - C. Balog (Kosarnik - Ziakovic, Ihring - Siraky), Myto - Kraliky (Likavcova - Droppa, Poliak - Kutel), Dubova B - Hrinova (15.9., Bajus - Psida, Bajnok - Fuchsleitner)

I. trieda 7. kolo
16. septembra o 15.00

Rakytovce B - Jasenie (15.9., UHC, ihrisko Jakub, Daxner - Balaz, Melos - Kosec), Osrblie - Sl. Lupca (Kosec - Dian, Daxner - Kolenicka), Bravacovo - Podkonice (Faber - Vanik, Malcek - Turna), P. C. Balog - Jakub (Direr - Fejfar, Majan - Kotran), Hronec - Sasova (Melcer - Piar, L. Chriastel - Cunderlik)

II. trieda sk. A 7. kolo
16. septembra o 15.00

Nemecka - Medzibrod (Jozef Sitarcik - Jan Sitarcik)

II. trieda sk. B 5. kolo
16. septembra o 15.00

Sihla - Pohorela (Balaz - Vrbovsky), Zavadka - Helpa (Pribylina - Suchy), P. Polhora - Polomka (Melos - Fencl), Telgart - Michalova (Pastorek - Zeman), H. Lehota - Benus (Dolog - Polenkovic - Mojzis), D. Lehota - Sumiac (Marcek - Teliar)

III. LSD a LMD 7. kolo
16. septembra
Brezno - Ruzomberok B
(10.30-12.30, Koncek - Dado, Daxner - Gombar), L. Mikulas - Radvan B (10.00-12.30, Reguly - Havko, ObFZ LM - Bajak), Podbrezova - Zilina B (15.9. o 10.30-13.00, Pocklan - Petrinec, Kadlec - Orsag), Filakovo - Dubova (10.00-12.30, Dobos - Halaj, ObFZ LC - D. Hrcka)

II. LSZJ a LMZJ 7. kolo
15. septembra o 10.00-12.00

Dubova - B. Bystrica (Medved - Peter Turna, Pribylina), Podbrezova B - Zavadka (Kadlec - Debnar, Marcek), Zvolen B - C. Balog (Dado - Oruzinsky, ObFZ ZV)

III. LSZS a LMZS 7. kolo
15. septembra o 10.00-12.00

Selce - C. Balog (Polacek - Segul), N. Bana - Brezno (14.30-16.30, Ambroz - Bariak), Helpa - Sl. Lupca (Pavol Turna - M. Krahulec)

IV. liga ziaci sk. C
7. kolo 15. septembra o 10.00

P. Polhora - Lovcica (Fencl), Bravacovo - B. Stiavnica (Igor Rostar)

I. trieda dorast 7. kolo
16. septembra o 12.30

P. C. Balog - Polomka (15.9. o 15.00, Suchy - Citara), Tajov - T. C. Balog (Trso - Adamec)

Mladsi ziaci 5. kolo
15. septembra o 10.00

Podbrezova C - Malachov (16.9. o 13.15, ihrisko Hronec, L. Chriastel), Podbrezova D - Jupie B (ihrisko H. Lehota, Pribylina), Polomka - Dukla C (Melos) 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT