11. SEPTEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Clementisova cesta jubiluje

V sobotu 15. septembra sa uskutocni jubilejny 20. rocnik dialkoveho turistickeho pochodu Pohorela - Tisovec Clementisovou cestou. Odchod ucastnikov je o 7. hodine zo zeleznicnej stanice Pohorela. Trasa povedie tradicne cez Postal, Stos, doliny Klatna a Patina. Po prestavke na obcerstvenie v sedle Burda ucastnici zostupia do Tisovca, kde bude nasledovat pietny akt pri pamatniku dr. Vladimira Clemetisa a prehliadka jeho rodneho domu. Na zaver je pripraveny program v Kulturnom dome v Tisovci. Organizatori podujatia obecne urady v Pohorelej, Polomke, Zavadke nad Hronom a Mestsky urad v Tisovci sa tesia na vasu ucast.

Na navsteve Velkej Britanie

V zmysle rozhodnutia vlady SR z maja tohto roka bude na Slovensku vytvorenych sest vodarenskych spolocnosti, do ktorych vstupia obce akciami rozdelenymi na obcana z majetku statneho podniku, v nasom pripade Stredoslovenskych vodarni a kanalizacii (StVaK). Vzhladom na potreby obnovy a rozvoja vodarenskych sustav a kanalizacnych potrubi by mali do spolocnosti vstupit strategicki investori. Z toho dovodu primatori Lucenca, B. Bystrice a Brezna s podpredsednickou ZMOSu a riaditelom StVaK B. Bystrica na zaklade pozvania spolocnosti International Water navstivili od 6. do 9. septembra Velku Britaniu. Oboznamili sa s funkciami spolocnosti zasobujucej vodou 7 milionov obyvatelov a so vsetkymi s tym suvisiacimi procesmi. Tento partner ma zaujem vstupit ako strategicky do nasej vodarenskej spolocnosti. Ako nam povedal pred odchodom Ing. V. Fasko, chcu dosiahnut, aby strategickeho partnera neurcilo ministerstvo podohospodarstva, ale verejna sutaz, ktoru zorganizuje novovzniknuta akciova spolocnost.

Helpania bodovali

V druhy septembrovy den v Liptovskom Mikulasi zorganizovali Poziarnicku nedelu, na ktorej sa zislo dovedna sestdesiat druzstiev Hasicskych zborov z celeho Slovenska, Moravy a Sliezska. Devatclenne druzstva sutazili v kategoriach profesionali, zeny, muzi a veterani nad 35 rokov. Prave v kategorii veteranov za nas region startovalo aj druzstvo hasicov z Helpy, ktore v silnej konkurencii obsadilo pekne stvrte miesto. Organizatori podujatia pripravili bohaty a pestry program, napriklad ukazky akcii Horskej sluzby, rozne atraktivne vystavy a sutaze. Druzstvo z Helpy za jeho dobre umiestnenie pozvali do Ruzomberka, kde 23. septembra bude 11. rocnik podobnej sutaze.

Rokoval mestsky parlament

V pondelok 10. septembra na poslancov Mestskeho zastupitelstva v Brezne cakalo prerokovanie sedemnastich bodov programu. Postupne rozobrali plnenie rozpoctu mesta a prispevkovych organizacii v prvom polroku, zmenu rozpoctu mesta na rok 2001, vseobecne zavazne nariadenia o zasadach hospodarenia a nakladania s majetkom mesta, o poplatkoch za pracovne ukony. Okrem ineho hovorili aj o registri obnovenia evidencie pozemkov, o cisteni mesta a verejnej zeleni. Vo vnutroorganizacnych zalezitostiach sa diskutovalo o navrhu zakona o presune niektorych posobnosti z organov miestnej statnej spravy na obce a samospravne kraje v socialnej oblasti, o programe rozvoja byvania, zaver patril majetkovym zalezitostiam.

Vansovej Lomnicka

h0137f.jpg (15061 bytes)V tomto roku uz po tridsiaty stvrtykrat Unia zien Slovenska na pocest Terezie Vansovej, spisovatelky, narodnej buditelky a poprednej osobnosti zenskeho hnutia, vyhlasila festival umeleckeho prednesu poezie a prozy zien s nazvom Vansovej Lomnicka.
Okresne kolo Vansovej Lomnicky v spolupraci s miestnym odborom Matice slovenskej a mestskym kulturnym strediskom Okresna organizacia Unie zien Slovenska v Brezne zorganizovala v utorok 4. septembra.
Do krajskeho kola postupuje v kategorii poezia s basnou Milana Rufusa Cia si ty, basen Maria Molcanova a vo vlastnej tvorbe s pracou Neborka malicka Anna Mikloskova (obidve z Predajnej).

 

Extra den

h0137e.jpg (18361 bytes)Obcianske zdruzenie ELLIS v spolupraci s Prvou stavebnou sporitelnou, a. s., mestskym kulturnym strediskom a s pomocou fondu Hodina detom zorganizovalo v utorok 4. septembra na breznianskom namesti podujatie plne hier a zabavy pre deti z mesta a sirokeho okolia. Okrem hier, v ktorych deti ziskavali hodnotne ceny, cakal na ucastnikov bohaty sprievodny program s hudobnou skupinou Kiwi, folklornym suborom Stastne detstvo a tanecnou skupinou Breakdance. Okrem toho nechybali ukazky prace dopravnych policajtov, vycvik sluzobnych psov a na zaver ohnostroj.
Prva stavebna sporitelna pripravila pre ucastnikov podujatia podobne ako v predchadzajucom rocniku Extra dna vyrazne zlavy pri uzatvoreni novych zmluv v tarife Junior Extra a kazda novouzatvorena zmluva ziskala hodnotny darcek.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT