11. SEPTEMBER  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

hcitpisu.jpg (8894 bytes)
Dakujeme...

Dovolujeme si podakovat Michalovi Vyhnalikovi a prislusnikom OO PZ Brezno Jaroslavovi Tomanovi a jeho podriadenym, ktori dna 26. augusta v nocnych hodinach neodmietli nasu prosbu o pomoc pri hladani dcery Zuzany v priestore nad kamenolomom medzi Laznou a Valaskou.
Vdaka Michalovi Vyhnalikovi a prislusnikom PZ, menovite nprap. Ivanovi Cipkovi, ppr. Vratkovi Vraniakovi, ppr. Rastovi Nepsinskemu, nstr. Jozefovi Karafovi bola nasa dcera v nocnych hodinach najdena a dopravena na poskytnutie lekarskej pomoci. Ich ochota pomoct pravdepodobne zachranila nasej dcere zivot, pretoze pri vysetreni v chirurgickej pohotovosti breznianskej nemocnice boli zistene zranenia, ktore vyzadovali okamzite osetrenie (zlomeniny rebier s naslednym poskodenim pluc, trhliny na peceni, pomliazdeniny a odreniny).
Sklaname sa pred vami s uctou a podakovanim.

rodicia

...
Chcem sa podakovat MUDr. Monike Sihelskej, primarovi MUDr. Miroslavovi Szentivanyimu, MUDr. Pavlovi Pastorovi, MUDr. Lubomirovi Antalikovi a celemu zdravotnemu personalu interneho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne i MUDr. Marte Horvathovej za prikladnu starostlivost o pacientov.

Maria Trajtelova

Upadajuca kultura

Reagujem na clanok Smutny fakt uverejneny v Horehroni 7. augusta. Stotoznujem sa s myslienkami Pavla Datka z Ontaria v Kanade o upadajucej kulture na Slovensku. Kazdy narod si zveladuje a obohacuje svoje kulturne dedicstvo. Je pysny na svoje dejiny, od utleho detstva vedie svoje deti k ich poznaniu a laske k svojej vlasti, svojmu jazyku, ludovym a narodnym piesnam.
Zial, u nas z roka na rok narodne a vlastenecke povedomie upada. V kinach nevidime ziadne nase filmy, v rozhlase je slovenskych piesni ako safranu. O dejinach Slovakov a Slovenska mladez ani nechyruje. Umelci, spevaci a herci sa coraz viac uchyluju k dabingu, za drahe peniaze kupujeme cudzie filmy, vyborne to navody na zlocinnost. Dali by sa o tom popisat cele strany. S hrozou to pozoruje nejeden z nas, ale co zmozeme my obycajni konzumenti tohto marazmu? Co zmozeme my, ked ti, ktori maju moznost a vlohy tvorit pre svoje buduce pokolenie, idu len za mamonou bohatstva a popularity na ukor nasich dejin?
Zamyslela som sa nad tymto neutesenym stavom a pripominam aspon nasim hercom a spevakom, ako robili kulturu ich predchodcovia v minulosti:
,,V minulosti voz a babky, odev vetchy, zivot tazky, noclah v humne, brucho skromne, no vedel hrat veru umne. Ludom radost, lasku daval, po dedinach, lazoch hraval, mladym, starym, detom hral, srdce, kumst svoj rozdaval. A co dneska? Boze moj! Hrde roby, plny stol, divadla sta velke chramy, hrdi herci, velki pani. Slovenske hry obchadzaju, radsej cudzie diela hraju, dnes im nie je po voli, ked im narod hovori!
,,Hrajte pani kolko chcete, ale tak ako aj v celom svete, zite z plodov svojho kumstu"! Bo nebude pokoj uz tu, ak sa date cestou bludu, nebudete hrat svojmu, slovenskem ludu, budete len ,,pysnou damou"potom bude zivot dramou. Cest vynimkam!"

R. Jakubovska

Predbehli sme infovek

Datum 30. august 2001 sa zapisal do historie nasej skoly, Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne, velkymi pismenami. Preco? Prave v tento den bola slavnostne otvorena ucebna vypoctovej techniky. Symbolicku stuzku prestrihli sponzori, ktori sa podielali na jej realizacii. Slavnostny akt otvoril svojim prihovorom generalny riaditel Zeleziarni Podbrezova a. s. Ing. Vladimir Sotak. Zazelal ziakom i pedagogom vela uspechov pri praci v tejto triede. K jeho slovam sa pridali i zastupcovia jednotlivych firiem. Kedze nasa spolupraca zo Zeleziarnami Podbrezova a. s. sa traduje uz niekolko rokov, aj generalny riaditel pri prilezitosti 40. vyrocia zalozenia Zakladnej skoly na Pionierskej 2 prislubil prispiet sponzorskym darom. A tak sa zrodila myslienka zriadit triedu s pocitacmi. Postupne sa vypracoval plan realizacie triedy. Dnesny svet, ktory prinasa nove a nove informacie cez internet, prispeje k rozvoju vyucby v skole. Plne vyuzijeme triedu k spokojnosti ziakov i rodicov, ale aj ucitelov, ktori sa zucastnia na skoleni v pritomnosti pracovnikov oddelenia vypoctovej techniky Zeleziarni Podbrezova a. s. Chceme sa podakovat vsetkym tym, ktori pomahali pri vytvoreni modernej, kvalitne vybavenej ucebne vypoctovej techniky. Dakujeme Ing. Jozefovi Marcokovi, ktory bol povereny dozorom nad vsetkymi pracami. Nase dakujem patri aj Ing. Jozefovi Urbanovi a Ing. Miroslavovi Stenovi, ktori sprevadzkovali jednotlive programy. Verime, ze prilezitost, ktoru nasi ziaci dostali, vyuziju.
Este raz vam chceme vyjadrit svoje dakujem.

(bp)

Odpoved na vyzvu riaditela technickych sluzieb

Dovolte mi, aby som reagovala na vyzvu tykajucu sa starostlivosti o verejnu zelen. Uz stvrty rok v jesennych mesiacoch ziaci jednotlivych tried 2. stupna nasej skoly sa staraju o pridelene hroby vyznamnych osobnosti nasho mesta na starom cintorine - hrob Jana Cipku, hrob Stefana Mateja Padlicku a pomnik za jeho hrobom - a robia to s laskou a starostlivostou. Verim, ze ak nam prejavite aj vy doveru a pridelite nam miesta verejnej zelene, nasi ziaci nesklamu a dokazu sa o ne postarat. Mozno by bolo zaujimave pridelene miesta skolam aj oznacit, napr. svojpomocne vyrobenou tabulkou, ktora skola ci trieda sa o zverenu zelen stara.
Nasa skola je najstarsou, ale najmensou skolou v meste. V tomto skolskom roku mame pat tried na 1. stupni a desat tried na 2. stupni. Su to triedy nie velmi pocetne, od 19 do 24 ziakov. Boli by sme radi, keby kazdy rocnik dostal prideleny nejaky usek verejnej zelene, pripadne aj na kritizovanej Ulici CSA, ktora je pomerne blizko nasej skoly (deti z tejto ulice by mali chodit do nasej skoly, ale vacsina z nich navstevuje skoly na Pionierskej 2 a 4).
Kedze sa blizi jesen a obdobie vegetacneho kludu, verime, ze budete na nasu ponuku rychlo reagovat, aby sme este v tomto roku mohli byt v tejto oblasti uzitocni.

PaedDr. Danka Jarabova,
riaditelka ZS K. Raposa


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT