Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

45

6. NOVEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

h0145f.jpg (10448 bytes)Francuzske dni v Brezne fotoobjektivom Viktora Sajgalika

Podujatie Spolku slovensko-francuzskych vztahov, Spolku Slovensko v Meudone a asociacie Bretonsko - Slovensko minuly tyzden pokracovalo dalsimi akciami. V utorok otvorili vystavy Bretonsko - malovane Slnkom (1) a Bretonsko ... a dalej uz len Atlantik (2). Fotografie vytvorene vzajomnym vztahom autora Jaroslava Surinu a Slnka si v mestskom dome kultury mozete pozriet do 29. novembra a vystava v gymnaziu venovana spoznaniu prirodnych, historickych, kulturnych a spolocenskych atraktivit najzapadnejsej casti Francuzska potrva do 9. novembra. V ten isty den francuzski lektori Barbara a Jozef Nivetovci zacali do tajov svojej reci zaucat v intenzivnych kurzoch francuzstiny (3). Evanjelicky kostol bol v posledny oktobrovy podvecer dejiskom organoveho koncertu, na ktorom Marta Gaborova interpretovala diela francuzskeho romantizmu (4). Druheho novembra popoludni jedinecny francuzsky folklorny subor Le Echassiers na namesti prezentoval svoje chodulove tanecne umenie (5). Den zavrsili galaprogramom IX. rocnika Francuzskych dni v Brezne, na ktorom okrem suborov Les Echassiers, Nadeje, Stastne detstvo, Mostar, Vodopad a francuzskeho akordeonistu Philipe Naudota privitali aj vzacnych hosti na cele s atase Velvyslanectva Francuzskej republiky na Slovensku Jeromem Kellem (6, 7).

h0145i.jpg (7462 bytes) h0145g.jpg (10161 bytes)
h0145h.jpg (13442 bytes) h0145e.jpg (16332 bytes)

Jedna otazka
predsedovi Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimirovi Faskovi

o Co sa zmeni v Breznianskom okrese po regionalnych volbach?

- Po regionalnych volbach bude ustanovena krajska samosprava pre osem samospravnych krajov. Vo volbach bude voleny predseda samospravneho kraja. Podotykam, ze legislativne stanovenym terminom je predseda, nie zupan. V Banskobystrickom samospravnom kraji bude volenych styridsatdevat poslancov, z toho pat za okres Brezno. Citatelia vedia, ze parlament sa spolu s vladou dlho pripravoval na schvalenie kompetencneho zakona a novely zakona o obecnej samosprave c. 369/90, ktory bol doplneny o samospravu velkych uzemnych celkov.
Od 1. januara 2002 prvou kompetenciou prenesenou zo statu na obce budu matriky. V nasom okrese posobi devatnast matricnych obvodov. Konkretne Brezno dostane dve pracovnicky matriky pre 23 000 obyvatelov, uz v sucasnosti vytvarame podmienky na fyzicke presunutie matriky. Co vsetko dostaneme zo statnej spravy, cize z okresneho uradu v ramci kompetencii matrik nevieme, pretoze ministerstvo vnutra este nevydalo presne pokyny.
Od 1. aprila by mali prejst dalsie kompetencie, najma v oblasti socialneho zabezpecenia a od 1. jula skolstvo. Samozrejme, ze postupne budu prechadzat kompetencie v oblasti zivotneho prostredia, stavebneho zakona, cestneho hospodarstva, atd., ktore budu rozdelene do samospravy miestnej i samospravy velkeho uzemneho celku. Aky to bude mat dopad na existenciu okresneho uradu, to povedat neviem. Viem, ze okresne urady maju byt zachovane, samozrejme nie v takom velkom rozsahu ako dnes. S tymto pre nas suvisi jednak metodicke riadenie, zmena organizacnych struktur aj umiestnenie. V roku 1996 sme mali problemy s umiestnenim vsetkych organov vzniknuteho okresneho uradu, co sme vyriesili ako jeden z mala okresov. Vytvorili sme podmienky pre vsetky okresne organy a organy statnej spravy. Teraz budeme musiet budovy a priestory davat naspat k dispozicii. V kazdom pripade obcanov mesta Brezna upozornujem, ze matrika od 1. januara bude na mestskom urade.
V suvislosti s prechodom kompetencii autori noviel zakonov a urcitych casti kompetencneho zakona, pravny expert ministerstva vnutra Dr. Gejza Petrik, Dr. Sveda a ini, budu 20. novembra v hoteli Dumbier prednasat starostom a primatorom Banskobystrickeho kraja.
Mrzi ma, ze doteraz nevieme presny obsah a najma podmienky prechodu kompetencii, ktore budeme vykonavat. Mam obavy, pretoze preberame objekty hlavne skol, kde treba opravovat strechy, kotolne atd. a nevieme, akym sposobom sa to bude zabezpecovat. Vieme len, ze vsetky skoly plne organizovane dostanu pravnu subjektivitu, ktora bude spocivat aj v tom, ze budu napojene na rozpocet mesta. Nevieme ani to, v akom rozsahu budu tieto cinnosti kryte dotaciami zo statneho rozpoctu. Podstatne je, ze cely kompetencny zakon kompetencie rozdeluje na prenesene a originalne, vznikaju aj nove originalne kompetencie, na ktore by obce mali dostat financne prostriedky zo statneho rozpoctu, resp. prerozdelenim niektorych dani. Zial, tieto sprievodne kroky, ktore su podstatne a nevyhnutne, nie su nam zatial zname.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT