6. NOVEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Zdravotne postihnuti opat sutazili

V poslednu oktobrovu sobotu sa v Mestskom kulturnom stredisku v Banovciach nad Bebravou uskutocnil uz 9. rocnik sutaze v zaujmovo-umeleckej tvorivosti zdravotne postihnutych deti, mladeze a dospelych pod nazvom Milujeme zivot. Na tejto sutazi sa uz tradicne zucastnuje aj OR SZZP Brezno. Tentokrat to boli clenovia zo zakladnych organizacii v Podbrezovej, Dolnej Lehote, Brezne a v Zavadke nad Hronom. Opat dobre reprezentovali, medzi sutaziacimi v solovom speve boli aj dve dievcatka, Marienka Stulrajterova z D. Lehoty a Ludka Kirschova zo Zavadky. Organizatori sa rozhodli, ze odmenia vsetky deti, ktore sutazili. V sutazi dospelych zastupcovia Breznianskeho okresu ziskali umiestnenia: v hre na hudobny nastroj: 1. miesto Peter Tazky (D. Lehota), 2. Augustin Nikel (Brezno), v prednese poezie a prozy: 2. Elena Schneidgnerova (Podbrezova), v kategorii spevacke skupiny nad desat clenov: 2. subor Nadeje (Zavadka). V kategorii dramaticka tvorivost si osobitnu cenu odniesli clenovia ZO SZZP Zavadka za zvykoslovie S pierkom. Znovu sa ukazalo, ze aj ked su rozne zdravotne postihnuti, dokazu robit pekne veci a aj potesit svojim umom ostatnych zdravych ludi. Za to im patri vdaka a uznanie.

(or)

Rokoval mestsky parlament

Na pondelok 5. novembra primator Brezna zvolal rokovanie mestskeho zastupitelstva. Na jeho programe bola okrem ineho zmena rozpoctu mesta, informacia o uzatvoreni uverovej zmluvy v PKB, a. s., Zilina, realizacny harmonogram a priebeh zabezpecenia invsticnych akcii, sprava hlavneho kontrolora o vysledku previerky Lesov mesta Brezno, s. r. o. Hovorili aj o sucasnom stave medzinarodnych partnerskych vztahov a perspektivach rozvoja, o odvoze komunalneho odpadu, zhodnotili stav miestnych komunikacii a pripravu na zimnu udrzbu. Neobisli ani bliziace sa regionalne volby a program rozvoja byvania. Rokovanie zakoncili vnutroorganizacnymi zalezitostami. Viacej informacii prinesieme v buducom cisle.

(r)

Saleziani v Brezne

V nedelu 28. oktobra do ruk provincialneho delegata dona Jozefa Krusaca SDB zlozilo prisluby devat novych salezianskych spolupracovnikov z Brezna a okolia. Slavnost sa zacala modlitbou svateho ruzenca vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Marie. Pred svatou omsou koordinatorka strediska Rozalia Ambrosova pritomnych oboznamila so zivotom a cinnostou salezianskych spolupracovnikov. Bohosluzbu obohatili originalne prosby novych spolupracovnikov a obetne dary, ktore charakterizovali salezianskeho ducha. Ku krasnej atmosfere prispelo aj vystupenie farskeho spevokolu pod vedenim Mgr. Evy Kralovej. Viacej o salezianskych spoluprcovnikoch sa mozete dozvediet v buducom cisle.

(ra)

,,Misijna" cesta breznianskeho zboru Jubilate Deo do Ziliny

Chramovemu miesanemu spevackemu zboru Jubilate Deo pri Rimskokatolickom farskom kostole v Brezne umoznil dekan Mgr. Jaroslav Kadlec v misijnu nedelu zajazd do Rajeckej Lesnej, Teplicky nad Vahom a Ziliny. Kysucami ich sprevadzal brezniansky kaplan vdp. Damian Zilka, rodak z Teplicky. O zazitkoch z tejto cesty nam porozpravala dirigentka zboru Mgr. Eva Kralova.
- Nasou prvou zastavkou bola mnohym dobre znama Rajecka Lesna. Pri kostole Narodenia Panny Marie, kde sme spolocne prezili tajomstva svatej omse, sa nachadza nadherne rezbarske dielo majstra Jozefa Pekaru z Rajeckych Teplic - slovensky betlehem. Vyse 170 krojovanych postav, znazornenych pri praci, zabave, putujucich i adorujucich, charakterizuje zivot jednoducheho ludu v roznych regionoch Slovenska.
S prvymi zazitkami sme pokracovali smerom k cielu nasej cesty - do Ziliny, kde sme mali mat v Sirotanskom kostole (u Kapucinov) na Marianskom namesti o 16. hodine koncert. V case priprav zboristov na vystupenie sa ostatni clenovia zajazdu odviezli do nedalekej Teplicky. Navstivili kostol zasvateny sv. Martinovi a kaplnku niekdajsej panej hradu Strecno Zofie Bosniakovej, ktora sa stala prikladom vzornej manzelky i matky. Vdaka svojej laske k poddanym, zriadeniu chudobinca, vydobyjaniu prav pre zilinskych remeselnikov a mnohym inym skutkom bolo jej telo vystavene na povzbudenie pre vsetkych, ktori toto miesto navstivia.
Zilinskym posluchacom sme sa predstavili sedemdesiatimi piatimi minutami rozsiahleho repertoaru: klasikou, muzikalom a rockom. Vdaka daru pana dekana Mgr. Jaroslava Kadleca vystupili clenky zboru v jednotnom obleceni, co tiez umocnilo celkovy dojem z koncertu. Solistami boli Stanislava Kokavcova, Jan Krnac, Tatiana Nociarova, Ing. Marcela Nociarova, Kristina Gondova, Ivica Lekkiova, Ing. Boris Pekarovic, Tomas Ihring, MUDr. Maria Molcaniova. Sprievodne slovo k jednotlivym skladbam mala Mgr. Livia Babicova. Koncert mal u zilinskeho publika velky uspech. O to sa vo velkej miere pricinilo i profesionalne ozvucenie zilinskej spolocnosti HMZ Radiokomunikacie. Riaditelovi Vladimirovi Heczkovi patri obrovska vdaka za prispenie k vyvazenosti hudby so zborovymi vokalnymi partmi, najma v rockovych skladbach.
Kostol kapucinov bol na nase potesenie do posledneho miesta zaplneny, a to nielen laikmi, ale i profesionalnymi hudobnikmi. Jednym z nich bol i Mgr. Art Pavol Krska, slovensky hudobny skladatel zo Ziliny, ktory nas velmi povzbudil svojou gratulaciou. Pacil sa mu vyber skladieb i ich interpretacia. Venoval mi nadhernu zborovu skladbu Zdravas Maria a svojich desat vianocnych kolied pre miesany zbor, napisanych v rokoch 1994-1999, za co mu zo srdca dakujeme.
Tuzbou nasej ,,misie" bolo potesit srdcia posluchacov, dat im cosi, co sme my dostali ako dar a oslavit Toho, ktoremu zan dakujeme... Verime, ze sme v tu chvilu boli dobrymi misionarmi. S radostnym srdcom sme sa vratili domov spolu s peknymi spomienkami, ktore si urcite odniesol kazdy z nas...

Policia1.jpg (9101 bytes) Ako psik!

Na Krculovej ulici 17. oktobra o siestej vecer verejne priestory znecistoval M. K. z Brezna. Asi nemohol vydrzat a spraval sa ako psik, prosto "vymocil sa". Blokovej pokute sa nevyhol.

 

Usla, ale ...

Tesne pred tristvrte na desat vecer 17. oktobra telefonovali z Billy. Pri skladovych priestoroch totiz "vyrusili" bezdomovkynu L. T., ktora tam roztrhla pletivo a chcela kradnut flase. Pred straznou sluzbou usla, veci s dokladmi uz nestihla vziat so sebou. Pripad je v stadiu objasnovania.

Ranne vtaca?

O pol stvrtej nadranom 18. oktobra hlasili rusenie nocneho kludu z bytovky v Prednych Halnoch c. 10. Na dvere tam buchal a vykrikoval pritom J. P., ktoreho utisil az prichod hliadky a mozno, ze aj nemala blokova pokuta.

Dlhoprsti v akcii

Desat minut pred osmou rano 22. oktobra pristihli zlodeja v M-Markete na Nalepkovej ulici. Dochodca E. M. z Brezna tu totiz "zabudol" zaplatit za salamu za 21,30 koruny. Blokova pokuta, ktoru za svoj priestupok zaplatil, bola ovela vyssia ako ukradnuty tovar. V ten isty den popoludni v Televizore sarapatila E. M. z Brezna, ktora bez zaplatenia chcela odist s tovarom za 88,10 koruny. Ani ona sa nevyhla blokovej pokute. V M-Markete na Nalepkovej ulici 23. oktobra o pol tretej L. B. z Brezna ukradol tovar za 44,70 koruny a zobral nohy na plecia. Daleko vsak neusiel, coskoro ho dolapila hliadka a opat "uradovala" blokova pokuta.

Zlodej na blsom trhu

O tristvrte na jedenast 27. oktobra sa jeden mlady muz vybral na stadion, kde bol v tom case blsi trh, s necestnymi umyslami. Zapacila sa mu kozena bunda za 3500 korun a ukradol ju. Predavajuci ho sice prenasledoval, ale stratil sa mu v dave. Zlodeja si vsimli aj ini a dokonca ho sponznali. Ci to bol naozaj on, preveruje Policajny zbor.

Pobili sa?

Z hostinca Pod branou 27. oktobra podvecer telefonovali, ze je tam zraneny muz. Hliadka po prichode zistila, ze obetou je P. R. z Brezna, ktoreho udajne napadol D. V. Zraneneho muza odviezli na osetrenie do nemocnice. Bitka bude predmetom vysetrovania Policajneho zboru.

Previezli sa?

O pol stvrtej popoludni 28. oktobra na Padlickove hliadka spozorovala deti v aute. Ked mladi pasazieri zazreli policajtov, rozutekali sa. Auto ostalo otvorene s klucom v zapalovani, ostal len 15-rocny L. K. Co vyvadzali, mozno prezradil na Policajnom zbore.

Vela toho nepredal

Pri nedovolenom podomovom predaji 29. oktobra tesne pred dvanastou hodinou na Hronskej ulici prichytili S. T. z Dubovca. Pokusal sa tu predavat postelnu bielizen, co mu vsak nevyslo, navyse musel zaplatit blokovu pokutu.

 

h0145d.jpg (16675 bytes)Halloween v skole

Posledny oktobrovy den je v Amerike sviatkom, je to Den duchov a strasidiel. Deti sa prezlecu za duchov a carodejnice, chodia z domu do domu a kricia: "Vtip alebo syp (Trick or treat)", za co ich dospeli obdaruju sladkostami. Halloween ma povod v starovekej keltskej slavnosti urody Samhain a do Ameriky ho v styridsiatych rokoch minuleho storocia priniesli irski pristahovalci. Tridsiaty prvy oktober bol povodne poslednym dnom roka v keltskom kalendari a ludia verili, ze v tento den po zemi chodia duchovia mrtvych. Cely den pripravovali jedlo, ktore nechali za mestom, aby duchovia v pokoji odisli. Aby ich odplasili, obliekali si rozne masky. Tradicnymi symbolmi tohto dna su vydlabane tekvice s vyrezanymi tvarami vysvietene svieckou, strasiaci, cierne macky, masky duchov, kostier v oranzovej a ciernej farbe.
"My duchovia z 5. A, presmutni sme velmi, chceme chodit cez steny, musime vsak dvermi. Nasim snom je strasit, matat, cary, kuzla ovladat, na metle sa vzduchom vznasat, zrakom zamky otvarat. Udel nas je ale kruty, knihy su nam sudene. Musime si hlavky mucit, hoci ony kricia: ,,Nie!"
Takymito veselymi basnickami, roznymi pesnickami a strasidelnymi scenkami, ktore si deti zo Zakladnej skoly Karola Raposa na Skolskej ulici v Brezne pripravili pocas tvorivych dielni, sa predstavili pocas zabavneho popoludnia Halloweenu v utorok 30. oktobra. Ziaci sa zmenili na rytierov, tekvicky, jezibaby a ine strasidielka, ktore sa pri veselej hudbe zabavali.

(rv) 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT