Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

47

20. NOVEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Celoslovensky festival heligonkarov v Brezne sa stal skutocnostou

h0147j.jpg (9687 bytes)Heligonka, oblubeny slovensky hudobny nastroj, ucarovala nielen mnohym aktivnym folkloristom, ale aj mnohym, ktori sa sice aktivne folkloru nevenuju, ale maju ho radi a je sucastou ich zivota.
Fakt, ze tuto skutocnost mozno aplikovat aj na Horehronie, sa potvrdil v sobotu 17. novembra, ked sa v sale Mestskeho domu kultury v Brezne zisli heligonkari na prvom rocniku celoslovenskeho festivalu Podstavekova heligonka. Pred rokom zorganizoval nulty rocnik na pocest tragicky zosnuleho Milana Podstaveka, znameho breznianskeho heligonkara, jeho kolega a priatel Pavol Bercik z Mazornikova s bratom Petrom, solistom folklorneho suboru Mostar v hre na heligonke a ustnej harmonike. Zamer bratov Bercikovcov zorganizovat prvy rocnik podujatia a dat mu reprezentacny charakter im pomohol v tomto roku uskutocnit Jan Weiss, takisto znamy heligonkar a riaditel Hotrehronskeho muzea. "Zda sa , ze ambicia organizatorov uskutocnit podujatie s moznostou prezentacie heligonkarov z celeho Slovenska prave v Brezne sa ukazala ako opodstatnena. Dokazom toho bolo nielen plne hladisko a vynikajuce, spontanne reagujuce publikum, ale aj tridsatdva prihlasenych ucastnikov a ich pochvalne vyjadrenia o urovni festivalu. Dobra dramaturgia programu zostavena J. Weissom podporila nielen stupajucu technicku uroven, ale vyzdvihla aj gradujucu virtuozitu jednotlivych hracov" - povedala nam hudobnicka a scenaristka programu festivalu Mgr. Stela Ihringova.
Dvoma najmladsimi ucastnikmi boli sedemrocny Matus Kohut z Krupiny a devatrocna Andrejka Kanosova z Telgartu. Okrem osmich domacich heligonkarov sa na prehliadke predstavili hostia zo Spisa, Gemera, Podpolania, Novohradu, Hontu, Hornej Nitry, Terchovej a Oravy. 

Bociany niekedy priletia oklukou

Tema liecby zenskej neplodnosti rezonovala v strnaste novembrove popoludnie v hoteli Partizan na Taloch. Na seminari venovanom tejto problematike sa tu totiz stretli vyznamni odbornici z celeho Slovenska, medzi nimi aj primar gynekologicko-porodnickeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. T. Bielik.

h0147k.jpg (9855 bytes)Na jeho organizacii sa okrem breznianskej nemocnice podielalo aj Centrum asistovanej reprodukcie ISCARE, a. s., Bratislava. Toto centrum zacalo svoju cinnost 18. oktobra 1999 a odvtedy ho navstivilo 1400 manzelskych parov s problemami neplodnosti, vykonali okolo 600 zakrokov, otehotnelo 190 zien a doteraz sa narodilo 100 deti na roznych miestach republiky. Venuju sa vychove mladych pracovnikov (postgradualne vzdelavanie lekarov a embryologov), uzko spolupracuju s prirodovedeckou fakultou Univerzity Komenskeho (skolia troch aspirantov), Lekarskou fakultou, vedeckymi ustanoviznami a zacinaju spolupracovat aj s Akademiou vied. S desiatkami zdravotnickych zariadeni na Slovensku uzatvorili dohody a velmi intenzivne sa venuju dvihaniu vedomostnej urovne spolupracujucich lekarov, aby sa mohli plnohodnotne podielat na lieceni spolocnych pacientov. Dokazom toho bol aj seminar na Taloch, kde prednasali predstavitelia ISCARE (D. Vlkova, J. Valky, P. Trajanov, L. Pinter), T. Bielik a zastupca dalsieho spoluorganizatora (IBSA) J. Krivosudsky.

Zlozili imatrikulacny slub

h0147i.jpg (13861 bytes)Nastupom akademickych funkcionarov Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave v sestnasty novembrovy den v obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne zacalo slavnostne zhromazdenie pri prilezitosti imatrikulacie studentov detasovaneho pracoviska tejto skoly.
Primator Brezna Ing. Vladimir Fasko na pode mesta privital dekana MTF STU prof. Ing. Jozefa Sablika, CSc., prodekana Ing. Milana Turnu, PhD., veduceho breznianskeho detasovaneho pracoviska Ing. Milana Kovacika, troch byvalych riaditelov podnikov, ktore dali spolocensku objednavku na vytvorenie datosovaneho pracoviska v Brezne Ing. Ladislava Parasina (Mostaren Brezno), Ing. Antona Stulrajtera (Zelezairne Podbrezova), Ing. Pavla Stulrajtera (Strojarne Piesok) a dalsich hosti.
V tomto skolskom roku do prveho rocnika denneho studia prijali sedemdesiatsest absolventov strednych skol, v mene ktorych imatrikulacny slub zlozila Gabika Parasinova. Tymto ceremonialom prijatia a slavnostneho zapisu do matriky sa novoprijati studenti univerzity zaradili do velkej univerzitnej rodiny, s ktorou sa po rokoch narocneho studia rozlucia na promociach prevzatim univerzitneho diplomu znamenajucom kvalifikaciu. Adeptom na inziniersky titul zazelali vela trpezlivosti, aby sa o pat rokov takto vsetci stretli. Zazneli aj slova presvedcenia, ze pre mesto i cely region bude mlada technicka inteligencia prinosom.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT