20. NOVEMBER  2001 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Kto zastavi Astru?

Astra svojou patzapasovou vitaznou snurou sa dostala na stvrtu priecku poradia a caka sa, kto zastavi jej seriu. V slagri kola medzi SKP a Zeleznicou videli divaci priemerny vykon oboch muzstiev. Taverna a Funny nezavahali a drzia sa plece pri pleci.

Vysledky 7. kola:
SKP - Zst ZSR 7:5, goly: Skantar 2, M. Duris 2, Giertli, Nepsinsky, Vojtko - Kan 2, Halka, D. Vrtal, Kubar vlastny, ZK: Kubar - Halka, rozh. Strasko - Kupec.
Obe muzstva nepodali take vykony, ako sa ocakavalo. O vysledku rozhodol vykon brankara hosti, ktory nechytil takmer nic.
Astra - Iskra 9:6, goly: Danis 3, Knazik 2, Kurek 2, Skvarka, Smola - D. Kucerak 2, Budovec 2, Danis, Giertl, ZK: Turna - Hauer, Oravcik, CK: 0 - Hauer, rozh. Daxner - Stefus.
Iskra aj ked podala dobry vykon, na rozbehnutu Astru nemala.
Torpedo - Funny Allianz 2:10, goly: M. Kliment, I. Belko - Makusa 3, Kovacik 2, Pisoja 2, J. Kucerak, Gemzicky, Belko vlastny, ZK: 0 - Gemzicky, CK: Precuch - 0, rozh. Daxner - Kupec.
Oslabenemu Torpedu snaha o dobry vysledok nestacila. Funny odohralo svoj standard a stale vedie tabulku.
Kralova Taverna - Devils 12:4, goly: Vais 6, D. Klesken 3, Demeter, Necpal, Svantner - Telka, Harvanka, Cernak, Grlicky, ZK: Demeter, P. Klesken, Necpal - Cernak, rozh. Kupec - Stefus.
Taverne (nie prvykrat) stacil na vysoke vitazstvo druhy polcas. Devils uhral remizu v prvom polcase, ale v druhom odisiel takticky.
West Extra - Dukla 4:2, goly: Severenyi 3, Ambroz - Haviar, D. Kovacik, ZK: Hrin - Sulej, rozh. Strasko - Daxner.
V najlepsom zapase kola hrali muzstva bojovne a hlavne slusne. West prvykrat bodoval naplno aj vdaka tomu, ze Dukla uz odohrala v lige aj lepsie zapasy ako tento.

Tabulka po 7. kole:

1. Funny Allianz
2. Kral. Taverna
3. SKP
4. Astra
5. Zst ZSR
6. Torpedo
7. Iskra
8. West Extra
9. Dukla
10. Devils
7 6 0 1 55:20 18
7 6 0 1 65:30 18
6 5 0 1 38:25 15
7 5 0 2 43:41 15
7 4 0 3 46:38 12
7 2 1 4 35:53 7
7 1 2 4 45:60 5
6 1 1 4 25:36 4
7 1 1 5 26:43 4
7 0 1 6 28:60 1

Program 8. kola 23. novembra: 16.00 - Funny Allianz - Kral. Taverna, 17.00 - Zst ZSR - Torpedo, 18.00 - Devils - West Extra, 19.00 - Iskra - Dukla, 20.00 - Astra - SKP.

V. Daxnerova

 HK Brezno informuje:

HK MSK VTJ Brezno - MHK VTJ Kezmarok 6:0 (2:0, 2:0, 2:0), goly: Gero 3, Paucik, Bendik, Benko.
Kezmarok je za posledne roky urcite najcastejsim hokejovym superom breznianskych seniorov. Pripravny zapas s tymto klubom skoncil urodou golov (10:8) v prospech Brezna, ale uvodny zapas aj tak nemal jednoznacneho favorita.

Polovica prvej triedy prekvapila najma nekompromisnym pristupom rozhodcovskej trojice Pauco, Rakyta, Ciz, na co doplatili hraci hosti. Ich zakroky, ale najma nasledne komentare k ich posudeniu rozhodcami mali za nasledok viacero aj vyssich osobnych trestov. Prvym vystraznym signalom pre supera bol cinkot puku o tycku branky v 7. minute. Neisty zakrok brankara v polovici tretiny este neotvoril skore, ale idealna prihravka Pilata v 15. minute na pripraveneho Paucika znamenala nielen lahodkovu akciu, ale aj 1:0 v prospech domacich. O necelu poldruha minutu skusal stastie Sasik. Jeho strela sa odrazila od brankarovej hokejky k hokejke Gera a bolo 2:0. Celu polovicu druhej tretiny posobili obe muzstva vyrovnanym dojmom a hostia sa nezlomili ani po tretom gole z hokejky Benka, ktoremu krasne asistoval Malatinec. Minutu a pol pred koncom tretiny dosiahli breznianski hokejisti zvysenie skore pri vlastnom oslabeni. Gero nezavahal a usmernil Bendikovu prihravku do siete Kezmarku. Aj pri predposlednom gole bol v polovici tretej tretiny Gero, ktory bez zavahania vyuzil pohotovu prihravku Michala Simku. Bendik kratko na to sam poslal naposledy v tomto zapase po Sasikovej prihravke puk do branky hosti. Hraci hosti aj pri takomto stave skusali pozornost brankara Hadzegu, ale ten svojim vynikajucim vykonom pocas celeho zapasu udrzal ciste konto Brezna. Hra i vysledok potesil a v mrazivom pocasi mozno i zahriali vyse 250 divakov.
V sobotu 24. novembra sa stretnu muzi HK MSK VTJ Brezno v Gelnici s novacikom sutaze, doma ich uvidime az 8. decembra s muzstvom Bardejova.

...

Buduci vikend zacinaju aj sutaze dorastencov a ziacke stretnutia. Vekom premiesani dorastenci s juniormi Brezna cestuju do Lucenca v piatok, mladsi a starsi ziaci sa s Lucencanmi stretnu v nedelu 25. novembra. V utorok po jarmoku sa na strankach Horehronia dozviete viac.

Jozef Kolarovic

...

HK Krupina - Old Boys Brezno 4:6, goly hosti: Sima, Giertli, Kocur, Bartos, Pobozny, Briza.
Odvetne hokejove stretnutie muzstvo Old Boys Brezno odohralo s HK Krupina v piatok 16. novembra v neskorych vecernych hodinach na vynovenom zimnom stadione v Detve. V kvalitnom zapase, kde nechybalo nasadenie, bojovnost a pekne kombinacie uvod lepsie vysiel hostom z Brezna, ktori sa dvoma golmi strelenych tretim utokom dostali do vedenia. Druha cast zapasu patrila Krupincanom. Stretnutie vyrovnali a poriadne zamestnali dobre chytajuceho brankara Stulajtera. Tretia tretina bola hokejove najkrajsia. Utoky sa striedali z jednej strany na druhu. Vacsie stastie na hokejkach pri premienani sanci mali Breznania, ktori si dvoma golmi v zavere zapasu pripisali dalsie vitazstvo. V satni hosti nechybala radost z vitazstva, ale aj nazory a postreh akterov, ze aj z chatrajucej priemyselnej haly v Mostarni by sa dal postavit pekny hokejovy stanok podobny Detve. 

Snazia sa vytvarat pocit zazemia a bezpecia

Narodny automotoklub Slovenskej republiky (NAMK SR) je obcianske nepoliticke zdruzenie, ktore sa zameriava, velmi zjednodusene povedane, na pracu s mladezou, na poskytovanie sluzieb - "zltych anjelov" a odtahovej sluzby, na sportove aktivity, mototuristiku, karavaning, kemping, veteranizmus a v neposlednom rade aj na rozvoj cestovneho ruchu. Okrem toho clenovia NAMK SR uskutocnuju rozne svojpomocne, technicke, poradenske cinnosti. O tomto vsetkom sme sa porozpravali s viceprezidentom tohto zdruzenia Mgr. Jurajom Smrecanom:

o Do uznesenia, ktore ste prijali na nedavnom valnom zhromazdeni v Myte pod Dumbierom, ste zakotvili aj pracu s mladezou. Ako sa vam dari?
- V praci s mladezou na rozdiel od minulosti, kedy napriklad len mostarenska organizacia Zvazarmu viedla v breznianskych zakladnych skolach jedenast kruzkov, pocitujeme velky nedostatok. V porovnani s dneskom je to markantny rozdiel. Preto nas motoristov mrzi, ze mladez nedostava primerane vzdelanie a vedomosti v oblasti dopravnej vychovy, ktora je v podstate limitujuca na cely zivot. Ved vsetci sme, aktivne ci pasivne, ucastnikmi cestnej premavky. Chceme ucinnejsie posobit v skolach, kde sa dopravna vychova v podstate prelina vsetkymi predmetmi. Nasim cielom je, aby dopravna vychova bola zakotvena ako samostatny predmet. V ramci prace s mladezou NAMK SR pripravuje viackolovu sutaz Na bicykloch bezpecne, co je obdoba Pionierskeho semaforu. Musim povedat, ze system tejto sutaze od nas odkopirovali mnohe krajiny.
o Vyrazny akcent kladiete na rozvoj sluzieb, ako ich zabezpecujete?
- Sietou dvadsiatich stredisk cestnej sluzby po celom uzemi Slovenska a tzv. satelitnych stredisk, ktorych je dvadsatsedem. Cize styridsatsedem bodov na mape Slovenska je schopnych dvadsatstyri hodin nepretrzite zabezpecovat technicku pomoc, nasledny odtah, resp. sprostredkovanie pomoci. V statute cestnej sluzby stoji, ze stredisko cestnej sluzby sa v stanovenom limite musi postarat o postihnuteho motoristu technicky, zabezpecit ubytovanie, stravovanie, dohodnut servis, skratka domacemu ci zahranicnemu motoristovi vytvorit pocit zazemia a bezpecia.
o Hovoria vase statisticke udaje o opodstatnenosti tychto styridsiatich siedmich stredisk?
- Posudte sami. Zlti anjeli vlani na uzemi Slovenska zasahovali 4857krat a odtahova sluzba uskutocnila 6653 odtahov, dovedna je to 11 510 zasahov. V tomto roku doposial zlti anjeli vratane asistencie poskytli pomoc 9395krat a odtahova sluzba v 3955 pripadoch, co je 13 350 zasahov. Ked si to vydelite dnami, vyjde vam cislo, ktore hovori v nas prospech. Stredisko cestnej sluzby ma regionalne zastupenie v Lopeji v areali motorestu, kde mozno volat nepretrzite na c. t. 154. Mnohi ludia, hlavne deti, vsak tuto linku zneuzivaju neuvedomujuc si, ze ju blokuju prave niekomu, kto surne potrebuje nasu pomoc. V stredisku v Lopeji priemerne za mesiac uskutocnime 24 - 26 odtahov a 6 - 8krat vystartuje na cestu zlty anjel. Ked to spocitame, zhruba 32krat, jedenkrat za den vychadza cestna alebo odtahova sluzba v okrese Brezno, ktory mame spadove na starosti, zasahovat a pomahat motoristom. Pomahame aj zahranicnym motoristom, ktori su casto milo prekvapeni, ked im po odstraneni narocnej poruchy v nepristupnom terene odovzdavame kluce od auta.
o Je o vas zname, ze podporujete aj sportove aktivity, ktore su to?
- V plane cinnosti NAMK SR su zahrnute vsetky podujatia, ktore jednotlive automotokluby uskutocnuju. V nasom regione by som vyzdvihol na velmi dobrej urovni organizovane medzinarodne Preteky automobilov do vrchu v Ciernom Balogu, pri ktorych zrode v roku 1994 som stal. Nasim cielom je metodicky pomahat automotoklubom pri organizovani, ale zial financna situacia NAMK SR neumoznuje dotovat jednotlive podujatia. V minulosti, myslim novodobej, sme aspon symbolickou sumou pomahali. Novozvolene prezidium sa usiluje o to, aby sme prostrednictvom komisii usporiadatelov mohli pomahat jednotlivym automotoklubom. Sucastou nasej cinnosti je aj mototuristika, karavaning, jednou z najznamejsich automobilovych orientacnych sutazi je Slovakia rallye v Prievidzi. Podujatia karavaningu v podstate poskytuju clenom a drzitelom preukazu NAMK rozne zlavy, umoznuju vymenu skusenosti. Velmi peknou, technicky dokonalou a historicky-kulturne bohatou je cinnost veteranklubov organizovanych v NAMK. Centrum veteranistov je v Banskej Bystrici, Nitre a v Bratislave, kde byvaju zname podujatia a nasi motoristi maju moznost stretnut sa s historickymi automobilmi svedciacimi o zrucnosti nasich predkov.
o Spominali ste, ze sa motoristom snazite vytvorit pocit zazemia a bezpecia, s tym suvisi aj rozvoj cestovneho ruchu. Aky je vas vztah k tejto oblasti?
- Oblast cestovneho ruchu povazuje NAMK SR po praci s mladezou za jednu z najdolezitejsich cinnosti. Nasou ulohou je motoristom domacim i zahranicnym vytvorit bezpecne prostredie. Su signaly, ktore su aj dokumentovane, ze v predvstupovych rokovaniach do Europskej unie treba vytvorit urcite predpolie, aby sme spnili narocne kriteria cestovneho ruchu. V tomto chceme aj my motoristi pomoct tak, aby sluzby od nas ocakavane boli na pozadovanej urovni. Najvacsim problemom sa nam javi nedostatok financnych prostriedkov, mame vynikajucich odbornikov, obetavych ludi, ale donekonecna bez penazi a kvalitneho technickeho vybavenia to akosi nejde. V prezidiu podnikame urcite kroky smerom k organom a organizaciam, ktore mozu rozhodnut o financiach, aby vylepsili rozpocet automotoklubu. Ziadne obcianske zdruzenie nemoze existovat bez podpory statu. V nasom pripade je to este vypuklejsie, pretoze tu ide o priamu pomoc na ceste, o pomoc v nudzi, pri zachrane ludskych zivotov a majetku. Ked kompetentni pomozu NAMK SR, pomozu aj Slovensku na jeho ceste do Europy.
o Ako hodnotite spolupracu so zlozkami podielajucimi sa na zachrane ludskych zivotov a majetku?
- Z celoslovenskeho, ale najma z regionalneho hladiska mozem tuto spolupracu hodnotit velmi kladne. Vyuzivam tuto prilezitost a dakujem prislusnikom Policajneho zboru, Hasicskeho zachranneho zboru, pracovnikom zdravotnictva i Horskej sluzbe za vynikajucu spolupracu. V praxi to funguje tak, ze na tiesnove cislo policie alebo hasicov oznamia nehodu. Vystartuje "nehodovka" spolu so zdravotnou sluzbou a Hasicskym zachrannym zborom a na mieste nehody rozhodnu, ci potrebuju cestnu sluzbu, resp. zlteho anjela ako asistencnu sluzbu. V regione vdaka veducim funkcionarom a radovym clenom zachrannych zloziek tato cinnost funguje, to nie je klise ani nejaka fraza. Myslim, ze nasa spolupraca nadalej bude taka ako doteraz, co bude na osoh sirokej motoristickej verejnosti. Usilujeme sa o znovuvytvorenie komisie pre bezpecnost cestnej premavky, ktorej cinnost na Slovensku by mala prispievat k znizovaniu nehodovosti na cestach.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT