20. NOVEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Prednosta krajskeho uradu v Breznianskom okrese

Pocas navstevy Breznianskeho okresu v piatok 16. novembra sa prednosta Krajskeho uradu v B. Bystrici Ing. Pavol Seckar, PhD., zastavil v Telgarte, Sumiaci, Pohorelskej Masi a v Pohorelej. Zucastnil sa aj na oslavach 50. vyrocia zalozenia Strednej priemyselnej skoly v Brezne. Vedeniu odovzdal cestnu plaketu Za rozvoj Banskobystrickeho kraja, ktoru kolegium prednostu udelilo skole za vysledky, ktore dosiahla v priprave odbornikov strojarskych profesii.

Svetovy pohar v biatlone

Organizacny vybor Biatlon Brezno - Osrblie spolu so Slovenskym zvazom biatlonu pripravuju na 18. az 22. decembra preteky III. kola Svetoveho pohara v biatlone 2001/2002. Veria, ze pocasie v tomto roku po dvoch neuspesnych bude priat a po pretekoch Svetoveho pohara prelozenych z Brezna - Osrblia najprv do slovinskej Pokljuky a vlani do talianskej Anterselvy budu mat prilezitost privitat biatlonistov na strednom Slovensku. O pripravach na toto vyznamne podujatie vas budeme postupne informovat.

Peticia sukromnych lekarov

Asociacia sukromnych lekarov Slovenskej republiky v tomto tyzdni iniciuje v okrese Brezno peticiu za vypisanie referenda. Smeruje k tomu, aby Narodna rada Slovenskej republiky prijala upravu Ustavy SR, ktora zabezpeci rovnost vsetkych v ich povinnostiach. Jej cielom je zlepsit financnu situaciu v rezorte zdravotnictva. Peticne harky sa nachadzaju v ambulanciach nestatnych lekarov.

Dlhorocny clen SZPB oslavil osemdesiatku

V utorok 13. novembra sa v Okresnom urade v Brezne uskutocnilo mile stretnutie, na ktore pri prilezitosti osemdesiatych narodenin pozvali aktivneho ucastnika zahranicneho odboja a dlhorocneho clena Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov Frantiska Stulajtera. O jeho zasluhach svedcia mnohe vyznamenania a ocenenia aj blahoprajny list predsedu UR SZPB genmjr. Karola Schwarza. Podakovali mu za svedomitu funkcionarsku cinnost, ktorou sa pricinil o to, aby odkaz narodnooslobodzovacieho boja vosiel do povedomia strednej a mladej generacie.

h0147e.jpg (10050 bytes)

h0147g.jpg (10165 bytes)

h0147f.jpg (7421 bytes)

h0147h.jpg (12039 bytes)

Polstorocie Strednej priemyselnej skoly v Brezne si jej zamestnanci, ziaci, absolventi a hostia (z krajskeho uradu prednosta, veduci odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury, oddelenia metodiky, prednosta okresneho uradu, dekan a prodekan MTF STU Trnava, primator Brezna, riaditelia strednych skol z Brezna a okolia a dalsi) pripomenuli v piatok 16. novembra na slavnostnom zhromazdeni v mestskom dome kultury. Patdesiatrocnu jubilantku pri prilezitosti jej vyrocia hostia ocenili diplomom a medailou za rozvoj Banskobystrickeho kraja, pozdravnym listom, medailou za mimoriadne zasluhy a rozvoj materialovotechnologickej fakulty a pamatnou plaketou primatora Brezna.Za vynalozene usilie a obetavu pracu vedenie skoly nezabudlo na predchadzajucich riaditelov a devatnasti zamestnanci za zasluhy a dobre vysledky prevzali pamatne listy.Sucastou oslav bolo aj podpisanie dohody o vzajomnej spolupraci medzi Zeleziarnami Podbrezova a. s. a SPS v Brezne na roky 2001 - 2010.Oslavenkynu v kulturnom programe okrem inych pozdravili aj absolventi tejto skoly Palo Habera a Ivan Murinak, ktori vtedy hrali v skupine 3 MH.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Ulozil sa na lavicke

Na autobusovej zastavke na namesti 5. novembra popoludni hliadka spozorovala na lavicke leziaceho muza. Pokojne si tu spinkal alkoholom omameny a na tvari poraneny (zrejme po predchadzajucom pade) J. B. z Osrblia. Privolali sanitku RZP, ktora ho odviezla na osetrenie do nemocnice.

Zlodej v Bille

Desat minut pred osmou rano 8. novembra telefonovali z Billy, ze tam pristihli zlodeja. A naozaj, bez zaplatenia s tovarom za 135,70 chcel nenapadne odist M. H. z Brezna. Nevyslo mu to a blokova pokuta za kradez ho neminula.

Vinnika nasli

Zeleznicna policia 9. novembra vecer poziadala hliadku o pomoc pri patrani po vinnikovi dopravnej nehody. Desat minut po jedenastej totiz vodic Fiatu na zeleznicnom priecesti v Bujakove sposobil dopravnu nehodu a usiel. O styridsat minut vozidlo nasli na Nalepkovej ulici.

Viac si vypil a ...

O pol dvanastej vecer 10. novembra tiesnovym tlacidlom privolali hliadku do restauracie Pod zelenym stromom. Vycinal tu alkoholom potrundzeny I. N. z Brezna, ktory rozbil sklo na dverach a na automate. Pripad je v stadiu objasnovania.

Netrafil?

Tesne pred polnocou 10. novembra prevzali oznam, ze na Ulici CSA niekto rozbil sklo na vchodovych dverach. Este na mieste hliadka nasla M. C. z Brezna. Vzhladom na znacne promile alkoholu v krvi muza predvolali, az ked bude mat "cistu hlavu".

Bitkar v Korculi

Bitku v pohostinstve Korcula na zimnom stadione hlasila casnicka 12. novembra pat minut pred siedmou vecer. Do koze sa tam nevmestil J. K. z Brezna, ktory hodil o zem pivovy pohar a pohadal sa s chlapmi od vedlajsieho stola. Mozno, ze vytriezvel po uhradeni skody a zaplateni blokovej pokuty.

Tak sa to nerobi!

Nepovolenu skladku na Ulici Frana Krala objavila hliadka pri obchodzke 13. novembra o desiatej predpoludnim. Ci tam stavebny material vyhodil niekto z majitelov tamojsich garazi, je predmetom vysetrovania.

Poslanci samospravneho kraja by sa mali stretnut 2. januara

Banska Bystrica (r) - V zmysle zakona NR SR c. 302/2001 Z. z. o samosprave vyssich uzemnych celkov (zakon o samospravnych krajoch) je sidlom Banskobystrickeho samospravneho kraja mesto Banska Bystrica. Urad Banskobystrickeho samospravneho kraja bude umiestneny v budove Krajskeho uradu v Banskej Bystrici. Pracovat tam bude asi sto zamestnancov, z toho asi 75 bude postupne delimitovanych so svojimi cinnostami z krajskeho uradu, eventualne okresnych uradov s delimitaciou jednotlivych posobnosti. Prijmu asi 25 novych zamestnancov, medzi nimi budu najma predseda samospravneho kraja, podpredseda s administrativnym personalom, riaditel uradu samospravneho kraja s administrativnym aparatom, utvar hlavneho kontrolora, administrativny a obsluzny aparat uradu samospravneho kraja. Prve zasadnutie poslancov samospravneho kraja zvola do 30 dni od vyhlasenia vysledkov volieb prednosta krajskeho uradu. Pokial sa nebude konat druhe kolo volieb, bude to do 2. januara 2002, v pripade druheho kola volieb to bude najneskorsie do 16. januara. Poslanci budu zasadat podla potreby, najmenej vsak raz za dva mesiace a odmenovani budu tak, ako si to sami schvalia.

Okrem tychto informacii v pondelok 12. novembra na tlacovej konferencii krajskeho uradu sa novinari dozvedeli aj o pripravovanej prezentacii lyziarskych stredisk Banskobystrickeho kraja v Madarskej republike. Krajsky urad sa totiz podujal na netradicnu akciu, oslovit cielovu skupinu klientov v Madarsku a nadviazat tym na dobre skusenosti a spolocny zaujem pozitivne zvysit bilanciu cezhranicnej spoluprace. Prezentacia tejto akcie, do ktorej sa prihlasilo 23 stredisk, bude 26. novembra v Salgotariane.
Od 1. jula 2001 presla zriadovatelska posobnost voci Lesnickemu a drevarskemu muzeu vo Zvolene a Muzeu vo Svatom Antone z Krajskeho uradu v Banskej Bystrici na Ministerstvo podohospdarstva SR. V suvislosti s reformou verejnej spravy by k 1. aprilu 2002 mala byt do posobnosti Ministerstva kultury SR delimitovana este Statna galeria v Banskej Bystrici a Statna vedecka kniznica v Banskej Bystrici. Ostatne statne kulturne organizacie v doterajsej zriadovatelskej posobnosti krajskeho uradu by mali prejst pod Banskobystricky samospravny kraj. Socha v Nemeckej, ktoru sa v lete pokusili ukradnut, uz opat stoji na svojom mieste. Pocas navstevy tohto arealu minister kultury Milan Knazko vyslovil suhlas, aby Pamatnik obetiam fasizmu v Nemeckej presiel od 1. januara 2002 do spravy Muzea - Pamatnika SNP v Banskej Bystrici.
Na pozvanie francuzskeho partnera z departementu La Loire koncom oktobra navstivil prednosta krajskeho uradu Ing. Pavol Seckar, PhD., a riaditel Krajskej rozvojovej agentury Ing.Miroslav Bancik mesto Saint-Etienne. Cielom ich navstevy bolo dotvorenie jednotlivych ustanoveni a podpis dohody o spolupraci medzi Banskobystrickym krajom a departementom La Loire.
Zaver tlacovej konferencie patril informacii o investorskej priprave a realizacii stavieb na cestnom tahu Hronsky Benadik - Banska Bystrica.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT