4. DECEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vyzva podnikatelskym subjektom

V januari tohto roku sa region Brezno - Horehronie prezentoval prostrednictvom Rady ZMOHSRu na medzinarodnej vystave CR Slovakiatour 2001 v Bratislave. Ucast a prezentacia mala velky uspech a vyznam. Pritiahla pozornost nielen slovenskych a zahranicnych turistov, ale aj novinarov a masmedii. Preto rada rozhodla o opatovnej ucasti na tejto prestiznej vystave. V januari 2002 budu zamestnankyne Turisticko-informacnej kancelarie v Brezne vo vlastnom stanku charakteristickom pre Horehronie ponukat pobyty v prekrasnej prirode, moznosti sportoveho a kulturneho vyzitia a pohostinnost nasho vsestranne vyuzitelneho regionu. Rada ZMOS-u preto oslovuje vsetky podnikatelske subjekty, ktore maju zaujem byt prezentovane na bohato navstevovanej medzinarodnej vystave, aby dali k dispozicii svoje propagacne materialy, pomocou ktorych zabezpeci co najlepsiu a najkvalitnejsiu propagaciu nielen Brezna, ale aj celeho Horehronia. Zaroven ponuka v cestovnom ruchu moznost osobnej prezentacie v stanku. Material je mozne priniest a blizsie informacie ziskat v Turisticko-informacnej kancelarii na Namesti gen. M. R. Stefanika 3 v Brezne.

Coca-Cola kamion v Banskej Bystrici

Coca-Cola opat prinasa radost do slovenskych miest. Uz 11. decembra originalny Coca-Cola kamion navstivi Bansku Bystricu, ktorej obyvatelia budu moct dokazat, ze im na svojom meste zalezi a v patdisciplinovej sutazi pren vyhrat 100 000 korun. Pripraveny je bohaty program so sprievodnymi aktivitami, vsetko v duchu bliziacich sa vianocnych sviatkov. Peniaze, ktore mesto nevyhra, sa budu kumulovat a spolocnost ich venuje na charitativne ucely.

"Soikari" na Ondrejskom jarmoku

Pracovnici inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj si v 48. tyzdni zobrali na musku Ondrejsky jarmok v Brezne. Pri kontrole piatich prevadzkovych jednotiek (tri stanky s obcerstvenim a dva s priemyselnym tovarom) z troch nakupov boli tri predrazene, co predstavuje 100 percent a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov je pat korun strnast halierov. Dalej vydali dva prikazy na likvidaciu piatich druhov tovaru v hodnote 15 120 korun. Za zistene nedostatky ulozili styri blokove pokuty za 2700 korun a spisali jedno oznamenie o zacati spravneho konania. Kontrolny nakup za 72,50 koruny v stanku s obcerstvenim predrazili o korunu patdesiat halierov, pretoze nedodrzali hmotnost klobasy. V dalsom stanku s obcerstvenim predrazili nakup za 84 korun o osem korun patdesiat halierov (nedodrzanie hmotnosti odpredanej pecenej klobasy) a "pozabudli" na doklad o nakupe.

Adventny koncert

Prichod adventu privital aj Chramovy zbor apostola Pavla z Brezna. V prvu decembrovu nedelu sa spolu so spevokolmi z Hronseku a Slovenskej Lupce zucastnil na beneficnom adventnom koncerte v Evanjelickom chrame v Lubietovej. Detske solo spievala Breznianka Janka Pohancanikova.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Otec a syn napadli zenu

V ubytovni na Mladeznickej ulici v Brezne 21. novembra popoludni otec a syn J. K. a M. K. napadli M. H. Pretoze napadnuta zena sa bude zo zraneni liecit dlhsie ako sedem dni, mestski policajti pripad oznamili Policajnemu zboru.

 

Kradeze v Bille

Vecer o 20.30 h 22. novembra telefonovali na linku 159 z predajne Billa, ze sa tam kradne. Dvojica R. S. a J. J. z Krompach si zobrala tovar za 6500 korun, ale zabudla zan zaplatit, a tak pripad budu riesit policajti. Pri dalsich nakupoch bez penazi prichytili 27. novembra N. Z. a P. K. z Brezna, ktori nakradli tovar za takmer 400 korun.

Opiti vandali

Dopravna znacka na Sramkovej ulici v Brezne asi zavadzala podnapitym M. R. a M. S. z Cierneho Balogu – Medvedova, ktori ju 23. novembra pred polnocou odtrhli a rozbili. Vandalov za tento cin neminula blokova pokuta.

Prichytili zlodejku

K. K. zo Zavadky nad Hronom si svoj satnik chcela obohatit o nohavice za 380 korun, ku ktorym sa rozhodla prist bez zaplatenia. 24. novembra o 13. h v Brezne jej umysel nastastie zmarili.

Hrabali sa v smetiach

Za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o verejnom poriadku mestski policajti pokutovali M. P. a D. G. z Brezna, ktore 26. novembra na Svermovej ulici vyberali odpad zo smetnych kosov.

Lupcan kradol v Brezne

Tovar za 1646 korun si v supermarkete OD v Brezne 26. novembra nabral M. K. zo Slovenskej Lupce. Nebolo by na tom nic nezvycajne, keby bol zan riadne zaplatil. Kedze sa tak nestalo, zlodeja predviedli na policiu, aby zistili jeho totoznost a pripad kradeze objasnuju policajti.

Psa utratili

Po telefonickom hlaseni, ze 29. novembra na Krculovej ulici sa potuluje pes a skace do ludi, policajti privolali veterinara, ktory psa utratil. Pes bol bez obojku, nahubku a bez identifikacnej znamky.

Nasli mrtvu domacu

Mestski policajti 29. novembra o 9.40 h asistovali hasicom pri otvarani bytu na Krculovej ulici. V byte nasli mrtvu domacu pani, preto privolali lekara a policajtov PZ. 

Pozor pri kupovani hraciek pod stromcek

Vo vseobecnosti musia byt hracky konstruovane a vyrobene tak, aby riziko ohrozenia hrackou pri pouzivani bolo primerane dusevnym a fyzickym a fyzickym schopnostiam dietata. To plati hlavne pre hracky, ktore su vzhladom na svoju funkciu, rozmery a ine vlastnosti urcene pre deti do 3 rokov. Tato skupina hraciek musi v zmysle slovenskych technickych noriem vyhovovat ,,prisnejsim" kriteriam na splnenie technickych poziadaviek. Okrem toho, hracky a aj ine predmety urcene pre deti do 3 rokov, vyrobene z makkeho PVC, musia byt odskusane aj na obsah ftalatov, ktore su v nadlimitnom mnozstve zdraviu skodlive.
Kazda hracka musi byt opatrena textom o veku dietata, pre ktory je urcena, pricom jeho urcenie je v pravomoci vyrobcu alebo dovozcu. Slovenska obchodna inspekcia sa pri svojej kontrolnej cinnosti stretava s pripadmi, ze dovozcovia, resp. vyrobcovia v snahe vyhnut sa povinnosti odskusat, ci hracka splna kriteria vhodnosti pre deti do 3 rokov, radsej ju oznacia ako ,,nevhodnu pre deti do 3 rokov". Casto pritom ide o hracky, ktore svojim charakterom ako aj ucelom pouzitia, podla vacsiny laickej verejnosti, su logicky urcene prave detom tejto vekovej skupiny (napr. hrkalky, makke piskacie hracky...).
Z uvedenych dovodov SOI odporuca spotrebitelom vsimat si oznacenie hracky vekovou skupinou, a ak je niektora, napriek jej logickemu urceniu, aj pre deti kojeneckeho veku oznacena vhodnostou len nad 3 roky, radsej ju nekupovat. Prave v tychto pripadoch moze ist o hracku, ktora svojimi vlastnostami nevyhovuje tym prisnejsim kriteriam, alebo jednoducho sa vyrobca, resp. dovozca vyhol povinnosti dat ju odskusat v zmysle predpisu v obave, ze jeho poziadavkam nevyhovie. Preto pozor pri kupovani hraciek pod vianocny stromcek.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT