4. DECEMBER  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ing. MIROSLAV DROBNY
nezavisly kandidat na zupana

"Velka cast rodiny mi zije v Brezne. Viem, ze tento okres je na severe kraja diskriminovany. Politikom a ich slubom neveri 49 percent obcanov Slovenska. Slubia hocico, lebo vedia, ze to nemusia splnit. Je nacase povedat im DOST. Ja nie som politik, nic vam neslubujem. Pre Brezno som uz nieco urobil."
Miroslav Drobny je autorom internetovej stranky mesta Brezna www.br.mesto.sk.


Socha v Nemeckej opat stoji

Na mramorovy podstavec Pamatnika obetiam fasizmu v Nemeckej 14. novembra znovu nainstalovali na povodne miesto dvaapolmetrovu sochu klaciacej zeny s roztvorenym narucim, ktoru sa pokusili ukradnut dvaja vandali zo susednej obce Raztoka a chceli ju odpredat zbernym surovinam. Socha, ktora je dielom akademickej socharky Klary Patakyovej, bola v roku 1963 zapisana do Ustredneho zoznamu kulturnych pamiatok SR.

Strhnutim sochy z podstavca boli sposobene mechanicke poskodenia rozneho druhu - praskliny, odreniny a rezy. Sucastou restauratorskych prac bola aj vymena poskodenych a koroziou oslabenych technickych spojov plastiky a jej nove dokladnejsie osadenie priamo do betonu, aby nedoslo k podobnym pripadom jej odcudzenia.
Kedze socha je vzacnou kulturnou pamiatkou a sucasne dielom zijucej autorky, jej opravu bolo potrebne zabezpecit umelecko-remeselnym sposobom. Predbezne odhady na opravu plastiky a okolia dosiahli vysku 240 tisic korun, co bolo nad sily Horehronskeho muzea v Brezne, ktore je spravcom tohto pamatnika. Prostrednictvom prednostu Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Pavla Seckara, PhD., sa muzeum obratilo o pomoc na Ministerstvo kultury SR a statny fond kultury Pro Slovakia. Pocas navstevy v Banskobystrickom kraji vykonal minister kultury SR Milan Knazko osobne obhliadku poskodenej sochy a otvoril rokovania v akciovej spolocnosti Zeleziarne Podbrezova o moznej sponzorskej pomoci formou vykonu niektorych prac, co by pomohlo vyrazne znizit naklady na opravu. Sucasne vyslovil suhlas, aby Pamatnik obetiam fasizmu v Nemeckej presiel od 1. januara 2002 do spravy Muzea - Pamatnika SNP v Banskej Bystrici. Priamu financnu pomoc vsak Ministerstvo kultury SR nemohlo prislubit. V tejto tazkej a zlozitej situacii, ktora sposobila meskanie oprav pamatnika, pristupil banskobystricky krajsky urad ako zriadovatel Horehronskeho muzea k oprave vo vlastnej rezii. Otazka sponzorskej pomoci ostava este stale otvorena a kazda pomoc je velmi vitana.
Sochu klaciacej zeny po suhlase jej autorky restauroval akademicky sochar Jan Filo a v sucasnej dobe uz stoji na svojom mieste pred symbolickym plamenom pamatnika.
Pachatelom tohto nehanebneho cinu 26-rocnemu Zdenkovi L. a 39-rocnemu Vladimirovi K. hrozi, ze podla trestneho zakona (poskodenie cudzej veci a pokus kradeze) vo vazeni pobudnu dva az osem rokov.

Daniel Rakyta,
Okresny urad v Brezne

 Vazeni obcania,
pozyvame vas na stretnutie s kandidatmi na poslancov Banskobystrickeho samospravneho kraja za Stranu demokratickej lavice:


utorok 27. novembra

Nemecka o 16.30 h - zasadacka obecneho uradu
Raztoka o 18.00 h - spolocenska miestnost obecneho uradu
streda 28. novembra
Podbrezova
o 16.30 h - klub dochodcov
Horna Lehota o 18.00 h - zasadacka obecneho uradu
Tesime sa na vas a dakujeme za prejavenu doveru - kandidati:
Ing. Maria Betakova, starostka obce Sumiac - volebne cislo 5, Ing. Jaroslav Demian, prednosta okresneho uradu - volebne cislo 8, Frantisek Durcenka, starosta obce Polomka - volebne cislo 10, Ing. Jan Longauer, riaditel Lesov mesta Brezno - volebne cislo 22, PaedDr. Dusan Sliacan, starosta obce Valaska - volebne cislo 30.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT