Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

50

11. DECEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Co najviac laka zlodejov?

h0150e.jpg (13410 bytes)V predvianocnom zhone si ani neuvedomujeme, ze vlastnou nepozornostou sa mozeme stat vhodnym objektom pre zlodejov. A ti su uz taki “vycviceni”, ze aj zo zatvorenej tasky dokazu ukradnut penazenku. O tom, ako sa chranit pred nielen “kabelkovymi” zlodejmi, porozpravali sme sa s riaditelom Okresneho riaditelstva PZ v Brezne pplk. Mgr. Karolom Stromajerom.
Predvianocna nakupna horucka zacina Ondrejskym jarmokom. Ako vyzeral ten tohtorocny z vasho pohladu?
- V porovnani s minulym rokom, kedy bolo odcudzenych 10 penazeniek, dopadol dobre. Oslovili sme vsetky susedne okresy, kde sme zaznamenali vreckove kradeze, vytypovali sme vreckarov, vyziadali ich fotografie a dali k dispozicii jednotlivym sluzbam, ktore ich na jarmoku vhodnym sposobom eliminovali. Napriek tomu sme zaznamelnali dve kradeze penazeniek priamo na jarmoku a v tej istej dobe dva pripady kradeze v predajni Familia.
Co najviac laka zlodejov?
- Nasa iniciativa upozornovat obcanov vypyva z toho, ze nemame dobre skusenosti s predvianocnymi nakupmi. V obchodoch, na autobusovych nastupistiach, na trzniciach zlodeji vyuzivaju tlacenice a dochadza ku kradeziam penazeniek, dokladov, ktore pachatelia roznym sposobom zneuzivaju pre vlastne ucely. Napriklad obcania v nadeji, ze im vyplatia dlhopisy, teraz dostanu oznamenia, ze su predane. Chceme upozornit obcanov, aby si veci strazili a najlepsie by bolo, keby platili platobnou kartou, pretoze pre zlodeja je katra bez PIN kodu nepouzitelna. Castokrat nam obcianske preukazy, pasy, platobne karty nosia technicke sluzby, pretoze ich najdu pri vysypani kosov. Poskodeni si medzi tym daju vyhotovit nove doklady, zbytocne maju spojene s tym financne naklady a pri ich najdeni jeden su povinni vratit, pretoze pouzivanim dvoch tych istych dokladov sa dopustaju trestneho cinu, respektive priestupku.
Co by ste poradili obcanom, ako sa maju chranit pred zlodejmi?
- V prvom rade penazenku noste v dobre uzatvorenej kabelke alebo vo vnutornom vrecku oblecenia, nenoste pri sebe vacsiu sumu penazi, odporucame vacsie nakupy platit platobnou kartou, priebezne si skontrolujte, ci penazenku mate na mieste, tasky a nakupy nenechavajte na odkladacich pultoch, majte ich vzdy pri sebe. Budte opatrni, ked sa vam na verejnosti prihovaraju cudzi ludia. Zlodeji su uspesni tam, kde je vela ludi a casto na kradeze nahovoria deti. Ak sa vam niektore osoby vo vasom okoli zdaju podozrive, nahlaste to na utvar Policajneho zboru, respektive na telefonne cislo 158. Dolezite je vsimnut si, ako osoby vyzeraju – vysku, farbu vlasov, oci, oblecenie, zvlastne znamenie, ak mali auto, tak akej farby, znacky a dolezite je vsimnut si aj evidencne cislo auta.
Niektori sa specializuju na byty...
- Ak sa rozhodnete opustit byt na dlhsiu dobu, treba upozornit susedov, ktori vam napriklad polievaju kvety, aby pravidelne vyberali aj postovu schranku, lebo zlodeji sa mozu orientovat aj podla preplnenej schranky. Preto je nebezpecne, co robia niektori podnikatelia a supermarkety, ze davaju do schranok vela reklamnych plagatov a tak vidno, ci si majitel schranku vybera.
Je cas zabijaciek. Zaregistrovali ste aj pripady postrelenia?
- Kazdorocne mame minimalne tri-styri pripady postrelenia pri zabijacke. K ublizeniu na zdravi moze dojst aj pod vplyvom alkoholu, ked clovek niekoho nechtiac zasiahne. Ak je zbran v nelegalnej drzbe, je to trestny cin nedovoleneho ozbrojovania. Stavaju sa aj pripady, ked si obcania nechrania svoj majetok a vykradnu im udiarne, pretoze ich nemaju zabezpecene. Aj ked sa podari pachatela odhalit, zabijackove speciality su vacsinou zjedene alebo predane.
Opat pocut vybuchy petard, co je neklamne znamenie, ze sa blizi Silvester...
- Pri tejto prilezitosti by som chcel upozornit na vybusniny, lebo je zvykom hlucne oslavit zaver roka. Mementom by mal byt smrtelny uraz, ktory sa stal minuly rok na namesti, kde bolo pouzite neadekvatne mnozstvo po domacky vyrobenej trhaviny, ktora explodovala. Chcel by som vsetkym zazelat prijemne vianocne sviatky, aby ich prezili pokojne a aby nemuseli potrebovat pomoc policajtov.

Polomka opat snezi

Tri snezne dela za tri miliony, ktore koncom oktobra ukradli neznami pachatelia z lyziarskeho strediska Polomka – Bucnik, sa doteraz nenasli. Zlodeji svojim skutkom urobili Polomke poriadny skrt cez rozpocet, pretoze lyziarske stredisko spravuje obec zo svojej pokladne. Styri sezony sluzili dela na zlepsenie lyziarskych podmienok na 1580 m dlhej zjazdovke a pomocou technickeho zasnezovania predlzili sezonu a zvysili aj trzby. “Obecne zastupitelstvo rozhodlo, aby obec zobrala na lizing tri nove snezne dela a tym zabezpecila dalsie fungovanie lyziarskeho vleku. Minuly tyzden vo stvrtok sme snezne dela doviezli do Polomky, aby sme mohli zacat zasnezovat a ak nam bude priat pocasie, aj vianocna lyzovacka na Bucniku bude krasna,” hovori starosta Polomky Frantisek Durcenka.

Oslavili spolocne stodvadsiatiny

V piatok vecer 7. decembra v priestoroch Mestskeho kulturneho strediska v Brezne clenovia skupiny Vodopad Ondrej Paciga, Jan Medved a Cyril Kovac so svojimi priatelmi oslavili spolocne stodvadsiatiny. Country skupina ma teda o troch cerstvych styridsiatnikov viac. O tom, ze im to stale hra na vybornu, presvedci nielen ostatne CD s francuzskym akordeonistom Philippom Naudotom, ale aj tradicne vysoky zaujem o ich koncerty. Na nich uz-uz dominuje piesen Coze je to styridsiatka...


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT