11. DECEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)  Co zistila "soika"

Pocas 47. a 48. tyzdna pracovnici inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali 102 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 50 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 28 predrazeni, co predstavuje 56 percent. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla jedenast korun osemdesiat halierov. Pri kontrole kvality a informacnych povinnosti nedostatky objavili v 51 prevadzkach pri 340 druhov tovaru v hodnote 2 123 760 korun. V jednej prevadzkovej jednotke dali prikaz na likvidaciu troch druhov tovaru za 218 korun. Za zistene nedostatky ulozili 62 blokovych pokut v hodnote 47 000 korun a spisali 13 oznameni o zacati spravneho konania. V Breznianskom okrese kontrolovali v hostinci v Brezne, kde konzumaciu za 42 korun predrazili o dve koruny nedodrzanim miery u Karpatskeho Brandy.

Kam po skonceni zakladnej skoly

Pedagogicko-psychologicka poradna v Brezne pod vedenim Mgr. Olgy Jorcikovej kazdorocne organizuje pre vychovnych poradcov porady, ktore su zamerane na profesijnu orientaciu ziakov. Stalo sa uz tradiciou, ze porady sa konaju v posledny novembrovy tyzden v niektorej strednej skole nasho okresu. Tentokrat sa stretli v posledny novembrovy utorok v SOU strojarskom v Brezne. Na porade sa zucastnili vychovni poradcovia vsetkych ZS a SZS nasho okresu, zastupcovia strednych skol z Brezna i okolitych okresov, ktori zucastnenych informovali o moznostiach a podmienkach studia v ich skole. Pozvanie prijal aj prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian a Mgr. Eva Hanacakova. Vdaka vedeniu SOU strojarskemu v Brezne za spoluucast na organizacii porady a vytvorenie prijemnej atmosfery, o co sa postaral riaditel SOU Ing. Jozef Dudas a Mgr. Milutin Cernak. Pripadne otazky rodicov deviatakov ohladne profesijnej orientacie vam radi zodpovedia v pedagogicko-psychologickej poradni.

Kviz o osobnostiach

V stredu 5. decembra sa v Zakladnej skole na Pionierskej 2 v Brezne stretli druzstva ziakov zakladnych a strednych skol na kvize o osobnostiach, ktorych zivot a tvorba sa viazu s mestom Breznom. Tohtorocne otazky kvizu sa tykali nasich narodovcov Jana Chalupku, Karola Kuzmanyho, Sama Chalupku a Karola Raposa. Najlepsi boli studenti z Obchodnej akademie a Hotelovej skoly v Brezne. Bohate vedomosti preukazali i ziaci ZS Pionierska 2, ZS z Mazornikova, ZS K. Raposa a z Gymnazia v Brezne.

Rozpravanie o Barme

Clen Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne Ing. Pavol Kapalla pricestoval 8. decembra z Bratislavy, aby sa na besede podelil o svoje zazitky z dobrodruznej vypravy po Barme. Premietnuty videofilm, jeho rozpravanie a prinesene suveniry boli velmi zaujimave a aspon tymto sposobom predstavili vzdialenu exoticku krajinu. Organizatorov mrzelo, ze na besedu neprislo viac maldych ludi.

Archeologovia hodnotili

Koncom novembra sa v hrade Lupca uskutocnila zaverecna komisia archeologickeho vyskumu tohtorocnej sezony v lokalite Horna Lehota - Hradok za ucasti investora vyskumu Zeleziarni Podbrezova a.s. a realizatorov vyskumu pracovnikov Pamiatkoveho ustavu regionalne stredisko Banska Bystrica. Veduci vyskumu Mgr. Peter Mosny oboznamil pritomnych o tohtorocnych vysledkoch a rozsahu zemnych prac v lokalite Za Hradkom. Zastupca Archeologickeho ustavu Slovenskej akademie v Nitre PhDr. Karol Pieta, Dr.Cs. zhodnotil vysledky vyskumu z hladiska prinosu k najstarsim dejinam z regionu Horneho Pohronia a poukazal na potrebu pokracovat na vyskume danej lokality, ktora je v sucasnosti archeologickym pracoviskom s dlhodobym zamerom. V nadvaznosti na doterajsie vysledky a pokracovanie vo vyskume v dalsom obdobi potvrdil zastupca ZP a.s. Ing. Lubos Durindak za investora a odporucil vyuzit aktivity aj v oblasti prezentacie vysledkov vyskumu v priestoroch muzea Zeleziarni Podbrezova. Zmienil sa aj o pripravovanej vystave v Horehronskom muzeu v Brezne zameranej na prezentaciu materialnej kultury, kde artefakty boli ziskane v ostatnych sezonach.

Z vytazku invalidny vozik

Predvianocny cas je tou spravnou chvilou na obdarovavanie, preto aj Lions club sa rozhodol pomoct jednemu obcanovi so zdravotnym postihnutim z nasho regionu a venovat mu invalidny vozik. Peniaze ziskane z predaja vianocneho puncu, ktory budu ponukat od 14. do 23. decembra na parkovisku na breznianskom namesti, pouziju na zakupenie invalidneho vozika. Meno buduceho majitela tohto vozika bude vyzrebovane na divadelnom predstaveni Trma vrma, ktore chalupkovci a Linos club venovali vsetkym spoluobcanom so zdravotnym postihnutim. Predstavenie sa uskutocni 19. decembra v Mestskom dome kultury v Brezne a vstup je pre vsetkych zaujemcov zadarmo.

Nova vyhlaska o poziarnych uzaveroch

Odbor poziarnej ochrany upozornuje resp. dava do pozornosti obcanom dalsie nove zavazne pravne predpisy na useku poziarnej ochrany a to Vyhlasku Ministerstva vnutra SR c. 285/2001 Z. z. z 2. juna 2001, ktorou sa urcuju vlastnosti poziarnych uzaverov, podmienky ich prevadzkovania a zabezpecenia ich pravidelnej kontroly. Co to v praxi vlastne znamena? Legislativa druhy poziarnych uzaverov podla vyhotovenia a ucelu pouzitia cleni na: poziarne dvere, poziarne okna, poziarne poklopy, poziarne klapky a poziarne uzavery otvorov dopravnikovych systemov. Obcania sa najcastejsie vo svojich stavbach mozu stretnut s poziarnym uzaverom druhu - poziarne dvere. Uvedeny druh poziarneho uzaveru resp. dveri sa pozaduje v priestoroch so zvysenym poziarnym nebezpecenstvom: garaz, kotolna, stolarska dielna, sklad paliva a pod. Tieto dvere tak oddeluju jeden priestor od druheho, pricom su na ne kladene urcite poziadavky resp. schopnost (poziarna odolnost), ktoru musia splnat v pripade vzniku poziaru. Je nepripustne pouzit rozne provizorne poziarne uzavery - domaca vyroba a pod., vsetky uzavery musia mat certifikat. Uvedena vyhlaska komplexne rozobera druhy poziarnych uzaverov, ich vlastnosti a rozdelenie, ich funkciu v stavbe, podmienky ich prevadzkovania a oznacovania, udrzby, opravy a kontroly. Vyhlaska nadobudla ucinnost 1. septembra 2001, co znamena, ze vsetky poziarne uzavery, ktore sa posudzovali a schvalili podla doteraz platnych predpisov a su zabudovane v stavbach, mozu sa prevadzkovat nadalej za urcitych poziadaviek a podmienok uvedenych vo vyhlaske. Je nutne tieto dvere opatrit samouzatvaracim mechanizmom, oznacit znackou "poziarny uzaver" a udrziavat ich vo funkcnom stave. Nesmu sa na nich vykonavat rozne upravy - vrtanie otvorov a priezorov a pod. Vsetky nove a novozabudovavane poziarne uzavery v stavbach, uz musia byt v sulade s touto vyhlaskou.

npor. PO Michal Strba 

Co chyba mladym v Brezne?

Prvy oktobrovy den zasadal Mestsky mladeznicky parlament v Brezne po prvykrat. Odvtedy sa stretol este raz, ked jeho clenovia pripravili a odsuhlasili svoj statut a dohodli sa na pravidelnych zasadnutiach, ktore sa budu konat raz za dva mesiace. Viac povinnosti a uloh ma 13-clenna mestska mladeznicka rada, ktora sa stretava kazde dva tyzdne.
h0150d.jpg (8585 bytes),,Za kratku dobu svojej cinnosti sa moze pochvalit viacerymi aktivitami. Najviac sa mladi ludia tesia na pripravovane medzinarodne stretnutie mladeze, ktore planujeme na mesiac maj buduceho roku. Na podporu tejto aktivity bol vypracovany projekt na ziskanie grantu. Kedze mladeznicky parlament je reprezentantom zaujmov, postojov a nazorov vsetkych mladych ludi v Brezne, rozhodol sa zistit ich prostrednictvom ankety "Mladi ludia v Brezne", a tak co najlepsie spoznat mladez. Nemenej dolezitym cielom ankety bolo aj ziskanie podnetov od mladeze na dalsiu cinnost, ktora by pomohla vylepsit ich kulturno-spolocensky zivot v Brezne," hovori Daniela Hutkova, tajomnicka Mestskeho mladeznickeho parlamentu. Ako dopadla anketa, ktoru vyplnalo 1500 ziakov a studentov na vsetkych zakladnych a strednych skolach v Brezne, Strednom odbornom ucilisti hutnickom v Podbrezovej a Dievcenskej odbornej skole na Piesku? Odpoved na tuto otazku nam dal predseda mladaeznickeho parlamentu Martin Krajci, student Strednej priemyslen skoly v Brezne: ,,Na zaklade jej vysledkov sme zistili, ze mladezi v Brezne najviac chyba vsesportova hala alebo areal, kde by boli k dispozicii tenisove kurty, posilnovne, prip. skatepark. Mladez pocituje nedostatok koncertov popularnych skupin na namesti alebo na stadione, privitala by kryty zimny stadion, ale aj viac kulturnych podujati, diskotek a inych aktivit na travenie volneho casu. Z ankety vyplynulo aj to, ze mladi ludia travia najradsej svoj volny cas s kamaratmi, sportovanim alebo v kluboch. Podobne zastupenie vo vyplnani volneho casu ma aj sledovanie televizie a pocuvanie hudby."
V buducnosti planuju organizovat v spolupraci s Bombura - klubom diskusne fora so zaujimavymi ludmi, stretnut sa s predstavitelmi mesta. Skontaktovat sa chcu aj s organizaciami a nadaciami, ktore ponukaju podporne programy na ziskanie grantov na jednotlive mladeznicke aktivity.

 

h0150c.jpg (19180 bytes)

Vdaka starostovi ma uz pohar

O uspechu 13-rocneho futbalistu Mareka Srnku z Bravacova, ktory v auguste na 3. rocniku celoslovenskej sutaze strelcov jedenastok na Slovensku v Trencianskej Turnej prestrielal 76 ucastnikov vo svojej kategorii, sme uz pisali. Preco sa k nemu vracieme teraz? Dovod je prozaicky. Hoci si vitazi z pretekov odniesli pohare s vygravirovanym textom, Marekovi sa jednoducho neusiel. Starostovi obce, odkial Marek pochadza, to nedalo a tak podnikal kroky, aby sa pohar dostal do jeho ruk. Po niekolkomesacnych peripetiach nakoniec minuly tyzden starosta Ing. Peter Baliak osobne odovzdal pohar najlepsiemu ziackemu strelcovi jedenastok na Slovensku Marekovi Srnkovi.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT