11. DECEMBER  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Hviezdy soubiznisu si buduju svoj imidz roznym sposobom. Jedni sa ukzauju len v pozitivnom svetle, ini tazia z negativnej reklamy. Aj niektori politici si potrpia na svojom imidzi. Zaujimalo nas, ci vam zalezi na tom, co si o vas myslia druhi.

anketovym mikrofonom


Zalezi vam na tom, co si o vas myslia druhi?

Olga Nemcokova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Myslim si, ze v zivote su dolezitejsie hodnoty, ktore su vo vnutri cloveka. Su to hodnoty, ktore ludia na prvy pohlad len tak lahko nezistia. Takze na nazoroch druhych mi velmi nezalezi.

Jozef Durkac, referent, Brezno:

- Som toho nazoru, ze kazdy z nas je tak trochu jesitny a urcite mu zalezi na tom, co si myslia o nom druhi. Ja tiez nie som vynimka. Ale ak som si vedomy toho, ze konam spravne, na mienke druhych mi vobec nezalezi. Mam vlastnu hlavu a robim podla vlastneho presvedcenia. Rozhodujuce je, aby som bol spokojny sam so sebou a potom to respektuje aj okolie.

Dana Pompurova, studentka, Pohorela:

- Na nazoroch mojich kamaratov a rodiny mi zalezi. Dam na rady rodicov, ktori mi pomozu a vedia ma usmernit.

Bozena Luptakova, robotnicka, Filipovo:

- Je to dolezite, pretoze s ludmi vlastne travim vacsinu casu, ci uz v zamestnani alebo v sukromnom zivote. Takze si myslim, ze kazdemu by malo zalezat na nazoroch tych druhych. Ale na druhej strane sa clovek v dnesnej dobe musi riadit podla seba.

Lucia Medvedova, administrativna pracovnicka, Brezno:

- Zalezi to od situacie, v akej sa nachadzam. Napriklad ak si nieco obleciem, nezaujimaju ma nazory inych, obleciem si to, v com sa citim pohodlne, je to podla nalady.

Lubica Lahova, uctovnicka, Brezno:

- V podstate mi na tom ani velmi nezalezi, pretoze sa snazim viest taky zivot, aby bol so mnou kazdy spokojny. Dalej hlavne aby som bola spokojna ja a moja rodina.

Michal Bolfa, robotnik, Brezno:

- Dost mi zalezi na tom, co povedia ini. Moze to posobit zle aj na psychiku cloveka. Dokazu ma ovplyvnit nazory inych, co si vlastne o mne myslia. hcitpisu.jpg (8894 bytes)

h0150b.jpg (9993 bytes)Zachranari oslavili stvrtstorocie

Na slavnostnom zasadnuti pri prilezitosti 25. vyrocia vzniku okrsku Horskej sluzby Kralova hola, ktore sa konalo 17. novembra v horskom hoteli Puste Pole, sa stretli ustredny nacelnik HS na Slovensku Milan Sekelsky, nacelnik oblasti HS Nizke Tatry juh Miroslav Benacka, predseda oblastneho vyboru HS JUDr. Zdenko Rostar, byvali celni predstavitelia HS Ivan Galfy a Ladislav Murinak, profesionalni a dobrovolni clenovia HS oblasti Nizke Tatry juh, priaznivci HS a sponzori.
Predseda okrskoveho vyboru HS strucne pripomenul historiu vzniku okrsku a vysledky, ktore jeho clenovia pocas uplynuleho stvrtstorocia dosiahli. Rozvoj turistiky koncom sestdesiatych rokov minuleho storocia vyvolal potrebu zvysit starostlivost o bezpecny pobyt turistov aj v najvychodnejsej casti Nizkych Tatier, v oblasti Kralovej hole. Lavinove nestastie vo februari 1969 v kotle Velkeho Brunova medzi Strednou holou a Orlovou, pri ktorom zahynuli traja horolezci z Kosic pocas zimneho prechodu hrebena Nizkych Tatier, tuto potrebu este viac zdoraznilo. Vdaka pochopeniu vtedajsieho vedenia oblasti HS boli prijati za cakatelov a v roku 1971 absolvovali zakladne skolenie HS zamestnanci televizneho vysielaca Kralova hola Simon Lapin, Pavol Rybar a Pavol Margeta, ktori pomahali profesionalnym clenom HS zabezpecovat preventivnu a zachrannu cinnost v oblasti Kralovej hole. V roku 1974 k nim pribudol Ladislav Tamas. Pretoze v oblasti Horehronia v tom case neboli ziadne lyziarske vleky, zimne sluzby mali v centralnej casti Nizkych Tatier na Chopku.
V roku 1976 po vybudovani lyziarskeho vleku v Pohorelskej Masi sa vytvorili predpoklady pre rozvoj zjazdoveho lyzovania aj vo vychodnej casti Horehronia a vedenie oblasti HS Nizke Tatry juh rozhodlo o vytvoreni noveho okrsku HS Kralova hola. Za cakatelov HS boli prijati Ondrej Polak a Jan Sulej. Na ustanovujucej schodzi okrsku 26. oktobra 1976 v Sumiaci clenovia rozhodli, ze budu vykonavat zimne sluzby v lyziarskom stredisku Pohorelska Masa. Vdaka rozsireniu clenskej zakladne sa praca okrsku skvalitnovala a pocas uplynulych rokov sa jeho clenovia okrem zimnych a letnych hliadok v terene podielali na asistencii pri roznych sportovych a turistickych podujatiach. Patria k nim letne a zimne vystupy na Kralovu holu, turisticky prechod Horehronska patdesiatka, turisticky prechod Clementisovou cestou, prechod Muranskou planinou a mnoho inych. Velmi dobre sa prezentovala HS Nizke Tatry juh a jej okrsok Kralova hola pri zabezpecovani vodcovskej a zdravotnej sluzby pocas 33. celoslovenskeho zrazu turistov v Pohorelskej Masi v roku 1986. Nespocetne mnozstvo odpracovali clenovia okrsku pocas zimnych sluzieb v lyziarskych strediskach Pohorelska Masa a Telgart, pri asistencii na roznych pretekoch v zjazdovom i bezeckom lyzovani.
Pri prilezitosti 25. vyrocia vzniku okrsku nemozno nespomenut dlhorocnu dobru spolupracu s profesionalnymi clenmi a oblastnym vyborom HS oblasti Nizke Tatry juh ako aj druzobne vztahy s okrskom HS Slovensky raj juh v Mlynkach a okrskom HS Nizke Tatry sever v Liptovskej Teplicke. Dlhorocne priatelske vztahy s ich clenmi, vzajomna vymena skusenosti i ucast na spolocnych akciach v uplynulych rokoch boli prinosom aj pre pracu okrsku HS Kralova hola.
Nase hory boli, su a budu vzdy krasne, ale niekedy vedia byt i krute. Takym bol i jeden z tohtorocnych januarovych dni, v ktorom na severnych svahoch Chopka pri lavinovom nestasti zahynul nas dobrovolny clen, dlhorocny priatel Boris Bohus. Spomienka na neho zostane navzdy ulozena v nasej pamati ako spomienka na veseleho, obetaveho kamarata, ochotneho vzdy pomoct.

Jan Sulej, predseda okrskoveho vyboru 

Aj v druhom kole bude rozhodovat volic...

V priebehu poslednych 2 - 3 tyzdnov sa neustale medzi ludmi sklonuje slovo volby. Prveho decembra sa uzavrela ich prva kapitola a obcania si spomedzi 37 kandidatov nasho okresu zvolili svojich piatich zastupcov do banskobystrickeho samospravneho parlamentu. Verim, ze ste vyberali zodpovedne a uvazlivo. Touto formou chcem podakovat vsetkym, ktori ma v predvolebnej kampani podporovali a napokon vo volebnej miestnosti mi odovzdali i svoj hlas. S vdakou prijmite aj ubezpecenie, ze svoje poslanie budem vykonavat cestne a svedomite a vasu doveru nesklamem.
Nemenej dolezite je vsak aj druhe kolo volieb, ktore bude v sobotu 15. decembra. V nom sa bude rozhodovat o predsedovi samospravneho kraja. Z prveho kola vysli s najvyssim poctom hlasov dvaja kandidati - Milan Marcok a Jozef Mikus. Oni sa budu teraz uchadzat o vas hlas a ten rozhodne o konecnom obsadeni tohto doleziteho postu. Casto sa vsak stretavam s nazorom obcanov, ze do druheho kola nepojdu, ze o predsedovi budu rozhodovat ,,pani", ze je to zbytocne a podobne. Na tomto mieste vas chcem ubezpecit, ze druhe kolo volieb je velmi dolezite a vasa ucast prepotrebna. Jeho vysledok v konecnom dosledku bude rozhodovat o sile, smerovani, rozvoji a prosperite nasho kraja. Vasu pripadnu neucast mozem prirovnat ku gazdinke, ktora sice zamiesi na kolace, ale ich neupecie. Budu sa dat jest?
Preto vas este raz dorazne vyzyvam na ucast na druhom kole volieb a verim, ze ako ste sa vedeli rozhodnut pri volbe poslancov, tak zodpovedne rozhodnete aj o predsedovi VUC.

Mgr. Iva Urbanova 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT