18. DECEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Darcek od Lions clubu

V stredu 19. decembra o 16. hodine sa v Mestskom dome kultury v Brezne uskutocni divadelne predstavenie Trma-vrma, na ktorom Lions club Brezno odovzda 30 tisic korun Okresnej organizacii SZZP Brezno na zakupenie invalidneho vozika. Okrem divadelneho predstavenia a vianocneho puncu venovaneho zdravotne postihnutym spoluobcanom z okresu Brezno Lions club spolu so sponzormi rozdeli medzi desat zakladnych organizacii ciastku 110 tisic korun, ktora ma posluzit na zakupenie zdravotnickych pomocok a na podporu cinnosti v ich zakladnych organizaciach. Prezident Lions clubu v Brezne Ing. Jan Grener pozyva vsetkych na vianocny punc do stanku na parkovisku na breznianskom namesti. Podporia dobru vec, pomozu socialne slabsim spoluobcnaom.

(r)

Sutaz zrucnosti

Vo stvrtok 13. decembra usporiadala Stredna priemyselna skola v Brezne z poverenia Krajskeho uradu v Banskej Bystrici krajske kolo sutaze zrucnosti Zenit v strojarstve. V tretom rocniku tejto staro-novej sutaze sa striedala zrucnost, elan, napaditost, iniciativa a tvorivost u sestnastich ucastnikoch sutaze. Prvenstvo si odniesli: v kategorii A Jozef Oravkin zo SPS Brezno, v kategorii B1 Pavel Mak a v kategorii B2 Martin Kupec (obaja SOU strojarske Brezno). Vitazi budu reprezentovat Banskobystricky kraj na celostatnom kole v Kosiciach.

(mk)

Zlozia slub

V piatok 21. decembra o 10. hodine sa v kongresovej hale Krajskeho uradu v Banskej Bystrici uskutocni zasadnutie zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja. Predseda a poslanci zastupitelstva zlozia slub, schvalia rokovaci poriadok, zvolia mandatovu, navrhovu komisiu, podpredsedu a hlavneho kontrolora Banskobystrickeho samospravneho kraja.

(ps)

Vyzva

Organizatori 1. celoslovenskej prehliadky v hre na heligonke vyzyvaju amaterskeho kameramana, ktory sedel v druhej rade, aby sa prihlasil v kancelarii obchodneho zastupenia Prvej stavebnej sporitelne na Razusovej ul. 7 v Brezne.

Brezno zacne novy rok rozpoctovym provizoriom

Na poslednom zasadnuti mestskeho zastupitelstva v roku 2001 sa v piatok 14. decembra stretlo 23 poslancov. Po jeho skonceni sme oslovili primatora mesta a niektorych poslancov, aby zhodnotili jeho priebeh.

"Poslanci mestskeho zastupitelstva schvalili len rozpoctove provizorium, co znamena cerpanie 1/12 vydavkov roku 2001 za mesiac. Dovodom bol neschvaleny statny rozpocet, neznama cast prijimov podielovych dani, vzhladom na terimovany vklad nizko prebytkovy rozpocet, preto bola dana uloha hladat zdroje aj mimo rozpoctovych prijmov a znizovanie nakladov. Rozpocet by mal byt schvaleny do konca januara," konstatuje primator Ing. Vladimir Fasko. "Podstatnu cast zasadnutia okrem rozpoctu tvorilo aj schvalenie VZN o odpadoch, VZN o miestnych poplatkoch, vratane poplatkov za odpady a VZN o daniach z nehnutelnosti. V poplatkoch za odpad su stanovene zlavy pre tych, ktori separuju a pre obcanov nad 65 rokov 25 percent zo zakladneho poplatku. Napriek medzirocnej inflacii statneho rozpoctu mesto nezvysuje sadzby dane z nehnutelnosti, prave naopak zlavy podla § 10 si treba uplatnit do 15. februara. Dalej zastupitelstvo rokovalo o technickom stave rozvodov a kanalizacii v majetku mesta, o priprave a realizacii investicnej vystavby uvazovanej v roku 2002, v ktorej sa zameriame na rekonstrukciu namestia, vodovod Podkorenova, dom smutku a mnohe dalsie akcie. Po patrocnom usili bola schvalena uzemno-planovacia dokumentacia sidelneho utvaru Brezno. Najzaujimavejsim bodom vnutroorganizacnych zalezitosti bolo prerokovanie predaja pozemkov Pod Horkou pri statnej ceste I/66 pre firmu LIDL. Mestske zastupitelstvo urcilo podmienky, za ktorych moze dojst k vystavbe velkopredajne."

"Mestske zastupitelstvo malo konstruktivny priebeh . Hlavnym bodom bol rozpocet mesta na rok 2002, ale poslanci o nom nerokovali. Na odporucenie mestskej rady ho stiahli z rokovania, pretoze bol nedostatocne pripraveny. Mesto Brezno zacne novy rok rozpoctovym provizoriom a na schvalenie rozpoctu ma byt najneskorsie do 31. januara zvolane mimoriadne zasadnutie zastupitelstva," hovori poslanec JUDr. Zdenko Rostar. "Podla mojho nazoru bol najdolezitejsi bod 13 - uzemny plan sidelneho utvaru Brezno. Tento plan poslanci schvalili po niekolkorocnom usili, kedy na zaklade administrativnych a inych prekazok sa ho nepodarilo schvalit. Poslanci dalej rozhodli o predaji pozemkov na rozsirenie a vystavbu golfoveho arealu Brezinky v lokalite Rohozna - Kubicka. Odsuhlasili navrhy na ocenenie za rok 2001, kde Cenu primatora mesta Brezna udeli Anne Stanislavovej, Ing. Frantiskovi Bakovi, Janovi Vengrinovi, Gabrielovi Obernauerovi, Eve Bruchackovej a Cenu mesta Brezna MUDr. Antonovi Buckovi, Ladislavovi Murinakovi a Jozefovi Samelovi. Poslanci rozhodli aj o udeleni oceneni najlepsim sportovcom mesta." Jeho slova doplnil poslanec JUDr. Stefan Demian: "V ramci schvalovania planu prace zasadnuti mestskeho zastupitelstva na prvy polrok 2002 bol program najblizsieho riadneho zasadnutia 24. februara rozsireny o poslanecku spravu o stave sudnych sporov o predaji bytov na Svermovej, Laskomerskeho a Sladkovicovej ulici s dorazom na dopad na majetok mesta."

(r)

Robia to pre dobry pocit

Slova, ktore zazneli z ust ziakov Zakladnej skoly K. Raposa v Brezne a ucitelky . Pancikovej rozcitili vsetkych ucastnikov slavnostneho odovzdavania Janskeho plakiet. Uzemny spolok SCK v Banskej Bystrici zorganizoval 11. decembra pre viac ako sto darcov krvi slavnostne stretnutie v Omega klube v Brezne, kde odovzdali Janskeho plakety - 54 bronzovych (za 10 odberov), 35 striebornych (za 20 odberov) a 18 zlatych (za 40 odberov). Niekolkych ocenenych darcov sme sa opytali, preco sa rozhodli darovat krv.

Olga Daxnerova, dochodkyna z Brezna, 21-nasobna darkyna

- Este za mlada na nahovorila sestra, aby som isla darovat krv. Mama bola chora a tak som mala motivaciu. Krv je tekutina, ktora sa neda kuopit, preto som sa rozhodla pomoct ludom, ktori to potrebuju. Pri odbere sa dozviem, akym mam zdravotny stav a mozem povedat, ze sa citim dobre, nemam ziadne problemy.

Elena Nemcokova, robotnicka z Filipova, 20-nasobna darkyna

- Na prvy odber ma naviedla majsterka. Nemala som ziadne potiaze, preto som sa rozhodla davat krv pravidlene. Pokym budem zdrava, budem pokracovat v darcovstve. Kazdy, kto moze darovat krv, mal by to skusit. Ja po kazdom odbere mam dobry pocit, ze niekomu pomozem.

Jaroslav Biacovsky, robotnik z Brezna, 40-nasobny darca

- Chcel som urobit dobry skutok. Isiel som raz, druhy raz a za dvadsat rokov som az 40-krat daroval krv. V darcovstve uz nemozem pokracovat, lebo mam zdravotne problemy. Pred tym som daval aj tri-styri razy do roka. Prvykrat sa mi po odbere krutila hlava, bolo mi zle, ale preslo ma to. Stalo to za ten dobry pocit.

Lubomir Kamensky, robotnik z Podbrezovej, 23-nasobny darca

- Prvy raz som isiel z vlastnej vole. Nepaci sa mi system, aky je teraz, lebo na odber sa treba objednat a zalezi, ci nas zoberu. Zmenilo sa to. Okrem toho, ze sa dozviem , akym mam zdravotny stav, mam dobry pocit.

(ms)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT