22. APRIL 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

S anketovym mikrofonom

Podla zachoda ...

- Podla zachoda poznas kulturu naroda, - napisal nam jeden nas citatel. Inspirovani touto ludovou mudrostou snazili sme sa zistit, ako su na tom verejne zachody nasho okresneho mesta. Nas anketovy diktafon tu nahraval odpovede na otazku: Ako hodnotite tieto priestory?

Anna Becherova, nezamestnana, Podbrezova:

- Ja som spokojna, je tam cisto, k dispozicii je toaletny papier. Zatial nemam staznost.

Milan Mihalicka, vodic, Nitra:

- Videl som uz krajsie, hadam aj u nas v Nitre. Nie je tam cisto, je to rozbite. Co ja viem, hovorim, videl som uz aj krajsie. Umelecky dojem na okresne mesto nie je bohvieaky.

Vladimir Havas, nezamestnany, Hronec:

- Podla mna je to dobre, inde je to aj horsie, niekde vobec nie su. V Brezne je dobre, ze su blizko autobusovej stanice. Ale zvonku by to mohlo byt krajsie. Dookola je vsak cisto, vidno, ze upratovacia cata tu upratuje. Nie je to zle, je to stale lepsie, ako keby tu nic nebolo.

Anna Tazka, robotnicka, Michalova:

- Da sa povedat, ze je tam dost cisto, ale bohuzial ruky som si nemala do coho utriet. Zvonku by to mohlo byt aj lepsie.

Neznamy pan z Brezna:

- Hygiena je dodrziavana, to moze byt. Ale bolo by treba zmenit otvaracie hodiny, ktore su od 6. do 20. hodiny. Malo by byt otvorene skorej rano a dlhsie vecer. Je tu autobusova linka a autobusy zastavaju aj o polnoci,Bardejov tu stoji aj polhodinu.

Ale vyhoda je, ze muzi neplatia, len ked chcu toaletny papier a zeny platia po dve koruny. Myslim si, ze v takom velkom meste by bolo treba viacej zachodov.

Alzbeta Cizmarova, dochodkyna, Nemecka:

- Bolo by nutne, aby sa v nasom okresnom meste pristupilo k stavebnej uprave mestskych verejnych WC, pretoze tieto, ktore sa pouzivaju, su uz nevyhovujuce, zastarale. Dobrym dojmom neposobia ani na tunajsich obyvatelov mesta, ani na zahranicnych turistov.Steny umyvarky aj samotne WC maju byt oblozene dlazdicami, aby boli lahko umyvatelne. Schodiste, podlahu umyvat dezinfekcnym roztokom i WC pravidelne. Pravidelne vymienat uteraky, toaletne mydlo. Zabezpecit umyvaren elektrickym susicom ruk. Priamo vo WC maju byt zaistene lepsie svetelne podmienky. Zatial musime byt spokojni s takymto stavom, alebo vyhladavame lepsie vybavene socialne zariadenie. Verim, ze mestsky urad sa bude s touto problematiko, ktora ma byt prvoradou, zaoberat a zaroven bude aj pre mesto dobrou vizitkou.

Stefan Engler, dochodca, Myto pod Dumbierom:

- Nie je to bohvieco, po hygienickej stranke by to mohlo byt lepsie. Malo by sa to vyrovnat popripade Bystrici, ale na druhej strane tu je to pre muzov zadarmo, ale v Bystrici za peniaze, takze je to velky rozdiel. V Bystrici je to vybavene perfektne, tu to na prvy pohlad zvonku nevyzera najhorsie, ale dnu je to ubohe.

(md, ng)

AD: Nekonecny pribeh

V Horehroni c. 14 z 8. aprila 1998 uverejnil poslanec mestskeho zastupitelstva Marian Kvackaj svoj nazor na transformaciu Lesov mesta Brezna. Jeho uhol pohladu na vec, ktory sa snazi podat citatelovi, je znacne skresleny a preto ho prikraslil hrubymi nepresnostami. Stoji za uvahu v koho zaujme. Kedze ako poslanec a clen mestskej rady disponuje informaciami z prvej ruky, musim nazvat jeho nepresnosti pravym menom "ucelove klamstva". Hoci tuto problematiku podobne ako pan poslanec detailne poznam, vyjadrim sa zatial len k veciam tykajucim sa mojej osoby.

1. Ak parafrazajuc pana poslanca "nekonecne intrigy" - voci mojej osobe on povazuje za skandal, ktory vypukol preto, ze moj syn je konatelom firmy Transdrev, tak klame. Syn nie je a nikdy nebol konatelom ziadnej firmy.

2. Ak predsa ide o skandal, tak predovsetkym preto, ze doteraz takmer pol roka po konani konkurzu neboli vyhlasene jeho vysledky, pretoze sa nehodili niekomu do planu.

3. Na svoju cest vyhlasujem, ze vsetky pozadovane udaje o mojej osobe, ktore boli od ucastnikov konkurzu pozadovane, som predlozil a su pravdive. Nemozu byt preto dovodom na prehodnotenie vysledkov konkurzu.

4. Okolnosti, ktore na zaklade ubohych "anonymnych" intrig boli presetrovane, som riadne vysvetlil, ale hoci o setreni boli informovani vsetci poslanci a neopravnene aj zamestnanci mestskeho uradu, moje vysvetlenie bolo pred nimi zatajene. Z nedostatocnych informacii nemozu poslanci urobit spravne rozhodnutia a preto som sa pisomne obratil na vsetkych styridsatdva poslancov mestskeho zastupitelstva s vaznymi informaciami tykajucimi sa Lesov mesta Brezna. Okrem poslancov SNS, dvoch poslancov HZDS zaujem prejavili aj poslanci SDL (ostatni nie). Ked som vsak poslancom SDL chcel predlozit pisomne materialy, odmietli z akychsi dovodov do nich co i len nahliadnut.

5. Pytam sa teda pana Kvackaja, komu ide o osobne zaujmy? Tym, ktori chcu kvalifikovane rozhodnut az po overeni si vsetkych dostupnych informacii alebo tym, ktori mali dopredu vyselektovanych poslancov do valneho zhromazdenia Lesov mesta Brezna, hoci "nepoznali" tuto alternativu zlozenia valneho zhromazdenia. Mimochodom statut Lesov mesta Brezna, spol. s r. o., bol pripravovany takmer konspirativne, sity na objednavku urcitych osob a napriek tomu (alebo prave preto?) bol minimalne desatkrat prepracuvany, co tiez svedci o jeho "kvalite".

Vsetci zainteresovani, aj pan Kvackaj si predpokladam uvedomia, ze nie je dobre ako na divokom Zapade najprv strielat a potom sa pytat. Poslanci zvlast by mali radsej dvakrat merat, kym zacnu strihat, lebo ked sa ich budu obcania pytat, nevedomost ani ich neospravedlni. V clanku pana Kvackaja su aj dalsie nepravdy, kedze sa vsak netykaju mojej osoby, nebudem sa k nim vyjadrovat.

Tomas Maros,

veduci ekonomicko-obchodneho useku

Lesy mesta Brezna

Uspechy a aktivity ziakov Zakladnej skoly v Pohronskej Polhore

Do medzinarodnej aktivity zakladnych a strednych skol Europa v skole sa zapojili aj ziaci Zakladnej skoly v Pohronskej Polhore. Na okresnej prehliadke v literarnej tvorbe reprezentovala nasu skolu Miroslava Bohacikova zo 6. B triedy. Svojou vlastnou basnou Mier v Europe ziskala druhe miesto. Dalsim uspesnym ziakom nasej skoly je Mirko Popper zo 6. B triedy. V okresnej sutazi Kralove Sahy sa umiestnil v prednese poezie na tretom mieste. Stolnotenisti po sutazi v Brezne, kde dievcata boli prve a chlapci druhi, sa prebojovali do krajskeho kola v Rimavskej Sobote. Tu obsadili stvrte miesto v skupine.

Zatial co marec sa niesol v duchu poezie a sportu, v aprili sa nasi ziaci uz tradicne zapajaju do aktivit typickych pre tento mesiac. Organizujeme zber druhotnych surovin, do ktoreho chceme zapojit aj nasich spoluobcanov. Ziaci roznosia letaciky s vyzvou, nakreslia a vylepia plagaty na temu priroda a my. Mrzi nas vsak, ze okrem vedomia, ze sme zberom prispeli k ekologickemu ozdraveniu zivotneho prostredia, financny efekt za papier a textil je velmi maly. A za sklo, ktoreho ziaci v minulom zbere nazbierali tri tony, zberne suroviny neplatia vobec.

Mame este jeden problem. Ziaci Zakladnej skoly v Pohronskej Polhore chcu touto cestou poprosit?! spoluobcanov, ktori sypu za plot do skolskeho arealu smeti, aby tak nerobili.

Oznamujeme vam, ze od 21. do 30. aprila bude v Zakladnej skole v Pohronskej Polhore zber druhotnych surovin: papier, sklo, textil. Pripojte sa! Vyuzite tuto prilezitost a vytriedte uz aj tak nepouzivane veci. Podporte ziakov a aj vy sa zapojte do zberu! Ochranite prirodu pred znecistenim.

Mgr. Lubica Albertyova

Vazena redakcia,

patrim medzi tie matky, ktore mali to "stastie" evidovat sa na urade prace nie vlastnou vinou.

Po dvanastich rokoch prace v ESPE, a. s., Piesok som bola nutena rozviazat pracovny pomer. Prva moja cesta viedla samozrejme do uradu prace. V rozpolozeni, ako zivitelka rodiny, som ocakavala spoluucast, t. j. porozumenie a pomoc pracovnikov uradu prace.

Ake vsak bolo moje prekvapenie (a nielen moje) zo spravania sa pracovnika Zlatka Mazura. Jeho byrokraticke a povysenecke spravanie ma urazalo. Namiesto aktivnej pomoci pri vyplnovani tlaciv som bola vykazana z miestnosti a odkazana na pomoc spolutrpiacich.

Pytam sa: Je urad prace a jeho pracovnici pre nezamestnanych, alebo opacne?

Praca s ludmi je narocna, no kto vsak na to nema, nech porozmysla o zmene zamestnania.

(id)

Podakovanie

Dakujem neznamemu poctivemu nalezcovi, ktory vo stvrtok 9. aprila nasiel moju penazenku pred hotelom Stavbar. Nalez si nenechal, odovzdal ho personalu hotela, vdaka ktoremu som dostala uz ozelenu vec.

Este raz vdaka.

Inga Poliakova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT