22. APRIL 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Poziarno-bezpecnostna situacia v okrese Brezno

Postavenie a ulohy odboru poziarnej ochrany okresneho uradu su zakotvene v zakone c. 126/1985 Zb. o poziarnej ochrane v zneni neskorsich predpisov a zakona c. 222/1996 Z. z. o organizacii statnej spravy a o zmene a doplneni niektorych zakonov.

Nemozno obist skutocnost, ze napriek prijatym a realizovanym opatreniam nielen z urovne zloziek statnej spravy a samospravy obci, ale aj z urovne dalsich zainteresovanych organov, institucii, pravnickych a fyzickych osob i obcianskych zdruzeni, osobitne Dobrovolnej poziarnej ochrany SR sa nedari vyraznejsie ovplyvnovat nepriaznivy vyvoj poziarovosti v nasom okrese. Kym v roku 1997 vzniklo na uzemi okresu 178 poziarov s priamou skodou 4 444 200 korun, v roku 1998 za prve tri mesiace bolo zaznamenanych uz 167 poziarov so skodou 2 995 000 korun. Aj tieto udaje odzrkadluju predovsetkym pretrvavajuci nizky stupen pravneho vedomia v oblasti zakonnosti, moralky a discipliny vacsiny pravnickych a fyzickych osob, ktory vyustuje do porusovania predpisov o poziarnej ochrane a tym aj do nedosledneho zabezpecovania vyplyvajucich uloh.

Priciny poziarov sa v podstate viac rokov opakuju. Ide najma o nedbalost, neopatrnost osob, nevyhovujuci stav vykurovacich telies a kominov, ich nespravnu instalaciu a pouzivanie a casto aj umyselne zapalenie. Najviac poziarov vznika pri zakladani ohna v prirode, vypalovani suchej travy a pri spalovani drevneho odpadu po spracovani kalamitneho dreva.

Tento stav vo vyvoji poziarovosti nas nemoze nechat v statnej sprave i v podnikatelskej sfere lahostajnymi. Aj preto aj v tomto roku je aktualnou ulohou odboru poziarnej ochrany v zmysle uznesenia vlady SR c. 571/1996 pokracovat v narocnom pristupe ku kontrolnej cinnosti, hlavne v prevadzkach a objektoch pravnickych osob so zvysenym poziarnym nebezpecenstvom pri plnom vyuzivani danej posobnosti v oblasti postihu za zavazne alebo opakovane porusenie predpisov o poziarnej ochrane.

Odbor poziarnej ochrany okresneho uradu pri vykone statnej spravy, osobitne pri vykone statneho poziarneho dozoru vykonal v prvych troch mesiacoch 45 komplexnych a tematickych poziarnych kontrol, pri ktorych bolo zistenych 363 roznych poziarnych nedostatkov. Za porusovanie predpisov o poziarnej ochrane boli vydane rozhodnutia o pokutach vo vyske 165 000 korun.

Narast poctu poziarov, ako aj nehod a inych mimoriadnych udalosti, kladie zvysene naroky aj na zasahovu cinnost jednotiek poziarnej ochrany, osobitne na Jednotku Zboru poziarnej ochrany a tym aj na ich materialno-technicke a priestorove vybavenie, ako aj pokrytie finanancnych nakladov pouzitych na ich likvidaciu. Avsak naklady vynalozene na pripadnu likvidaciu poziarov a inych mimoriadnych udalosti idu z nasho spolocneho vrecka. Alebo nie?

npor. PO Ivan Svantner,

nacelnik odboru PO Okresneho uradu v Brezne

Jarne prilety ´98

Kazdu jar sa k nam pravidelne vracaju "vtaci cestovatelia". Patri k nim aj kukucka obycajna. Je to jediny druh kukucky, ktory zije na Slovensku. Jej "kukanie", pri ktorom zvykneme odpocitavat roky zivota, pocul vari kazdy. Omnoho menej je vsak tych, ktorym sa ju podarilo vidiet. Ako ju spozname?

Hlavne znaky: samec kukucky je sivy, samicka hneda, pricom obidvaja maju priecne pruhovane brucho. Za letu je napadny dlhy chvost, mala stihla hlava a uzke spicate kridla.

Bezne sa vyskytuje v lesoch vsetkych typov, v parkoch, v trstinovych porastoch i na lukach so skupinami stromov. Zivi sa len zivocisnou potravou - husenicami, motylmi, pavukmi, kobylkami, vazkami, plosticami a inym hmyzom. Chutia jej aj chlpate husenice, ktorym sa ine vtaky vyhybaju.

Kukucka si hniezdo nestavia. Rocne znesie patnast az dvadsat vajicok do hniezd inych vtakov, predovsetkym hmyzozravych spevavcov (trsteniariky, svrciaky, penice, cervienka). Kedze jej mladata vychovaju pestuni, patri medzi tzv. hniezdnych parazitov.

Na hniezdiska v Europe prilietaju kukucky v marci az v maji a v auguste az v oktobri odlietaju cez Stredomorie na zimoviska v rovnikovej a juznej Afrike.

Videl a pocul si prvu kukucku, ktora k nam priletela tuto jar z juhu? Ak ano, posli vystrihnutu a vyplnenu navratku na adresu: SOVS, P. O. Box 71, 093 01 Vranov nad Toplou.

Meno a priezvisko ...........................................................

Datum narodenia ............................................................

Adresa .............................................................................

Prvu kukucku obycajnu som (oznac krizikom):

videl pocul

Kedy: Datum .............................. cas ................ hod.

Kde: obec (mesto) ......................................................

Vacsie mesto v blizkosti ..............................................

Pocasie v case pozorovania .......................................

Sme nablizku

To som na tom uz tak zle, ze potrebujem psychologa?

Tentoraz neodpovedam na otazku citatela, ale na reakciu cloveka, ktoremu bola odporucana v zatazovej zivotnej situacii pomoc Centra poradensko-psychologickych sluzieb, psychologickej poradne.

Predovsetkym - som poradca, teda clovek, ktory radi. Neberiem zalezitosti svojich klientov do svojich ruk ako advokat, nevyvijam tlak na akceptovanie mojich doporuceni ako medicina. Klient, ktory ma navstivi, sam rozhoduje o tom, nakolko ma priberie do riesenia svojich problemov.

Krizove zivotne situacie sa vyznacuju tym, ze beru cloveku "podu pod nohami". Vyzaduju riesenie doteraz casto nezazitych situacii, vyrovnavanie sa s mnohymi problemami naraz, vyzaduju vynalozenie nezvykleho mnozstva sil. Od sposobu ich zvladnutia sa odvija zivot cloveka.

Pri rozhodovani je dolezite vidiet problem (situaciu) z viacerych stran, z viacerych uhlov, aby clovek vedel zvazit vsetky alternativy. Psycholog vzhladom na svoje vzdelanie a prax moze pomoct pri rozhodovani tym, ze rozsiruje uhol pohladu. "Tak to vidim ja" - to je prva vec, ktoru mozem svojmu klientovi ponuknut.

Pokial sa klient rozhodne pribrat ma k spolupraci, mozem mu pomoct hladat zdroje sil, ktore potrebuje na zvladnutie situacie. Je to hladanie vnutornych zdrojov, pramenov a studniciek, ktore kazdy clovek nosi v sebe, len casto nedokaze vlastnymi silami uvolnit (casto len obnovit) tok energie z ich. To je druha vec, ktoru mozem ponuknut svojmu klientovi v jeho krizovej situacii.

A casto sa stava, ze klientovi len potvrdim jeho konanie, rozhodnutie, ktore uz urobil, ale je v rozpore s postojom jeho okolia - ano, po zvazeni vsetkych okolnosti je toto to najlepsie. Pretoze kazdy clovek je jedinecny a len on sam si musi odzit svoj zivot, on sam nesie dosledky svojho rozhodnutia a konania.

Mgr. Marcela Skultetyova,

psychologicka CPPS

Centrum poradensko-psychologickych sluzieb

je prestahovane do Sokolovne, c.t. 634155.

RADIO LUMEN

FM (VKV) 102,9 MHz pre mesta a okolie: Banska Bystrica, Zvolen, Banska Stiavnica, Liptovsky Hradok, Vysoke Tatry, Poprad, Kezmarok a Spisska Nova Ves.

FM (VKV) 104,5 MHz pre Handlovu, Prievidzu, Turcianske Teplice a Martin.

FM (VKV) 93,3 MHz pre Levice, Nove Zamky, Nitru, Sahy, Krupinu, Nove Zamky

Nova programova struktura

Vysielanie 24 hodin

Pondelok - piatok

0.00 Pod vankus - 5.00 Radio Vatikan - 5.15 Ranne spojenie - 9.00 Tip - Top - 12.00 Aperitiv - 13.00 Tip - Top - 16.00 PO - Oldies but goldies UT - Dance parada - ST - To naj ... ST - Gospel parada - PI - Auto-moto 17.30 Infolumen - 18.00 Emauzy -19.00 Svetielko - 20.00 Infolumen - 20.15 - PO - Znami neznami - UT - Trochu folku, prosim - ST - Pohoda s klasikou - ST - Modra ruza - PI - Hudobne rendezvous - 21.00 Radio Vatikan - 21.15 - PO - Sme svoji - UT - Duchovny obzor - ST Ekonomicky tyzdennik - ST - ABC Zavislosti - PI - UV hovor - 22.15 Hlas Ameriky - 22.30 Pod vankus (PI do 24.00 UV hovor - pokracovanie 24.00 Pod vankus)

Sobota

0.00 Pod vankus - 5.00 Radio Vatikan - 5.15 Ranne spoje(nie) - 9.00 Tip - Top - 11.00 Zaostrene na svet - 12.00 Aperitiv - 13.00 Pookrievka - 14.00 Grand Cafe - 15.00 Modny zapisnik - 16.00 725 745 - 17.30 Infolumen - 18.00 Emauzy - 19.00 Svetielko - 20.00 Infolumen - 20.15 Svatec tyzdna - 21.00 Radio Vatikan - 21.15 Od ucha k duchu - 24.00 Pod vankus

Nedela

0.00 Pod vankus - 5.00 Radio Vatikan - 5.15 Ranne spoje(nie) - 8.00 Svatec tyzdna - repriza - 9.00 Tip - Top - 11.00 Fujarocka moja - 12.00 Aperitiv - 13.00 Pokoj Vam - 14.00 Zo studnicky - 15.00 Pocuvaj srdcom - 16.00 725 745 - 17.30 Infolumen - 18.00 Emauzy - 19.00 Svetielko - 20.00 Infolumen - 20.15 Sport klub - 21.00 Radio Vatikan - 22.30 Pod vankus

Zamyslenia denne o 5.45, 6.30, 8.30, 12.00

Pozn. Programy s duchovnou tematikou su vytlacene tucne


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT