24. JUN 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Blahozelame!

Krasneho zivotneho jubilea - devatdesiatich rokov - sa 17. juna dozila obyvatelka Drabska Veronika Vetrakova. Jubilantka, ktora v sucasnosti byva u dcery Eleny v Hrachove, vychovala styri dcery a dvoch synov. Vela stastnych dni, prijemne rodinne prostredie, stastie a zdravie pani Vetrakovej v mene obecneho zastupitelstva a obcanov zela starostka Drabska Maria Repkova. Ku gratulantom sa pripaja aj nasa redakcia.

Zasadal mikroregion Muranska planina

V piatok 12. juna sa v Tisovci stretli zastupcovia mikroregionu Muranska planina na svojom dalsom pravidelnom zasadnuti. Ing. arch. Peter Rusnak informoval pritomnych o pracach na priprave propagacneho materialu, ktorym sa mikroregion zviditelni najma v oblasti turistiky a cestovneho ruchu a jednotlivi clenovia mikroregionu (obec Muran, Pohronska Polhora, Michalova a mesto Tisovec) hovorili o pripravovanych podujatiach v letnych mesiacoch. Dni Tisovca, cestny beh Z okresu do okresu i horsky duatlon v Murani urcite prilakaju mnozstvo navstevnikov.

(ht)

Den rodiny v Telgarte

Mesiace maj a jun nam prinasaju nielen zelen a teple slniecko, ale aj najmilsie sviatky roka Den matiek, Den deti a najcerstvejsi sviatok, este malo znamy Den otcov. Slavit tri sviatky zaradom je privela, preto Obecny urad a Miestny odbor Matice slovenskej v Telgarte usporiadali po dobrych skusenostiach z minuleho roka kulturnospolocenske podujatie pod nazvom Den rodiny. Pozvali vsetky deti, ich rodicov, aj starych rodicov. Pre velky zaujem museli podujatie rozdelit na dvakrat. V piatok 5. juna sa stretli romske rodiny, medzi ktore prisli aj pracovnicky odboru socialnych veci z Okresneho uradu v Brezne. Nedelne popoludnie 7. juna patrilo ostatnym oslavencom. Maraton podujati, ktore pripravili usporiadatelia spolu s ucitelmi skol zakladnej, materskej a osobitnej, vyvrcholil diskotekou pre velkych aj malych. O vydarenych podujatiach svedci aj patsto ucastnikov.

(mk)

Pozvanka do Tisovca

V posledny junovy vikend sa v Tisovci uz po stvrtykrat uskutocnia Dni mesta Tisovec. Zacnu sa v piatok popoludni slavnostnym prestrihnutim pasky pesej zony a otvorenim filialky Slovenskej sporitelne, a.s., pokracovat budu slavnostnym mestskym zastupitelstvom a kulturnym programom pod nazvom Rodne moje mesto. V sobotu zacina jarmok remeselnikov, vystupia folklorne subory, Pavol Habera a den zakonci disko sou a ohnostroj. V nedelu okrem Tisovskeho jarmoku bude festival gemer-malohontskych dychoviek a vecer vatra zvrchovanosti.

(pm)

Den kvetov v Polomke

V piatok 19. juna sa v Polomke uskutocnil 5. rocnik Dna kvetov. Pri tejto prilezitosti vyhlasili a vyhodnotili sutaze o najkrajsi balkon, o najkrajsie priedomie a o najkrajsi crepnikovy kvet.

(mk)

Breznan uspesny

Od 12. do 14. juna sa v Martine konal v poradi uz siesty rocnik Celoarmadneho festivalu Folklorny Turiec ´98, organizatormi ktoreho su Generalny stab Armady SR, Armadne folklorne zdruzenie a Posadkovy klub armady v Martine. Vojensky folklorny subor Breznan uz tradicne patri medzi najuspesnejsich ucastnikov festivalu. Aj v tomto roku vzorne reprezentoval Vojensky utvar 8261 Brezno i mesto, o com svedcia i ocenenia za aktivnu cinnost, ktorou pomahaju uchovavat, rozvijat a sirit tradicnu ludovu kulturu Slovenska. Ludova hudba Breznana si odniesla cenu za autenticke spracovanie hudobneho materialu a duo Jan Weiss a Peter Bercik diplom za osobity umelecky prejav. Spevacka skupina suboru si porotu i obecenstvo ziskala krasnymi spevmi z Priechodu. Vojensky folklorny subor Breznan opat dokazal, ze chut a elan do tvorivej prace mu nechyba a ze jeho umelecke plany nedokaze pokorit ani nejaky svalovec.

(mv)

Mladi z Vydry pripravovali

V nedelu 14. juna sa skoncilo stretnutie mladych dobrovolnikov, ktori pripravuju tohtorocne Vydrovske letne tabory v Ciernom Balogu. V tomto roku sa uskutocni uz ich sestnasty rocnik. Zaciatok prveho turnusu taborov, organizovanych Vydrou - vidieckou rozvojovou aktivitou v spolupraci s Klubom Stromu zivota Cierny Balog, je uz 28. juna a prepokladany koniec 22. augusta. Na troch taboriskach - dvoch v krasnej Vydrovskej doline a jednom v skole v prirode v Lome nad Rimavicou sa uskutocni patnast turnusov. Okrem siestich tradicnych pracovno-zabavnych mladeznickych turnusov tu budu i styri tabory pre rodicov s detmi a dva tabory s medzinarodnou ucastou. Na vydrovskych taboroch ocakavaju okolo patsto ucastnikov, z toho dvadsatpat z Ceskej republiky a styridsat z inych krajin. Minuleho roku tu boli ucastnici napriklad z Kanady, Bieloruska, Francuzska, Holandska, Japonska a inych statov. Hlavnou naplnou prace v tomto roku bude budovanie trate Ciernohronskej lesnej zeleznicky do Vydrovskej doliny. S tym suvisi aj novinka - sutaz o najlepsi balocky ding (samostatana pracovna skupina asi osmich ludi, ktori spolocne pracovali a zabezpecovali si uplne vsetko - v minulosti pouzivane v Ciernom Balogu pri tazbe dreva). Najlepsim balockym dingom sa stane tabor, ktoremu sa podari vybudovat najviac vydrovskej trate.

(pf)

Co zistila "soika"

V priebehu 24. tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej ochodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj vykonali kontroly v 60 prevadzkarnach a v nich 52 kontrolnych nakupov, z ktorych 36 bolo predrazenych. Za zistene kvalitativne chyby, ktore boli v rozpore s normami, nesplnene informacne povinnosti a tovar po dobe spotreby v 26 prevadzkarnach u 191 druhov pozastavili tovar v hodnote 1 021 275 korun. Za predaj tovaru neschopneho konzumu, resp, surovin nevhodnych na pripravu jedal v styroch prevadzkovych jednotkach u osmich druhov zlikvidovali tovar v hodnote 797 korun. Pri nedostatkoch mensieho rozsahu na mieste ulozili 37 blokovych pokut v hodnote 24 800 korun. Spisali 26 oznameni o zacati spravneho konania, o ktorom rozhodne riaditel inspektoratu.

Ako priklady uvadzame: V hostinci Cierny Balog - Medvedovo c. 1449 styridsatkorunova konzumacia bola predrazena o dve koruny (nedodrzanie miery piva a vodky). Nedostatky zistili aj v poruseni vyhlasky MH SR c. 125/95 Z. z. o kategorizacii pohostinskych a ubytovacich zariadeni (v muzskom WC chybalo zrkadlo, mydlo, uterak, toaletny papier, kefa na cistenie misy, obklad stien vo WC muzov a zien bol len do vysky 150 cm namiesto pozadovanych 180 cm).. V hostinci Cierny Balog - Kram c. 1348 konzumacia v hodnote 41,80 korun bola predrazena o 2,20 (nedodrzanie miery capovaneho piva a vodky). Aj v tejto prevadzke zistili nedostatky, ktore boli v rozpore s vyhlaskou MH SR c. 125/95 Z. z., ked vo WC chybalo mydlo, uterak, zrkadlo, steny boli oblozene len do vysky 150 cm a v pouzivani boli lyzicky na kavu a caj, ktore sucasna vyhlaska nepripusta.

(tm)

Vodopad po festivale o style "country and western" v Strasburgu

Po praci na novom CD - albume i oslavach 15. narodenin country skupina Vodopad opat rozbieha svoju koncertnu cinnost doma i v zahranici. V dnoch 13. - 14. juna sa zucastnila na "country and western" festivale "Fìte du Neuhof" vo francuzskom Strasburgu, a to na zaklade pozvania Claude Silare, delegovaneho zastupcu mestskeho zastupitelstva v Strasburgu a Jaen - Pierra Schlagga charge de Mission.

Samotnemu festivalu predchadzala obrovska reklama a propagacia v masmediach, v ramci ktorej vystupila v TV - programe "Tempo" i country skupina Vodopad z Brezna, kde prezentovala svoju hudobnu produkciu.

V podvecernych hodinach uz skupina ucinkovala na festivale v priestoroch La Cour du Kammerhof, kde v jeden a polhodinovom programe predstavila svoj sucasny repertoar za aktivnej spoluprace francuzskeho priatela, hraca na akordeone Philippa Naudota - dobre znameho aj breznianskemu hudobnemu publiku. Okrem Vodopadu ucinkovali na festivale skupiny Rio Grande aj tanecnici country klubu v Betschdorfe. Prave pocas prveho dna festivalu, sa clenovia skupiny Vodopad stretli na tomto mieste s francuzskou ministerkou kulury. Prijemna atmosfera pretrvavala i nasledujuci den, napriek nepriazni pocasia obcas dazdiveho a hned zasa slnecneho. Promenada ucastnikov festivalu, odetych v style "country and western" (kovbojov, Indianov, kavalierov jazdeckeho klubu "Montana Ranch") prechadzala ulicami Strasburgu a putala vseobecnu pozornost pre potesenie milovnikov "country and western" i nahodnych divakov. V areali Domaine du Gros Chìne tento zvlastny stylovy sprievod koncil a program festivalu pokracoval country rodeom a vystupenim country skupiny Vodopad, ktora si v priestoroch improvizovaneho javiska i sceny - "country stodole" vyborne zahrala. Vnimave publikum nesetrilo potleskom a usmiate dobre naladene tvare boli dostatocnou spatnou vazbou pre vsetkych muzikantov Vodopadu o tom, ze ich ´muzika sa prijima velmi dobre a s nadsenim. O uspechu na festivale "Fìte du Neuhof", ktoreho sa zucastnuje az okolo 12 tisic divakov, svedci i fakt, ze skupina dostala pozvanie ucinkovat opat na tomto festivale i buduci rok. Vsetci clenovia Vodopadu si vysoko cenia priatelstvo dvojice Elena Chenotova a Adolphe Simon zijucich v Mittelhausbergene, ktori v case ich pobytu v Strasburgu verne sprevadzali skupinu a pomahali jej.

(el)

Veje vetrik, veje" pod tymto nazvom v sobotu 20. juna uviedla ludova hudba "Bukovinka " z Bravacova svoj dvojhodinovy program pri prilezitosti piateho vyrocia jej zalozenia. Styria nadani chlapi Marek, Slavo, Vlado, Palo dokazali popri svojich povinnostiach, ako sa da volny cas vyuzit inaksie, nez vysedavanim v krcme, aj ked ich premiera sa konala prave v domacom pohostinstve v Bravacove. Dusou tejto muziky je Ing. Marek Pobis. Tento mlady clovek ovlada niekolko hudobnych nastrojov, krasne spieva. Vo folklornom svete sa najde malo ludi, ktori by ho nepoznali. Na zaver programu pokrstili svoje prve bukove c-decko. Bol nim bukovy klatik. Do dalsieho posobenia ostava len zazelat vela takychto posobivych vystupeni.

Snimka: Peter Bercik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT