2. SEPTEMBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Chalupkovo Brezno 23. a 24. oktobra
V stredu 26. augusta sa stretli na svojom pravidelnom zasadani clenovia organizacneho vyboru 31. rocnika Chalupkovho Brezna. Na programe bola kontrola uloh z predchadzajucich zasadnuti a podrobne prerokovanie propozicii podujatia, ktore sa uskutocni v dnoch 23. a 24. oktobra. Apeluju na ucitelov Breznianskeho okresu, aby toto celoslovenske podujatie podporili ako sutaziaci, resp. divaci.

Navsteva ministra kultury

Minister kultury Ivan Hudec navstivil v stredu 26. augusta Brezniansky okres. Navstevu zacal v Ciernom Balogu, kde ho prijali v obecnom urade a v areali Ciernohronskej zeleznice. V Horehronskom muzeu v Brezne sa stretol s pracovnikmi kultury a poprezeral si mesto. Zucastnil sa aj pietneho aktu pri pomniku v Krpacove. Potom sa stretol s obcanmi Nemeckej a Raztoky a svoju navstevu zakoncil stretnutim s obcanmi Pohronskej Polhory.

(r)

V Jaseni oslavovali

Uplynuly vikend si v Jaseni pripomenuli 110. vyrocie zalozenia Dobrovolneho poziarneho zboru a 54. vyrocie SNP. Oslavy zacali v sobotu slavnostnym nastupom clenov zboru a pokracovali bohatym programom, v ktorom nechybalo vyznamenavanie najlepsich, pietny akt, ukazky poziarnickej techniky a vystupenie detskeho folklorneho suboru zo Salgotarianu. V nedelu to bola okrem ineho svata omsa za poziarnikov, sprievod ucastnikov oslav a bodku za vsetkym dala veselica s dychovkou.

(r)

Velvana na benzinkach

Firma Velvana Slovakia, a.s., koncom septembra a v priebehu oktobra pripravuje servisne dni na vybranych benzinovych pumpach Benzinol, Slovnaft a Oktan. Zameria sa na bezplatne meranie chladiacich zmesi a brzdovych kvapalin. Blizsie informacie sa dozviete pred samotnou akciou.

(jo)

V Drabsku zriadili kniznicu

Nadacia Ekopolis Banska Bystrica prispela obci Drabsko na zriadenie kniznice sumou 10 tisic korun. Nova kniznica sa nachadza v budove obecneho uradu a cast z prispevku sme pouzili aj na skraslenie okolia obecneho uradu. Touto cestou im chceme podakovat, ze podporili projekt Pekna obec.

Maria Repkova,
starostka obce

Realizovanim narocnej operacie

Zachranili zivot pacienta

Najvacsim problemom urazovej chirurgie su viacnasobne poranenia, takzvane polytraumy. Casto sucastou tychto poraneni su poranenia hrudnika, velakrat sprevadzane aj krvacanim do hrudnej dutiny. Vacsinou su liecene konzervativnou liecbou, teda bez chirurgickeho zasahu. Otvorenie hrudnej dutiny ma totiz urcite rizika, a preto aj postup pri lieceni poraneni hrudnika byva zdrzanlivy a viac-menej konzervativny. Len asi v jednom percente pripadov krvacania do hrudnej dutiny je nutne otvorit hrudnik a komplikaciu riesit operacne. Do podobnej situacie sa dostali aj lekari v breznianskej nemocnici. O vynikajucej spolupraci troch oddeleni a o vysokej profesionalite lekarov svedci uspesny vysledok.

"Patnasteho jula sme prijali na ARO po pade z vysky na chrbat tridsatpatrocneho pacienta v sokovom stave s mnohonasobnou zlomeninou rebier a poranenim hrudnika, brucha a lavej oblicky", hovori MUDr. Jan Mackin, zastupca primarky ARO. "Pacienta sme postupne stabilizovali, ale na piaty den doslo nahle k zhorseniu klinickeho stavu. Z dostupnych vysetreni sme zistili, ze ide o masivne krvacanie do hrudnej dutiny s tlakom na srdce a dychovou tiesnou. Stav pacienta bol kriticky a prevoz do banskobystrickej nemocnice by zrejme neprezil".

Preto sa rozhodli konat. O tom uz hovori MUDr. Peter Ondrus, CSc., primar chirurgickeho oddelenia. "V chirurgickom oddeleni breznianskej nemocnice sa bezne venujeme operaciam brucha. Pre tohto pacienta, pre zachranu jeho zivota bola nevyhnutna ihned operacia hrudnika. Operovali sme ho. Uspesne sme odstranili velke krvacanie do lavej pohrudnicnej dutiny, presili poskodene plucne tkanivo. Takmer pred ukoncenim operacie nastala anafilakticka (prudka alergicka) reakcia na podavanu plazmu. V anesteze sa prejavy soku dostavili az neskoro a bola potrebna resuscitacia. Po jej zvladnuti sme otvorili brusnu dutinu pre podozrenie z poranenia sleziny. Toto sa vylucilo. Pacient bol po niekolkych dnoch z ARO prelozeny na doliecenie na oddelenie urazovej chirurgie."

"Pacienti s polytraumou tvoria asi pat percent zo vsetkych pacientov prijatych do breznianskej nemocnice, co predstavuje asi patdesiat tazko zranenych pacientov rocne. Prave tento pacient spada do skupiny. u ktorych otvorenie hrudnej dutiny a zlikvidovanie krvacania bol zivot zachranujuci vykon. Zo svojej dvasatrocnej praxe v tunajsej nemocnici si spominam na tri podobne pripady. Dolezitym faktom je, ze aj napriek skutocnostiam, ako su zriedkavost nutnosti tychto operacii a urcita miera rizika, sme schopni v nasej nemocnici osetrit aj taketo komplikovane poranenia." To su slova MUDr. Petra Saktora, povereneho vedenim oddelenia urazovej chirurgie. Pacient bol prepusteny z nemocnicneho osetrovania po necelych styroch tyzdnoch a pri poslednej navsteve v urazovej ambulancii bol v dobrej kondicii, bez zjavnych nasledov urazu.

(md)

Co zistila "soika"

V priebehu 34. tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj prekontrolovali patdesiatdva prevadzkovych jednotiek. Z patdesiatich kontrolnych nakupov bolo styridsat predrazenych, t. j. osemdesiat percent. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov predstavovala 3,90 Sk.

Na kvalitu tovaru sa zamerali v devatnastich prevazdkovych jednotkach, kde nevyhovelo sedemdesiatsedem druhov tovaru za 23 472 korun. Dovodom boli kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti. Za nedostatky mensieho charakteru inspektori na mieste ulozili styridsatpat blokovych pokut v hodnote 35 300 korun. Tovar nevhodny na konzum a suroviny nevhodne na pripravu zlikvidovali v desiatich prevadzkach pri osemnastich druhoch za 1700 korun.

V Brezne v predajni lahodky - potraviny na Svermovej ulici pri dvoch kontrolnych nakupoch za 74,60 Sk doslo k poskodeniu spotrebitela o 7,60 Sk tym, ze 125 g maslo bolo uctovane v nespravnej cene 15,90 Sk namiesto 14,90 Sk a nedodrzanim hmotnosti pri predanej Tatranskej salame, salame Vysocina, obycajnych parkoch a predajom kvalitativne nevhodnych bananov. Nahnite banany v hodnote 15,10 Sk zlikvidovali. Zistili aj porusenie hygieny, ked v prevadzkarni, kde sa predava tovar, a v sklade nasli hmyz. Vzhladom na to, ze dochadza k ohrozeniu zivota a zdravia, dali prikaz na zatvorenie predajne az do odstranenia tohto nedostatku.

(tm)

 

Tahanie vagona, pritahovanie vagona, odraz vagona, cross - buch (prenasanie zataze), prekladanie zeleznicnych podvalov z vagona na vagon to boli sutazne discipliny Ciernohronskeho zeleznicneho patboja - Memorialu Janka Kovalcika - krasnika. V sobotu 29. augusta v Ciernom Balogu zapolilo strnast pretekarov a medzi nimi i dve zeny. Niektori divaci pred samotnym patbojom sutazili v piti piva. Najlepsie z muzov si v jednotlivych disciplinach pocinal Milan Marancin, druhy skoncil Anton Lascak a treti Marian Kubicina. Zo zien sa najlepsie darilo Anne Kupcovej pred Annou Bauerovou.

 

Snimky: Peter Bercik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT